Naista kohden

  • 1 / 2
  • Ossi
  • 5.11.2003 20:06
Pari viikkoa sitten tuli TV1:stä Uusi Kino sarjassa dokumentti Naista kohden. Olin sen nauhoittanut ja vasta joitakin päiviä sitten katselin sen. Joitakin ajatuksia on näiden parin viikon aikana syntynyt, joten yritän muistella ja purkaa niitä sanoiksi.

Ohjelman päähenkilönä oli kolmi-nelikymppinen sairaanhoitaja Esko. Hän oli seurustellut joitakin vuosia erään toisen miehen kanssa ja oli pitänyt kovasti miesten välisestä seksitä. Joitakin aikoja sitten hän oli saanut uskonnollisen herätyksen johonkin uskonnonlahkoon. Nyt oli pyrkimyksenä päästä homoseksuaalisuudestaan eheytymisen kautta ja koittaa seurustelua naisen kanssa.
Kuitenkaan en pidä Eskon pyrkimystä huonona enkä halua hänen vakaumustaan loukata. Tunnistin hänenkin käyneen sisässään kovan kamppailun taipumuksestaan. Toisaalta toivoisin hänen löytävän eheytymisen kautta rauhan hänen ja uskontonsa välille.
Ohjelmassa ei näytetty oliko minkäänlaista suhdetta naiseen, niin sellaista seksiinviitaavaa syntynyt. Minulle tuli kuitenkin sellainen olo kuin hän olisi eheytymisessään menossa kohden selibaattia eli jonkunlaista munkkina elämistä. Arvelisin hänen uskonnollinen lahkonsa myös voimakkaasti painostamassa häntä ”parannukseen”.

No hiukan huvittuneena kuvittelen, vaikkei se ole mahdollista, oikein ”karjakon” asettamassa miehen siitintä naisen vaginaan, kuten joskus pikkupoikana katselin kuinka sonninkalua piti miehen oikein ohjata lehmässä sopivaan kohtaan.
  • 2 / 2
  • Psyche
  • 5.11.2003 22:22
Kyseinen ohjelma oli todellakin kurjaa katseltavaa.. Malliesimerkki siitä, kuinka ihminen joka on oppinut vihaamaan itseään pilaa oman elämänsä. Kyse ei ollut pelkästä miesten välisestä seksistä, vaan paljastipa Esko dokumentissa olleensa aikoinaan jopa rakastunut (hui!) toiseen mieheen, ja kuvaili hyvin lämpimästi sitä läheisyyden ja onnen tunnetta, jota toisen ihmisen rakastaminen oli hänessä herättänyt. Eskosella oli takanaan kymmenkunta hukkaan heitettyä vuotta, jotka hän oli viettänyt polvirukoillen (Aslanin kaltaisten "eheyttäjien" puoskaroidessa aktiivisesti taustalla) ja toivoen, että "Jumala johdattaisi naista kohti". Eskon mukaan minkäänlaisia seksuaalisia tai romanttisia tunteita naisia kohtaan ei ollut herännyt, sen sijaan miehiä kohtaan sitäkin enemmän (kuten arvata saattoi). Tätä hän kuitenkin kutsui "lihan heikkoudeksi" ja omien sanojensa mukaan hän kuitenkin toivoi asian muuttuvan.. *Huokaus*

Ohjelmassa esiintyneet uskonnolliset tahot käyttäytyvät mielestäni pöyristyttävän vastuuttomasti. Esko-parka saattaa viettää loppuelämänsä yksin, koska tämäkin on kristittyjen fundamentalistien mielestä parempi vaihtoehto kuin "antautua sodomian synnille". Kyllä se kahden aikuisen ihmisen välinen rakkaus sitten onkin niin pelottavaa..

Kun on niinkin kauan suggestoinut itseään torjumaan minuutensa ja syvimmän olemuksensa kuin Esko on tehnyt, niin sen tosiasian tunnustaminen, että ns. "eheytyminen" on pelkkää propagandaa, voi olla todella hankalaa. Itse en toivo, että Esko jatkaisi itsensä kiduttamista. Sen sijaan toivoisin, että hän oppisi hyväksymään itsensä sellaisena kuin Luoja hänet loi.