Onko 2000-luvun biletys kärvistelyä?

 • 1 / 9
 • Hapatus
 • 6.6.2003 12:34
Täällä on (pitkä) artikkeli, jonka kirjoittaja on masentunut nykyisestä "skenestä" ja kaipaa 80-luvulle, jolloin homopaikat kuulemma olivat sosiaalisempia:

http://www.xy.com/index.php?t=4&b=1&image_set=b&a=articles/mag/xy28%20non%20scene

Itse kun en ole alan paikossa edes käynyt, niin kertokaahan te aktiiviset bilettäjät, onko kirjoituksessa totuuden häivääkään? Kirjoittajan kuvailema menneisyys ennen aids-paniikkia kuulostaa sellaiselta onnelalta, että "oi jospa oisin saanut olla muu-kaa-na'". :)
 • 2 / 9
 • sueellen
 • 6.6.2003 14:14
Kaveri on tullut vain vanhaksi. "Ennen kaikki oli niin paljon parempaa"
 • 3 / 9
 • EvilS.
 • 6.6.2003 18:33
Kyllä aika on hyvä muuttamaan mielikuvia, mutta...

Tosiasia on, että maailma on muuttunut kylmemmäksi, ihmiset itsekkäämmiksi. Hitaita ei soiteta juuri missään, vaikka moni niitä kaipaa. Se on tätä aikaa.

Virkistetäänpä sitten vielä pikkuisen muistia.

Seiskytluvulla diskokulttuuriin kuului huumeet ja vapaa seksi, se oli yhtä kuin disko. Tietysti tätä diskokulttuuria oli lähinnä jenkeissä, briteissä, saksassa ja ranskassa. Yhtymäkohtia trancemusiikkiin ilmiöineen löytyy paljon. Pitkät venytetyt tanssiversiot ja dj-kulttuurin korostuminen, musiikin kiertonopeuden kasvu, tanssiminen, huumeet. It was all there!

Sitten tuli kasikytluku, joka klubirintamalla oli jotain ihan muuta kuin ensimmäisenä mieleen tulevat sabrinat ja modern talkingit - ne oli pa***kaa jo silloin. Osin maan alle ja syntyjuurilleen palannut diskomusiikki jatkoi ja muuttui, tuli house/tekno ym. House ei ole kehittynyt juuri mihinkään 15 vuodessa.

Ja nyt sitten trance on tehnyt meilläkin sen minkä disko teki jenkeissä seiskytluvulla, paitsi ehkä se seksi ei ole yhtä vapaataa, tai sitten seksin vapaus ei enää ole mikään juttu. Ei ainakaan täällä pohjolassa, missä tuntemattomille annetaan kuitenkin aika herkästi.

Mitä nyt sitten paikallisia oloja katselee täällä köyhtyvässä Helsingissä niin ei se oikeestaan ole mihinkään muuttunut. Ja nyt puhun kaupungin yöelämästä yleensä. Kun ohittaa nyt vallalla olevan jokaisen nobady wannabeen harrastaman hypen, niin samaa pälyilyä ja kännäämistä se on.

Asiakaspalvelu on parempaa. Asiakkaat kalliimmin, mutta mauttomammin puettuja, koska streetwear=clubwear=does not impress me. Näkyvin muutos on viikkoiltojen hiljentyminen. Ennen oli monessakin paikassa bileet jo keskiviikkoillasta alkaen. NYt hyvä jos lauantaina klo 02 jälkeen. Mutta siis sitä samaa. Ei sitä ennenkään tultu sen hanakammin seksiä vonkaamaan tai vihkivaloja vannomaan.

Täällä tietysti on huumeiden käyttö lisääntynyt ja varmasti lisääntyy. Se kertoo paljon tästä ajasta ja tulevaisuuden näkymistä.

And the beat goes on ;-))))
Evils on aika vanha. Kaikesta päätellen. Mutta vanhat tietävät. Se on totta. Kokemus on parempaa kuin kuin luulo ja äkkikokemukset.

Helsinki ei ole iso kaupunki Euroopassa. Oikeastaan Helsinki on pikkukylä jos katsotaan keskieuroopasta päin.
Ihmetyttää että näinkin moni gayravintola elää yhä Helsingissä. Vaikka viikolla olisi hiljaista, se ei tarkoita etteikö Helsinki olisi homoja pullollaan.
Samat naamat ja samat paikat vaan eivät jaksa montaa kertaa viikossa sytyttää, etenkin kun illoista pitää maksaa yhä enemmän ja enemmän kallistuvien drinkkien merkeissä.
On silti hyvä että on vaihtoehtoja.
Silti...en ole alkoholisti enkä aio sellaiseksi tulla. Silläkin uhalla että ravintola ei siitä pidä.

Karsintaa tulee olemaan. Se on varmaa sillä karsintaa on jo tapahtunut Suomen gayscenejä edellä olevissa Pohjolan pääkaupungeissa.
Ennen niin vilkas Tukholma on nykyään äärimmäisen tylsä.
Oslo on gayrintamalla ihan kuollut. Köpiksessä elävät vain harvat samat gaybaarit jotka ovat olleet elossa läpi lamankin. Helsinki on tulossa pisteeseen joka seuraa Tukholmaa joitakin vuosia sitten. On korkea aika tehdä jotain.
Tai luovuttaa.
Se kävi Tukholmassa. Siellä luovutettiin ja vuosiin ei sitten ole ollut mitään...
Kanoista saatiin tarpeeksi.
 • 5 / 9
 • EvilS.
 • 7.6.2003 19:43
Noh en sentään ole 70-luvulla baareilla vielä pörrännyt vasta kasikytluvun lopusta. Mutta aiheeseen olen perehtynyt enemmänkin koska se kiinostaa ilmiönä todella paljon ja sivuaa opintoja sekä tietty mun diskofriikkailua... Ja kirjoittamassani viittasin yöelämään yleensä, en vain homopiireihin.

Mistä muuten kumpuaa tämä Tukholman gay skene on kuollut? Siellä on useita homopaikkoja ja netissä nähtävissä olevista kuvagallerioista päätelleen huikeita bileitä. Keskustelufoorumeilla voi harjoittaa ruotsin taitoaanhttp://www.qx.se. Puhetta löytyy monestakin asiasta, mikä viittaa varsin monipuoliseen homoelämään lahden takana. Stadin touhut näyttää enemmänkin maakuntapuuhastelulta. Yhä edelleen...
 • 6 / 9
 • Trend
 • 7.6.2003 21:36
Tukholma on tuttu paikka, en ole aina ollut turisti vaan paikallinen, joka on siirtynyt Helsinkiin.
Väitän edelleen että Tukholman gay skene on nähnyt huomattavasti parempia päiviä nykyiseen verrattuna.

Paikkoja on QX:n mukaan vaikka muille pääkaupungeille jakaa. Tarkemmin tutkittaessa sieltä löytyy "gaypaikkoja" rihkamapuodista parturi-kampaamoon, kioskista supermarketin vaateosastoon, kahvilan nurkasta jonkun ravintolan tiettyyn ulosvuokrattuun päivään.

Ehkä näin järkevääkin. Vain joku tietty päivä ravintolan ohjelmistossa gaypäivänä pitää vireänä. Isot bailut silloin ja näyttävää ohjelmaa. Niistä saa mahtavia kuvia maailmalle jaettavaksi: "Meillä on".
Ironistako..ei, jos vertaa esim Mamaan tai Herkkuun. Viikolla molemmat kumisevat tyhjyyttään.
Tukholman paikoissa on silloin jotain ihan muuta. Heteroita peräti.
Vaikka onhan siellä piskuisia gaybaareja, Nallen ja Fairyn kokoisia. Ne ovat olleet iät ja ajat eivätkä kai lopetakaan ennenkuin omistaja lopettaa.
Tukholmassa iso ravintola yleensä vuokrataan gaytilaisuuksia varten. Päinvastoin kuin Helsingissä, jossa pyritään omistamaan koko lafka.
Vuokraus Tukholmassa ei koskaan ole ollut pitkäaikaista, poikkeuksena tietenkin vanha gaytalo Huset, jonka disko TipTop vetää taas vaihteeksi ...mutta enimmäkseen yli 3-kymppisiä.
 • 7 / 9
 • EvilS.
 • 8.6.2003 16:49
No niin hyvä kuulla vähän perusteitakin esim. Tukholman mollaamisen sijaan. Mutta mistä kumpuaa tämä Helsingin klubi skenen hehkutus???

Tämän päivä hesarissakin oli vaikka mitä juttua stadin uudesta matkailustrategiasta jonka on suunnitellut beautifull company. Varteenotettavaa ja mahtavaa tarjottavaa klubbaajille, elle-naisille ja homoille!!! Nyt Helsinki onkin trendiputiikkien ja kuumien klubien keidas.

Täällä kasvaneena menee melkein mykäksi. Hype ei ole kaunista. Vaikka kyllähän ulkkis täällä on aina missä tahansa räkälässä on saanut paikallisia parempaa palvelua - tai yleensä edes palvelua.

Onhan täällä toki muutama mielenkiintoinen paikka ja putiikki. Mutta ei sitä tarjontaa nyt niin paljon ole.
 • 8 / 9
 • jussi
 • 25.6.2003 12:41
tukholmassa (koko ruotsissa?) homous on niin arkipäiväistetty ja pakkohyväksyttävää, että ei ole enää tarvetta ylläpitää ´homoclubeja´. homot voi (ja suotaavaakin) käydä ´medelsvenssonin´baarissa, eikä kellään ole(saa olla) pahaa sanottavaa. sama homma maahanmuuttajien, eri uskontojen, vammaisten ym. kohdalla. lintukodon suvaitsevaisuuden maine olis muutoin vaakalaudalla. täällähän vielä homoclubi=korkeasaari.
 • 9 / 9
 • CityDog
 • 25.6.2003 16:20
Homoklubien merkitys lienee muuttunut jo aikaa sitten. Homopaikkoihin mennään tapaamaan homoja, ei siksi, etteikö uskaltaisi/voisi/kehtaisi mennä mihin tahansa muuhun raflaan.

Tosin epäiilen myös ettäkö kovin monessa asiakaskunnaltaan pääasiallisesti heterossa paikassa homoseksuaali uskaltaa/saa/kehtaa olla niin "homo" kuin ehkä haluaisi. Ei edes Ruotsissa.

Tarve homoklubeihin tulee säilymään sitkeesti ko Helsingfors Segelsällskap. Eikä kyse ole välttämättä pelkästään asenteista vaan käytännöstä ja ehkä hitusen tarpeesta tehdä eroa taviksiin?