Tietoa ranneliike.net -sivustosta

Sateenkaariyhteisöt ry:n tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten yhteisöllisyyttä, keskinäistä yhteydenpitoa ja avointa keskustelua, lujittaa edellä mainittuihin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten yhteenkuuluvuudentunnetta, tarjota ja välittää informaatiota heitä koskevista ja kiinnostavista asioista sekä lisätä kaikin eri tavoin seksuaalisesti suuntautuneiden ja sukupuolensa kokevien keskinäistä yhdenvertaisuutta. Yhdistyksen hallitsema ranneliike.net -verkkosivusto toteuttaa osaltaan tätä tehtävää.

Sivustoa käyttävien oletetaan hyväksyvän sen, että kaikki ihmiset ovat keskenään yhdenvertaisia, eikä mikään kulttuuri, etnisyys tai ihmiseen liittyvä ominaisuus tee ihmisistä tai ihmisryhmistä toistaan parempaa tai huonompaa.

Jäljempänä on ohjeita palvelun käyttöön. Tällä sivulla on myös joukko linkkejä tietoihin palveluun liittyvistä asioista sekä yhteystietoihin.

Sivustolle kirjautuminen

Oman blogin ylläpitäminen sekä kommentti- ja keskusteluviestien kirjoittaminen on mahdollista kirjautuneille käyttäjille.

Jos jo olet rekisteröinyt nimimerkkisi, klikkaa sivun oikean ylänurkan "hahmoa". Aukeavassa ruudussa on painike Kirjaudu sisään, jota painamalla aukea kirjautumisruutu. Kirjoita ylempään ruutuun käyttäjätunnuksesi ja alempaan salasanasi ja klikkaa vielä Kirjaudu sisään -painiketta.

Nimimerkin rekisteröiminen

Klikkaamalla oikean ylänurkan "hahmoa" aukeaa ruutu, jossa on linkki Luo tunnus. Täytä aukeavaan lomakkeeseen pyydetyt tiedot ja klikkaa vielä Luo tunnus -painiketta, mikäli hyväksyt palvelun käyttöehdot. Saat hetken kuluttua sähköpostiisi vahvistusviestin, jossa olevaa linkkiä klikkaamalla vahvistat tunnuksesi.

Vahvistamisen jälkeen voit kirjautua sivustolle tunnuksellasi.

Mahdolliset ongelmat rekisteröitymisessä ja kirjautumisessa

Ylläpito testaa säännöllisesti rekisteröitymiseen ja kirjautumiseen liittyvät toiminnallisuudet. Yleensä ongelmat liittyvät vahvistusviesteihin, jotka päätyvät käyttäjän sähköpostiohjelmassa (Gmail, Outlook jne.) esimerkiksi tarjoukset-, mainos- tai roskapostikansioon. Jos vahvistusviestiä ei näytä kuuluvan, kyseiset kansiot kannattaa käydä tarkasti läpi ennen yhteydenottoa ylläpidon (tiedot palautesivulla) vastuuhenkilöihin, sillä mahdollisuudet auttaa asiassa ovat rajalliset. Lisäksi voit koettaa etsiä viestiä sähköpostiohjelman hakutoiminnolla, hakusanalla "ranneliike". Mikäli vahvistusviestissä oleva vahvistuslinkki ei ole klikattavissa, voi sen kopioida leikepöydän avulla selaimen osoiteriville ja sitten avata.

Tiliasetukset ja omat tiedot

Omia tietoja pääset muuttamaan kirjauduttuasi. Tiliasetuksiisi pääset klikkaamalla oikeassa ylälaidassa näkyvää "hahmoa" (tai omaa kuvaasi, mikäli olet sellaisen asetuksista liittänyt mukaan). Klikkaamisen jälkeen aukeaa ikkuna, josta voit joko kirjautua ulos tai siirtyä tiliasetuksiin.

Tiliasetuksessa pakollisia perustietoja ovat nimimerkki ja salasana. Vapaaehtoisia tietoja ovat etu- ja sukunimi, sukupuoli ja syntymäaika. Blogissasi näytetään syntymäajan perusteella laskettu ikä.

Kuva-välilehdellä voit ladata mieleisesi kuvan blogisi profiilikuvaksi sekä näkymään keskusteluviestijen ja kommenttien yhteydessä.

Salasana-välilehdellä voit muuttaa salasanaasi. Muuttaessasi salasanaa sinun on kirjoitettava ylimpään kenttään nykyinen salasanasi ja sen alapuolella kahteen kenttään haluamasi uusi salasana. Lopuksi on painettava Vaihda salasana -painiketta.

Sähköposti-välilehdellä voit vaihtaa oman sähköpostiosoitteesi, mikäli esimerkiksi sähköpostiosoitteesi muuttuu tai haluat muusta syystä käyttää toista sähköpostia. Kirjoita uusi sähköpostiosoitteesi molempiin tyhjiin kenttiin ja klikkaa Lähetä vahvistusviesti -painiketta. Tämän jälkeen uuteen sähköpostiosoitteeseesi tulee vahvistusviesti, jossa olevaa vahvistuslinkkiä tulee klikata. Jos viestiä ei tunnu kuuluvan, tarkista roskapostikansio.

Blogi-välilehdellä voit säätää blogisi asetuksia ja personoida blogisi ulkoasua. Tarvittavat ohjeet ovat kyseisellä välilehdellä.

Poista-välilehdellä voit poistaa itsesi järjestelmästä. Toiminto poistaa järjestelmään tallentamasi henkilökohtaiset tiedot ja katkaisee yhteyden esimerkiksi kirjoittamiisi keskusteluviesteihin ja kommentteihin. Ylläpito ei voi palauttaa poistettuja tietoja.

Unohtunut salasana

Jos olet unohtanut salasanasi, klikkaa kirjaumisruudun Unohtuiko salasana? -painiketta. Saat hetken kuluttua sähköpostiisi vahvistusviestin, jossa olevaa linkkiä klikkaamalla pääset vahvistamaan itsellesi uuden salasanan. Jos vahvistusviestiä ei näytä kuuluvan, tarkista roskapostikansio. Mikäli viestissä oleva vahvistuslinkki ei ole klikattavissa, voi sen kopioida leikepöydän avulla selaimen osoiteriville.

Tapahtumakalenteri

Ranneliike.netin tapahtumakalenteri on tarkoitettu sellaisista erityisesti hlbti-vähemmistöihin kuuluville suunnatuista tapahtumista kertomiseen, joissa yleisölle tarjotaan jotain erityistä ohjelmaa. Tällaisia ohjelmia ovat esimerkiksi festivaalit, näyttelyt, keskustelutilaisuudet, konsertit, show-esitykset, urheilutapahtumat, kilpailut ja myös järjestöjen bileet. Ravintoloiden kohdalla anniskeluun liittyvä toiminnot, kuten happy hour -tarjoukset tai juomakilpailut eivät ole erityistä ohjelmaa.

Tapahtumailmoitusten ensisijainen kieli on suomi, jonka oheen on sallittua lisätä tietoa muillakin kielillä.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat syöttää tapahtumia koskevia tietoja kalenteriin ylläpidon hyväksyttäväksi. Mikäli toimit organisaatiossa, joka järjestää säännöllisesti hlbti-vähemmistöille suunnattuja tapahtumia, ota yhteyttä ylläpitoon, jolloin tunnuksellesi voidaan avata mahdollisuus julkaista ja hallita omatoimisesti sen tapahtumatietoja.

Tapahtumaan suoraan liittymätön (esim. tapahtumapaikan tai ohjelmantekijöiden) mainosviestintä ei ole sallittua. Tapahtuman sponsoreista kertominen ei ole ilmoituksissa sallittua. Sen voi tehdä esimerkiksi omilla verkkosivuilla tai omassa Facebook-eventissä. Poikkeustapauksissa voidaan antaa lupa esimerkiksi ihmisoikeustapahtuman yhteistyökumppaneista kertomiselle.

Blogit

Rekisteröityneet käyttäjät voivat avata oman blogin.

Keskustelufoorumi

Rekisteröityneet käyttäjät voivat osallistua keskusteluun keskustelufoorumilla.

Keskustelufoorumin ja blogien säännöt

Keskustelufoorumi ja blogit ovat julkisia, verkossa kaikille näkyviä foorumeita. Viestin keskustelualueelle tai blogiin lähettänyt sitoutuu vastaamaan viestinsä sisällöstä henkilökohtaisesti ja hyväksyy samalla sivuston käyttöehdot ja säännöt.

Hyvän tavan tai Suomen lakien vastainen kirjoittaminen ranneliike.netissä on kielletty. Viestin sisällön on oltava asiallinen ja asialliseen sävyyn kirjoitettu.

Ranneliike.net -verkkosivusto on tarkoitettu erityisesti sateenkaarikansan osaksi itsensä kokeville suomalaisille. Lähtökohtaisesti ei-hetero seksuaalinen suuntautuneisuus on heteron seksuaalisen suuntautuneisuuden kanssa tasavertaista. Myös kaikenlainen sukupuolen moninaisuus on yhdenvertainen ilmiö kaksijakoisen nainen tai mies -kokemuksen rinnalla.

Tekijänoikeudella suojattua tai toisen kirjoittamaa tekstiä tai muuta materiaalia ei keskusteluun tai blogeihin saa laittaa. Poikkeuksena on sitaattioikeuden käyttäminen julkisista lähteistä tarvittaessa. Ihmisten yksityisyydensuojaa on kunnioitettava. Kiellettyä on juoruta asioita, jotka on tarkoitettu yksityishenkilöiden välisiksi, samoin yksityishenkilöiden nimien tai yhteystietojen levittely. Blogiin lisättyihin kuviin on oltava käyttöoikeus ja kuvien kohteena olevilta henkilöiltä on oltava lupa kuvan julkaisemiseen. Syöttäessään kuvan sivustolle käyttäjä vakuuttaa, että tällä on riittävät oikeudet julkaista kuva.

Keskustelussa ja blogeissa olevat viestit eivät edusta välttämättä sivuston ylläpidon tai Sateenkaariyhteisöt ry:n linjaa, vaikka olisivatkin jonkun ylläpitäjän tai yhdistyksen luottamushenkilön kirjoittamia.

Ylläpito tai Sateenkaariyhteisöt ry eivät ota mitään vastuuta viesteissä olevien tietojen oikeellisuudesta tai paikkaansapitävyydestä.

Itsestä kertominen

Mieti tarkkaan, paljonko haluat kertoa itsestäsi julkisesti. Kerran nettiin laitettu asia on hankalaa tai mahdotonta saada sieltä kokonaan pois. Oman sähköpostiosoitteen julkaiseminen foorumille tai blogiin kirjoitetussa viestissä saattaa johtaa osoitteen päätymiseen roskapostilistoille.

Käytä kuitenkin aina kirjoittaessasi samaa nimimerkkiä. Muuna henkilönä (kuin itsenä) esiintyminen on kielletty.

Asiat ja käsittelytavat

Yleisesti kaikenlaisten asioiden käsittely niin myötä- kuin vastakarvaankin on luonnollisesti sallittua, mutta kohdista mahdollinen kritiikkisi tehtyyn ja sanottuun, älä koskaan ihmisiin.

Kiellettyä on nimitteleminen, solvaaminen, väkivallalla uhkaaminen tai ihmisten tai ihmisryhmien halventaminen. Propaganda tai "julistaminen" on kiellettyä. Propagandaa ovat esimerkiksi uskonnolliset, poliittiset tai sellaisiin verrattavat kirjoitukset, joissa julistetaan jonkin ideologian ylivertaisuutta, samoin rasistiset viestit, joissa korostetaan muiden kustannuksella jonkin etnisen ryhmän, kulttuurin tai kansan ylivertaisuutta. Samoin jonkin uskonnon, aatteen tai ideologian vastainen lakkaamaton "paasaus" on asiatonta.

Kiellettyä on päihteiden käyttöön tai uhkapelaamiseen kannustaminen, samoin pornografisen sisällön julkaiseminen.

Kunnioita kanssakeskustelijoita vaikka näiden mielipiteet poikkeaisivatkin omistasi. Toisaalta, älä heti ota itseesi, jos kanssakeskustelijan keskustelutyyli tuntuu liian suorasukaiselta. Keskustele asioista, älä kanssakeskustelijoista. Sivuston toiminnallisuuksien käyttäminen henkilökohtaiseen välienselvittelyyn on kielletty. Asiat riitelevät - eivät ihmiset.

Käytäntöjä kaikkien mukavuudeksi

Keskustelu on jaettu useisiin aihealueisiin. Pysy aihepiirin sisällä.

Saman viestin lisääminen keskusteluun useampaan kertaan on kielletty. Samaa viestiä ei myöskään saa lähettää useammalle keskustelualueelle.

Ennen kuin aloitat uuden keskustelun, tarkista, ettei samaa aihetta koskevaa keskustelua jo ole. Pysy keskustelun otsikon aiheessa ja pyri kiteyttämään sanomasi. Älä toista samoja asioita.

Keskustelun kieli on suomi, paitsi englannin- ja ruotsinkielisillä alueilla. Ylläpito voi rajoittaa myös blogin pitämistä kielillä, joilla kirjoitettua se ei voi seurata joko omalla kielitaidollaan tai koneellisesti käännettynä.

Keskustelufoorumi ei ole ilmoitustaulu, vaan paikka keskustelulle. Kontakti- tai seuranhakuilmoitusten ja etsintäkuulutusten julkaiseminen on kielletty. Poikkeuksena tästä, menovinkkejä voi julkaista Minne mennä, mitä tehdä? -osiossa, joskin siihen suosittelemme tapahtumakalenteria, jolloin mennyt tapahtuma poistuu esiltä ajallaan.

Käsittele asia omassa tekstissäsi omin sanoin. Lyhyet sitaatit ovat tarvittaessa hyväksyttyjä. Pitkät lainaukset muista lähteistä tai toisista viesteistä ovat kiellettyjä. Nettiosoitteen voi mainita keskustelussa, jos sen avulla löytyy keskustelun tueksi yksityiskohtaisempaa tietoa. Pelkän linkin lisääminen viestiksi ei ole sallittua, vaan esitettävän asian pitää käydä lukijalle täysin selväksi linkkiä katsomattakin. Linkin pitää näyttää suoraan kyseiselle sivulle; lyhytosoitepalvelujen (esim. tinyurl.com) käyttäminen on kiellettyä, jotta muille ei tule yllätyksenä se, minne linkki johtaa.

Metakeskustelu siitä, mistä kyseisellä alueella tai kyseisessä keskusteluketjussa pitäisi keskustella, keskustelu muiden keskustelijoiden käyttäytymisestä tai kieliasusta ja itse keskustelualueesta tai muusta sivustosta pidetään poissa niiltä alueilta, joille se ei kuulu. Näitä keskusteluja varten on varattu keskusteluihin alue Sivustot & ylläpito.

Keskustelu toimii myös artikkelien kommentoinnin paikkana. Lue ensin asiaa koskeva juttu ja keskity kommentoimaan sen aihetta ja perustele oma näkemyksesi. Kunnioita kanssakeskustelijoita. Tekstisi tai osia siitä voidaan julkaista myös muualla ranneliike.net -sivustolla. Mikäli havaitset jutuissa asia- tai kirjoitusvirheitä, ota ensisijaisesti yhteyttä jutun kirjoittajaan, jotta asiat voidaan tarkistaa ja korjata. Yhteystietoja on yhteystietosivulla.

Kyselyilmoitukset ja -kutsut

Hlbti-teemaisista kyselyistä kerrotaan uutisissa ja muussa toimitetussa sisällössä vain, jos aihe katsotaan yleisesti kiinnostavaksi. Kyselyistä aikanaan saatava tulos on todennäköisesti yleisesti kiinnosta uutinen, josta toivotaan tietoa tai tiedotetta toimitukselle.

Kyselystä kertova viesti on suositeltavaa julkaista omassa blogissa, josta kutsun voi halutessaan poistaa, kun kysely on päättynyt. Kyselyn etenemisestä, kyselyn tulosten käsittelystä ja johtopäätöksistä voi kertoa blogissa. Myös keskustelufoorumia voi hyödyntää, mutta omassa blogissa aiheen käsittelymahdollisuudet ovat monipuolisimmat.

Väärinkäytöstapausten hoito

Ylläpidolla on oikeus poistaa sopimattomaksi katsomansa viestit ilman erillistä ilmoitusta. Viime kädessä ylläpito päättää sen, mikä on sopimatonta ja sääntöjä rikkovaa - ja mikä ei.

Ylläpidolla on oikeus tarvittaessa rajoittaa käyttäjien kirjoittamista, estää sääntöjä rikkovaa käyttäjää osallistumasta tilapäisesti tai pysyvästi, ja tarvittaessa sulkea tunnuksen.

Rikollisen tai vakavasti palvelua häiritsevän toiminnan selvittämiseksi voidaan yhdessä viranomaisten kanssa selvittää, miltä (ajankohdan ja ip-osoitteen perusteella) tietokoneelta ja milloin viesti on lähetetty.

Ylläpidolla on oikeus tulkita sääntöjä

Ylläpito pidättää itsellään oikeuden säännönmuutoksiin ja sääntöjen tulkintaan.