Munaa poikakullille

  • 1 / 10
  • Aloittelija
  • 20.1.2003 17:36
Muna on herkkua, mutta kuinka moni osaa sitä valmistaa
1) ranskalaisen omeletin
2) munakokkelia (iik!)
3) kohokkaan?

Nyt ohjeet ja niksit kehiin. Vaikein on kohokas, koska munaa pitää vatkata oikein kovasti, jotta herkku saadaan nousemaan pystyyn. Ja uuninluukkua ei sitten raotella tai tulee surgasmi!
Muna on kovin kolestrolirikasta mielin määrin nautittuna. Siksi mä korvaan munan esim. pannukakuissa ja lähtyissä soijajauholla. Vaikutus on ihan sama. Omeletit, kokkelit sun muut kohokkaat on ihan ok, mutta mä keitän munat ja viipaloin ne ruisleivälle. Päälle tilliä ja silliä. Jääkaapin kautta ruokapöytään ja kyytipojaksi lasillinen kylmää maitoa.
Munaa voi nauttia pari kertaa viikossa, ei niin pieni määrä vaikuta terveyteen, jos ruokavalio on muuten tasapainossa. Kyllä sunnuntain aamupalaan kuuluu munakas (ehkä hieman samppakaljaa, jos on sopivaa seuraa).
Munia kannattaa säilyttää huoneenlämmössä esim. sellaisessa hassussa kanan (tai kukon) muotoisessa metallikorissa. Jääkaappilämpöisistä munista ei ole ruoanlaittoon.
Paras munapannu on teräksinen ja pinnoittamaton. 2-3 munan pannun pohjan halkaisija on vain n. 16 cm. Liian isolla pannulla munakas ei onnistu. Lämmön on oltava kovalla. Ranskalainen munakas valmistuu parissa minuutissa, joten on parempi tehdä kullekin syöjälle oma munakas kuin yksi iso kaikille.
Munakkaan voi täyttää jollain kivalla, esim. tuoreilla yrteillä tai paistetuilla herkkusienensiivuilla (jotka voi muhentaa kastikkeeseen). Valmiin munakkaan pohja on hieman ruskistunut mutta päällys koskea, sisus mehevä.
Ai niin, suola on parasta lisätä vasta kun munakas on kypsynyt.

Toivoo Juho (Delia Smithin How to Cook an Egg -ohjelmien himokatsoja)
  • 4 / 10
  • munaa mulle!
  • 21.1.2003 16:13
Valkosipuli ei sovi munakkaaseen, hyviä mausteita ovat esim. sinappi, suola, kuivattu persilja. Nämä vatkataan munien (vähintään 3kpl) ja lurauksen maitoa tai kermaa kanssa homogeeniseksi seoksexi.

Pannu tosiaan lämmitetään kuumaksi ja voita ei säästellä (margariini sitävastoin antaa pahan metallisen maun).

Munakasta ei saa vatkata, vaan jähmettynyttä massaa pitää haarukalla nostella varovasti, jolloin vielä hyytymätön seos luikahtaa sen alle. Lopuksi annetaan pohjan ruskistua sopivan rapeaksi, yleensä tässä vaiheessa pinta on vielä hieman, ei missän tapauksessa liikaa) "limainen".

Ennen täytteitä kannattaa munakas irrottaa teflon pannun pohjasta nopealla nykäisyllä. Parasta täytettä munakkaassa on pannulla etukäteen ruskistetut nakin palat. Nämä laitetaan toiselle puoliskolle. Tämän jälkeen koko komeus valutetaan lämmitetylle lautaselle, ja täytteetön puoli käännetään paistinpannun avulla toisen puoliskon päälle.
  • 5 / 10
  • muna mielessä
  • 23.1.2003 21:45
Olen vannoutunut munan ystävä minäkin, jo ajatus oikeaoppisesti käsitellystä maalaismunasta aiheuttaa kuolan valumista suupielestä. Aamuisin haluan suurta, mielellään luomua ja tarpeeksi kovana tietysti.
Onneksi täällä Helsingissä on tuo munatarjonta runsasta, aina tavallisista pienistä massatuotantomunista suuriin houkutteleviin laatumuniin.
Kyllä oma suosikkini on espanjalainen munakas, tortilla de patatas!
Raa'at perunat kuoritaan, paistetaan runsaassa oliiviöljyssä lähes kypsiksi ja kaadetaan öljy pois. Raaka silputtu sipuli, munat ja peruna yhdistetään ja paistetaan miedolla lämmöllä molemmin puolin kypsäksi (n. 10 min eka puoli, toinen n. 5 minuuttia).

Äärimmäisen hyvää tomaatti-sipulisalaatin kanssa, tyydyttää tosi tuhdinkin munantarpeen. Sopii mainiosti myös matkamunan tarpeeseen (siis evääksi vaikkapa vaellukselle ;) )
Enpä voisi olla enemmän samaa mieltä Españan kanssa. Mun espagnolini kun laittaa munakasta, niin jo tuntuu luissa ja ytimissä ;>
suolan kun lisää jo munakasmassaan, tulee rakenteesta parempi, suola kun hajottaa valkuaista. munaa voi nauttia aivan hyvin n. keskim. 1/pv, ilman kolester. ongelmia. ja munan paistaa aina voin kera, nam.
ja unohtu, valurautapannu!! hyvinhoidettu sellanen päihittää teflonit mennentullen.
Jeps, espanjalainen ruoka on meikäläisenkin makuun :)Tortilla de patatas (eli tortilla española) on hyvää, mutta joskus tulee tehtyä munakokkelia bf:lle, jossa katkarapuja ja pinaattia. Eli... revuelto de gambas y espinacas:

1 paketti pakastepinaattia
6 munaa
250 g katkarapuja
suolaa, öljyä

Pinaatti sulatetaan ja keitetään omassa nesteessään. Kuoritut katkaravut kuumennetaan öljyssä pannulla, muttei ruskiteta. Lisätään valutetut pinaatit ja kaadetaan joukkoon vatkatut kananmunat. Sekoittamista sitten jatketaan kunnes munat hyytyvät.

Katkarapujen ja pinaatin sijasta voi käyttää tuossa annoksessa about 400 grammaa herkkusieniä (revuelto de champiñones)