Oikeinkirjoitus seikkoja

 • 1 / 9
 • Ossi
 • 24.2.2002 17:15
Aikoinaan kun tuolla city-yhteisössä jotakin yritti kirjoittaa, niin häiriköt puuttuivat ensimmäiseksi oikeinkirjoitusseikkoihin. Oliko mahdollisesti yhdyssanat ja sijamuodot oikein. Kun katselen oma tuotoksiani. Löydän uusia ja uusia virheitä sen jälkeen kun olen ensin ”nukkunut yön yli”.
Siinähän on monella suomalaisella vaikeus kirjoittaa oikeata kirjakieltä. Tämä on joillekin niin vaikeaa, ettei mitään omaa mielipidettä edes uskalleta julkaista. Ihmettelen miten häiriköitä ei ole täällä saitilla ollut. Onko moderaattori aina valppaana tutkimaan kulloisenkin kirjoituksen?
Siis olemmeko pysyneet mahdollisesti liiankin kuivalla asialinjalla?
Sen koosta ja muista ei ole tällä palstalla syntynyt minkäänlaista mielipidettä.
Mitenkäs mahdollisesti lukion äidinkielen opettaja ja ylioppilastutkintolautakunta arvostelisi homoseksuaalisuutta puolustavan aineen. Silloin aikoinani äikän lehtori varoitti meitä ottamasta liian voimakkaita mielipiteitä yo-aineissa, ettei koe tulisi hylätyksi. Miten on tänä päivänä? Mahdollisesti meidän joukossamme on myöskin tämän alan asiantuntijoita.
Ei minusta ole mitenkään pahitteeksi, jos pyrkii kirjoituksissaan noudattamaan oikeinkirjoitussääntöjä ja muutenkin käyttämään hyvää suomen kieltä. Sitä varten monet meistä ovat kuluttaneet koulun penkkejä, että siellä opitaan mm. kirjoittamaan eikä vain väärentelemään mutsin nimeä poissaololappuun. Joittenkin mielestä vain kirjoitussäännöt ja muut voi koulusta päästyä tyystin unohtaa. Mikä on outo ja typerä asenne.

Ne oikeakielisyysterroristit ovat tietenkin oma lukunsa, eikä semmoisia pidä ottaa niin kauhean vakavasti. Mutta kyllä varsinkin kontaktipalstoilla on joskus niin käsittämättömiä juttuja, että niistä on jokseenkin mahdotonta saada selvää. Usein voisi luulla, että kirjoittaja on joku ulkomaalainen, joka ei ole ennen eläessään kirjoittanut suomea. Kuten tähän tapaan:

kaikki yhdys sanat ja muut sikin sokin eikä isoja kirjaimia lauseen alussa ja eris nimissä pisteitä ja pilkkuja ei missään kaikki sanat vaan yhdessä pötkössä siitä ei ole helppoa koettaa tulkita mitä kirjoittaja koettaa sanoa eihän siitä saa mitään selvää tekstiä tulee vaan koko ajan
Jotenkin kun on koulujenkäymisestä jo vuosia on tullut huolimattomammaksi kuin aikaisemmin. Vai onkohan tämä näppis sen verran outo väline tällaiselle joka on varmasti suuremman osan elämästään kirjoittanut lyijykynällä. Varsinkin huomaan, että kirjeet käsinkirjoitettuna tulee laadullisest parempia.
 • 4 / 9
 • Druusi
 • 20.3.2002 10:13
Itse lienen sellainen "oikeinkirjoitusterroristi", vaikken aivan sataprosenttisesti ymmärräkään, mitä vikaa sellaisessa on? Minusta vain on mukava lukea tekstejä, jotka ovat kirjoitetut oikein.

Olen kohtalaisen huolissani siitä, että tuntuu sille, ettei peruskoulussa enää opeteta oikeinkirjoitussääntöjä samalla tavalla kuin ennen ja tuloksena on sitten yhä lisääntyvässä määrin kieli oppi virheet ja yhdys sana virheet. Kun niistä sitten sanoo ihmiselle takaisin, että "nuo pitäisi kirjoittaa kyllä yhteen", vastauksena useimmiten on: "Ei mua kiinnosta."

Ja en oikeastaan ymmärrä, miksi tällainen keskustelunpätkä täällä kummittelee? :-D Oikein kirjoitetut tekstit ovat sellaisia, niin kirjoissa kuin nettisaiteilla, joita on kiva ja sujuva lukea. Niiden eteen joutuu joskus tekemään töitä, paljonkin. Mutta työ tekijäänsä kiittää, usein palautteen muodossa. ;)

--Druusi
 • 5 / 9
 • Peetu
 • 22.3.2002 16:27
Kieltämättä on huomattavasti mukavampaa ja helpompaa lukea tekstejä, jotka on kirjoitettu oikein. Mikään ei ole rasittavampaa kuin yrittää kiireessä lukea ruudulla vipeltävää tekstiä, jossa kaikki yhdyssanat ovat väärinkirjoitettuja.

Tämä tosin pätee ihan kaikkeen kirjoitettuun tekstiin. :) Myös lukijoille huomattavasti nautinnollisempaa. :)
 • 8 / 9
 • Wonderi
 • 24.4.2002 15:46
Mielestäni kirjoittaessa pitää muistaa "tilanteen mukainen toiminta". Asiallisiin keskusteluihin se tarkoittaa yleiskieltä oikein kirjoitettuna. Jonnekin kevytmielisempään paikkaan taas en ihan varmasti kirjoita "virallista" kieltä.

Kuullostaisihan se hieman oudolta jos nimimerkki "Nuori Herra itä-Vantaalta" kysyisi Quntelen chatissa "Haluaisiko joku varhaisteini harrastaa kanssani sukupuoliyhteyttä?"
Sen sijaan tilanteeseen sopivaa on että "teinix16" kysyy "kuka haluu pebaa???!!!"

Ihan toinen asia on että monet ihmiset ihan oikeasti eivät osaa kirjoittaa oikein. Joku typottaa lukihäiriöisyyttään, toinen puujalkaisuuttaan. Hyvin harva ihminen on yleensä edes kiinnostunut saamaan yhdyssanansa ja monimutkaisen pilkkusäännöt oikein kun eivät kerran niin lukiessaankaan huomaa.

Jos huonokielinen teksti häiritsee kovin pahasti, voi käydä pakastimesta hakemassa herneen nenäänsä ja siirtyä hienompien ihmisten seuraan.
Aivan totta, että kieliopillisesi oikeaa tekstiä on huomattavasti mukavampi lukea kuin yhdyssanavirheitä, huolimattomia lauserakenteita ja kirjoitusvirheitä viliseviä kirjoituksia.

Se, että teksti on huolellisesti kirjoitettu, ei tarkoita sitä, ettäkö kieliasun pitäisi olla kuiva tai kielen kapulakieltä. Värikästä tarinaa voi kirjoittaa myös oikein.

Pirteä ja elävä kerronta innostaa lukemaan. Huolellinen kieliasu helpottaa lukemista, ja saa tekstin vaikuttamaan vakuuttavammalta.