Roolileikit ja fetissit

  • 1 / 2
  • Irokeesi
  • 29.7.2010 15:09
Toisessa keskustelussa http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=20&thrdid=9000 Huisansaa kirjoitti: ”Erottaisinkin halun, joka kohdistuu seksuaalista leikittelyä, seksuaalisia fantasioita tai nautintoa kohtaan halusta, joka kohdistuu sukupuoleen.

Sitominen - sytyttää, lapsesta saakka, jo sidotut Aku, Roope ja veljenpojat kourivat lapsena vatsaa
Ruoska - sytyttää
Nipistimet - sytyttää"

Olen tuloksetta yrittänyt etsiä kirjallisuutta, joka käsittelisi erilaisten fetissien, roolileikkien ml. SM syntymekanismeja ja rakenteita, tuloksetta. Tutkimusta kai aiheesta tehdään Suomessakin – vai tehdäänkö.

Asia kiinnostaa minua paljonkin sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautuneisuudesta riippumatta. En tosin usko, että aihetta voi kovinkaan hyvin käsitellä sivuamatta myös sukupuolisuutta.

Joillakin nuo fetissit tai roolit, kuten Huisansaan sitominen, ovat olleet esillä tavalla tai toisella jo lapsena, kun taas toiset heräävät niihin vasta myöhemmän iän kokeilujen myötä.

Dom / sub leikeissä roolit menevät joillakin selkeästi kääntäen arkielämään ja toisilla myötäilevät niitä. Esimerkiksi vastuullisessa ja stressaavassa työssä työskentelevä saa nautinnon saadessaan seksiroolissaan alistua / nöyrtyä ja töissä pomputtelusta kärsivä työntekijä nauttii saadessaan dominoida. Ja siis jotkut taas päinvastoin jatkavat arkielämän rooliansa myös seksileikeissä.

Toisille kipu tai sen tuottaminen on olennainen osa seksuaalista nautintoa, mutta jollekin kipu saattaa olla täydellinen turn off, vaikka nauttiikin alistumisesta / nöyrtymisestä.

Fetissien kirjo puolestaan on loputon. Ei taida löytyä sellaista vaatekappaletta, johon jollakin ei olisi fetissiä.

Erilaiset teoriat noiden variaatioiden syntymisestä sekä analyyttinen jäsentely niiden kirjosta siis kiinnostaa. Pelkästään nettiä selaamalla löytää loputtomasti tietoa siitä mitä kaikkea on ja miten mitäkin voi tehdä. Varsinainen kysymys olisikin miksi. ”Miksi” edellyttää puolestaan pohjatyöksi jonkinasteisen erialueiden ja variaatioiden jäsentelyn, ettei mene purot ja vellit sekaisin.

Aiheesta on toki tullut jotakin kirjallisuutta vastaankin, mutta pääasiassa ne ovat sisältäneet analyyttisen pohdinnan sijaan enemmänkin case-kuvauksia ja niiden varsin suppean materiaalin pohjalta tehtyjä yleistyksiä.
  • 2 / 2
  • Ransom
  • 30.7.2010 0:35
"Olen tuloksetta yrittänyt etsiä kirjallisuutta, joka käsittelisi erilaisten fetissien, roolileikkien ml. SM syntymekanismeja ja rakenteita, tuloksetta..."

Joku ranskalainen kirjailija/elokuvatuottaja tms. dekadentti kulttuurihenkilö tuli joskus lausahtaneeksi, että SMBD-fantasiat ovat yleisiä katolisessa kulttuuripiirissä. Henkilö itse muisteli (kaiholla?) omia lapsuuskokemuksiaan tiukassa nunnien johtamassa koulussa, jossa ruumiillinen kuritus oli arkipäivää...

En usko, että fetissit ovat sisäsyntyinen juttu vaan kulttuurin tuotteita, joskin niissä on aina mukana biologinen aspekti. Joskus ennen vanhaan, kun Kiinassa vielä sidottiin naisten jalkoja, niiden näkemistä pidettiin eroottisena kokemuksena: "... walking on bound feet necessitated bending the knees slightly and swaying to maintain the proper movement. This swaying walk became known as the Lotus Gait and was considered sexually exciting by men." http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_binding.

Wikipedian loppuosassa on analyysiä, joskin ristiriitaista, miksi sidotuista jaloista muodostui niin eroottisesti latautunut symboli. Sidotut jalat olivat merkki yhteiskuntaluokasta ja toisaalta naisen alisteisesta asemasta; horjuva liikkuminen ja kyvyttömyys arkipäivän askareisiin viestivät siitä, että nämä ylhäisön edustusnaiset olivat pelkkiä mielihalun kohteita. Heillä oli vain yksi käyttötarkoitus. Qing dynastian aikainen seksiopas mainitsee mm. 48 erilaista tapaa leikkiä naisten sidotuilla jaloilla. Jos tämä ei ole fetisismiä, niin mikä sitten?