Marisevat matkailijat

Tänä aamuna taas on kuultu marinat. Juna on pudonnut kiskoilta ja radiouutiset lähetti toimittajansa Pasilaan pumppaamaan matkustajilta kielteisiä mielipiteitä. "Eikö nyt pikkuisen kuitenkin harmita ,ja voisiko lähettää VR:lle kiukkuisia terveisiä". Tähän tyyliin. Erityisesti radion asenne on vastenmielinen. Eikö sieltä varmasti löydy yhtään sankarimatkailijaa, joka näkisi tilanteessa seikkailun tuntua. Nyt siellä Ylenaikaisen toimittaja kyttää koko aamun etsiskellen marisevia ihmisiä.

Samaa valitusvirttä kuultiin lentoliikennnekatkoksen aikana. "Kauheaa kun ei pääse töihin, vaan pitää pidentää lomaa". Luulisi, että olisi kivaa, kun loma pitenee. Niin on minulle joskus käynytkin, mm. Amsterdamissa, ja ne lisäyöt olivat ihan rattoisa.

Ja nyt kaikki sankarimatkailijat, jotka kotona kerskuvat yksilöllisiä matkailumieltymyksiään, ovat aivan järkyttyneitä, kun Finnair ei tuo heitä kotiin eikä maksa hotelli- ja ruokakuluja. Ja kuluttajaihmiset topakoina ja tärkeinä lukevat EU-lakia. Minun kantani on: nauttikaa pidentyneestä lomasta ja hakekaa korvaukset Jumalalta.

Ja viime talvena erityisesti radio joka päivä jatkoi valitusvirttä lumen aiheuttmasta kaaoksesta. Ei puhuttu siitä, että pohjoisen Euroopan kaikissa maissa oli valtavat junakaaokset kovan lumentulon vuoksi. Mutta täällä valitetaan. "Ei ehdi töihin ja koko meidän firma varmaan kaatuu, kun minä yrityksen tärkeä henkilö en ehdi ajoissa työpaikalleni". Kaikki luulevat olevansa niin tärkeitä, niin tärkeitä.

Olen juuri lähdössä Riihimäelle junalla. Siitä tulee seikkailu. Daizy-koirakin hyppii jo ilosta. Suurin harmi tulee olemaan se, jos kolmosen ratikka menee nenän edestä. Ja joutuu odottamaan 7 lisäminuuttia.
Täsmälleen samaa mieltä Vaeltajan kanssa.

Kansalaisilla on nykyään nollatoleranssi kaikeen. Muistan kun kerran tulin kaukomailta ja lentokoneen kattoon kondensoitui vettä jota tipotteli pikkuisen matkustajien päälle. Henkilökunta jakoi vilttejä suojaksi. Keski-ikäinen nainen tokaisi: "Minulla on tuttu kuluttajavalituslautakunnassa, teen valituksen". (nykyisin siis kuluttajariitalautakunta). Mitenköhän ukko jumala olisi valitukseen vastannut?

Kyllä lentoliikenteen katkeaminen aiheuttaa kieltämättä haittaa, mutta en tiedä oliko virallistahon (en muista kenen) tiedotteessa jo hiukan tahallistakin sarkasmia, kun todettiin suunnilleen että "yhteiskunnat kuitenkin toimivat normaalisti".

Kukaan ei joutunut evakkolaumoihin, menettänyt kotejaan tai joutunut tiettömien taipaleiden taakse sotajoukkojen vyöryessä taustalla. Elämä jatkui normaalisti. Pieni osa minusta toivoo että tulisi sota ja tuo saakelin mussutus loppuisi, kun saataisiin kokea oikeaa kurjuutta.

Suomesta on tulossa hyvä vauhtia huoltovaltio, jossa valtion oletetaan pitävän kansalaiset pumpulissa.

No nyt en ehdi kirjoittaa enempää, tarttee mennä rakentamaan taloa pohjanmaalle tulvajoen varteen. Jos tulva vie taloni, se on yhteiskunnan vika.
  • 3 / 10
  • Pora-liike
  • 27.4.2010 8:10
Minustakin tuo marina on vastenmielistä. Sen sijaan liityin facebookissa Eyjafjällajökullin faniksi.
Kun asuin Yhdysvalloissa, luonnonkatatrofit (tulva, maanjäristys, pensaspalo, runsas lumentulo) olivat tavanomaisia sen lisäksi että luonto oli muutenkin ilkeä (hyppäävä kaktus, karhunvatukka, puuma, mustakarhu, kalkkarokäärme, skorpioni, mustaleski, rift valley fever, lihansyöjäbakteeri). Se opetti olemaan kärsivällinen.
Ehkä tämä muisteloni sopii Vaeltajan huomioiden jatkoksi.

Olimme USA:ssa Mainen osavaltion Portland-nimisessä kaupungissa. Meidät houkuteltiin usean kymmenen muun turistin kanssa veneretkelle kaupungin edustalle katselemaan meren eläviä, mm. hylkeitä. Saimme tässä suhteessa täydellisen vastineen matkan maksulle.

Kun oli aika lähteä paluumatkalle satamaan, laiva ei liikahtanut minnekään. Olimme juuttuneet hiekkasärkälle. Laskuveden seurauksena alus alkoi kallistua ja oli lopulta pahasti kyljellään hietikolla. Miehistö ei hoitanut matkalaisia muuten kuin ilmoittamalla mistä pelastusliivit löytyvät. Tarkastin mieheni kanssa kaikkien matkustajien pelastusliivien kiinnitykset. Kaiken huipuksi mereltä saapui sumuseinämä, jonka kosteus liimautui vaatteisiin ja iholle.

Jouduimme odottelemaan rannikkovartioston saapumista vinoon parkkeeratussa laivassa varsin pitkään. Tunnelmakaan ei sillä hetkellä ollut kovin kaksinen. Kaffelatteakaan ei ollut tarjolla. ;-) Odottelin, että rannikkovartioston komea pelastaja kantaa minut vahvoilla, karvaisilla käsivarsillaan pelastusalukseen. Lopulta sumun seasta tuli pelastusalus, jossa oli liuta hapannaamoja. Heillä varmaan donitsikahvit olivat keskeytyneet. Saimme marssia aivan omin avuin hiekkasärkkää pitkin pelastusalukseen.

Suurin yllätys oli se, että satamaan palattuamme meille maksettiin turistimatkan hinta takaisin. Minä olisin voinut maksaa seikkailustamme ylimääräistä!
Hidastelua pidetään nykyisin hyödyllisenä vaikkapa aivotoiminnoille. HS:n pakinoitsijan Virpi Salmen juttu on otsikoitu: Homo marisija käy hitaalla.
http://www.hs.fi/viihde/artikkeli/Homo+marisija+k%C3%A4y+hitaalla/1135256407640

Kirjoittaja kuitenkin epäilee, että "yksi 26 tunnin bussimatka ei ihan riitä jalostamaan nykyaikaisen homo marisijan tyytymättömyyttä hienoksi filosofiaksi". Hän tarkoittaa siis ihmismarisijaa yleensä, eikä viittaa homofiileihin mitenkään.

Matkasin joskus opiskelujen päättymisen jälkeen rahtilaivan pienessä hytissä Lontoosta Helsinkiin. Mukavuudet olivat päällystön ruokasali ja sauna. Sen matkan aikana kiteytyivät oman elämäni tulevaisuutta hahmottavat ajatukset yhdelle A4:lle. Unohdin paperin jonnekin laatikon pohjalle. Löysin vuosien kuluttua tuon paperin. Suureksi yllätyksekseni olin pystynyt toteuttamaan lähes kaikki aikanaan suunnittelemani asiat. Hitaan laivamatkan seurauksena tuli siis merkittävä lisäarvo.
Tänään taatusti naristaan ja vielä huomennakin. VR:n liikenteenohjausjärjestelmän vika pysäytti Tampereella kaikki junat noin 3 tuntia sitten ja noin kymmenen junaa seisoo yhä paikallaan.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194805401860/artikkeli/tampereen+junaliikenne+seisoo+yha+nain+paljon+junat+ovat+myohassa.html

http://yle.fi/uutiset/junaliikenne_pysahdyksissa_tampereella_-_vika_liikenteenohjausjarjestelmassa/6563839

Päivitys
Jotkin junat ovat myöhässä yli 4 tuntia.
VR:llä on epäonnea jo toista päivää.

Ilkivalta keskeytti pääradan liikenteen Järvenpäässä kahdeksi tunniksi illansuussa:
http://www.iltasanomat.fi/matkat/art-1288554173996.html?pos=alista-16

Pendolino alkoi kärytä Pedersöressä Pohjanmaalla:
http://www.iltasanomat.fi/matkat/art-1288554208996.html?pos=alista-18

Tällä hetkellä Tampereella on uudelleen ns. raidekaaos ja junaliikenne on pahasti häiriintynyt liikenteenohjausjärjestelmän häiriön vuoksi:
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194805849609/artikkeli/juuri+nyt+raidekaaos+junat+tampereen+ohi+yksi+kerrallaan.html
Tiedoksi niille, jotka aikovat matkustaa kaukojunalla tänään.

Tänään perjantaina 1.11. seuraavat pääradan kaukojunat eivät liikennöi työnseisauksen vuoksi:

-Pendolino (S 81) Helsinki-Tampere klo 6.06
-Pendolino (S 41) Helsinki-Seinäjoki klo 6.30
-InterCity (IC 163) Helsinki-Tampere klo 7.06
-InterCity (IC 43) Helsinki-Tampere klo 7.30
-InterCity (IC 165) Helsinki-Tampere klo 8.06
-Pendolino (S 84) Tampere-Helsinki klo 8.55
-InterCity (IC 168) Tampere-Helsinki klo 10.07
-InterCity (IC 170) Tampere-Helsinki klo 11.07
-InterCity (IC 48) Seinäjoki-Helsinki klo 10.38
-Pikajuna (P 404) Seinäjoki-Tampere klo 12.10
-InterCity (IC 49) Helsinki-Seinäjoki klo 13.06
-InterCity (IC 173) Helsinki-Seinäjoki klo 14.06
-InterCity (IC 88) Tampere-Helsinki klo 16.07
-Pendolino (S 91) Helsinki-Tampere klo 16.30
-Pendolino (S 57) Helsinki-Vaasa klo 17.30
-Pendolino (S 56) Seinäjoki-Helsinki klo 17.41
-InterCity (IC 184) Seinäjoki-Helsinki klo 18.26
-InterCity (IC 90) Tampere-Helsinki klo 19.07

Ajantasaista tietoa lähi- ja kaukoliikenteen junista (idän suunta, Helsinki-Turku sekä päärata pohjoiseen):

http://www.vr.fi/fi/index/aikataulut/liikennetilanne/liikennetiedotteet.html.stx
  • 9 / 10
  • Rokkihomo
  • 1.11.2013 17:52
Silloin kun islantilainen tulivuorentuhka pysäytti eurooppalaisen lentoliikenteen, yksi tuttu tuli työreissulta matkojen takaa junilla ja bussilla - ja kirjoitti matkasta novellin. Jos marisi jossain vaiheessa matkaa, niin eipä ainakaan matkan jälkeen, se kun oli vaihtelua rutiineihin ja seikkailu.

Turun ja Helsingin välillä olen kumminkin itse siirtynyt bussiliikenteen käyttäjäksi.
Silloin tulivuorenpurkausten aikaan muutama kaveri joille jo jarjestettiin lahtiaisjuhlat jaivat jumiin trooppiselle saarelle jossa asuin (sielta ei paassyt pois kuin Britannian kautta lentamalla) kahdeksi viikoksi. Myos yksi saarella ollut lentokone jumittui sinne koko henkilokunnan kanssa. Arvatkaa valittiko kukaan =). Almodovar voisi tehda siita leffan.