Tutkimus: homo- ja heteroparit saman kaltaisia

Science Daily raportoi kahdesta eri tutkimuksesta, joissa verrattiin hetero- ja homoparien sitoutumista ja tyytyväisyyttä parisuhteeseensa. Eroja ei löytynyt.

SD:
- Tutkijat toteavat, että samaa sukupuolta olevat parit ovat yhtä sitoutuneita romanttisiin parisuhteisiinsa kuin heteroparit. Tutkijoiden havainnot osoittavat vääriksi stereotypiat, joiden mukaan samaa sukupuolta olevat parit eivät ole yhtä sitoutuneita suhteeseensa kuin heteroparit, eivätkä siksi olisi psykologisesti yhtä terveitä [parisuhteita].

Illinoin yliopistossa USA:ssa tutkijat testasivat 30 parisuhteeseen sitoutunutta homomiesparia, 30 lesboparia ja vertasivat heitä 50 kihloissa olevaan heteropariin ja 40 avioliitossa pidempään olleeseen heteropariin, sekä seurusteleviin heteropareihin.

- Tulokset osoittivat samaa sukupuolta olevien parien samankaltaisuutta monella eri tavalla. Kaikilla parisuhteeseen sitoutuneilla oli myönteinen kuva suhteestaan. Ne, joilla oli sitoutunut parisuhde (niin homot kuin heterotkin), pystyivät selvittämään konfliktit paremmin kuin seurustelusuhteessa olevat parit. Lesbopariskunnat työskentelivät yhdessä erityisen hyvin (harmoniously) tehtäviä laboratoriokokeissa tehdessään.

- Väite, että sitoutuneet, samaa sukupuolta olevat parisuhteet olisivat "epätyypillisiä, psykologisesti epäkypsiä, taikka riitaisia (malevolent contexts of development ?)" ei saa tutkimuksesta tukea.

**********

Toisessa tutkimuksessa kolme yliopistoa USA:ssa tutki kuinka seksuaalinen suuntautuminen ja parisuhteen laillistaminen vaikuttivat parisuhteen laatuun.

Tutkimukseen osallistui kolmen vuoden ajan 65 mies- ja 138 naisparia, jotka olivat rekisteröidyssä parisuhteessa, 23 mies- ja 61 naisparia, jotka eivät olleet rekisteröidyssä parisuhteessa, sekä 55 avioliitossa olevaa heteroparia.

Tutkija totesi, että homot ja lesbot eivät eronneet tässä tutkimuksessa heteroista siinä, kuinka hyvä vuorovaikutus oli pariskunnan välillä. Jotakin näyttöä löytyi siitä, että lesboparit olivat erityisen kyvykkäitä konfliktien ratkaisemisessa.

- Samaa sukupuolta olevat parit, jotka eivät olleet rekisteröidyssä parisuhteessa, lopettivat suuremmalla todennäköisyydellä parisuhteensa, kuin rekisteröidyssä parisuhteessa olevat samansukupuoliset parit taikka heteroavioliitossa olevat. Tämä tukee sitä ajatusta, että laillistetun parisuhteen tarjoamalla suojalla on vaikutusta samaa sukupuolta olevien liittoihin.

- Tutkimuksen tulokset osoittavat myös sen, että samaa sukupuolta olevat parit, riippumatta siitä olivatko he rekisteröineet suhteensa vaiko eivät, olivat tyytyväisempiä parisuhteeseensa kuin avioliitossa olevat heteroparit.

Tutkijat arvioivat tämän olevan seurausta siitä, että useimmat pitkään yhdessä eläneet samaa sukupuolta olevat parit pysyvät yhdessä omasta tahdostaan. Parisuhteen eteen on tehtävä työtä, koska heillä ei ole yhteiskunnan tukea kuten on laita heteroliitoilla.

Koko juttu löytyy osoitteesta:
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080122101929.htm