Parisuhteen rekisteröinnistä

Onko joku rekisteröinyt parisuhteen jossain muualla kuin perinteisesti maistraatin tiloissa virka-aikana? Ollaan tyttöystävän kanssa mietitty sellaista vaihtoehtoa, että jos pyydettäisiin maistraatista henkilö juhlapaikalle suorittamaan jonkinlainen "seremonia", että olisi jotain muutakin kuin vain papereiden allekirjoittaminen. Olisi mukava kuulla muiden kokemuksia, jos sellaisia on :)!
  • 2 / 10
  • millikan
  • 30.9.2007 14:05
Mitään en oikeasti tiedä mutta huhujen mukaan tuo vaihtelee...kuulemma jotkut maistraatit lähettävät "vihkijöitä" muuallekin, jotkut taas eivät.
Maistraatin virkahenkilö vihki avioliittoon kaverini ja hänen naisensa Porkkalanniemen rantakalliolla, kaunis merimaisema taustana. Virkahenkilölle maksetaan ylimääräisestä vaivasta ja matkoista.

Maistraatin vihkaisu on tylsä. Meillä se kesti korkeintaan viisi minuuttia, kun emme olleet hoksanneet kehittää mitään lisäajanvietettä. Sukulaiset ja ystävät hieman napisivat jälkeenpäin.
  • 4 / 10
  • Resander
  • 30.9.2007 18:21
Helsingin henkikirjoittaja kuuluu olevan jossain määrin nihkeä liikkumaan toimistostaan ja tekemään mitään muuta kuin pyytämään nimikirjoitukset paperiin. Rekisteröinnin voi kuitenkin tehdä kuka henkikirjoittaja tahansa asuinkunnasta riippumatta ja esimerkiksi Hyvinkään henkikirjoittaja kuuluu olevan vallan miellyttävä ja yhteistyöhalukas ja tulee itse järjestettyihin tilaisuuksiin ja käyttää myös kaunista puhekaavaa noiden allekirjoitusten lisäksi.

Olen itse ollut rekisteröinnissä ja sitä seuraavissa pippaloissa mm. Helsingin kaupunginpuutarhassa, joka olikin tosi hieno paikka tällaiselle juhlalliselle aktille.
  • 5 / 10
  • sleepygay
  • 30.9.2007 18:48
Maistraatin sivuilla (www.maistraatti.fi) sanotaan hinnastossa, että mikäli rekisteröinti tapahtuu muualla kuin maistraatin toimistossa tai virka-ajan ulkopuolella hinta on 200 euroa. Lisäksi saattaa tulla maksettavaksi henkikirjoittajan matkakustannukset ja päiväraha. Tämä siis löytyy tuolta maistraatin sivuilta: parisuhteen rekisteröinti --> hinnasto.
Resanden kirjoitti tuosta Hyvinkään henkikirjoittajasta. Olimme vuosi sitten ystäväpariskuntamme häissä Siuntiossa, jossa tuolta Hyvinkään maistraatista oli henkikirjoittaja paikalla. Vanhanaikainen viitta ja vanhahtavalla suomenkielellä puutarhassa tehty vihkitoimitus jäi varmasti monen mieleen. Kannattanee tiedustella siis Hyvinkäältä...
Hyvinkään maistraatilta saa loistavaa palvelua. Heillä on myös hyvät nettisivut, joilta löytyy monta hyvää käytännön vinkkiä häiden järjestämiseen. Heillä kun on paljon kokemusta häistä ja vinkkejä asioista joita ei ensikertalaisena tule edes ajatelleeksi. Esimerkiksi että ei kannata varata itselleen paljon puheosuuksia seremoniaan. Sitä saattaa olla tilanteesta niin liikuttunut että hyvä kun saa suustaan tuon "tahdon". Ja hyvinkääläiset sisällyttävät "tahdotko" kysymykset seremoniaan jos pari niin haluaa.

http://www.hyvinkaanmaistraatti.fi/vinkkeja_haatilaisuuden_jarjestajille.htm
http://www.hyvinkaanmaistraatti.fi/vinkkeja_vihkimisen_jarjestajille.htm
Me mentiin naimisiin viime kesänä Turussa Vanhalla raatihuoneella. Mukana oli tuomari, joka suoritti vihkimisen siinä kaikkien vieraiden edessä rekisterilappujen allekirjoittamisineen, tahtomisineen ja sormustenvaihtoineen. Hänen pitämänsä puhe oli kaunis ja koskettava ja sai ainakin minun äitini kyynelehtimään.

Olen kuullut muutamalta tutultani, kuinka maistraattivihkiminen on ollut lyhyt töksäytys. Minusta meidän häissä kivaa oli se, että juttu tapahtui ihan oikeasti kaikkien ystävien ja sukulaisten keskellä.
Oma rekisteröintitilaisuutemme oli "lyhyella kaavalla" - tarkoituksellisesti. Jälkeenpäin ajatellen ehkä liiankin yksinkertainen ja koruton. Ystäville ja sukulaisille myöhemmin järjestetty juhla korjasi maistraattikäynnin "virheet" ;)
Läheinen heteropariskunta ilmoitti, kesken normaalin päivätapaamisen, että olivat menneet pari päivää aikaisemmin naimisiin maistraatissa. Homma oli hoidettu ko. henkilöiden ruokatunnilla parissa minuutissa ilman että ketään oli kutsuttu paikalle. Ja sitten olivat menneet takaisin töihin.

Jotenkin tykkäsin tuosta. Ei mitään hössötystä aiheesta.