UK: Tutkimus homomiesten turvaseksistä

Uskovaisten turvaseksikäyttäytymistä koskeva juttuni olisi oikeastaan kuulunut tänne.
http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=20&thrdid=4765

Jatkan siksi nyt seuraavalla uutisjutulla täällä.

Englannissa enemmän kuin yhdellä kolmesta hiv-positiivisesta homomiehestä on turvatonta seksiä.

BBC News International version kertoo The University College London haastattelututkimuksesta, joka tehtiin vuosina 2003 ja 2004 gayklubeilla, -baareissa ja homosaunoissa Manchesterissä, Brightonissa ja Lontoossa. Haastateltuja oli 2 640 homomiestä. Samassa tutkimuksessa todettiin viidenneksen homomiehistä, joilla ei ole hiv:tä, harrastavan suojaamatonta seksiä.

Toisaalta tutkijat toteavat monien hiv-positiivisten homomiesten olevan suojaamattomassa seksisuhteessa toisiin hiv-positiivisiin miehiin. Sekään ei ole terveyden kannalta ongelmatonta. Muut sukupuolitaudit voivat tarttua taikka hiv-viruksen toinen kanta voi aiheuttaa uusintatartunnan.

Hiv-negatiivisista miehistä 18%:lla oli ollut suojaamatonta seksiä kuluneen vuoden aikana. Hiv-positiivisilla miehillä sama luku oli 37%.

Uutisessa todetaan tutkijoiden päättelevän, että huolimatta nykyisistä lääkehoidoista ja kannustamisesta hiv-testeihin, merkittävä määrä tartuntoja on diagnostisoimatta.

Tutkijaryhmän jäsen toteaa, että mahdollisimman aikaisella diagnoosilla ja riskikäyttäytymisen hillinnällä voidaan tartuntoja vähentää. Erityisen tärkeänä hän pitää toimien kohdistamista nuoriin miehiin, joilla on muutenkin tarvetta riskikäyttäytymiseen, kuten ylinopeuksiin liikenteessä ja huumekokeiluihin.

Monday, 30 April 2007, 23:14 GMT 00:14 UK
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6609023.stm

Tutkimuksesta kerrotaan myös verkkojulkaisussa NewsWise osoitteessa:
http://www.newswise.com/articles/view/529483/

Tutkimus on julkaistu artikkelissa, joka on ladattavissa pdf-formatissa osoitteesta:
http://press.psprings.co.uk/sti/may/st21782.pdf
New York Times kirjoittaa tänään samasta aiheesta, viittaamatta kuitenkaan Englannissa tehtyyn tutkimukseen.

Jutun mukaan Yhdysvalloissa hiv-infektioiden lasku on pysähtynyt viime vuosikymmenen tasolle. Se on kuitenkin huimasti alhaisempi, kuin 1980 luvun epidemian alun taso.

Amerikkalaiset terveysviranomaiset suosittelevat hiv-testejä rutiininomaisesti osaksi terveydenhoitoa, eikä vain tunnettuihin riskiryhmiin kuuluville. Sellaista ei pidetä kuitenkaan mahdollisena. Erityishuomiota tarvitsisivat kuitenkin raskaana olevat naiset, nuoret ja homomiehet. Tilastojen perusteella arvioidaan, että miljoonasta hiv-positiivisesta amerikkalaisesta neljännesmiljoona ei tiedä saaneensa tartunnan.

Uutisen mukaan homomiehillä on muita suurempi hiv- ja sukupuolitautiriski. Lisääntynyt suojaamaton seksi on näkynyt kupan, tippurin ja klamydian lisääntymisenä tässä ryhmässä. Lääkintäviranomaiset suosittavat USA:ssa homomiehille rutiininomaisesti hiv- ja kuppatestejä. Tähän ryhmään kuuluville suositellaan myös tippurin ja klamydian testaamista virtsatiestä ja peräaukosta, sekä nielusta tippuria.

Viranomaiset pitävät erittäin tärkeänä sukupuoliterveysasioiden sisällyttämistä osaksi koulujen opetusohjelmia.

Mielestäni Bushin hallinnon kampanjoima pidättyvyys-ohjelma (Abstinence Only) on erittäin vaarallinen myös kansanterveyden kannalta. NYT:n uutinen on myös yksi merkki poliittisen ilmaston muutoksesta Yhdysvalloissa.

NYT, May 1, 2007

Juttu löytyy osoitteesta:
http://www.nytimes.com/2007/05/01/health/01std.html?_r=1&adxnnl=1&oref=slogin&adxnnlx=1178006437-hCj+w2RNVoJredGD2hgHKg
Vaatii etukäteisrekisteröitymisen palveluun.
JuhaniV kirjoitti:

> "Hiv-negatiivisista miehistä 18%:lla oli ollut suojaamatonta seksiä kuluneen vuoden aikana.
> Hiv-positiivisilla miehillä sama luku oli 37%."

Jep, enkä usko, että nämä luvut ovat tarpeeksi korkeita.

Mielestäni tuo BBC News Internationalin uutinen on vähän Iltis-tasoa: asia näyttää kauhistuttavalta jos sitä ei ajattele sen pidemmälle. Mutta: jos iso määrä hiv-positiivisia harjoittaa riskiseksiä muiden hiv-positiivisten kanssa, niin miksi asia olisi iso ongelma? Kyllä: ne muut sukupuolitaudit - ja erityisesti hiv-päällekkäistartunnat ovat aina listalla mukana, mutta jos riskiseksi on näin tavallista, niin hiv-päällekkäistartuntojen pitäisi olla iso ongelma. Ilmeisesti (ainakaan ulkomaisessa tuttavapiirissäni) ei näin ole. Perinteiset sukupuolitaudit ovat varmastikin isompi ongelma.


Todella huolestunut olisin sen sijaan tuosta hiv-negagiivisten 18% riskiseksiosuudesta. Minua ei koskaan hämmästytä se, että jossain sivustolla hiv-positiivinen etsii riskiseksiä toisen hiv-positiivisen kanssa. Mutta olen aina suu ammollaan kun hiv-negatiivinen etsii riskiseksiä toisen hiv-negatiivisen kanssa! Miten he tietävät, että toinen todellakin on - edelleen - hiv-negatiinen. Testeissä kun ei voi käydä koko ajan ja testitulos kertoo tilanteen 2-3 kk sitten. Kaikki ne "negatiiviset" panot siinä välissä ovat voineet olla tuoreita positiivisia, eli juuri niitä jotka tartuttavat helpoiten virusmäärän ollessa korkeimmillan.

Mutta riskiseksi positiivisten välillä, on näe siinä isoja ongelmia (kunhan tekijät itse tiedostavat asiaan liittyvät terveysriskit).
Minun mielestäni homomiehet, jotka eivät välitä turvaseksistä ovat törkeitä. Jotakin sairasta sinä on. Mikä aiheuttaa holtittomuuden? Aivan varmasti kännääminen ja muut päihteet.

Miten niin pidättäytyminen on jotenkin kyseenalaista tuon edellisen tutkimuksen valossa? Sillä voi säästyä joidenkin nuorten miesten henki, kun lykkää seksiä muutamalla vuodella.
Enter kirjoitti:

> "Minun mielestäni homomiehet, jotka eivät välitä turvaseksistä ovat törkeitä."

Miksi vain homomiehet? Koko kansahan sitä harrastaa! Ihan oikeasti: katso vain klamydiatilastoja ja jälkiehkäisypillereiden myyntilukuja.


Mielenkiinnosta kysyn: Onko sinusta törkeää, että kaksi jo hiv-positiivista henkilöä harjoittavat seksiä keskenään? Siinähän ei toinen enää "hankkiudu" hiv-positiiviseksi. Tällainen on ihan yleistä niin hetero- kuin homopossareiden kesken (varsinkin ulkomailla).
Niillä ei ole sitä stigmaa ja syytöstä niskassaan, että aloittivat koko epidemian. Minusta sekin on törkeätä, että positiiviset naivat ilman kumia. Minusta ei ole puolustus, että se on yleistä. Se ei muuta sitä tosiasiaa miksikään, että infektio leviää ja muuntuu. Lääkitys maksaa paljon ja etenkin uusien lääkkeiden kehittäminen. Positiivisten välinpitämättömyys ( ja homojen, jotka eivät käytä kumia) on minusta piittaamattomuutta koko lääketieteen yrityksistä saada tauti aisoihin ja parantaa se. Sakki aivottomia idiootteja. Minusta tulisi kehittää jokin sanktio. Rajottaa hoitoon pääsyä, jos ei ota vastuuta? Veronmaksajathan ne viulut maksaa. Pitäisi lopettaa ilmaislääkitys? Jotakin sellaista. Ei muuten pure.
Jukka: "Mielestäni tuo BBC News Internationalin uutinen on vähän Iltis-tasoa"

Uutinen on tosiaan toimittajan näkemys. Olisiko sinulla taikka jollakin muulla aikaa perehtyä tuohon varsinaiseen tutkimukseen, esimerkiksi sen heikkouksiin. En ole löytänyt ainuttakaan kriittistä analyysiä itse tutkimuksesta. Vain uutisia, jotka melko suoraviivaisesti referoivat tutkimuksessa esitettyjä yhteenvetoja.
Enter kirjoitti:

> "Minusta sekin on törkeätä, että positiiviset naivat ilman kumia."

OK, ymmärrän että ajattelet näin. Mutta miksi? Molemmathan ovat jo positiivisia, joten uusia tartuntoja ja lääkittäviä ei tuosta synny. Jotenkin en näe sitä ongelmaa tuossa, joten voisitko kertoa mikä se ongelma tuossa pos-pos -seksissä on? Ja kun vastaat, niin siihen myös osa-alue: pos-pos -pariskunnat. Haluatko puuttua myös heidän seksielämäänsä?


Sanktioista: jos niitä tulee käyttöön, niin hoitoonhakeutuminen, testaus jne. romahtavat. Mitä järkeä olisi hakeutua enää testeihin jos niistä seuraa vain oikeudellisia toimia, hoidonrajoittamista ja moraalisaarnoja? Ei hyvä hiv-ehkäisytyölle ollenkaan.
JuhaniV kirjoitti:

> "Olisiko sinulla taikka jollakin muulla aikaa perehtyä tuohon varsinaiseen tutkimukseen, esimerkiksi sen heikkouksiin."

No, lähinnä oma tunnelma virittyi jo tuosta otsikosta: "HIV men 'having unsafe gay sex'". Se antaa kuvan, että hiv-positiiviset naisivat ympäriinsä tartuttamassa muita, ja että tämä olisi hiv-positiivisten yleinen "harrastus". Tosiasia kun näyttää kuitenkin olevan se mikä on laitettu yhden kappaleen sisään: "But experts said evidence suggested many men with HIV were having unprotected sex with others with HIV." Eli tämä ei-turvaseksin- harjoittaminen tapahtuu pääasiassa muiden hiv-positiivisten miesten kanssa. Tätä asiaa olisi uutisessa pitänyt painottaa enemmän, sillä sehän ratkaisee leviääkö tartunta eteenpäin. Pos-pos -kontaktissa ei uusia tartuntoja synny.

Toinen ongelmallinen asia on se, mistä kyselyyn osallistuneet on kerätty: "The latest research was carried out between 2003 and 2004 in gay clubs, bars and saunas.", eli ne jotka käyvät ulkona ja elävät ilmeisen aktiivista seksielämää. Itse tunnen monia hiv-positiivisia jotka eivät ulkona käy eikä heillä ole ollut seksiä vuosiin. Jotenkin tulee sellainen tuntuma, että jo lähtöasetelmissa tällainen tutkimus vääristyy tiettyyn suuntaan.

Käytännöstä tiedän, että hiv-positiivisille on yleensä suurin pelko se, että he tartuttaisivat jonkun. Tämä on niin suuri pelko, että osa hiv-positiivisista ei suostu (järjenvastaisesti) edes turvaseksiin hiv-negatiivisten kanssa vaan on mieluummin selibaatissa. Toisaalta hiv voi vaikuttaa seksuaalisuuteen ja lääkitys sekä oheissairaudet aiheuttavat erektio-ongelmia: kondomien kanssa naiminen ei onnistu - joten ainoaksi toimivaksi tavaksi jää ei-turvaseksi toisten hiv-positiivisten kanssa. Se, että tämä "kriminalisoidaan" ei mielestäni auta hiv-työssä mitenkään.

---

Hälyttävimpänä seikkana tuossa BBC:n jutussa on se, että 18% hiv-negatiivisista (tai niistä jotka kuvittelevat olevansa hiv-negatiivisia) harjoittavat riskiseksiä! Tosin tämäkin luku on saatu näistä sauna- ja klubiväestä, mutta on jo siitäkin porukasta kerättynä aikapommi. Vaikka he valitsisivat kumppanikseen (oletettavasti) hiv-negatiivisia, niin tällainen riskienminimointi ei onnistu.
”Eli tämä ei-turvaseksinharjoittaminen tapahtuu pääasiassa muiden hiv-positiivisten miesten kanssa. Tätä asiaa olisi uutisessa pitänyt painottaa enemmän, sillä sehän ratkaisee leviääkö tartunta eteenpäin. Pos-pos -kontaktissa ei uusia tartuntoja synny.”

Pos-pos -kontaktissa voi valitettavasti syntyä uusia tartuntoja, sillä HI-virus on kiusallisen muuntautumiskykyinen. Pahimmillaan suojaamattoman pos-pos-kontaktin seurauksena hiviä/aidsia sairastavalla on veressä useita virsukantoja, joista osa saattaa vielä resistanetteja lääkitykselle. Lopputuloksena voi olla useamman viruskannan ”supertauti”, jota voi olla vaikea vaimentaa monipuolisellakaan lääkityksellä.

Siis negat harjoittakoot aina suojattua seksiä paitsi kun kaveri osoittautuu yhtä panoa arvokkaammaksi. Silloin molemmat testiin ja uudelleen 3 kk:n kuluttua. Hepatiitit samalla selvitykseen. Jos tulos on negatiivinen molemmilla osapuolilla, niin siitä vaan keskenään pippeleitä yhyttämään. Pos-pos -tuloksen jälkeen suojautumisesta on pidettävät hyvää huolta, etteivät viruskannat sekoitu. Eli suomeksi kortsua on käytettävä AINA. Positiivisen tuloksen saatuaan ei muuten kannata heittäytyä toivottomaksi: uudet lääkkeet pitävät viruskannat kurissa ja hivi onkin tätä nykyä rinnastettavissa lähinnä aikuisiän diabeteksen kaltaiseen krooniseen tautiin. Molempiin voi kuolla mutta vain, jos elää kuin se ellun kana pellolla ja jättää lääkityksen retuperälle. Muuten elinikää on hiv-possareillakin odotettavissa ihan normaali määrä.
Mika kirjoitti:

> "Pos-pos -kontaktissa voi valitettavasti syntyä uusia tartuntoja, sillä HI-virus on kiusallisen
> muuntautumiskykyinen. Pahimmillaan suojaamattoman pos-pos-kontaktin seurauksena hiviä/aidsia
> sairastavalla on veressä useita virsukantoja, joista osa saattaa vielä resistanetteja lääkitykselle.
> Lopputuloksena voi olla useamman viruskannan ”supertauti”, jota voi olla vaikea vaimentaa
> monipuolisellakaan lääkityksellä."

Siis teoriassa ja periaatteessa näin - ja todellakin alleviivaten tuon sanan "pahimmillaan". Tuossa BBC:n jutussa sanottiin riskistä: "But he admitted this could have other health risks such as sexually transmitted infections and the small risk of a "super infection" - re-infection with a different strain of HIV." Eli siinä puhutaan "small risk" - *pienestä* riskistä.

Olen itse ollut ulkomailla hiv-kokouksessa jossa kysyttiin lääkäreiltä tätä pos-pos -seksiasiaa. Esitelmöinyt lääkäri sanoi, että on siinä tuo pieni riski, mutta käytännössä se ei ole kovin suuri. Jos jos tätä pos-pos -seksin riskiä vertaa siihen, että ottaa lääkkeensä huonosti ja epäsäännöllisesti tai muuten ohjeiden vastaisesti, niin tämä jälkimmäinen aiheuttaa todella paljon ongelmia, ei niinkään tuo pos-pos -seksi. Huonosti otetut lääkkeet saavat aikaan potilaassa resistenttejä kantoja ja vaikeuttaa jatkohoitoa. Riskiseksiin ei hänkään kannustanut, mutta asetti sen oikeisiin mittasuhteisiin.

En usko, että käytännössä pos-pos -seksin tuomat riskit ovat valtaisat, sillä ulkomailla positiiviset kaverini näyttävät harjoittavan riskiseksiä muiden positiivisten kanssa vakiona - superinfektio-ongelmia heillä ei ole ollut. Tunnen yhden kaverin joka otti lääkkeensä aina huonosti, väärinä aikoina ja jätti ne ottamatta kun lähti viikonloppumatkoille tai pidemmille lomille. Nyt hänellä ei toimi oikein mikään lääke. Eli ihan omasta lähipiiristä näen mikä toiminta niitä ongelmia aiheuttaa.

Olisi mielenkiintoista nähdä jokin tilasto jossa todellakin näytettäisiin näiden pos-pos -kontaktien tuoma superinfektioriski. Sehän on todellakin olemassa, mutta onko se sitä suuruusluokkaa jota Suomessa tunnutaan maalailevan esille? Epäilen. Mutta myönnän: riski on olemassa ja muutama tapaus lienee maailmassa raportoitu. Mutta perin pieni on tämä määrä kun muistaa kuinka yleistaä pos-pos -riskiseksi on.

Eli jos faktojen perusteella jostain pitäisi ihmisiä alkaa syytellä ja laittaa häpeäpuuhun, niin ensimmäisenä listalla ei todellakaan pitäisi olla pos-pos -riskiseksiä harjoittavat, vaan ne jotka eivät ota lääkkeitä kunnolla. Ja jos tälle linjalle lähdetään, niin samaan jalkapuuhun voisi laittaa vaikkapa ne, jotka eivät ota diabeteslääkitystään optimaalisesti, lipsuvat verenpainelääkkeissään tai yksinkertaisesti eivät noudata lääkärinsä ruokavaliomääräyksiä. En ole halukas lähtemään tällekään tielle. Positiivisille voitaisiin kertoa, että usein on parempi olla ottamatta lääkkeitä ollenkaan kuin ottaa ne huonosti ja ohjeiden vastaisesti - tämän kansanterveydellinen hyöty olisi varmasti suurempi kuin pos-pos -riskiseksikontaktien tuomitseminen.

Lisäksi olisi muistettava se, että kun näitä pos-pos -kontakteja osoitetaan syyttävällä sormella ja niihin kohdistetaan moraalista arvostelua, niin varmasti kontaktin molemmat pos-henkilöt tietävät asiassa riskit (jotka ovat siis pienet)? Jotenkin tuntuu siltä, että erityisesti Suomessa hiv-positiivisten "ohjaaminen ruotuun" käy erityisen kivuttomasti, ilman että mietitään onko kyseessä ihmisryhmä jolla on oma elämä, arvot ja tunteet.
Luin tuon edellisen viestini, ja ajattelin lisätä pari asiaa.

Eli: en kehota ketään hiv-positiivista unohtamaan kumit jos seksikumppanikin on positiivinen. Hiv-päällekkäistartunnan riskiä ei tunneta ja muitakin tauteja on olemassa. Samalla kehotan muita olemaan innostumatta moralisointiin tämän asian suhteen. Kuulemma jotkut lääkäritkin "innostuvat" tämän asian tiimoilta niin paljon, että potilaat pelästyvät eivätkä enää uskalla kertoa koko asiasta enää mitään - mikä varmasti vahingoittaa kokonaishoitotyötä ja hoitosuhdetta yleensäkin.

Painoin "Lähetä" -nappia liian nopeasti. Eli viesti jatkuu.

Erinäisistä syistä johtuen riskiseksiä pos-pos -henkilöiden välillä tapahtuu usein. Asiaa voidaan kauhistella, sitä voidaan käyttää erilaisiin uhkailuihin (esim. Enterin tapaan "lääkkeet pois") tai siihen voidaan suhtautua analyyttisesti ja syitä sekä seurauksia miettien. Kaipaisin tällaista keskustelua, sillä sellainen näyttää puuttuvan Suomessa kokonaan, ilmeisesti jopa lääkintäpuolen taholla.
Jos se, ettei positiivinen käytä kondomia seksisuhteessa toiseen positiiviseen harhauttaa toisia luulemaan, että he ovat ilman tartuntaa( viittaan ryhmäseksitilanteisiin). Silloin kondomin käyttämättä jättäminen on kyseenalaista. Tietenkin jokainen on itse vastuussa omasta elämästään, mutta on miehiä, jotka eivät vastaa kysyttäessä tai valehtelevat.
Enter kirjoitti:

> "Jos se, ettei positiivinen käytä kondomia seksisuhteessa toiseen positiiviseen harhauttaa toisia
> luulemaan, että he ovat ilman tartuntaa( viittaan ryhmäseksitilanteisiin). "

Hmm... Ryhmäseksitilanteessa? Eikö järjen käyttö tällä negatiivisella ole sallittua myös näissä tilanteissa? Jo se, että ottaa osaa tällaiseen toimintaan pitäisi osoittaa, että kyseessä on riskitilanne - siis jos naidaan ilman kumeja.

Ei ihme, että suomalaiset saavat tartuntansa ulkomailta niin kovin usein. Siellä nimittäin se, että joku nai paljaalla tarkoittaa signaalina muille: "Tuolla on todennäköisesti hiv-tartunta, vaikka se ei olisi testeissä käynytkään". Miksi tämä ajatus ei tule samassa tilanteessa suomalaisten päähän???
Tämä on ihan mielenkiintoinen keskustelu... näkee asioita joihin en ole aikoihin törmännyt.

Enter kirjoitti:

> "Tietenkin jokainen on itse vastuussa omasta elämästään, mutta on miehiä, jotka eivät vastaa kysyttäessä tai valehtelevat."

Tätä jäin miettimään... Mitä kysyminen/kertominen oikein auttaa, sillä jos harjoitetaan turvaseksiä on samantekevää onko kumppani hiv-positiivinen vai -negatiivinen.

Jos luottaa toisen sanaan siitä, että tämä olisi negatiivinen, niin ei arvosta omaa terveyttään kovin pitkälle. Sillä vaikka joku olisi ollut negatiivinen viime testeissä niin sehän kertoo vain tilanteen kolmen kuukauden takaa. Ehkä tartunta on hankittu viime viikolla.

Eli mielestäni luottaminen toisen vakuutteluun negatiivisuudesta osoittaa erittäin huonoa huolenpitoa itsestään. Se on juuri sitä mitä JuhaniV:n viestissä http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=20&thrdid=4765 kertoi: "tärkeää on vain minä ja minun nautintoni".

Tämä keskustelu saa minut vakuuttuneeksi siitä, että jonkinlainen laaja turvaseksikampanja, sellainen jossa painotettaisiin ihmisten oma vastuuta omasta terveydestään, olisi tässä maassa todella tarpeen.
Mä en ole koskaan tajunnut tota: kysyin ja se vastasi mut se valehteli. Mä kuulen sitä niin homoilta kuin heteroiltakin ja aina se tuntuu yhtä ääliöltä. Siis kuka luottaa täysin tuntemattoman ihmisen puheisiin?! Tai jos luottaa, niin kyl siinä saa syyttää itseään. Kun hoitaa ite oman tonttinsa kunnialla, ei tule yllätyksiä. Ei se ole sen ihmeellisempää. Jollei se sille toiselle käy, niin mä jätän koko leikin - ei tänä päivänä kukaan järkevä kieltäydy turvallisuudesta, vähiten silloin kun ei tunneta yhtään. Vastuu on tasan ihmisellä itsellään.
En nyt tiedä liittykö tämä suoranaisesti tähän topiciin, mutta useat niin homo- ,hetero- kuin muutkin ystäväni eivät usko sukupuolitautien leviävän suuseksissä.
Mun mielestä aikasen järkyttävää...Ei ihme jos on ties mitkä klamydia/HIV/rutto-epidemiat....

Juu.minä mutantti täällä vain angstaan muiden ongelmistaa.