Oliko Atatürk homo?

Belgiassa jaettu esite mainitsee Turkin valtion perustajan Kemal Atatürkin yhdeksi merkittävimmistä homoseksuaaleista. Myös Goethe on sillä listalla. Opetusministeri Marie Arena on ollut mukana esitteen valmistelussa, koska hänen mielestään se auttaa homofobiaa vastaan tehtävää työtä.

Kemalilaisessa sanomalehdessä Cumhuriyetissä Hikmet Cetinkaya reagoi jo närkästyneenä. Belgialaisten väitteet olisivat hänen mukaansa loukkaavia ja vulgäärejä.

Mustafa Kemal Atatürk oli kaksi kertaa naimisissa, mutta lapsia ei tullut. Miten belgialaiset päätyivät Atatürkin homouteen, on epäselvää. Esitettä tullaan jakamaan kouluissa (ellei tästä synny iso haloo).

(businessnews)

Atatürkin mainetta valvotaan Turkissa tarkasti. Ei saa sanoa pahaa sanaa valtion suuresta miehestä. Mitähän tästä seuraa? Muutama viikko sitten YouTube suljettiin Turkissa, kun kreikkalainen video väitti Atatyrkiä homoksi.
  • 2 / 6
  • arkadas
  • 29.3.2007 19:25
Enemmän ja vähemmän (muttei liian syvällisesti) turkkilaiseen kulttuuriin perehtyneenä, täytyy myöntää, että vaeltajan toteamus on tosi - Atatürkin mainetta valvotaan Turkissa tarkasti. Turkki on Suomen tavoin varsin nuori valtioiden joukossa - toki nuorempiakin on joukossa, mutta samalla tavoin, turkkilaiset ovat kokeneet eri hallitsijoita, eri kulttuureita, kuten suomalaisetkin ennen itsenäistymistään. Lieneekö pitkällä, sekavalla historialla osansa tuohon 1900- luvun alkukymmenille löytyneen "pelastajan" Atatürkin suojeluun. Nyt (tässä yhteydessä) hieman enemmän Turkin historiaan ja kulttuuriin perehtyneenä voinen vain todeta, että Atatürk merkitsee samaa nykyturkkilaisille, kuin Adolf Hitler aikanaan natseille ja kolmannelle valtakunnalle. Tosin onneksi ei yhtä tuhoisassa merkityksessä, kuin Adolf. (anteeksi provosoiva sanamuoto).
Atatürkin saavutuksia Turkin valtiolle ei käy vähätteleminen. Monessa "sivistyneessä" maassa esimerkiksi naisten äänioikeus on ollut "harkinnassa". Se, miten turkkilaiset aviomiehet kohtelevat vaimojaan onkin sitten ihan toinen asia, ja siihen liittyy mukaan jo islamilaisuus. Mutta eiväthän kristitytkään toimi aina oikeudenmukaisesti;)

En tosin itse ole missään yhteydessä kuullut / lukenut aikaisemmin väittämää, että Mustafa Kemal Atatürk olisi ollut homo. Jos tuohon belgialaisten väittämään on uskomista, kaikissa lapsettomissa avioliitoissa elävät miehet olisivat homoja?

Turkkiin ja turkkilaisuuteen liittyy paljonkin erilaisia myyttejä ja varmasti myös tietämättömyyttä - niin turkkilaisten itsensä, kuin muun maalaisten mielissä. On muistettava, että vasta viime vuosina turkkilaisten luku- ja kirjoitustaito on yltänyt yli 80% yli 15 vuotiaiden osalta. Vielä 90-luvun alkupuolella se oli alle 65%.

Yhden oivan tekstin Turkista ja turkkilaisista löysin ihan suomenkielellä: http://www.jarviradio.fi/matkakertomukset/santa/opas.htm

Tuosta ainakin löytyi paljon enemmän tietoa Turkista, kuin mitä koskaan olen koulussa oppinut kyseisestä maasta. Kyseinen teksti ihannoi turkkilaisille yleisellä tavalla "vapauttajaansa" Mustafa Kemal Atatürkia.

CIA factbook kertoo Turkista: https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/tu.html

vaeltajaa valaisevasta huomiosta kiittäen
arkadas (= turkin kieltä tarkoittaen ystävää)
  • 3 / 6
  • Pete
  • 29.3.2007 20:10
Kuulinpa tässä aika hauskan vertauksen...

"Turkkilaiset ovat vain kurdeja, jotka haluaisivat olla kreikkalaisia, ja kreikkalaiset ovat vain turkkilaisia, jotka haluaisivat olla italialaisia..."

Tuo Atatürkin mahdollinen homous nyt lienee samaa luokkaa kuin Mannerheimin sukupuolinen suuntautuminen. Yli sata vuotta syntymän jälkeen nyt voi heittää mitä tahansa. Varsinkin se, että asialla olivat alun perin kreikkalaiset, ei anna kovin vakuuttavaa kuvaa (Kreikkalaisten maineen "alan miehinä" tuntien eritoten... Hih :-D).

Eri asioita sen sijaan ovat esim. Atatürkin osuus armenialaisten kansanmurhassa 20- luvulla, hänen liittoutumisensa keskusvaltojen kanssa ensimmäisessä maailmansodassa ja yleinen kaveeraaminen Adolfin kanssa toisessa.

Vähän tunnettu tosiseikka muuten on, että armenialaisten kansanmurha loppui vasta, kun Puna-armeijan armenialaiset (Armenialaiset asuivat sekä silloisen Neuvosto-Venäjän että Turkin alueella) joukko-osastot puuttuivat asiaan (Ilman Leninin lupaa) ja teurastivat "etnisiä puhdistuksia" suorittaneet turkkilaisjoukot.
  • 4 / 6
  • Enter
  • 30.3.2007 19:20
Kuka on kiinnostunut yhdestä turkkilaisesta! Entä Richard Gere? Minusta hän on gay.
Todellakin vähän tunnettu. En ole mikään ekspertti armenialaisten kansanmurhassa, mutta mielenkintoista tietoa. kiitos Pete, tunnut tietävän paljon historiasta. nim. historian maisteri...
Näinpä vaan nämä armenialaiset (nykyisen Syyrian ja Libanonin alueille karkoitettujen jälkeläiset ja Turkin/Venäjän alueelle jääneen vähemmistön edustajat ) vaan kuitenkin ovat kertoneet lehdistölle/Kansainliitolle/YK:lle/muille viranomaisille...

Nim: Historian harras harrastaja.