Israelissa ultra-ortodoksit vastustavat Gay Pridea

Ultra-ortodoksit juutalaiset ja muslimit ovat liittoutuneet ja mellakoivat rajusti jo toista päivää Jerusalemissa vastustaen Gay Pridea. Se on saanut vihdoin virallisen luvan pidettäväksi viikon kuluttua perjantaina. Tällä viikolla Jerusalemissa on levitetty lentolehtisiä, joissa luvataan huomattava rahallinen palkkio sille, joka tappaa homon. Poliisi on pride-luvan myöntämisen jälkeen ilmoittanut ryhtyvänsä erityisen tiukkoihin turvatoimiin paraatin ajaksi.

Lähteet: Haaretz Daily News, Jerusalem Post
Jerusalemin Gay Pride protestit ovat levinneet nyt myös Tel Aviviin. Siellä synagogan ikkunat lyötiin säpäleiksi ja rakennuksen seinään oli maalattu lause: "Jos me emme voi marssia Jerusalemissa, ette tekään kulje Tel Avivissa.

Sateenkaariyhteisöt niin Tel Avivissa, kuin Jerusalemissakin ovat tuominneet vandalismin. Jotkut epäilevät todellisen tekijän olevankin Priden vastustajien joukossa. Tarkoituksena olisi mustamaalata vastapuolta.
Jerusalemissa ultra-ortodoksijuutalaiset ovat mellakoineet tänäänkin varsin rajusti. Poliiseja on heitelty kivillä, jätesäiliöitä sytytetty tuleen ja liikennettä estetty. Poliiseja on myös syytetty natseiksi. Poliisi on pidättänyt viisi henkilöä.

Tällä hetkellä poliisit käyvät neuvotteluja Gay Pride -järjestäjien kanssa siitä, että paraati siirrettäisiin toiseen paikkaan taikka myöhempään ajankohtaan. Pelkona on, ettei poliisi pysty estämään vakavia välikohtauksia.

Mielenosoituksia on ollut pitkin viikkoa.
Siinä sen taas näkee, että mihin ääriuskonnollisuus johtaa.

Pitää niidenkin puuttua toisten asiohin. Jos vastustaa homoja, ei silti ole pakko tappaa meitä. Pysyköön kotonaan, jos niin vaivaa se, että homojakin on olemassa. Ei sen takia tarvitse riehua ja TAPPAA toisia IHMISIÄ.

Siinä sen taas näkee, että tämmöset ääriuskonnolliset hörhöt ovat pelkkiä riehujia. Maksetaan toisten tappamisesta ja järjestetään jos jonkinlaista mellakkaa. En ole kuullut, että homot siellä olisivat jotain tehneet. Toisaalta, en ole itse kovin perehtynyt asiaan.
Koko tämä kärhämä ei ole lainkaan niin monimutkainen, kuin viime uutisia lukiessa voisi mieltää, vaan hyvin paljon monimutkaisempi. Meille on vaikeaa ymmärtää joidenkin pyhiksi koettujen paikkojen tärkeä merkitys. Tuossa tilanteessa ja muuallakin voitaisiin koettaa katsoa asioita myös vastapuolen näkövinkkelistä. Ymmärrän hyvin äärijuutalaisten loukkaantumisen kun jotkut sateenkaari-ihmiset katsovat oikeudekseen kulkea julkisesti perse paljaana joidenkin muiden pyhiksi määrittelemiin paikkoihin tekosyynä Gay Pride. Sellainen on silkkaa typeryyttä ja provokaatiota.

Ehkä meidänkin kannattaisi hieman miettiä kuinka missäkin tilanteessa esiinnytään.

Väkivaltaa millään tekosyylläkään en hyväksy.
Jos poliisia heittää kivellä, se on virkavallan vastustamista ja työn estämistä.

Demokraattisessa maassa tulee sallia erilaiset mielipiteet ja niiden ilmaisu.

Ei ne paikat voi olla pyhiä, kun niiden kannattajat käyttäytyvät tuolla tavalla!
  • 7 / 19
  • sleepygay
  • 6.11.2006 12:19
No kyllä se pitää löytää joku muu tapa osoittaa närkästyksensä kuin toisten ihmisten murhaaminen ja tuollainen mellakointi. Ja vieläpä poliisin kivittäminen. Siellä ei todellakaan ole kyse siitä, että ne paikat ovat pyhiä, vaan siitä, kun ne eivät hyväksy homoseksuaalisuutta. No tietenkin myös meidän tulee ottaa huomioon hyvät tavat. En todellakaan tarkoita sitä, että homoseksuaaleilla tulisi olla jotain erikois vapauksia. Eikö sitä pridea voisi järjestää niin, että ei mennä pyhien paikkojen läheisyyteen? Ja kai ne ovat ihan samalla tavalla pyhiä paikallisille homoille, jos ovat esimerkiksi juutalaisia.
Poliisi vaati Gay Priden peruuttamista Jerusalemissa vakavan turvaongelman vuoksi. Oikeuskansleri hylkäsi poliisien vaatimuksen. Hän velvoitti poliisin ja gay-aktivistien toimimaan yhdessä kohtuullisen kompromissin aikaansaamiseksi.

Tähän mennessä kuuden poliisin kerrotaan saaneen mellakoissa vammoja. 60 mielenosoittajaa on pidätetty. Mellakat ovat levinneet myös lähelle Tel Avivia. Oikeuskansleri kehotti poliisia valitsemaan marssireitin kauemmaksi ultra-ortodoksi-juutalaisten ja muslimien asuinalueista.

Oikeuskansleri perusteli päätöstään sallia paraati oikeudella ilmaista itseään vapaasti, ja että homoseksuaaleilla on myös laillinen oikeus mielenosoitukseen.

Gay Pride on tarkoitus pitää Jerusalemissa ensi perjantaina.

Lähde: Uutistoimisto Haaretz/Israel
Tuo on kyllä ehdottomasti hyvä päätös, että kierretään tarpeeksi kaukaa ääri-islamistien ja ultra-ortodoksi-juutalaisten asuin alueet. Ei ole mitään syytä "sohaista muurahaispesää" turhan päiten. Ja ole myös sitä mieltä, että pride kulkue tulee järjestää.
Poliisin ja Gay Priden järjestäjien kesken käytyjen neuvottelujen tuloksena paraati on päätetty pitää perjantaina alkaen klo 11 ja päättyen klo 15.

Ainoat avoimet kysymykset ovat korkeimmalle oikeudelle tehdyt muutoksenhakuanomukset, jotka käsitellään huomenna keskiviikkona.

Lähde: The Jerusalem Post
Huomenna perjantaina Jerusalemissa ei ole Gay Pride paraatia. Näin on sovittu järjestäjien, poliisin ja mellakoineen uskonnollisen järjestön edustajien kanssa. Perusteluna oli tämän hetkinen erittäin vakava tilanne Israelin tykistön ammuttua vahingossa vastapuolen siviilejä.

Paraatin tilalle on sovittu juhla yliopiston stadionilla.

Vatikaani ja evankeeliset kristityt olivat ehtineet vaatia Israelia perumaan paraatiin.

Jossakin mediassa ehdittiin jo kommentoida, että Israelissa taidettiin homot työntää nyt takaisin kaappiin.

Aika näyttää, minkälaisia jälkivaikutuksia tapahtumalla on homojen asemaan Israelissa, joka on pyrkinyt esittäytymään suvaitsevaisena maana. Pintaan onkin yllättäen noussut usealta taholta varsin torjuvia mielipiteitä.
  • 12 / 19
  • JohnnyFinland
  • 9.11.2006 21:53
JuhaniV kirjoitti: "Perusteluna oli tämän hetkinen erittäin vakava tilanne Israelin tykistön ammuttua vahingossa vastapuolen siviilejä."

Kerrottiinko lähteissäsi millä tavoin Israelin tykistön munaukset liittyvät Gay Pride -paraatin pitämiseen?
Oli kaksi perustelua paraatin siirtämisestä vain sateenkaarijuhlaksi stadionille. Poliisi (12 000) ei pysty estämään äärijuutalaisten uskonnollisten ryhmien hyökkäyksiä paraatia vastaan. Toinen syy oli, että "terroristit" eli ne joita Israel juuri tykistöllään moukaroi, saattavat käyttää sekavaa tilannetta Jerusalemissa hyväkseen. Minulla tulee mieleen, että joku itsemurhapommittaja räjähdevyöllä varustettuna saattaisi liittyä mukaan. Suuressa väkijoukossa vahingot voisivat olla valtavia.

Meidän on täältä kaukaa aika vaikea ymmärtää sitä todellisuutta, missä siellä eletään ja mitkä ovat todelliset vaikuttimet marssista luopumiseksi. Olemme julkisuuteen annettujen tietojen varassa. Israel on sotaa käyvä maa. Silloin voi olettaa, että tiedottaminen on myöskin voimakkaasti kontrolloitua. Sama tilannehan on USA:n kohdalla. Se maa käy myös sotaa. Lehdistön ja sananvapaus on klisee. Siksi sitä siellä tiiviisti toistetaankin. Sen olen itse henkilökohtaisesti kokenut. Jouduin rajalla kuulusteluihin, ilmoitettuani olevani lehdistötehtävissä menossa erääseen konferenssiin.

Olen huomannut, että pohjoismaissa sananvapaudesta ja demokratiasta ei jatkuvasti puhuta. Täällä meillä se oikeasti tänä päivänä toteutuu, Kekkosen valtakaudella ei.
  • 14 / 19
  • JohnnyFinland
  • 10.11.2006 14:12
JuhaniV kirjoitti: "Poliisi (12 000) ei pysty estämään äärijuutalaisten uskonnollisten ryhmien hyökkäyksiä paraatia vastaan."

Yeah, right...

JuhaniV kirjoitti: "Toinen syy oli, että "terroristit" eli ne joita Israel juuri tykistöllään moukaroi, saattavat käyttää sekavaa tilannetta Jerusalemissa hyväkseen."

Kuullostaa tekosyyltä. Mikään estä itsemurhapommittajaa hakeutumasta suureen väkijoukkoon Jerusalemissa muulloinkin kuin Gay Priden aikana. Suuri väkijoukko löytynee helposti, sillä Jerusalemissa on pakkautunut 724,000 asukasta 123 neliökilometrin alueelle.

Ikävää.
Die Tageszeitung kertoo, että Jerusalemissa vallitsee hälytystila. Kaikkialla poliisi on valmiudessa, sillä kaikkialla maassa on odotettavissa levottomuuksia. Näin kertoi israelilainen päivälehti Ma’ariw etusivullaan. Onko siis Hamasin välirauha ohi? Ei, vaan homot ja lesbot halusivat viettää vuotuista pride-juhlaansa.

Sekä ultraortodoksit että muslimit halusivat estää tämän ”kauheuksien pornografisen seremonian”. Poliisi pelkäsi ihmisuhreja ja poliisin painostuksesta järjestäjät luopuivat marssista. Tilalla on pienempi tilaisuus yliopiston stadionilla, suljettujen ovien takana.

Tilanne oli vakava: Poltettuja autoja, rikottuja liikennevaloja, Molotovin cocktaileja jo ennen marssia. Vastustajat uhkasivat jopa tulla pride-marssijoiden koteihin. Joidenkin ultraortodoksisten alueiden rabbit ja poliitikot olivat mukana kiihottamassa. Kansanedustaja Nissim Seewin mukaan homot ovat sairaita ja epäpuhtaita ja kuuluvat psykiatriseen valvontaan. Hän vaati jopa leirejä, joihin ne sijoitettaisiin.Ääriortodoksisessa Mea Schearimin kaupunginosassa kaupat olivat auki eilen puoliyöhön, jotta ihmiset voisivat jo ennalta ostaa viikonlopun ruokansa. Perjantaina oltaisiin mukana homojen vastaisessa marssissa.

Homoparaatin järjestäjät päättivät eilen illalla peruuttaa pride-marssin. Heidän mukaansa syynä oli se, että Israelin joukot tappoivat Gazan kaistaleella siviilejä. Hamas lopetti tulitauon ja 12000 homomarssille komennettua poliisia tarvittiin nyt muualla. Homoparaatin järjestäjät valittivat, että he joutuivat ”antautumaan”. Järjestäjät sanovat, että nyt ei ole enää kysymys homojen oikeuksista vaan ortodoksijuutalaisten (ja äärimuslimien) ja demokratian välisestä yhteenotosta. Luultavasti heteroseksuaalinen Love-paraati olisi aiheuttanut samanlaisen rektion.
http://www.taz.de/pt/2006/11/10/a0170.1/text

Ovatko muuten meillä tiedotusvälineet mitenkään komentoineet näitä Jerusalemin levottomuuksia? Onko uutispimennys täydellinen?
TV2:n uutisissa klo 21.50 oli pitkähkö juttu Jerusalemin Gay Pridesta. Hienoa, että julkisuutta saatiin myös Suomessa. Surullista, ettei marssia voitu järjestää alkuperäisessä laajuudessaan.

Toivottavasti voimme jonakin päivänä kulkea (ääri)juutalaisten kanssa rinta rinnan - muuallekin kuin kaasukammioon.
Ja lisää suomalaisen median uutisointia. Tämä on Nelosen nettisivuiltahttp://www.nelonen.fi.

***

Israelin homo- ja lesboyhteisön suurtapahtuma Jerusalemissa sujui perjantaina rauhallisesti sen jälkeen, kun järjestäjät suostuivat poliisin vetoomuksesta luopumaan näyttävästä paraatista kaupungin keskustassa ja tyytymään joukkokokoukseen stadionilla Jerusalemin ulkopuolella. Stadionille kokoontui noin 4 000 ihmistä, joita oli turvaamassa 3 000 poliisia.

Viime vuonna äärijuutalaiset puukottivat viittä paraatiin osallistunutta.

***

Tuo viimeisen lauseen sisältö on todella järkyttävä.
Ottaen huomioon ordotoksijuutalaisten kannan, ei mikään ihme jos protestoivat.. Jos suomessa ei aina ole kiva olla homona, niin en kyllä eloani israliin vaihtaisi :)