Gay baarit Tallinnassa

Lisää luettavaa:
» Artikkeli: Tallinna (ja muukin Viro)

Hieman viimetippaan tuli tämä tiedustelu tehtyä mutta saatuani vastauksen "jos haluat turpaan, mene" asian tiimoilta haluankin kysyä kokemuksia ja paikkoja tallinnan gay-yöelämästä? Onko tosiaan niin, että tyttöparin on "turvatonta" mennä siellä baarittelemaan?
Oma kokemukseni on, että ihan turvallista.

Ohjeet ovat ihan samat kuin muuallakin vieraassa kaupungissa: Älä ole liian kännissä, älä levittele rahojasi/kännykkääsi/muuta omaisuuttasi, älä mene pimeille kaduille, äläkä liiku etenkään yöllä yksin. Silloin ei todennäköisesti ryöstetä. Kotikaupungissa yleensä tietää, missä on turvallista ja missä ei, eikä näytä eksyksissäolevalta. Vieraassa kaupungissa on aina vähän sormi suussa, jolloin ryöstäjän silmissä vaikuttaa helpolta uhrilta.

Virolaisessa kulttuurissa ollaan vielä pidättyvämpiä kuin suomalaisessa, joten pusuttelut ja vastaavat saattavat aiheuttaa joskus aggressioita. Etenkin jos on ei-hetero.

Tallinnassa on vilkas yöelämä. Lauantaisin. Viikolla on hiljaista ja perjantainakin on melko hiljaista. Brittituristeja on kaupungissa nykyisin paljon. Heitä näkee viikollakin. Tulevat halvoilla lennoilla juomaan halpaa viinaa. Ja valitettavasti käyttäytyvät toisinaan sen mukaisesti.

Homobaareja: Saunakadulla vanhassa kaupungissa ovat X-baar ja Club & Café Angel. Muita paikkoja ovat G-punkt, Sauna Club, Ring Club ja Basement. Sen lisäksi kaupungissa on ihan kivoja "heterobaareja".

Sivun yläosassa on linkki juttuun Tallinnasta, jossa puolestaan on vähän lisäinfoa ja lisää linkkejä.
Kiitos paljon smo vastauksesta.Tuli vaan hieman epävarma olo kun luki etenkin Prideilla sattunutta välikohtausta ja aiemmin saanutta vastausta. Harmillista vain tuo, ettei matkamme ole viikonloppuna mutta toivotaan, että kaikki muuten menee hyvin!
Vielä sen verran, että etenkin X-baar (Sauna 1) on naisten suosiossa, vaikka miehiäkin paikalla on. Myös G-punkt (Pärnu maantee 25) on suunnattu sekä naisille että miehille. Angel (Sauna 1) on selvästi miesvoittoisempi. Muut paikat ovat käytännössä ainoastaan miehille.
  • 5 / 10
  • Ilopilleri
  • 16.8.2006 15:18
smo kirjoitti:
"Brittituristeja on kaupungissa nykyisin paljon. Heitä näkee viikollakin. Tulevat halvoilla lennoilla juomaan halpaa viinaa. Ja valitettavasti käyttäytyvät toisinaan sen mukaisesti."


Näin on. Britit ovat kuulemma saanet virolaisilta lempinimen "uudet suomalaiset". :) Ovat puheiden mukaan vieläkin huonotapaisempia ja kovempia örveltämään kännissä kuin suomalaiset, mikä on jo aika paljon. Monien virolaisten mielestä tosiaan suomalaiset ovat sittenkin mukavia ja hauskoja vieraita kun heitä verrataan britteihin. ;)
Voisin jakaa näkemykseni näin matkan jälkeen Tallinnan yöelämästä siltä osin mitä itse pääsimme tutustumaan siihen pikaisesti..
Club Angel miellyttänee esteettisenä, kauniina mutta kotoisana cafe yläkerrallaan, ikähaitarin ollessa 20 alle ja yli ja illan ollessa nais/tyttöenemmistön valtaama. Mitä seksuaaliseen suuntautumiseen tulee jäi se ainakin minua mietityttämää, kovin gay henkiseltä baari ei vaikuttanut. Itse klubin/yökerhon puolelle emme eksyytyneet mutta sinnepäin kannattaa varata ainakin sen 80 eestin kruunua oli ilta mikä hyvänsä.

X-baar jota angelissa dissattiin "narkkareiden" paikaksi tuntui omalta. Jos pitää yhtään rokkibaareista (kuten vaikka Lahden Torvi) mutta disco-kasari-hitti musiikilla varustetusta baarista jossa on tanssilattia ja ei tarvetta olla niin "korrekti ja hienohelma". Ikä haitari oli laidasta laitaan mutta painottui enemmänkin vanhempiin ja ainakin tänä kyseisenä iltana mieshenkilöihin. Tosin tutustuttiimpa siellä naisporukkaankin (Suomesta kuin myös) Jokatapauksessa suosittelisin itse kumpaa tahansa ja taatusti uusi visiitti Tallinnaan tapahtunee piakkoin.
Mitä turvallisuuteen tulee, otaksun smo:n olevan oikeilla teillä. Kumpikaan meistä ei uhatuksi itseään kokenut ja esim. käsikädessä tyttöparina kävely ei aiheuttanut minkäänlaista provokaatiota sielläpäin (mistä yllätyin itsekin)
Kaupunki oli kaunis, jännittävä ja elävä. Paljon näkemistä, katsomista ja kuulemista. Kun vain suunnistaa intuitiolla ja unohtaa kaikki turismi oppaat ja sen, että matkan ainoa tarkoitus olisi 12- päckin raahaus kotisatamaan.
Eestissä/Virossa on muitakin kiinnostavia paikkakuntia kuin Tallinna, jos hyväksyy, että on muutakin elämää on kuin homokapakat.

Sateenkaari-ihmiset voisivat kiinnostua Eestissä vaikkapa Pärnusta, joka on varsinainen lomakaupunki. Pärnu on vilkastunut ja modernisoitunut viime vuosina merkittävästi ja tähtää lisää ympärivuotisuuteen. Aikaisemmin se oli talvella unelias. Kävimme juuri siellä katsomassa uutta valtavaa hotelli-vesipuistokompleksia. Sinne on tarkoituksemme mennä vielä syyslomalle.

Lättänä Saarenmaa on oiva kesäpaikkakunta. Auto olisi hyvä, jos retkeilee. Tiestöä kovasti parannetaan. Tänä kesänä tuntui, että kaikki tiet oli kaivettu auki. Ehkä ovat nyt jo kunnossa. Pääkaupunki Kursessaari on linnoineen näkemisen arvoinen. Majoitusta löytyy joka makuun.

Tarto on monella tapaa kiinnostava. Se on yliopistokaupunki, jossa on aina paljon nuoria ihmisiä. Suomalaisia sateenkaari-ihmisiäkin opiskelee Tarton yliopistossa. Tartossa on paljon kulttuuria, taidetta ja historiaa. Hintataso on vielä Tallinnaa paljon edullisempi. Hiusten leikkuu hyvässä parturissa 100 kroonia, alle 7 euroa.

Taksit ovat edullisia (siis ei eestiksi halpoja = huonoja). Hinta-arvio on kuitenkin hyvä pyytää matkaan lähdettäessä. Sama pätee erityisesti Tallinnassa. Tuttavaltani rahastettiin Tallinnassa 300 kroonia 60 kroonin matkasta. Kuitti on saatava. Jos printterin kuittia ei tule, voi sääntöjen mukaan jättää matkan maksamatta. Taksia voi Tartossa pyytää viemään entiselle Varsovan liiton valtavalle päälentokentälle. Se on rappeutumassa, mutta vielä selvästi tunnistettavissa. Kentälle ja Neukkujen saastuttamalle ympäristölle yritetään keksiä käyttöä. Puolentoista metrin paksuisista betonikiitoradoista on vaikea päästä eroon.

Taksit tietävät myös varastoalueen, jolla sijaitsee Tarton ainoa, useita metrejä korkea pronssinen Lenin-patsas. Se on luultavasti myynnissä, mutta kauppa käy jostakin syystä huonosti. Sen voi käväistä ostamassa tuliaisiksi kotipihalle. Neukkutyylin valokuva itsestä patsaan vieressä on must.

Annen sauna, Annelinnan kaupunginosassa on ehdoton suosikkini. Vien vieraani mieluusti sinne. Se on tavallaan ektstriimikokemus. Naisille ja miehille on omat puolensa, tietty. Kaksi valtavaa kiuasta. Todella hyvät löylyt. Keskilattialta reunoille nousevat korkeat lauteet. Paikallisia venäläisiä vihtomassa raivokkaasti huopapipot päässään. Jokainen saa oman numeroidun kaapin ja sinkityn pesusoikon. Vein nuoren paikallisen naistuttavani myös Annen saunaan. Hän oli aivan innoissaan. Harmitteli, ettei hänelle kukaan ollut aikaisemmin kertonut paikasta. Hänestä tuli heti vakiasiakas.

Bussiyhteydet ovat Eestissä hyvät ja edulliset. Tallinnasta pääsee puolen tunnin välein lähtevillä busseilla Tarttoon noin kahdessa ja puolessa tunnissa. Modernit kaksikerrosbussit liikennöivät tasatunnein. Kun hoksaa ostaa paikkalipun suurimmalla numerolla 60, 59 jne. saa pöydällisen paikan bussin alakerrasta. Teen yleensä tietokoneella hommia koko matkan. Verkkovirtaa saa koneelle yläpuolella olevasta valopaneelista. Tarton opiskelijat tietävät tämän ja valloittavat yleensä pöytäpaikat. Bussilipun voi ostaa vaikka edellisenä päivänä. Tarton bussiaseman lipunmyynnin palvelu on kuin suoraan Neukkulasta. Kirjoitan asiani paperille ja tökkään lipunmyyjän nenän eteen.

Tartossa örveltäviä suomalaisia tapaa onneksi suhteellisen harvoin. Siellä meidän maineemme on parempi kuin Tallinnassa. Toki Tartossakin tiedetään, että "porot" tulevat pohjoisesta Suomesta. Tartossa ei osata juurikaan suomea. Mieluiten eestiä tai englantia.

Suosittelen, että nostetaan pinkkiset lasit pois silmiltä ja katsellaan vähän laajemmalle, sillä Tallinna ei ole sama kuin Eesti.

Juhani
  • 8 / 10
  • Public eye
  • 19.8.2006 12:01
Tämäkään viesti ei enää varsinaisesti koske Tallinnan gaybaareja, mutta tulipa taas mieleen asia, josta on täällä joskus kauan sitten keskusteltu.
Meillä on eteläisen naapurimaamme kanssa paljon yhteistä, niin kansanluonteessa kuin kielessäkin. Kuitenkin molemmissa on myös selviä eroavaisuuksia, eikä mielestäni suhteellisen korrektissa kielenkäytössä ole syytä ehdoin tahdoin sotkea keskenään suomea ja viroa.

Vähän paikannimi- ja muutakin sanastoa:

VIROKSI SUOMEKSI

Eesti Viro (maa)

eesti viro (kieli)

eestlane virolainen (mies)

eestlanna virolainen (nainen)

Virumaa Virumaa (Viron koillinen maakunta)

Tallinn Tallinna

Saaremaa Saarenmaa

Kuressaare Kuressaare

Hiiumaa Hiidenmaa

Tartu Tartto

Pärnu Pärnu

Soome/soome Suomi/suomi

põder hirvi (myös suomalaisturistin slanginimitys, ”poro”)

põhjapõder poro

Viron d-kirjain ääntyy kuten suomen t. Jos sanassa on t, se äännetään kuin suomen tt.
Joo, X-baar tosiaan sijaitsee nykyisin osoitteessa Komandandi tee 2. Poikettiin joulun alla katsomassa, että paikka on yhä voimissaan. Nykyiset tilat ovat ihan kivat.

Sijainti on aivan Vapauden aukion kyljessä. Perille pääsee, kun lähtee aukiolta kipuamaan Vapaussodan voitonpylvään vierestä nousevia Mayerin portaita ylös Harjumäelle. Siitä lähtee Komandandi tee nousemaan kohti Kiek in de Kök -tornia ja sen ohi. Niin pitkälle ei tarvitse kuitenkaan mennä, vaan heti portaiden yläpäässä on raput Club Privén terassille ja seuraavat raput ovat X-baarin sisäänkäynnille.

Aikanaan X-baar sijaitsi Sauna-kadulla. Sieltä se muutti "yöelämän Bermudan kolmion" nurkille (taisi olla Väike-Karja tarkempi osoite). Aika pian se siirtyi siitä Vapauden aukion lähelle Tatari-kadulle, mutta ne tilat lähtivät alta, kun koko rakennuskompleksi myllättiin uudisrakennukseksi (jonka osana osa vanhasta rakennuksesta on). Baari joutui etsimään uudet tilat, ja jossain vaihessa oli ilmeisesti suunnitelmia Vene-kadulla olevasta tilasta, mutta se kai meni jotenkin mönkään. Nykyinen sijainti siis entiseen nähden Vapauden aukion toisella puolella, Komandandi tee 2:ssa.