Ihosyövästä ja auringonpalvonnasta

  • 1 / 2
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 18.6.2006 19:32
Meidän vaaleiden pohjolan asukkaiden iho kärähtää aika helposti. Aurinkovoiteillakaan ihoa ei pysty suojaamaan kaikelta vahingolliselta säteilyltä. Kangas suojaa. Säteilyn aiheuttamat muutokset voivat tulla eteen vasta vuosien kuluttua.

Vuosi sitten mieheni totesi navan lähellä olevan luomen muuttuneen väriltään tummemmaksi ja kasvaneen hiukan. Itse en asiaa ollut havainnut. Kävin leikkauttamassa luomen pois. Siinä oli selvä syöpä. Ensimmäisen arvion mukaan jopa vaarallisin mahdollinen. Ihosyövän ennuste voi olla huono. Säikähdys oli kova. Ehdin jo pohtia omia hautajaisianikin. Seurasi melkoinen hässäkkä ja kaksi leikkausta. Kainaloista poistettiin alkuun vartijaimusolmukkeet. Toisesta kainalosta löytyi syöpää. Kaikki imusolmukkeet poistettiin siltä puolelta. Leikkauksen jälkeen käsi nousu ainoastaan vaakasuoraan. Ei yhtään sen yli. On ollut skannauksia varjoaineilla, tarkistuksia kolmen kuukauden välein ja sitä jatkuu.

Nyt käsi jo nousee intensiivisen harjoittelun ja venyttelyn jälkeen aivan ylös. Turvotusta kädessä on ja se tulee kenties jatkumaan lopun ikääni. Muuten olo on aivan hyvä.

Kysyin lääkärin arviota syystä. Hän totesi sen olevan mahdollisesti muutamaan kertaan auringossa palanut iho.

En ole koskaan ollut innokas rannalla makailija. Tämän kokemuksen jälkeen rantalomista häipyi lopullinenkin hohto.

Juhani
  • 2 / 2
  • DraamaPsyko
  • 23.6.2006 2:18
Ihanaa että pyyteettömästi jaoit tämän kanssamme! Kaikkien tulisikin tarkastella luomiaan - niissä piilee oikea melanooman mahdollisuus!
Ihosyöpävaara on todellinen, varsinkin vaaleiden pohjolan asukkaiden keskuudessa - vaalea iho ei kestä aurinkoaltistusta kuten tummempi.