Eturauhassyöpiä yli 5200 tapausta vuonna 2004

SyöpäCancer-lehti julkaisi juuri tilaston vuodelta 2004. Eturauhasen syöpiä todettiin 5232. Siinä on 1005 tapausta enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Jos homomiehiä arvioidaan olevan väestöstä 6%, niin yli 300:lla homomiehellä todetaan vuosittain eturauhassyöpä.

Ikäjaotteluna alle 50-vuotiailla eturauhassyöpä on varsin harvinainen, alle 50 tapausta vuonna 2004. Ikäryhmissä 55 vuodesta ylöspäin tapausmäärät lähtevät kasvuun.

Eturauhassyövän syistä ei ole tarkkaa näkemystä. Syövän lisääntymiseen arvellaan vaikuttavan ravinnon runsas rasva, ylipaino, tupakointi ja perintötekijät. Syöpätapausten lisääntyneeseen löytymiseen on vaikuttanut kymmenisen vuotta sitten käyttöön otettu eturauhasen syövän testauksen merkkiaine, PSA. Toinen syy on väestön ikääntyminen. Asiantuntijat keskustelevat ja tutkivat sitä, onko miesväestön joukkotestaukseen aihetta. Osalla eturauhassyövän saaneilla se kehittyy niin hitaasti, ettei tule vaaralliseksi koko elämän aikana. Ongelmana on siis mikä syöpä olisi hoidettava, mikä ei. Eturauhassyövät testauksineen ja hoitoineen ovat terveydenhuollolle kuormittavia ja huomattava menoerä.

Eturauhassyöpä on pitkään oireeton. PSA-testi osoittaa sen olemassaolon. Syövän kehittymisen määrittäminen onkin sitten aika hankalaa.

Tärkeimpinä hoitoina ovat eturauhasen poisto leikkauksella ja sädehoito. Myös muita hoitomenetelmiä on olemassa ja kehitteillä.

Internetissä on paljon tietoa aiheesta.

http://www.kaypahoito.fi/kh/kaypahoito?suositus=khp00006

http://www.eturauhassyopa.info/rauhanen.htm

http://www.miesklinikka.com/eturauhasvaivat/eturauhassyopa/

Jos eturauhassyöpädiagnoosin saa, kannattaa ottaa asia rauhallisesti. Potilaista 87% on elossa viiden vuoden kuluttua diagnosista. Se mitä hoitotapoja painotetaan, tuntuu olevan jossakin määrin hoitavan lääkärin mukaan hieman erilainen. Siksi on tärkeää hankkia omatoimistesti etukäteen riittävästi tietoa eri hoitomuodoista, ennen lopullista päätöstä.

Miehelle eturauhassyöpä voi olla henkisesti kova paikka. Iskeehän tauti miehen kenties arimpaan kohtaan, hänen seksuaalisuuteensa. Sairaalassa ei tähän puoleen ole joko osaamista tai aikaa. Kaikkia mieltä askarruttavia asioita ei kannata kipata yksistään läheisten ihmisten niskaan. Vertaistuki on osoittautunut erittäin hyödylliseksi. Siitä voi olla apua myös läheisille.

Koulutettuja vertaistuen ihmisiä löytyy syöpäjärjestöistä. Oma kantani on se, että viimeistään vertaistukea haettaessa ja sen onnistumiseksi miehen seksuaalisen identiteetin olisi hyvä tulla tiedoksi. Useimmat tukea antavat henkilöt ovat maallikkoja. Osalle saattaa homoseksuaalisuus olla valmistautumaton asia. Tarkoitus tässäkään tapauksessa ei ole, että autettava joutuisi kouluttamaan auttajaa.

Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry
http://www.eturauhassyopa.info/index.htm

Syöpäjärjestöt
http://www.cancer.fi/potilaatjalaheiset/

Juhani