jalkapallohuumaa

  • 1 / 9
  • vaeltaja2005
  • 23.5.2006 14:04
Pian se alkaa - joukkuelajien kuningas, jalkapallo. Kisoja viikkokausia. Saksassa on ollut monenlaista pohdintaa kisojen liepeiltä.

Jo kuukausia ennen Saksan tulevia potkupallokisoja jotkut ulkomaiset ja kotimaiset lehdet ovat varoitelleet tummaihoisia, että Berliinissä ei kannata liikkua tietyillä levottomilla ja uusnatsimielisillä alueilla. Niinpä Tageszeitungin toimittaja päätti viikonloppuna tutustua näihin no-go-alueisiin julkisen liikenteen kyydissä.

Ensin metrolinjalle 8, kohti Weddingiä. Vaunussa kolme maahanmuuuttajataustaista tyttöä, yksi nostaa viehkeästi jalan toisen päälle ja sanoo: ”Näin istuvat vain homot” ja muut tirskuvat.

Gesundbrunnen-asema. Juna Eddingistä Henningsdorfiin. Ryhmä arabisyntyisiä nuorukaisia, ripset nypittyinä (?) tiukat peput valkoisissa, tyköistuvissa housuissa, roosa t-paita. ”Katsokaa, homosika!”. Hiki nousee pintaan. Toimittaja oli katsonut heitä sekunnin liian pitkään. Mutta ei, he olivatkin huomannet laiturilla pojan, samanlaisen, mutta sipsuttellen ja lantioitaan heilutellen. He rummuttavat ikkunaan .

Tullaan Heinigsdorfiin. Vaunuun istuu uudenlainen porukka. Kaljupäät, Lonsdale-kuteita, hakaristitatuointi härän niskassa, oluttölkkejä. Ja perillä Ackerbürgerstadtin keskustassa yhtä kovaa sakkia oluen ja grillimakkaran ääressä.

Berliinin no-go-alueilla selviää, kun pukeutuu valeasuun. Ei pidä näyttää homolta. Homot itse ovat tähän tottuneet – kokemusta on, ja kokemus siirtyy sukupolvelta toiselle. On oltava varovainen; muuten tulee turpiin. Miten käy kisavieraille, jos he eksyvät tänne? Erityisesti, jos näyttää muunrotuiselta.
  • 2 / 9
  • vaeltaja2005
  • 23.5.2006 15:25
Huoli jalkapallokisojen turvallisuudesta ei ole aivan tuulesta temmattua. Tumma iho tai homomainen olemus aiheuttavat helposti herjauksia tai jopa väkivaltaa.

Berliner Zeitung kertoo tänään, että Berliinissä arvioidaan olevan 2400 äärioikeistolaista. He saavat paljon aikaan. Poliisi on kirjannut viime vuonna 11700 vakavaa pahoinpitelyä. Näistä 18 oli poliisin mukaan rasistisia. Lisäksi oli 30 pahoinpitelyä, jotka kohdistuivat vasemmistolaisiin, juutalaisiin ja homoihin. Berliiniläinen kansalaisoikeusjärjestö laski 110 rasistista väkivaltatapausta, siis paljon enemmän kuin poliisi.

Loppuvuodesta tapahtui monta pahaa väkivallantekoa. Marzahnissa hakkasi nuorisojoukko 49-vuotiaan mustaihoisen miehen. Hakkaajat kuuluivat oikeistoryhmittymään. Mies potkittiin, mutta hän pystyi pyytämään apua liikennelaitoksen kuljettajalta. Poliisi löysi hakkaajat. Prenzlauer Bergin kaupunginosassa kaksi neonatsia hakkasi tummaihoisen amerikkalaisen marraskuussa. Poliisi löysi tekijät. Friedrichshainissa hakattiin tämän vuoden huhtikuussa 35-vuotias jemeniläissyntyinen mies. Häntä iskettiin mm. puullolla päähän. Nämäkin tekijät löydettiin.
  • 3 / 9
  • vaeltaja2005
  • 23.5.2006 16:56
Wienissä tempaistaan tällä viikolla jalkapallon homofobiaa vastaan. Jotkut jalkapalloihmisten lausunnot ovat olleet tyrmääviä. Esim. valmentaja Otto Baric sanoi, että ”minun joukkueessani ei ole homoja, tunnistaisin sellaisen 10 minuutissa, enkä huolisi joukkueeseen”. Homoloukkaset ovat katsomoiden huutosakeissa yleisiä, esim. ”senkin homot” tai "oaschwoam" (ei aavistustakaan, mitä merkitsee, mutta jotain loukkaavaa!!!).

Tilaisuudet järjestää Wienin vihreiden homo- ja lesboalaosasto ”andersum”.

Tänään tiistaina pidetään raatihuoneella keskustelutialsiuus, johon on kutsuttu valmentajia, faniklubilaisia ja homo- ja lesbofaneja. Aiheena on ”Urheilu ilman homofobiaa”. Perjantaina juhlitaan Wienin sportklubin kanssa. Ensin on ottelu ja sitten Queer party (ohjelmassa gayklassista Abbasta Rosenbergiin)
http://diestandard.at/?url=/?id=2454873
  • 4 / 9
  • Public eye
  • 23.5.2006 17:25
vaeltaja2005 kirjoitti: "Homoloukkaset ovat katsomoiden huutosakeissa yleisiä, esim. ”senkin homot” tai "oaschwoam" (ei aavistustakaan, mitä merkitsee, mutta jotain loukkaavaa!!!)."

Oaschwoam on itävallan ja baijerin murteella sama kuin kirjakielen "Arschwarm". Tarkoittaa halventavassa mielessä homoa (Arsch = perse ja warm = lämmin). Tuo 'lämmin' on muutenkin saksassa homomerkityksinen, kuten sanonnassa "ein warmer Bruder", sananmukaisesti "lämmin veli".
Loukkauksia, väärinpeluuta, sylkemisiä. Siinä on jalkapallon arkipäivä. Jalkapallossa katsojat ja pelaajat käyttäytyvät huonommin kuin muissa joukkuelajeissa. (Jääkiekko on kuitenkin väkivallassaan ylivertainen.) Tutkijat pohdiskelevat, pitäisikö jalkapallon pelaaminen lopettaa kouluissa. Sûddeutsche Zeitung kirjoittaa asiasta tänään.

Kaksi Augsburgin yliopiston professoria on sitä meiltä, että jalkapallo huonontaa moraalin. He ovat vertailleet, miten eri lajeissa urheilijat, valmentajat, erotuomarit ja yleisö käyttäytyvät. Tulos: jalkapallo on moraaliltaan niin surkeaa, ettei sitä voi suositella koulu-urheiluun. He vertailivat eri palloilulajeja, ja jalkapallossa on eniten kiroilua, sylkemistä, naaman vääntelyä ja käsimerkkejä, ja valmentajat ovat mukana täysillä. Esim. erotuomaria haukutaan estoitta. Katsojat heittelelvät haukkumasanoja ja iloitsevat vastustajafanin lyömisestä.
http://www.sueddeutsche.de/,tt4m3/jobkarriere/berufstudium/special/571/
43528/index.html/jobkarriere/berufstudium/artikel/526/76450/article.html

Oma kommentti:
Minä onneton olen odottanut vastenmielisen jääkiekon jälkeen rehtiä jalkapalloa. Nyt se hiekkalinna romahti.
  • 6 / 9
  • vaeltaja2005
  • 25.5.2006 6:15
Jalkapallo – homofobian linnake

Wienissä keskusteltiin jalkapallon ja homoseksuaalisuuden suhteesta vihreiden toimintaviikolla tiistaina. Jalkapallo on ameijan lisäksi viimeinen todellinen homofobian linnake. Kuitenkin tv:ssä nähdään päivittäin maalitilanteita, joissa kaksi tai useampia miehiä ovat läheisesti sylikkäin.

Gayjalkapallofanin osa ei ole helppo. Häneen suhtautuvat nurjasti sekä fanit että mut homot. Jos homo olisi joukkueessa, hän joutuisi vastapuolen fanien pilkan kohteeksi. Suuri fanimassa tekee joukosta tyhmän. Yksinään jokainen fani on pehmeä kuin silitettävä lemmikkieläin.

Urheilussa rasismi koetaan jo ongelmaksi. Homovihamielisyyttä ei tiedosteta ongelmaksi. Tietoisuutta homofobiasta ei ole syntynyt. Mutta esim. jotkut homofaniryhmät ovat löytäneet paikkansa fanien joukoissa. Heillä on omat kantapaikkansa stadioneilla ja sateenkaariliput liehuvat.

Keskustelijoina oli vihreitä poliitikkoja, valmentajia, jalkapallojoukkueen johtoa, faneja ja gay-faneja. Yhdestä asiasta oltiin yhtä mieltä: kun maalintekohuumassa joku heittää pois paitansa, siitä ei pitäisi rangaista. Nyt tulee keltainen kortti.
http://derstandard.at/?url=/?id=2458165

Missä ovat suomalaiset gayfanikerhot? Urheilijoita on jo, ja sellaisia ”söpöjä” ja fiksuja urheiljota, joille voisi osoittaa suosiota, on pilvin pimein – tai ainakin muutama.
  • 7 / 9
  • vaeltaja2005
  • 25.5.2006 6:41
Beate Uhse, tunnettu saksalainen seksilelujen kauppaketju, keksi hienon liikeidean: hieromasauvoille annettaan jalkapallon tähtipelaajien nimiä, esim. Olli K. ja Michael B. Tähtipelaajien lakimiehet tai muut neuvonantajat uhkasivat lelukauppaa toimenpiteillä, ja sen vuoksi pikkuruiset vibraattorit on vedetty pois hyllyistä. Pelaajat olivat Michael Ballack ja Oliver Kahn.
Löytyy myös David B. -niminen vibraattori, hinta 69, 90 euroa.

Spiegel online

Kenen superurheilijan tekokikkeli olisi sinulle mieluinen?
  • 8 / 9
  • juham
  • 27.5.2006 10:18
UEFA (euroopan jalkapalloliitto) on jo vuosia sitten aloittanut kampanjan rasismin kitkemiseksi pois jalkapallokatsomosta. FARE (football against racism in europe) tekee myös yhteistyötä EGLSFn (European gay and lesbian sport federation) kanssa. Täytyy kuitenkin muistaa, että rasisteja ei kuitenkaan ole koko katsomo, vaan pieni osa siitä.
Minä mielelläni kävisin katsomassa jalkapalloa, mutta suomifutiksen taso on vähän..., ja ennenkaikkea katsomojärjestelyt viimeeksi pettivät niin pahasti, että toiste ei viitsi paikalle vaivautua, vaikka stadion näkyykin ikkunasta.
Mutta onneksi kohta saa telkkarista katsoa kuukauden oikeaa futista!
  • 9 / 9
  • vaeltaja2005
  • 9.9.2006 8:25
Perjantaina aamu-tv:n jälkiviisaissa yksi keskustelija nosti yllättäen esiin jalkapallon ja homoseksuaalisuuden vaikean suhteen. General Anzeiger –lehti käsitteli samaa asiaa pari päivää sitten. Viime aikoina raja-aitoja on Saksassa yritetty murtaa eri tavoin. On mm. perustettu homofaniklubeja Bundesligan joukkueille. Dortmundissa on Rainbow- Borussen, Berliinissä Hertha-Junxx, Kölnissä Gay Bockt. Jalkapallokatsomoissa edelleen ”hintti” tai ”homo” on tavallisin haukkumasana. Rainbow-Borussen-fanklubista Stefan Müller (32) kertoo, että ei ole tarkoitus liehutella sateenkaarilippua stadionilla. Heillä on kaksi kertaa kuussa kantapöytä kapakassa ja ennen otteluita tavataan ja mennään yhdessä eteläkaarteeseen. Borussia 09 Dortmund on virallisesti hyväksynyt neidät faniklubikseen. Jäseniä on n. 30, mukana myös naisia. Tällä toiminnalla pyritään lopettamaan vaikeneminen asiassa: homot ja jalkapallo. Mutta Stefan sanoo, ettei me täällä katsomossa himoita pelaajia tiukoissa trikoissaan. Olemme kuin kaikki muutkin fanit.

Yksikään pelaaja ei ole tullut ulos kaapista homona. Jos sellainen tapaus sattuisi, ja iltapäivälehdet kävisivät kimopopuun, tuskin sitä 20-25-vuotias pelaaja kestäisi.
http://www.general-anzeiger-bonn.de/index.php?k=ratg&itemid=10279&detailid=209297

Beate Uhse on avannut seksikaupan Helsingin Roobertinkadulle. Onkohan siellä niitä jalkapallofanien hieromasauvoja? Voisiko joku käydä tsekkaamassa?