”Suomen perse”

  • 1 / 36
  • Huumorimies
  • 9.8.2005 18:15
Turku on tunnetusti ”Suomen perse”. Oivaltavia turkulaisvitsejä onkin ympäri maata sorvattu antaumuksellisesti ja ne ovat niin hauskoja ja osuvia, että tähän on koottu niistä parhaimmat:

Miksi turkulaisen hengitys haisee pahalle?
– Koska hän on syönyt kakkaa!

Turkulainen, tamperelainen ja helsinkiläinen lähtivät piknikille. Tamperelaisella oli eväänä voileipiä, helsinkiläisellä oli hedelmiä. Mitä turkulaisella oli eväinä?
– Turkulaisella oli eväänä kakkakikkareita!

Miksi turkulainen kävelee niin hitaasti?
– Koska hänen kengänpohjissaan on kakkaa!

Turkulainen, tamperelainen ja helsinkiläinen lähtivät eläintarhaan. Siellä he pysähtyivät katselemaan apinaa. Apina huusi turkulaiselle: ”Kyl määgii Turuus!”

Minkä takia Turun torilla on niin paljon ihmisiä?
– Koska he ovat tulleet katselemaan puluja.

Minkä takia Turun torilla on niin paljon eläkeläisiä?
– Koska he ovat tulleet syömään puluille heitettäviä leivänmuruja!

Miksi turkulaisella on niin vaivautunut ilme pendolino-junassa?
– Koska hänen istuimellaan oli kakkaa ja hän istui sen päälle!
  • 2 / 36
  • löylynheittäjä
  • 9.8.2005 18:31
Turussahan ei tunnetusti ole eläintarhaa. Miksikö? No siksi tietysti, että kaupunkia ympäröivän aidan rakentaminen maksaa aivan liian paljon. Onneksi Tampereella on oltu hyväsydämisiä ja huomattu vanhan pääkaupungin heikko tilanne - tamperelaiset ovat nimittäin jo keräämässä ovelta ovelle keräyksellä rahaa auttaakseen turkulaisia saamaan oman eläintarhan.
  • 3 / 36
  • Kakkasses
  • 9.8.2005 19:56
Turku-huumori on niin hauskaa kun Turku on niin hauska. Ja kun on niin hauska nauraa Turulle ja turkulaisille kun Turku on niin Turku ja turkulaiset niin turkulaisia. En kyllä tiedä että miksi Turku ja turkulaiset on alunperin niin hauskoiksi tulleet, mutta kyllä niille on sitten niin hauska nauraa, ja varsinkin kun Turku-vitsit on yleensä niin pirun oivaltavia ja hauskoja. Kyllä, totta tosiaan. Esimerkiksi noi kakka-aiheiset vitsit ei olis ollenkaan hauskoja jos ne kertois tamperelaisista tai helsinkiläisistä. Kyllä se on se Turku ja turkulaisuus kun aina naurattaa. Joo kyllä näin on. Voi että pojat ja tytöt, Turku on kyllä pepusta. Siksi siellä sitä kakkaakin on niin kauheasti. Voi turkulaisparkoja. Nauretaan niille kaikki yhdessä, jookosta? Joo.
  • 4 / 36
  • Rokkihomo
  • 9.8.2005 23:41
Helzinki on Suomen paakaupunki.
Tampere on Suomen Manse.
Jyvaskyla on Suomen Ateena.
Lahti oli joskus Suomen Chicago (?).

Mutta Pori on Suomen Turku.
  • 5 / 36
  • Vitsilogi
  • 10.8.2005 11:01
Turkulainen kaupunginvaltuutettu oli matkalla tärkeään palaveriin Helsinkiin. Perille hän saapui kuitenkin puolitoista tuntia myöhässä, ja valitteli kokoustovereille

- "Anteeksi kamalasti. Valtatiellä oli tolkuttoman pitkät jonot. Yli kuuttakymppiä ei voinut ajaa mitenkään."

Kokoustoverit tähän: - "Mutta sullahan on iso ja voimakas auto. Mikset sä ohittanut?"

- "No miten mä ohitan ketään kun mun edessä ei ole ketään?"
Todella huono wellerismi: "Kyl määki Turuus", sanoivat Matti ja Teppo kun Pispalassa Pate Mustajärvelle mykkää lammasta möivät. Tämän wellerismin copyright-oikeudet ovat Jim Starkilla.
Ekö suomen perse voisi olla Joensuu, kun se olisi Suomineidollakin noin aika oikeassa kohdassa?

Mitä tapahtui, kun Jari Sillanpää meni Joensuuhun?
Ensin ajattelin etten vaivaudu kommentoimaan mutta en vain kertakaikkiaan pysty olemaan kommentoimatta.

Hyvin menee kun seksuaalivähemmistöille suunnatulla sivustolla
parjataan suomalaista kaupunkia ja sen asukkaita aivan vailla
mitään rajaa. Ilmeisesti ylläpitokin siunaa tällaiset kakkavitsit ym. "hauskat" jutut. Olisivatko tallella jos vitsien kohde olisi vaikkapa Helsinki ja yhtä hyvällä maulla kerrottuja?

Vinkiksi vain että niin kauan kuin teillä on jokin "ongelma" jotain
suomalaista kaupunkia kohtaan niin on turha itkeä kovista asenteista
homoja kohtaan. Pikkusieluisuus on aina pikkusieluisuutta.

Turku selvästi herättää paljon tunteita eikä näin ollen voi olla
kovin yhdentekevä kaupunki. Vitsejäkin saa kertoa mutta välillä ne
ovat niin huonoja, että niistä saattaa oikeasti pahoittaa mielensä. Se ei aina kerro huonosta huumorintajusta jos ei naurata.

Paras juttu oli kyllä se, kun ruotsalainen toimittaja oli haukkunut
Helsingin maanrakoon ja eikö joku sankari jo keksinyt Iltalehden
keskustelupalstalla että toimittaja ei ole tainnut käydä Turussa. Aina
se vaan on löydettävä joku jota katsoo alaspäin.

On se vaan hieno maa tämä Suomi!
Kyllähän se niin on, että Turku on Suomen kaunein kaupunki. Kaupungilla on pisin historia, ihiset ovat mukavia. Ja mikäpä muu voisi kirvoittaa katseellisten perisuomalaisten panettelun ja vitutuksen, kuin se että tiedetään asioiden olevan jossain paremmin. :) Jos jokin on Suomen persereikä, se on Tampere, kaupunki on täynnä lipposlaisia mölöjä, ainakin oman kokemukseni mukaan. Sori vaan!
Voivatko turkulaiset pahoittaa mielensa Turku-vitseista?
Epailen, turkulaisia kun ei juuri kiinnosta mita muut suomalaiset heista ajattelevat.
Kuten muutama muukin perapaa, Turku "Suomen perseena" tai mina vaan on turkulaisten mielesta Suomen keskipiste.
Etta Helsinki ("Hesa") on turhan idassa ja Tukholmaan paasee
yhta katevasti.

(Siis, Turku on vanha kotikaupunkini...)
kesymmästä päästä... tämä:

Aurajoki tulvi ja Turun katuosasto laittoi varoitustaulun veden katkaiseman kadun alkuun. Siitä huolimatta kulman takaa ilmestyi auto ja ajoi suoraan syvään veteen. Poliisi hämmästeli.

– Ettekö nähnyt varoitustaulua?

– Varoitustaulua? Siinähän luki, että tul vaa.
Etsikää jostain Turun kartta ja katsokaa, Turku ei ole Suomen perse vaan Suomen kyrpä...
Nyt kun Arkadas aloitti tuon turun kieleen perustuvan vitsailun, niin tassa toinen: copy-paste etta tulee kirjaimet kohdalleen:

'make love not war' turuksi: 'anna nyp pikkase äläkä rähjä'

...nama ei sitten lopu kesken...
Miksi sanotaan TampereeLLA ja TuruSSA?
On eri asia olla paskaLLA kuin pask...

Sori, en voinut vastustaa..
Sain just sopivasti sähköpostiini turkulaisvitsin, joten laitanpa tänne.

Turkulaisse naise siänes:

Kaks turkulaist naist meni autol (Saabill) siene, ja sopivat siin matka
varrell, ett jos eksyvä toisist, ni toine mene autoll ja huutaa siält. Toine
sitt ymmärtäs tulla huuro suunta. No, eksyvähä ne ja toine teki just
simmottis ku ol sovittu . Myöhemmin turun ro:ssa syytettiin erästä
uusmaalaista miestä väkisinmakaamisesta. Tuomarille mies selitti, mitä oli
tapahtunut: "Kävelin metsässä kun läheisellä tiellä nainen kailotti helvetin
kovaa": "Tuu-tän, saapil-lua, saapil-lua "!
Tuamio: Naiselle kahdeksan päiväsakkoa, yllyttämisestä.
Voi, voi... Aloittaessani keskustelun, tarkoitukseni oli noilla idioottimaisen typerillä "vitseilläni" nimenomaan ironisesti osoittaa se, että turkulaisvitsit ovat yleisesti ottaen kaikkea muuta kuin nokkelia ja oivaltavia. Eli jos vaikka samassa vitsissä mainitaan Turku ja kakka, niin se on heti hauskaa. Myös Turku ja pissa on hauska yhdistelmä. Pierukin olisi veikeä. Lukekaapa ne "vitsini" uudelleen.

Vihoviimeiseksi odotin, että muut keskustelunavauksen innoittamina alkavatkin ihan vakavissaan kertomaan lisää turkulaisvitsejä - tai ryhtymään kuorolauluun Turun mollaamiseksi. Mönkään siis meni tämä ironiani. Ja mikäpä turhauttavampaa ja typerämpää, kuin jälkikäteen selittää rautalangasta vääntäen, että ironia oli ironiaa.

Myönnän - ironia on vaarallinen ja vaikea huumorin laji. Ehkä en sitä hallitse.

Ensi kerralla varoitankin etukäteen, jos aion käyttää tehokeinona ironiaa, jotta kaikki sen tajuavat: "Varokaa! Seuraava vitsi sisältää vaikeasti havaittavaa ironiasisältöä! Vitsin ilmisisältö poikkeaa varsinaisesta huumorin kukkasesta. Lukekaa siis rivien välistä."
Enpä näköjään ymmärtänyt ironiaa tällä kertaa. Mutta ihmettelen vaan, että miksi turkulaisvitseistä pitää noin vetää herne nenäänsä. Eiväthän Turku ja turkulaiset suinkaan ole ainoita vitsailun kohteita, yhtä laillahan vitsejä kerrotaan myös tamperelaisista, savolaisista, homoista, ruotsalaisista, mustalaisista, invalideista ym. listaa voisi jatkaa loputtomiin. No täytyy myöntää, ettei minuakaan kakkahuumori pahemmin naurata, enkä myöskään pidä avoimen ilkeistä ja/tai rasistisista vitseistä, mutta on hauskojakin vitsejä paljon.

Luin muuten joku aika sitten lehdestä keskustelua, jossa pohdittiin, saako vammaisista tehdä pilaa. Siihen eräs itse invalidi kommentoi, että voi voi, me (invalidit) heitämme välillä itsestämme niin rankkoja vitsejä, että te ette ikinä kehtaisi tulla kertomaan meille sellaisia.

Minusta se on merkki vain terveestä itsetunnosta, että osaa vähän nauraa itselleenkin, eikä vedä kaikesta hernettä nenäänsä. Eri asia tietysti, jos vitsit ovat oikeasti loukkaavia ja ilkeitä.
En minäkään kyllä älynnyt Huumorimiehen viestissä mitään ironiaa. Kelasinpa vain, että onpa helvetin surkeita ja lapsellisia vitsejä.

Sinänsä minulla ei ole turkulais-, tamperelais-, helsinkiläis-, ranskalais-, hetero-, homo-, mies-, nais-, pikkukalle-, ujopiimä-, blondi- tai mitään muitakaan vitsejä vastaan mitään, kunhan ne on kerrottu hyvällä maulla.
Suomen perse on kyllä Lahti, niin tylsä kaupunki että....onneksi sieltä pääsee Helsinkiin nopeasti.
Voi hyvänen aika... Miten tuollaisista vitseistä voi joku oikeasti loukkaantua? Hyville vitseille voi nauraa koska ne ovat hyviä (niikuin ne Turun murteeseen perustuvat vitsit), huonoille voi nauraa siksi, että kuka on onnistunutkin keksimään niin huonoja. Kakkahuumori ei sinänsä naurata, mutta naurettavaahan sekin on. Jos on itsetunto kohdallaan, vitsit eivät paljon hetkauta, voi sitä käydä huonomminkin kuin joutua vitsin kohteeksi. Ja ainakin tietää että kotipaikkakunta ei jätä kylmäksi, kuka nyt kertoisi vitsejä esimerkiksi Parkanosta tai Pertunmaasta?

Itse olen syntyperäinen helsinkiläinen, ja jatkuvasti saa kuulla kritiikkiä siitä, miten ylpeitä helsinkiläiset ovat kun eivät kaikki kuorossa tervehdi jokaista Helsingissä bussiin astuvaa ulkopaikkakuntalaista. Ja jotkut ovat kertoneet joutuneensa muualla melkein hakatuiksi kun ovat kertoneet olevansa Helsingistä. Jotkut toiset ovat tuskin ehtineet muuttaa Helsinkiin, kun ovat jo saaneet tuta Helsinki-vihan.

Turku on mielestäni ihan mukava kaupunki, minulle siellä ainakin on aina oltu ystävällisiä, ja kun sielläkin on jäljellä suhteellisen paljon vanhaa rakennuskantaa (vaikka on sielläkin valitettavasti tehty tuhoja, kuten kaikkialla Suomessa), niin voin tuntea siellä olevani oikeassa kaupungissa, ja silti poissa kotoa. Vähän niinkuin olisi ulkomailla, mikä on piristävää. Turun murteesta olisi Suomen huumorimurteeksi, niin hauskan kuuloista se on, mutta kun lukee tällaisiakin keskusteluja, huomaa että valitettavasti turhan monet turkulaiset ovat siihen liian tosikkoja. Ei turkulaisilla ole mielestäni mitään syytä hävetä, joten naurakaa vain itsekin niille vitseille, jos ne ovat hauskoja, ja jos ne ovat huonoja, niin ne kertovat enemmän kertojansa älystä kuin turkulaisista, joten silloinkaan ei ole aihetta loukkaantua.
"Vihoviimeiseksi odotin, että muut keskustelunavauksen innoittamina alkavatkin ihan vakavissaan kertomaan lisää turkulaisvitsejä - tai ryhtymään kuorolauluun Turun mollaamiseksi. Mönkään siis meni tämä ironiani."

No mutku. Mää oo syntyny turus...
Tässä kohtaa tulee väkisin mieleen se tosiseikka, että yllättävän moni suomalainen OIKEASTI uskoo Turun olevan aivan paska kaupunki eikä pääkaupunkikeskeinen mediakaan ole edesauttanut asiaa kyseisen uskomuksen poiskitkemiseksi.

Minä asun Turussa ja turkulaisvitsejä me täällä itsekin kerromme, mutta nuo murrevitsit menee kyllä oikeasti aina metsään. Esim: turkulainen ei koskaan sanoisi "Turkkusse" jne...

Helsinki on silti mun lempparikaupunkeja ja mua on aina kohdeltu siellä hyvin...
  • 25 / 36
  • Joel Goddard
  • 13.11.2005 16:48
Vai Conan O'Briankin kutsuttu turkuun.

No sehän sopii oikein hyvin kun ohjelmassa alapäähuumoria jatkuvasti viljellään ja turku on suomen perse :-)
Onhan siellä alapäässä muutakin kuin perse... Mitäs jos Turku sijoittuu tässä enemmän etupuolelle?

Tule Turkuun, meillä on munaa! (Mainoslause vapaasti esim. Turun kauppakamarin käytettäväksi.)
Mutta, mutta, jos Suomi on neito, eikö Turku sitten ole Suomen vittu?
Heh-hee! Persreiästä tuli mieleen seuraava juttu:

Silloin kun ihmiskehoa luotiin, alkoivat eri ruumiinosat väitellä siitä kuka on kaiken pomo. Aivot, sydän ja keuhot olivat kaikki vakuuttuneita omasta paremmuudestaan. Keskustelu kävi kiivaana kunnes myös persreikä halusi puheenvuoron ja sanoi olevansa koko ihmiskehon pomo. Muut nauroivat kippurassa eivätkä ottaneet persreiän puheita kuuleviin korviinsa. Tästä persreikä kimpaantui ja sanoi että odottakaapa vain, minä menen istumalakkoon! Aivot, sydän ja keuhkot jatkoivat nauramistaan.
Kun persreiän kertakaikkinen lakko oli kestänyt muutaman päivän alkoi vatsa valittaa, että nyt eivät asiat ole hyvin. Lakko jatkui ja yleinen rauhattomuus alkoi levitä ihmiskehon eri puolille. Persreikä myhäili ja piti edelleen suunsa supussa. Kun lakko oli kestänyt riittävän pitkään alkoivat kaikki voida huonosti. Paniikki alkoi omakohtaisesti levitä myös keuhkoihin, sydämeen ja aivoihin, mutta persreikä jatkoi lakkoaan. Lopulta kaikki ruumiinosat vaativat yleistä hätäkokousta, joka sitten järjestettiinkin. Olot olivat joka puolella ihmiskehoa käyneet niin tukaliksi, että lopulta kaikki pyysivät yksimielisesti persreikää lopettamaan lakkonsa. Sillä ehdolla, että tunnustatte minun olevan koko ihmiskehon pomo, sanoi persreikä. Ja katso, kaikki tyytyivät yksimielesti vaatimuksiin ja tunnustivat että persreikä on pomo. Lakko päättyi ja kotvan kuluttua kaikki oli jälleen kunnossa! Persreikä rulaa!!
Katos perhana, tuntuu siltä että minun elimistössäni on juuri nyt käynnissä kyseinen työselkkaus...
  • 31 / 36
  • Naapurinsetä
  • 15.11.2005 8:53
"Ei asioiden yläpuolella vaan niiden perseessä."

Peter von Bagh, Filmihullulehti 4/05 Dardennen-ohjaajaveljesten haastattelun otsikko.

Onkohan Suomi-neito työntänyt päänsä ahteriinsa jo liian kauan sitten, kun tuo eri paikkakuntien välinen, eri heimojen, erilaisten ihmisten huonommuuden osoittaminen on yksi ikuisista kestoaiheista mitä tässä maassa viljellään. Kuitenkin täällä asuva kansa, vain noin lähiöllinen ihmisiä suurkaupunki mittakaavassa, voisi olla joskus edes hieman yhtyeenkuuluvaisempi ja ylpeämpi siitä että meitä yhdistää suomalaisuus ja yhteinen kultuuriperintö sekä kieli sen sijaan että naapurikylän asukkaita aina tilaanteen mahdollistuessa ivataan, mollataan, vähätellään. Jopa keskutelunkin joku käynnistää sen turhuuden ympärille tännekkin.
Ääshoul, kokeile perähuuhtelua, niin kyllä se persreikä siitä tokenee.
Miksi turkulaisilla on niin usein nöpönenä, ja hörökorvat?

Kun mies saa turussa vauvan syliinsä synnytyslaitoksella syntymän jälkeen, hän menee välittömästi ikkunan luo, missä näkyy rautatie, ja ottaa vauvaa korvista painaen vauvan kasvot ikkunaan kiinni sanoen " Kato poika tossa mene junaraiteet helsinkiin menevässä junassa, pelasta itsesi, ja muuta sinne heti kun kynnelle kykenet".
Heh, vanhan kansanperinteen mukaan taas tamperelaisilla on hörökorvat ja lättänenä, koska kätilö nostaa lapsen heti korvista ikkunaa vasten, osoittaa kaukaisuuteen ja sanoo: kato, tual on Turku!!
"Sähkoposti" turuksi: "Emmää saa tätä auki"

"Sinun vuorosi" turuksi: "Emmää saanu sitä auki".

"Ehkäisyväline" turuksi: murre.

Hah! 2 vkon päästä olen taas siellä...
Turkulaisvitseissä, sen enempää kuin vaikka homo- tms. vitseissäkään ei ole mitään pahaa. Itse turkulaisena saatan joskus jopa tunnistaa joitain 'turkulaisuuksia', ts. meille tyypillisiä piirteitä joistain vitseistä. Unohtamatta tietysti, että kaikki ovat yksilöitä riippumatta ryhmästä, johon kuuluu.

Herneen nenään sen sijaan voin vetää täysin perusteettomista 'Turku on p..stä' -kommenteista. Ne kun eivät ole vitsejä useimmiten ja varsin yleistä tuntuu olevan, että näitä kommentteja viljelevät ihmiset, jotka eivät edes välttämättä ole käyneet Turussa. Minä viihdyn täällä ja tämä on kotikaupunkini. Minulla ei myöskään ole minkäänlaista tarvetta väittää muita kaupunkeja huonommiksi. Hyvää kohtelua yleensä saa kaikkialla, mikäli itse käyttäytyy ystävällisesti ja asiallisesti muita kohtaan. Siis myös Turussa.;)