U=U, Lääkitty hiv ei tartu (juttukommentit)

  • 1 / 1
  • Yesman
  • 29.11.2019 16:35
"Hiv-tartunnan saaneet kantavat stigmaa (leimaa), joka voi liittyä itse sairauteen, mutta myös esimerkiksi seksuaaliseen käyttäytymiseen."

Tämä kirjoitus on kovin kovin epäonnistunut. Ensin kerrotaan, että kun viruksen RNA:ta ei saada mitattua potilaan plasmasta/seerumista, ei virus siirry eteenpäin hänen ollessaan kondomittomassa yhdynnässä. (Tämä on toki totta).

Seuraavaksi kirjoitetaan stigmasta: "Hiv-tartunnan saaneet kantavat stigmaa (leimaa), joka voi liittyä itse sairauteen, mutta myös esimerkiksi seksuaaliseen käyttäytymiseen."

Kombinaatio näyttäytyy siten, että tässä tarkoitettu seksuaalikäyttäytymisen stigma on, että U=U -ihmistä kannustetaan tai vaaditaan tavanomaiseen tapaan käyttämään kondomia.

Kondomin käyttö ei ole kenenkään kohdalla erikoista tai stigmatisoivaa seksuaalikäyttäytymistä, vaan luonnollinen osa yhdyntää nykymaailmassa.

Nimenomaa silloin ei tarvitse kenenkään kaihtaa ketään, kun ollaan avoimia ja suojaudutaan. Ihmislauman suojelu, vaikkapa sitten omalta tartunnalta, on mitä inhimillisintä toimintaa.

"Hiv -tartunnan saanut voi joutua rikosoikeudelliseen prosessiin, mikäli ei ole seksitilanteessa kertonut tartunnastaan seksikumppanilleen"

Tämä on oikea käytäntö, sillä vaikka henkilö kävisi kolmen kuukauden välein testeissä, voi jokin hänen kantamistaan viruskannoista olla muuntunut resistentiksi sen hetkiselle antiviraalikombinaatiolle. Lisäksi on mahdollista, että HIV+ on saanut uuden viruskannan toiselta HIV-kantajalta, jos huono tuuri on käynyt. AINA pitää kertoa sellaisistakin terveydellisistä seikoista, joilla on häviävän pieni potentiaali aiheuttaa peruuttamattomia vaikutuksia kanssaihmisen terveyteen. Olipa vaikka kyse siitä, että sairastaa epilepsiaa, ei ole saanut kohtauksia vuoteen ja toimii autokuskina kaverilleen tai hakee bussikuskin tehtävää.