Mitä tarkoittaa ikärasismi?

  • 1 / 4
  • Harza
  • 21.6.2018 21:03
Qx otsikoi "Tuore Mr Gay vastustaa homojen ikärasismia". Itselleni tuollaisesta otsikosta tulee ensimmäisenä mieleen se, että "ikärasisti" poissulkee seurastaan tietyn ikäiset. Tällaisen poissulkemisen konkreettinen ilmenemismuoto on, että asettaa seuranhakupalveluissa ikärajat hakuehtoihin, tai mikä vielä pahempaa(?), kertoo profiilissaan minkä ikäistä seuraa hakee. Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei haastattelussa termiä käytetä ihan tuossa mielessä. Mitä te ymmärrätte homojen ikärasismilla?
Yleisesti sanan "rasismi" käyttö on mielestäni levinnyt alkuperäisestä tarkoittamaan asiaan liittymättömiä asioita. Kyse on lähinnä falskista kielenkäytöstä.

Sanan alkuperäinen merkitys on ihmisten luokittelussa (rodullisen) syntyperänsä mukaan, siihen liittyvään arvottamiseen ja sen mukaiseen (syrjivään) kohteluun. Nykyään sitä usein käytetään lähinnä syrjinnän synonyyminä, höystettynä liitteillä. Suomen sana "syrjintä" ei ehkä kuulosta tarpeeksi vakuuttavalta tiedostavan ihmisen mielestä. Välillä tuntuu, että "rasismin" taustalla oleva ajatus lipsahtelee (rakenteisiin liittyvän) syrjinnän merkityksestä jopa intiimielämän valintoja arvottavaksi kritiikiksi.

Homojen ikärasismista (noilla sanoin tai muilla sanoin) on puhuttu niin kauan kuin jollain tavalla olen ollut kosketuksissa näihin ympyröihin - ja oletettavasti paljon kauemminkin. Jotenkin kyse on kuitenkin vähän hähmyisestä asiasta, enkä ole varma, onko erityistä homojen ikärasismia oikeastaan olemassakaan - tai voiko yksilön valinnoista sen paremmin ystäväpiirin kuin pariutumisenkaan suhteen ylipäänsä puhua jonkinlaisena syrjivänä toimintana. Noin yleisesti minusta ei voi puhua rasismista tai syrjinnästä silloin, kun kyse on yksilön henkilökohtaisista suhteista.

Itse tulkitsen tuon QX:n haastattelussa mainitun "ikärasismin" viittaavan lähinnä eri ikäisten ylenkatsomiseen. Otsikkoon taitaa vain olla sorvattu vähän oikeasti sanottua rankemmalta kuulostava sana.

Lähinnä kai haastateltavalla on kaksi pointtia. Usein (homojenkin) pitäisi upota tekemisissään ikänsä mukaiseen lokeroon, vaikka tämä ei kokisi sitä omakseen sillä hetkellä. Samoin, että myöhään homouteensa heränneelle pitäisi antaa tilaa irtiottoihin - ilman tuota mainitsemaani ylenkatsetta.
Ehkä tuolla ikärasismilla tarkoitetaan sitäkin että myönemmällä iällä vasta biseksuaalisuutensa toteuttamiseen häränneet taitavat suuntautua itsesyrjintään, sorsimaan omaa ikäänsä ja lokeroitua lähinnä vain "venymään liki lapsensa tai jopa lapsenlapsensa ikäisiinkin", eivätkä niinkään liki isänsä tai isoisänsä ikäisiinkin, sekä pitävät omaa ikäänsä mukan "huonona vuosikartana". Onhan tuo toki aikamoista ikärasismia, koomisuudessaankin.