Mitä tarkoittaa ikärasismi?

Qx otsikoi "Tuore Mr Gay vastustaa homojen ikärasismia". Itselleni tuollaisesta otsikosta tulee ensimmäisenä mieleen se, että "ikärasisti" poissulkee seurastaan tietyn ikäiset. Tällaisen poissulkemisen konkreettinen ilmenemismuoto on, että asettaa seuranhakupalveluissa ikärajat hakuehtoihin, tai mikä vielä pahempaa(?), kertoo profiilissaan minkä ikäistä seuraa hakee. Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei haastattelussa termiä käytetä ihan tuossa mielessä. Mitä te ymmärrätte homojen ikärasismilla?
Yleisesti sanan "rasismi" käyttö on mielestäni levinnyt alkuperäisestä tarkoittamaan asiaan liittymättömiä asioita. Kyse on lähinnä falskista kielenkäytöstä.

Sanan alkuperäinen merkitys on ihmisten luokittelussa (rodullisen) syntyperänsä mukaan, siihen liittyvään arvottamiseen ja sen mukaiseen (syrjivään) kohteluun. Nykyään sitä usein käytetään lähinnä syrjinnän synonyyminä, höystettynä liitteillä. Suomen sana "syrjintä" ei ehkä kuulosta tarpeeksi vakuuttavalta tiedostavan ihmisen mielestä. Välillä tuntuu, että "rasismin" taustalla oleva ajatus lipsahtelee (rakenteisiin liittyvän) syrjinnän merkityksestä jopa intiimielämän valintoja arvottavaksi kritiikiksi.

Homojen ikärasismista (noilla sanoin tai muilla sanoin) on puhuttu niin kauan kuin jollain tavalla olen ollut kosketuksissa näihin ympyröihin - ja oletettavasti paljon kauemminkin. Jotenkin kyse on kuitenkin vähän hähmyisestä asiasta, enkä ole varma, onko erityistä homojen ikärasismia oikeastaan olemassakaan - tai voiko yksilön valinnoista sen paremmin ystäväpiirin kuin pariutumisenkaan suhteen ylipäänsä puhua jonkinlaisena syrjivänä toimintana. Noin yleisesti minusta ei voi puhua rasismista tai syrjinnästä silloin, kun kyse on yksilön henkilökohtaisista suhteista.

Itse tulkitsen tuon QX:n haastattelussa mainitun "ikärasismin" viittaavan lähinnä eri ikäisten ylenkatsomiseen. Otsikkoon taitaa vain olla sorvattu vähän oikeasti sanottua rankemmalta kuulostava sana.

Lähinnä kai haastateltavalla on kaksi pointtia. Usein (homojenkin) pitäisi upota tekemisissään ikänsä mukaiseen lokeroon, vaikka tämä ei kokisi sitä omakseen sillä hetkellä. Samoin, että myöhään homouteensa heränneelle pitäisi antaa tilaa irtiottoihin - ilman tuota mainitsemaani ylenkatsetta.
Ehkä tuolla ikärasismilla tarkoitetaan sitäkin että myönemmällä iällä vasta biseksuaalisuutensa toteuttamiseen häränneet taitavat suuntautua itsesyrjintään, sorsimaan omaa ikäänsä ja lokeroitua lähinnä vain "venymään liki lapsensa tai jopa lapsenlapsensa ikäisiinkin", eivätkä niinkään liki isänsä tai isoisänsä ikäisiinkin, sekä pitävät omaa ikäänsä mukan "huonona vuosikartana". Onhan tuo toki aikamoista ikärasismia, koomisuudessaankin.
No ikärsismihan tarkoittaa tietenkin sitä kun päätös ei ole yhteinen. Eli jos nyt otetaan esimerkkinä vaikka 4 kymppinen mies ja 2 kymppinen poika. Eli jos se 4 kymppinen mies ei halua olla 2 kymppisen kanssa koska hän on liian nuori ja 2 kymppinen ei halua olla 4 kymppisen kanssa koska hän on liian vanha niin silloinhan päätös on yksimielinen. Mutta sitten jos se 4 kymppinen haluaa olla sen 2 kymppisen kanssa mutta se 2 kymppinen ei halua olla sen 4 kymppisen kanssa koska hän on hänen mielestä liian vanha siitäkin huolimatta vaikka se 2 kymppinen ei ole sen 4 kymppisen mielestä liian nuori. Niin siinä tapauksessa se 2 kymppinen syyllistyy selvästi ikärasismiin.
Ei se "syyllisty" ikärasismiin tai mihinkään muuhunkaan siihen verrattavaan ilmiöön. Ihmisten väliset kaveruus-, ystävyys- ja rakkaussuhteet on paras jättää tällaisten arvottavien määritelmien ulkopuolelle, vaikka ehdot tietynlaisen ihmissuhteen ehtoon sanottaisiin jopa ääneen.

Yksityisten henkilöiden välisiä suhteita ei voi tarkastella samalla tavoin kuin yhteiskunnallista elämää, työelämää, palveluita tai harrastustoimintaa.

Yksilöllä ei ole lähtökohtaisesti mitään nautintaoikeutta toiseen yksilöön. Mitään syrjintää ei voi nähdä oman lähipiirinsä valitsemisessa. Kahden ihmisen välisen (ystävyyteen tai rakkauteen perustuvan) suhteen syntymisen taustalla on yksinomaan molemminpuoleinen vapaaehtoinen halu.

Rasismin kaltaisesta (iän, ulkonäön, etnisen taustan, seksuaalisen suuntautuneisuuden, sukupuoli-identiteetin yms. perusteella tapahtuvasta) syrjinnästä voidaan puhua, jos yksilö henkilöön liittyvien ominaisuuksiensa vuoksi jätetään paitsi jostain muille tarjolla olevasta muusta kuin henkilökohtaisesta ihmissuhteesta.
Niin, mitä rasismi tai syrjintä on?
Eiköhän siinä lopulta ole kyseessä yksilötason ennakkoluulot tyyliiin "jos tämä, niin aina myös tämä".
Viehättymisen elementtejä lienee kyllä tosiaan hankala asettaa syrjintäskaalalle.
No siinä tapauksessa tässä tullaan nyt siihen kun siinä isossa kirjassa sanotaan että "kohtele muita niin kuin haluaisit heidän kohtelevan sinua". Eli jos se 4 kymppinen mies haluaisi että se 2 kymppinen poika tulisi iskemään häntä niin silloinhan sen 4 kymppisem miehen täytyisi mennä iskemään sitä 2 kymppistä poikaa. Mutta jos se 2 kymppinen poika haluaakin aiheuttaa sille 4 kymppiselle miehelle pahan mielen antamalla pakit, niin siinä tapauksessa sen 4 kymppisenkin täytyisi tehdä jotain sellaista mistä sille 2 kymppiselle tulisi yhtä paha mieli.
Miksi täytyisi tehdä? Onhan tuota nyt kaikenlaisia pakkeja tullut ja mennyt ikäeroista riippumattakin. Ei kai se parikymppinen pakkeja anna pahan mielen aiheuttaminen mielessään - vaan siksi, ettei ajatus nelikymppisestä innosta. En nyt ymmärrä tätä logiikkaaa alkuunkaan - vai onko tässä sellaista oikeasti edes? Onko minulta nyt jäänyt ehkä ymmärtämättä jokin olennainen yksityiskohta?
Hmm... Kultaisena käskynä tunnettu ihmiskunnan yleisin eettinen ajatus on talletettu moneen isoon kirjaan Egyptistä lähtien, mutta ei edes yhteen tuoreimmista, raamattuun, kirjatut versiot mene tuolla tavoin. Vai haluaako tuossa joku pahaa mieltä itselleen?
Ikärsismi on todellisuutta työn haussa. Monissa EU-maissa ei työllisty, jos on yli nelikymppinen ja työtön: on aloja missä sanotaan suoraan, ettei me tuon ikäisiä enää oteta. No se liittyy tietenkin palkkaan. Nuorille maksetaan huonompaa. Käytetään tilannetta hyväksi.