Uimarilegenda Ian Thorpe tuli kaapista (juttukommentit)

Jotenkin Ranneliikkeeseenkin on pesiytynyt tuo ilmaisu "seksuaalisesta suuntautumisesta" - mutta kuka muka on "suuntautunut" näissä asioissa?

Opiskeluun, työaloille yms suuntaudutaan.

Eiköhän kyse emotionaalisseksuaalisuudessa ole identiteetistä, muuttumattomasta synnyin- ja lapsuustäydellistymis-asiasta.
Homo ihminen ei homoksi suuntaudu, vaan on sitä koko ihmisenä, eikä etenkään koskaan suuntaudu miksikään muuksikaan emotionaalisseksuaaliseksi identiteetiksi. Samoin bisse on aina bisse, hetero on aina hetero. Identiteettinsä tyypillisten käytäntöjen toteuttaminen on sitten hieman eri asia.

Ian Thorpehan on kärsinyt päihteistä ja mielenterveysongelmista.
Ulostulo varmasti ja toivottavasti helpottaa niitäkin paineitaan.

Kommenttia muokattu: 14.07.2014 klo 07:35
Jälleen.

Wikipedia:
"Identiteetti (lat. idem 'sama') tarkoittaa psykologiassa ihmisen yksilöllistä käsitystä itsestään. Identiteetin perustana ovat ihmisten omat persoonalliset ominaisuudet, jotka voivat muuttua tai kehittyä vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa.[1]"

Tämä termi ei sovi kuvaamaan sateenkaariominaisuuksia. Kyseessä ei ole "käsitys itsestä", vaan ominaisuus, kuten esim. vasenkätisyys. Sateenkaariominaisuudet tai niiden perusta eivät myös oikein muutu "vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa".
Suuntautuminen on oikein hyvä sana tähän(kin) käyttöön. Se kuvaa mitä oivallisimmin seksuaalisen mielenkiinnon kohdistumista johonkin "suuntaan". Verbinä "suuntautua" ei ota kantaa siihen onko kohdistuminen aktiivista vai tapahtuuko se "luontoaan". Ja kuten Yesman totesi, on identiteetissä kyse aivan eri asiasta kuin suuntautumisessa.
  • 5 / 13
  • SaintJudy
  • 14.7.2014 11:22
Jospa Thorpen "käsitys itsestä" muuttui tai kehittyi aktiiviuran jälkeen, kuten niin monesti julkisuuden henkilöille tuntuu käyvän?
  • 6 / 13
  • Salty Dog
  • 14.7.2014 15:25
Smo,
mielestäni "suuntautuminen" sanan käyttö ei oikein toimi.
Sitä käytetään nimenomaan homous-sanan peittämiseen ja vain homojen yhteydessä. Heterot saattavat sanoa esim. "minua ei haittaa kenenkään seksuaalinen suuntautuminen". Sehän on suomeksi selkeästi: Minua ei homot haittaa".
  • 7 / 13
  • Ossi Halme
  • 14.7.2014 18:09
Olen Samin kanssa samaa mieltä. "Suuntautuminen" on neutraali sana, jossa ei ole mitään aktiivista tekijää. Kuten Sami kirjoitti: siitä ei käy ilmi, että onko kyseessä aktiivinen kohdistuminen vai tuleeko se luonnostaan.
Mielestäni tämä merkitys on jo vakiintunut puhekieleenkin.
  • 8 / 13
  • SaintJudy
  • 14.7.2014 19:04
"Suuntautuminen" on ihan miellyttävä eufenismi, parempi kuin jokin höpsö "sateenkaarijohdannainen".
  • 9 / 13
  • Public eye
  • 14.7.2014 20:58
Seksuaalinen suuntautuminen/suuntautuneisuus tarkoittaa toki mitä tahansa varianttia. Myös heteroseksuaalisuus on seksuaalinen suuntautuneisuus.
Michael Phelps,,,many others before him..
Suuntautuminen minusta tarkoittaa itsesuuntautumista, mita sekin tarkoittaa, ohhh en ymmarra tarpeeksi suomea en voi kommenttia sorry.

Kommenttia muokattu: 16.07.2014 klo 02:38
Myös heteroseksuaalisuus on yksi raita sukupuolisuuden "sateenkaaresta". "Sateenkaariominaisuudet" = ominaisuudet, joiden summa manifestoituu ihmisen seksuaalisuutena (ja ilmeisesti myös niiden puutteena? = aseksuaalisuus).
Asian vierestä edelliseen. Gilbert Bakerin originaalista sateenkaarilipusta postettiin "painoteknisistä" syistä seksuaalisuutta kuvaava hot pink. Tosin magiikkaa ja taidetta kuvaava turkoosi lähti myös.

Minusta hippiaatten edesauttaman sateenkaarilipun voisi jo unohtaa vääränä mainontana.
Niin, no. Todenmukaisempi symboli taitaisi olla kolmiulotteinen pallo. Teräväreunaisten raitojen sijaan pitäisi kai olla sumeat ylimenot. Ja pikemminkin mosaiikki kuin raitoja...

Mutta liukuvärimosaiikkipallon sijaan sateenkaarilippu lienee helpompi valmistaa, heiluttaa ilmassa ja nostaa salkoon. ;)

Hippiaatteella ja sateenkaarilipulla taitaa nykyisin olla yhtä vähän tekemistä toistensa kanssa kuin on vaikkapa siniristilipulla ja kristinuskolla. Suomen lipunkin vaihtaminen pelkästään historiallisen taakan vuoksi kuulostaisi sekin vähän liioitellulta.