Taas yksi bakteeri tarvitsee uuden lääkkeen (juttukommentit)

  • 1 / 4
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 10.7.2011 14:36
Hiv-keskustelu on jo vuosia ikään kuin peittänyt tietoa muiden, sukupuoliyhteyden kautta kulkeutuvien tautien tarttuvuudesta ja vaarallisuudesta. Tasapainon vuoksi kupasta, tippurista, kalymidasta jne. pitäisi puhua nykyistä enemmän ja kuinka niiltä suojaudutaan.

Nykyisin Länsi-Euroopassa lähes tuntematon/unohtunut bakteerin aiheuttama tauti on lokeronivusajos, aikaisemmin nimeltään neekerisankkeri. Sitä on alkanut esiintyä homomiehillä Euroopassa.

On hyödyllistä tutkia vaikkapa Wikipedian sivuja sukupuolitaudeista. Siellä on myös "mielenkiintoisia" valokuvia tautien seurauksista.

Kommenttia muokattu: 10.07.2011 klo 16:26
  • 2 / 4
  • Ossi Halme
  • 10.7.2011 14:58
Kefalosporiinit (tai oikeammin kefalosporiinien ryhmä, johon kuuluu parikymmentä eri kefalosporiinia) ovat olleet käteviä mikrobilääkkeitä, joita vastaan on ainakin Euroopassa ollut suhteellisien pieni resistenssi ja lääkkeet ovat kohtuullisesti siedettyjä (penisilliiniryhmän lääkkeille allergisista vain 10% on allergisia myös kefalosporiineille). On hyvä pitää mielessä, että bakteeriresistenssi ei ole mitenkään löysän käyttölinjan syytä, vaan monelle mikrobilääkkeelle voidaan mieltää jonkinlainen "luonnollinen käyttöikä". Esim. V-penisilliini on aikoinaan ollut tehokasta moneen tarkoitukseen, mutta bakteeriresistenssin myötä sen käyttöaiheet ovat vähentyneet.

Koko antibioottien historia on suhteellisen lyhyt. Niitä on ollut teollisesti saatavilla (alkuaikoina kokonaisen lääketehtaan tuotantoprossista saattoi saada riittävästi penisilliiniä vain 1-2 potilaan tarpeisiin) vasta parin sukupolven ajan. Suomessa vielä 1950-luvulla kuoli ihmisiä bakteeritulehduksiin, jotka nykyään voidaan hoitaa avoterveydenhuollossa. Siinä missä uusia antibiootteja tuotiin markkinoilla lähes kerran vuodessa, on viimeisen 20v aikana uutuuksia tuotettu harvakseltaan. Bakteeritulehdusten kanssa ei ole leikkimistä, sillä jo ehkä 5-8v päästä voidaan olla tilanteessa, missä jotkut yleisetkin infektiot tarvitsevat usean antibiootin yhdistelmiä parantuakseen ja siinä sivussa bakteerikannoilla on aikaa opetella vastustuskykyä noita kaikkia vastaan.

Hyvät ihmiset, käyttäkää siis kumpaakin päätänne ja pitäkää itsenne suojattuina missä voitte. Ja STD-tautien ulkopuolelta on hyvä itse kunkin tsekata, että se jäykkäkourituspiikki on alle 10v vanha.
  • 3 / 4
  • Torontolainen
  • 10.7.2011 19:41
Onkohan tämä nyt liiallinen kevennys, mutta kerrotaan kuitenkin.

Vielä 70-luvulla neekerisankkeri esiintyi suomalaisissa suurelle yleisölle tarkoitetuissa oppaissa. Suomeen muuttanut jenkki oli tavaillut sellaista ja kysynyt lisätietoja hoitajalta. Hoitaja halusi olla leikkisä ja sanoi, että well, it will first turn black and then sometime later, it will drop off. Eli ole varovainen.

Kommenttia muokattu: 10.07.2011 klo 21:07