Hollannin vaalit: Geert Wildersin linja (juttukommentit)

Geert Wildersin ja aikanaan Pim Fortuynin näkemysten herättämistä reaktioista huomaa kuinka vaikeaa on keskustella mm. maahanmuuttokysymyksistä. Aika nopeasti sinkoilevat leimakirveet; rasismisyytökset ja määritelmät "äärioikeistoon" kuulumisesta. Jonkin ryhmän tai poliitikon asemaa poliittisella kartalla tarkastellaan kovin mielellään yksiulotteisesti, kun ulottuvuuksia pitäisi olla useampia.

Toisinaan kuulee sellaisia käsityksiä, että vapaan talouden puolestapuhujat (eli perinteisesti ajateltuna oikeistoon kuuluvat) suhtautuisivat vaikkapa kulttuuriseen moniarvoisuuteen kielteisemmin kuin "vasemmisto". Lisäksi on vaikkapa ekologiset arvot ja käsitykset globalisaation riemusta taikka tuskasta.

Tämän poliittisten näkemysten sopan hämmentäminen on toisinaan tarkoitushakuista. Halutaan vaientaa ne, jotka nostavat keskusteltavaksi hankalia yhteiskunnallisia ongelmia. Toisinaan soppa hämmentyy itsekseen, kun ei jakseta tai osata katsoa pintaa syvemmälle. On niin paljon vaivattomampaa hahmottaa asioita yksinkertaisen vastakkainasettelun kautta. Esimerkiksi maahanmuuttokysymyksissä tästä eri ulottuvuuksien niputtamisesta on tuloksena umpisolmu ja ehkäpä jopa tikittävä turbaanipäinen aikapommi.