HIV-hoitoja (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • vaeltaja2006
  • 25.3.2008 11:50
Rokotekokeilu


Tänään aamupäivällä on taas tullut lehtijuttu, jossa lupaillaan HIV-rokotetta. Süddeutsche Zeitung on arvostettu lehti, joten on kiinnostavaa, mitä uutta lehti on löytänyt.

Regensburgissa toimii virologian professori Hans Wolf. Hän on tullut tunnetuksi taistelustaan ärhäköitä viruksia vastaan. Hänen onnistui ensimmäisenä kehittää rokote syöpää aiheuttavaa Epstein-Barr -virusta vastaan. Hän on myös tutkinut aidsin aiheuttajaa. HI-virus on poikkeuksellisen kova vastustaja rokotteen kehittäjälle. Virus muuntuu koko ajan, ja sillä tavoin immuunijärjestelnä ei tunnista sitä, Kun HI-virus löydettiin vuonna 1984, monet ilmoittivat, että rokote tehdään parissa vuodessa. Tänä talvena aids-kokouksissa jotkut asiantuntijat ovat sanoneet, että rokotetta ei pystyvä koskaan kehittämään.

Hans Wolf on nyt työryhmineen saanut osavoiton viruksesta. Hänen rokotteensa on nimetty NYVAC-C, ja sitä on kokeiltu ensimmäisissä kliinisissä tutkimuksissa 40 vapaaehtoiseen Lausannessa ja Lontoossa (Journal of Experimental Medicine, Bd.205, S.63, 2008). Rokote on osoittautunut turvalliseksi ja se on käynnistänyt useimpien koehenkilöiden immuunipuolustuksen. Eli jos he joutuvat joskus HI-virukselle alttiiksi, elimistö on jo valmiina virushyökkäykseen. Kaikki koehenkilöt ovat reagoineet rokotteelle. Immuunireaktio säilyi ainakin vuoden.

Nyt siirrytään seuraavaan tutkimusvaiheeseen. Seurantatutkimus on jo alkanut. Kesäkuussa alkaa kokeilu Afrikassa. Vaikka koehenkilöissä rokote on aiheuttanut immuunipuolustusjärjestelmän reaktion, se ei merkitse vielä, että elimistö pystyisi tuhoamaan HI-viruksen. Se nähdään vasta kenttäkokeiden jälkeen.

Monille rokotuskokeille on käynyt huonosti. Viime metreillä esim. MSD:n rokote todettiin haitalliseksi ja se ehkä lisäsi aids-tartuntoja.
  • 2 / 3
  • vaeltaja2006
  • 25.3.2008 17:39
Saksassa on alkanut valistuskampanja, jossa viisi julkkista tunnustaa: "Minulla on aids! Älkää unohtako!---Entä sinä?". Mukana on mm. MTV-juontaja, näyttelijä ja naisjuontaja. He eivät kuitenkaan ole "oikeita" tunnustajia, vaan kyseessä on kampanja.
http://www.vergissaidsnicht.de/bekenner.html
  • 3 / 3
  • vaeltaja2006
  • 24.4.2008 16:40
Pessimismiä rokotekehittelyssä


Uusi tutkimus on paljastanut, että kansainvälinen aids-tutkijoiden yhteisö on luopumassa siitä toiveesta, että pystyttäisiin kehittämään aids-rokote. Pessimismi on noussut esiin, kun taas on tullut epäonnnistumisia. Merckin valmistama rokote ei toiminut, vaan jopa lisäsi tartuntavaaraa. Eläinkokeissa rokote toimi hyvin, ihmisellä huonosti.

The Independent selvitti 35 johtavan amerikkalaisen ja brittiläisen aids-tutkijan näkemyksiä. Kaksi kolmasosaa oli sitä mieltä, että aids-rokotetta ei löydetä seuraavan 10 vuoden kuluessa, ja menee vähintään 20 vuotta, ennen kuin asiassa edistytään. Nyt tietenkin käynnistyy keskustelu siitä, miten tutkimusvarat pitäisi käyttää. Jotkut ovat vaatineet sitä, että lääkkeiden kehittämisen sijasta pitäisi enemmän keskittyä ennaltaehkäisyyn.

HIV-tartunnan saaneet kuitenkin yrittävät sanoa, että lääkekehitys on ollut valtava, ja ihmiset ovat hengissä. Mutta rokotekehittelyn pitäisi jatkua. Ei voi valita joko lääkkeitä, rokotetta tai ennaltaehkäisyä, vaan kaikkia on kehitettävä.

(PinkNews)