Radio Dein kahvila Jugend-saliin? (juttukommentit)

Ja hieman taustaa: Kysehän on siitä, että Helsingin kaupunginhallitus haluaa elävöittää arvokkaita keskustan kortteleita ja nyt arvokasta Jugend-salia ollaan vuokraamassa ulkopuolisen yrittäjän pyörittämäksi kahvilaksi, jossa yrittäjänä toimisi Radio Dein taustalla oleva yritys. Radio Dei taas on tunnettu "kristillisenä radiokanavana" ja sen edustamaa kristillisyyden suuntausta ei voi kutsua kovin vapaamieliseksi.

Kirjoituksessaan Tiia sanoo, ettei kyseenalaista näiden kristillisyyden muotojen ja yhteisöjen olemassaolon oikeutta. Sen sijaan hän kertoo kyseenalaistavansa ajatuksen vuokrata Helsingin kaupungintalokorttelien helmi toimijalle, joka vähintään passiivisesti hyväksyy muun muassa homoseksuaalisuuden leimaamisen synniksi ja sairaudeksi, josta ihmisen pitäisi eheytyä. Radio Dei sidosryhmineen ei vastaa hänen käsitystään keskustan elävöittämisestä eikä varsinkaan kaikille avoimesta kaupunkitilasta. Hän myös arvioi, ettei päätöksen jälkeen valtaosa hänen ystäväpiiristään tunne itseään enää tervetulleeksi Jugendsaliin.

Vaan... Mitäpä jos ns. sateenkaarivähemmistöt reilusti käyttäisivät kyseisen kahvilan palveluita - oikein leimallisessa määrin. Ehkä muutama tutisevalla nutturalla varustettu henkilö havahtuisi ymmärtämään etteivät ne poikkeavat olekaan niin poikkeavia. Toisaalta, en haluaisi viedä rahojani yrittäjälle, joka asenteissaan minua kohtaan on nurja.
  • 2 / 12
  • Public eye
  • 15.4.2008 11:08
Asia taitaa olla nyt loppuun käsitelty. Vartti-lehden mukaan toimitusjohtaja Kari Tohmo Kehitys- ja markkinointiyhtiö Helsingin Leijonasta on kertonut, että uudet liiketoiminnot vastaavat sitä, mitä on haettu ja ne sopivat myös kiinteistölautakunnan Jugendsalin osalta antamiin raameihin.

"Jugendsalin noin 800 neliötä vuokrataan Cafe Jugend Oy:lle. Kahvilasta on tarkoitus tulla lajiaan Helsingin suurin, ja siellä tullaan järjestämään mm. konsertteja, teemailtoja ja radiolähetyksiä. Jugendsalin perinne näyttelytilana säilyy, sillä Cafe Jugendista on varattu tila nuorten taiteilijoiden vaihtuville näyttelyille.
Rahatoimiston noin 550 neliötä puolestaan vuokraa Royal Ravintolat Oy. Tilaan tulee neljään osaan jakautuva ravintolakokonaisuus. Kesäksi rakennetaan myös terassi Pohjoisesplanadin puolelle, kuten Cafe Jugendissakin. Ravintolakokonaisuus on avoinna kaikkina viikonpäivinä aamusta puoleen yöhön.
Tilat vuokrannut Helsingin kaupungin Kehitys- ja markkinointiyhtiö Helsingin Leijona Oy seuraa uusien vuokralaisten konseptin ja liiketoiminnan toteutumista vuosittain. Uusilta vuokralaisilta edellytetään pitkiä aukioloaikoja ja kaikille kaupunkilaisille suunnattua kohtuuhintaista palvelua. Vuokrasopimus voidaan purkaa, mikäli ehdot eivät täyty."

Toivottavasti tuota ehtojen täyttymistä, etenkin "kaikille kaupunkilaisille suunnattua kohtuuhintaista palvelua" seurataan molempien vuokralaisten osalta. Konsertit, teemaillat ja radiolähetykset sekä nuorten taiteilijoiden vaihtuvat näyttelyt kuulostavat hyvältä ainakin teoriassa. Nähtäväksi jää, mikä niiden sisällöksi muodostuu ja onko ne vain heitetty hakemukseen näyttämään hienolta ja kaupunginisien kosiskelemiseksi.
  • 3 / 12
  • Geschwitz
  • 15.4.2008 11:56
Saapas nähdä miten Royalin paikka taipuu kohtuullisiin hintoihin ja Radio Dei kaikille kaupunkilaisille sopivaan toimintaan. Kun puoti avataan, olisi jonkinlaisen kansalaisaktivismin paikka. Voinpa itsekin käydä Radio Dein kahvilassa vonkumassa vaikkapa Volttia luettavakseni...
Hyvä vinkki tuo blogi.

Mietin josko tästä tulisi testipenkki syrjintäsuojalaille. Tiedossani ei ole kuin yksi tapaus vuosien takaa Oulusta, jossa kapakan omistaja kieltäytyi palvelemasta asiakasta homouteen vedoten. Ravintoloitsijaa rangaistiin oikeudessa.

Aikanaan homojen kantapaikka Vanhan Kellari taisi vaihtaa joko omistajaa tai tyyliä tai molempia. Julkisesti homot ilmoitettiin siitä eteenpäin ei-tervetulleiksi. Muistelen syrjintäsuojalain olleen jo silloin käytössä. Kukaan ei tietääkseni ryhtynyt testaamaan kieltoa oikeudessa. Mielestäni aihetta olisi ollut. Olisin itse halunnut kokeilla, mutta siihen ei ollut silloin mitenkään aikaa.

Sain juuri eteeni rikoslain syrjintää koskevan päivitetyn pykälän (11 §). Se on käytännössä sama kuin vuonna 1995 voimaan tullut laki. Laissa todetaan:
"Joka elinkeinotoiminnassa, ammatin harjoittamisessa, yleisönpalvelussa, virkatoiminnassa tai muussa julkisessa tehtävässä taikka julkista tilaisuutta tai yleistä kokousta järjestettäessä ilman hyväksyttävää syytä
1) ei palvele jotakuta yleisesti noudatettavilla ehdoilla
2) kieltäytyy päästämästä jotakuta tilaisuuteen tai kokoukseen tai poistaa hänet sieltä taikka
3) asettaa jonkun ilmeisen eriarvoiseen tai muita olennaisesti huonompaan asemaan rodun...sukupuolen...sukupuolisen suuntautumisen...perusteella, on tuomittava..., syrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi."

Aivan samoin kuin DTM ei mitenkään voi käännyttää asiallisesti käyttäytyviä heteroita avoimesta ravintolasta (tästä aiheesta voisimme muuten lopettaa rutinat tyystin), ei Espan jeesus-kuppilakaan voi kieltäytyä palvelemasta sateenkaari-ihmisiä.
"Aivan samoin kuin DTM ei mitenkään voi käännyttää asiallisesti käyttäytyviä heteroita avoimesta ravintolasta (tästä aiheesta voisimme muuten lopettaa rutinat tyystin), ei Espan jeesus-kuppilakaan voi kieltäytyä palvelemasta sateenkaari-ihmisiä."

Ei muuta kuin Priden aikaan sitten vain liput hulmuten Jeesus-kahvilaan testaamaan asian toimivuutta - jos mahdollista pari (sateenkaarevaa) poliisia ja juristia mukaan todentamaan tilanne ja nostamaan mahdolliset oikeustoimet ;)
Olin aikeissa soittaa tässä kahvila-asiassa Helsingin kaupungin johtajalle, Jussi Pajuselle. Kun päätös on jo tehty, ajattelin soiton hänelle olevan turhaa ajan haaskuuta. Päätin hieman taustoittaa asiaa.

Asia ei ole ollenkaan niin monimutkainen kuin uutisten perusteella voisi luulla, vaan paljon monimutkaisempi. Haastelin Tuomas Rantasen kanssa pitkään asian eri puolista. Hän on vuokraajan, eli Leijona-kiinteistöt hallituksen jäsen. Sain myös puhelimeen Radio Dein vetäjän Kirsi Rostamon.

Kummatkin heistä katsovat, että kahvila on avoin kaikille, myös sateenkaari-ihmisille. Näyttelytila on sitten toinen juttu. Rostamo kertoi, että näyttelytilan linjaus on tekemättä. Hän arveli lopulta päädyttävän siihen, että näytteilleasettajat kutsutaan. Minusta tämä on teknisesti toimiva tapa pitää hankalat tapaukset poissa. Hän mainitsi, ettei halua Jugend-saliin esimerkiksi Helsingin Valokuvamuseossa ollutta ruotsalaisen kuvaajan valokuvanäyttelyä. Se on liian raflaava.

Kahvilan arvioidaan avautuvan joulukuun alussa.

Näiden keskustelujen jälkeen olen sitä mieltä, että mikään ei estä sateenkaariväkeä testaamasta, pitääkö lupaus kaikille avoimuudesta paikkansa. Liiketoiminnan häiritsemistä en hyväksy. Näyttelytoimintaan tuskin on mahdollista puuttua. Vuokraaja määrittelee linjan itse. Pidän kaupungille maksettavaa vuokraa melkoisena. Saavat myydä muutaman säiliöautollisen verran kahvia ja nisua sen lisäksi, vuokrat ja henkilöstökulut kattaakseen.

Sateenkaariväellä jos rahaa ja yrittäjyyttä löytyy, on Helsingin keskustassa mahdollisuuksia avata kahvila ja perustaa näyttelytila. Esimerkkinä vaikkapa Protu-leiriyhdistyksen pitämä kahvila Taidehallin kulmilla.
  • 7 / 12
  • Napalmia
  • 14.5.2008 19:20
Jugend sali on minusta ollut pitkään unohduksissa. Ei sinne juuri kukaan eksynyt.

Kahviloiden kannattavaksi saaminen vaatii paljon työtä ja siksi sinne tulee jonkinlaiset alkoholin anniskelu-oikeudet, koska pelkillä kahvilatuotteilla on vaikea saada rahaa. Minusta uskovaiset ovat sen verran pihejä ja nuukia, ettei heidän varaansa voi laskea. Tuo koko toiminta-ajatus on minusta melkoinen riskinotto, jos se leimautuu pelkästään uskovaisten paikaksi, vaikka nyt on ollut sellaista ilmassa, että keskustaan tarvittaisiin " kristillinen kahvila ". Minusta näitä on nyt ollut suunnitteilla myös evankelisluterilaisten toimesta. Ero on siinä, että luterilainen kirkko on miljardiomaisuudellaan aivan eri luokkaa kuin yksityisyrittäjä.
Voltti-lehden kesänumerossa Mikko Silvennoinen ottaa kantaa tämän keskusteluketjun aiheeseen otsikolla "Homoilta pääsy kielletty". Hän kokee loukkaantuneisuutta siitä, ettei sateenkaariväkeä otettu kunnolla huomioon kaupungin päätöksenteossa. Hän miettii, mitä erilaisia tapoja olisi asiaa protestoida.

Olen sitä mieltä, että Silvennoinen jättää pohdintansa puolitiehen ja on pahasti myöhässä. Jos olemme vaatimassa jotakin, asia ei saa jäädä vain protestoinniksi. Se ei riitä ratkaisuksi. Jos sateenkaarikansa haluaa jotakin, sillä pitää olla toteutuskelpoinen vaihtoehto. Mielestäni Radio Dein taustavaikuttajat toimivat fiksusti. He olivat keränneet riittävän pääoman (näin otaksun) toiminnan aloittamiseen. Oli tehty kunnollinen suunnitelma tiloihin sijoittumiseksi ja kahvilatoiminnan pyörittämiseksi. Minulle kerrottiin, että muut suunnitelmat eivät tulleet lähellekään Radio Dein suunnitelmaa.

Missä olivat sateenkaariryhmien lobbaajat silloin kun asiasta oltiin tekemässä ratkaisua? Missä olivat sateenkaarikahvilayrittäjät? Luultavasti bailaamassa vaahtobileissä. ;-(

Jos me emme itse aja omia etujamme, kukaan muu ei niitä meidän puolestamme aja. Turha rutista jälkikäteen.

Kaikesta huolimatta en hyväksy minkäänlaista syrjintää Jugend-salin yrittäjältä, oli kuinka jumalinen tahansa. Yrittäkööt. Siihen Suomessa on mahdollisuus heillä aivan kuten meilläkin.
JuhaniV kirjoitti: "
Mietin josko tästä tulisi testipenkki syrjintäsuojalaille. Tiedossani ei ole kuin yksi tapaus vuosien takaa Oulusta"

Tiedoissasi on vikaa. Testasin syrjintäsuojaa pari vuotta sitten Alkossa. Asia on käsitelty täällä. Lopputulos oli kuitenkin, että Alko oli ollut syrjivä.