Etsitään haastateltavia savolaisia seksuaalivähemmistöjä koskevaan tutkimukseen

Tervehdys! Olen Ari, 28-vuotias sosiologian opiskelija Kuopiosta. Työstän parhaillaan gradututkielmaani, joka tulee käsittelemään savolaisten ei-heteroseksuaalisten ihmisten elämää ja kokemusmaailmaa. Ei-heteroseksuaalisella viitataan henkilöön, joka on seksuaaliselta suuntautumiseltaan jotakin muuta, kuin hetero (esimerkiksi bi- tai homoseksuaali). Minkälaista elämä on Savossa ei-heteroseksuaalisen henkilön näkökulmasta? Tutkielman tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta sekä edistää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista Savossa. Tutkielma toteutetaan yhteistyössä Savon Seta ry:n kanssa.

Oma kiinnostukseni tutkielmani aihepiiriä kohtaan kumpuaa laajemmin seksuaalisuutta ja sukupuolta sivuavista kysymyksistä ja asenteista: miksi joidenkin on esimerkiksi niin hankalaa hyväksyä samaa sukupuolta olevien aikuisten, itsenäisten yksilöiden välinen rakkaus? Sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvät teemat kiinnostavat minua myös siksi, että niihin liittyy paljon itsestäänselvyyksinä pidettyjä ennakko-oletuksia. Esimerkiksi: vaikka itse olen sukupuoleltani mies, koen monet miehisyyteen liitetyt ominaisuudet ja asenteet jokseenkin vieraiksi, kyseenalaisiksi ja jopa koomisiksi. Miessukupuoleen liitetyt yleiset odotukset ovat siis usein olleet ristiriidassa sen kanssa, minkälaiseksi ihmiseksi koen itseni. Myös sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvä epätasa-arvo ja syrjintä ovat asioita, jotka koen harmillisiksi epäkohdiksi. On kaikkien ihmisten oikeus elää elämäänsä tasavertaisina yksilöinä sukupuolesta, sukupuolen ilmaisusta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

Sattuisiko sinulla olemaan kiinnostusta osallistua tutkimukseeni edellä mainittujen arvojen valossa? Haen täysi-ikäisiä, ei-heteroseksuaalisia osallistujia ryhmähaastatteluihin, joissa on tarkoitus käydä rennossa ilmapiirissä läpi eri teemoja haastattelukysymysten ohjaamana ja vapaamuotoisemminkin jutustellen. Haastatteluissa pohditaan mm. sitä, mikä tekee ei-heteroseksuaalisen ihmisen elämästä mukavaa Savossa. Entä mikä pännii? Vaikka kyseessä on tutkimushaastattelu, voisi sen ajatella ennemminkin keskusteluksi – mitä tahansa saa sanoa, mutta mitään ei ole pakko sanoa, jos ei siltä tunnu. Haastatteluja on tarkoitus toteuttaa toukokuun aikana ainakin Kuopiossa, Pieksämäellä, Iisalmessa ja Mikkelissä sekä mahdollisesti muillakin paikkakunnilla, hieman osallistujamääristä riippuen.

Kaikkea tutkimukseen liittyvää tietoa käsitellään täysin luottamuksellisesti. Tutkimukseen osallistuminen perustuu täydelliseen vapaaehtoisuuteen ja osallistujien anonyymiys taataan, eli osallistujien ei tarvitse pelätä sitä, että nimet tai asuinpaikkakunnat tulisivat ilmi lopullisessa tutkimusraportissa. Osallistujat voivat myös toimia anonyymeina jo haastattelutilanteessa niin halutessaan. Haastattelujen antia ei myöskään käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen, kuin kyseiseen opinnäytetyöhöni sekä Savon Seta Ry:lle tehtävään julkaisuun, joka on tarkoitus kirjoittaa gradun tulosten pohjalta. Haastattelu nauhoitetaan, mutta nauhoite poistetaan välittömästi, kun se on saatu muutettua tekstimuotoon. Äänitettä ei myöskään tule missään vaiheessa kuulemaan kukaan muu, kuin haastattelija.

Mikäli sinua kiinnostaisi tuottaa arvokasta tietoa tutkielmani osana tai/ja sinulla ilmeni jotain kysyttävää tutkimusta koskien, ethän epäröi ottaa minuun yhteyttä Facebook-yksityisviestillä tai sähköpostilla. Toivoisin yhteydenotot 28.4. mennessä.

Nähdään keväällä haastattelun merkeissä!

Ystävällisin terveisin,
Ari Autio
Itä-Suomen yliopisto
FB-sivu: https://www.facebook.com/Ari-Aution-gradututkimus-1569117226713922/?fref=nf
aringradu(at)gmail.com