Vähemmistöturvallinen karismaattisuus

 • 1 / 45
 • Leena Seivo
 • 16.3.2015 22:16
Kun on kaipuu laitoskirkollisuudesta karismaattisempaan suuntaan, niin onko mitään sellaista karismaattista yhteisöä/suuntausta, joka ei heti ala eheyttää esim. homoudesta pois, Pyhän Hengen nimeen?
Olen ymmärtänyt, että Kveekarit (Suomessajollaintoisellanimellämuttaenmuistamillä) ovat täysin "meidän puolella" asiassa...
 • 3 / 45
 • Rokkihomo
 • 19.3.2015 1:01
Totuuden ystävät på finska.

Kveekareilla ei ole juuri muita inhokkeja kuin tyrannia ja väkivalta/sota. Kaiken kaikkiaan mukava keidas maailmanhistoriassa koko liike.
Kveekareita ei kai oikein voi kutsua karismaattiseksi liikkeeksi. Taitaa olla lähinnä karismaattisen vastakohta.
 • 5 / 45
 • Leena Seivo
 • 19.3.2015 21:10
Muistan sellaisen termin kuin "hiljaisuuden ystävät". Ei kuulosta yhtälailla pakottavalta kuin totuuden etsiminen... Istunnoissa voi käsittääkseni olla ihan hiljaa, tai sitten puhua. En ole koskaan käynyt kokemassa. Otin pari vuotta sitten yhteyttä Helsingin kveekareihin ja sieltä kyllä vastattiin harvinaisen hitaasti. Yritin sitten kysellä tietä, mutta se oli jotenkin mystistä. En sitten mennyt. Monesti se mihin ei pääse ja mitä ei saa johtaa siihen ja sinne mihin onkin hyvä ja mihin tuleekin mennä.

Itse kaipaan karismaattisuutta jonakin, joka tulee itseni ulkopuolelta, eikä sisäpuolelta. Kun itseltä on akku tyhjä tai tuntuu vain että ei ole mistä ottaa, niin silloin uskovana pyydän sitä voimaa Jumalalta. Olen jotenkin "kypsä" siihen, omena pudotkoot suuhuni.

Karismaattisessa Jumalan palvelemisessa paino siirtyy voimakkaasti Pyhälle Hengelle, joka toimii. Tätä voi sitten käyttää todella väärin, juuri esim. eheyttäjäyhteisöissä. Minkäs voit, kun henki puhaltaa. Ei hyvä.
Oletkos Leena miettinyt sitä, miten eri lailla Pyhä Henki puhaltelee ajatuksia ihmisten päihin?
Toisille se kertoo suvaitsevuudesta ja rakkaudesta, toisille helvetin tulesta kaikille erilaisille, aborttiklinikoiden räjäyttämisestä ja kaikkien homojen tappamisesta.

Olisikohan niin, että se "Pyhä Henki" onkin ihan oikeasti se jokaisen oma alitajunta, joka siellä huhuilee omiaan?
 • 7 / 45
 • Leena Seivo
 • 24.3.2015 20:29
Tuota puolta kommentoinkin edellisessä viestissäni, viitatessani eheyttäjiin ja heidän henkeensä. Nämä kaikki tuhoajat ovat ihan samalla viivalla ja puhaltelevat omia huurujaan, siis nuo, mitä otit esiin. Voi olla että alitajuntakin huhuilee.

On kait kyettävä erottamaan hyvä ja paha ja viha ja rakkaus, ne ovat mittoja. Sitten kun tajuaa, että niitä ei onneksi ihan noin vaan osaakaan erottaa, on tukeuduttava omaantuntoon, joka on mielestäni luovuttamaton ihmisen osa. Ihmisellä, joka riepoo toisen ihmisen säpäleiksi, ei ole omaatuntoa. Omatunto on vaikea yhtälö sille, joka haluaa ulkoistaa kaiken, pyhällä hengellä tai ilman, yleensä raamatun lauseilla. Siksi toivoinkin Pyhää Henkeä sisälle päin, voiman tuojaksi. Se ei kuitenkaan pääse omantuntoni sisään, muuta kuin ehkä vapauttajaksi. Omatuntoni ei ole kenenkään muun kuin minun, tosin sen pohjalta toimin ja opin tai en ja se syntyy tietenkin alun perin ihmisten välisessä yhteydessä ja omissa kokemuksissa ja ratkaisuissa.
#Omatuntoni ei ole kenenkään muun kuin minun, tosin sen pohjalta toimin ja opin tai en ja se syntyy tietenkin alun perin ihmisten välisessä yhteydessä ja omissa kokemuksissa ja ratkaisuissa."#

Eli tämä omatunto kertoo sinulle että sinun ei tarvitse välittää Raamatun kirjoituksista, vaan ainoastaan omantunnon äänestä ja kertoo sinulle nämä ns.eheyttäjät ovat tuhoajia ja puhaltelevat omia huurujaan. Ja tämä omatunto jonka olet nostanut ylimmän tietäjän osaan syntyy ihmisten välisessä yhteydessä ja omista kokemuksistasi ja ratkaisuistasi?????
 • 9 / 45
 • Leena Seivo
 • 25.3.2015 22:43
En ole puhunut Raamatusta tässä ketjussa mitään, hyvä että osaat tulkita puolestani. Omantunnon ääni ei ole "vaan ainoastaan", mutta ehkä et ole omaantuntoon koskaan törmännyt. Omatunto ja yhteys Jumalaan eivät ole toistensa vastakohta, vaan ne tarvitsevat toisiaan.

Aika hyökkäävän viestin heitit, mutta kollaa kestää. Pahinta mitä voi tarvitsevalle ihmiselle tehdä, on mennä ohi, olla niin kuin toinen ei olisi. Siksi kirjoitin tämän viestin. Kirjoittele vaan, mutta pysy siinä asiassa mikä on viestiketjun sisältö, äläkä ota vain sanoja, lauseita ja tulkintoja miten vain. Liian helppoa.
#Leena Seivo kirjoitti: "En ole puhunut Raamatusta tässä ketjussa mitään, hyvä että osaat tulkita puolestani.#

Itse asiassa kyllä puhuit, eli et nyt täysin pysy totuudessa.

#Omatunto on vaikea yhtälö sille, joka haluaa ulkoistaa kaiken, pyhällä hengellä tai ilman, yleensä raamatun lauseilla.#

#Siksi toivoinkin Pyhää Henkeä sisälle päin, voiman tuojaksi. Se ei kuitenkaan pääse omantuntoni sisään, muuta kuin ehkä vapauttajaksi. Omatuntoni ei ole kenenkään muun kuin minun, tosin sen pohjalta toimin ja opin tai en ja se syntyy tietenkin alun perin ihmisten välisessä yhteydessä ja omissa kokemuksissa ja ratkaisuissa.#

Eli näiden sanojesi pohjalta tulee kuva, että omatunto on sinulle tärkein ohjaaja ja ylin auktoriteetti ja Pyhällä Hengellä ei ole mitään asiaa tulla tätä sinun omaa oikeuskäsitettäsi muuttamaan, jos tätä verrataan Jeesuksen opetukseen niin Jeesus taas opetti näin. Eli omatunto ei suinkaan kerro koko totuutta vaan Pyhä Henki.

Joh 16:13 Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden.

Jos edelleen jatketaan sinun omien sanojesi pohjalta niin tämä omatunto jonka olet nostanut korkeimmaksi auktoriteetiksi muodostuu siis sinun omien kokemusten ja ratkaisujesi pohjalta, toisin sanoen ylin auktoriteettisi muodostuu sinun kokemustesi ja järkesi päätelmien kautta, muistaakseni kuitenkaan raamattu ei pidä ihmisen omia järjen päätelmiä ylimmän auktoriteetin asemassa. Toiseksi sanot että tämä ylin auktoriteettisi siis omatunto muodostuu ihmisten välisessä yhteydessä, siis tavallaan toisten ihmisten mielipiteet vaikuttavat tämän sinulle korkeimman auktoriteetin muodostumiseen, oletettavasti näissä ihmisissä on mukana myös monia maallistuneita ihmisiä jotka eivät Jumalan arvoista välitä, kuitenkin heidän mielipiteensä on ollut mukana muodostamassa sinun korkeinta auktoriteetiäsi omaatuntoa. Jos taas katsotaan sitä kuinka korkealle Jeesus nosti maallistuneiden ihmisten mielipiteet, niin esim joh 17:9 Jeesus sanoi näin "Maailman puolesta minä en rukoile". Eli Jeesus ei edes rukoilut maallistuneiden maailmassa olevien ihmisten puolesta, sinä kuitenkin olet antanut heille tärkeän roolin oman ylimmän jopa Raamatun sanan ohittavan auktoriteettisi omantunnon syntymisessä.
Nyt tarkkana. Näin se vääristely tapahtuu:

Leena Seivo kirjoitti: "En ole puhunut Raamatusta tässä ketjussa mitään

Arto T kirjoitti: Itse asiassa kyllä puhuit, eli et nyt täysin pysy totuudessa.

Leena Seivo kirjoitti aiemmin: Omatunto on vaikea yhtälö sille, joka haluaa ulkoistaa kaiken, pyhällä hengellä tai ilman, yleensä raamatun lauseilla.#

Se, että jonkin sana mainitaan tekstissä/puheessa, ei tarkoita, että se olisi keskustelun objekti, josta puhutaan. Esim. tässä on edellä, jossa Arto T haluaa vetää vihjaillen omia johtopäätöksiä eli valehdella. Tätä taktiikkaa monet kristityt käyttävät keskustelussa, jotta saisivat itselleen ns. marttyyrin aseman.
Nyt kyllä äidinkielesi menee korkeammalle tasolle, eli puhutaan raamatun lauseista, mutta sitten kumminkaan ei ole puhuttu???
Leena Seivo puhui omatunnosta, joka on vaikea heille, jotka vain sinkoilevat raamatunjakeita valheidensa ja vääristelynsä peittämiseksi!

Leena Seivo kirjoitti aiemmin: "Omatunto on vaikea yhtälö sille, joka haluaa ulkoistaa kaiken, pyhällä hengellä tai ilman, yleensä raamatun lauseilla."

Tässä ei monimutkaista kieliopintuntemusta tarvita. Riittää, että havaitsee valehtelun ja palauttaa sen lähettäjälleen, joka toivon mukaan osaa edes hieman hävetä.

Kertauksena vielä, ettei asiayhteys katoa:
Se, että jonkin sana mainitaan tekstissä/puheessa, ei tarkoita, että se olisi keskustelun objekti, josta puhutaan. Esim. tässä on edellä, jossa Arto T haluaa vetää vihjaillen omia johtopäätöksiä eli valehdella. Tätä taktiikkaa monet kristityt käyttävät keskustelussa, jotta saisivat itselleen ns. marttyyrin aseman.
Ylös
Arto T on malliesimerkki siitä, miten ihminen ensin päättää, miten asiat ovat, ja sen jälkeen kääntää ja vääntää kaiken lukemansa ja näkemänsä tukemaan omaa käsitystään asioista. Keinoja ja valheita kaihtamatta, lähimmäistään kunnioittamatta, ketään tai mitään kuuntelematta, esittäen samalla hyvyyden ja hurskauden perikuvaa. Tässä meillä on ihmistyyppi, joka on kautta historian saanut manipuloinnillaan aikaan eniten inhimillistä kärsimystä.
Niin, Arto T ymmärsi varsin hyvin, että puhutaan omatunnosta, mutta halusi valehdella. Tässä tapauksessa kyseessä ei ole pelkästään ns. valkoinen valhe - ohi heitetty huitaisu, vaan henkilöön kohdistuva julkinen vähättely, josta hän jäi jälleen kerran kiinni. Itse suosittelisin katsomaan aivan aluksi jonkun edesmenneen tai elävän läheisen valokuvaa, esimerkiksi oman tyttären. Sitten samalla voisi miettiä, voisiko tehdä häntä kohtaan samaa. Miltä se tuntuisi? Karismaattisissa piireissä tapana on oman vastuun unohtaminen, silloin kun ollaan tekemisissä muiden kanssa. Kyse on itsekkyydestä koko luontoa kohtaan. Minä en suostuisi luovuttamaan itsemääräämisoikeutta ja vastuitani kenellekään vapaaehtoisesti.

Itse asiassa Seivo kirjoitti hyvin ajankohtaisesti ja viisaasti - aforisminomaisen totuuden, jonka sanoman Arto T vahvisti omalla toiminnallaan: "Omatunto on vaikea yhtälö sille, joka haluaa ulkoistaa kaiken, pyhällä hengellä tai ilman, yleensä raamatun lauseilla." Hyvä kirjontapistotyön aihe.
No voi, tämä keskusteluketju alkoi leppoisasti ns. "vähemmistöturvallisesti", mutta tässäpä sitä taas mennään...

Hoi sinä kristitty siellä, eikö sinunKIN Raamatussasi oli ne neljä evankeliumia. Ne tärkeimmät osat tätä kirjakokoelmaa, jonka pohjalta näitä haluat puhua?
Niissä kaikissa neljässä, muistaakseni, kertoo tämän kirjan ylin auktoriteetti (=Jeesus), miten yksi käsky on uusi, ja tärkein.

Se menee vähän eri sanoin mutta ajatus on koko ajan sama: rakasta lähimmäistäsi kuin itseäsi.

Joskin, kai näistä asioista voisi puhua myös ympäröivän maailman, ei aina Raamatun pohjalta -???

- - -
Edellä paljastuneen Arto T:n tarkoitushakuisen valehtelun vuoksi ei kannata luottaa yhteenkään Arto T:n tulkintoihin Raamatusta. Ne ovat liitettyinä hänen omiin valheisiinsa ja epärehelliseen toimintaan. Viittauksia Raamatusta hän käyttää omien valheellisten tarkoitusperiensä vuoksi, kuten yllä olevat esimerkit osoittavat. Ne eivät edusta Jumalan Sanaa. Mielestäni tässä keskustelussa Raamattua ei kannata siteerata lainkaan. Arto T:lta ne tulevat suoraan Saatanalta.
Näköjään minua syytetään valehtelusta tai sitten rubix on herännyt väärällä jalalla sänkystä, no tarkistetaan asia vielä kertaalleen.

#Leena Seivo kirjoitti: "En ole puhunut Raamatusta tässä ketjussa mitään#

Eli Leena Seivo sanoi ettei ole puhunut Raamatusta mitään, kuitenkin hän aikaisemmin mainitsi "yleensä raamatun lauseilla". mutta kuulemma kieliopillisesti raamattu ei ole lauseen subjekti, niin raamatusta ei siinä tapauksessa olekaan puhuttu mitään, vaikka raamattu onkin mainittu. Eli jos sanoo jonkin sanan joka ei kuitenkaan ole lauseen subjekti, niin tuossa tapauksessa ko. sanasta ei olekaan puhuttu mitään. Maksaisikohan Soinin Timo jonkin vinkkipalkkion tällaisesta kielioppivihjeestä, tuo voisi olla poliitikolle kätevä.
Keskustelua hämäävän ja harhaanjohtavan saivartelun sijaan minua kiinnostaisi tietää, mitä tämän alueen ilmeinen itseoikeutettu asiantuntija Arto T vastaa ketjun aloittajan alkuperäiseen kysymykseen.
Arto T:lle: En itse asiassa tiedä minkä vuoksi on niin tärkeää, lausuinko sanan raamattu vai en. Jos olen jäänyt kiinni valheesta, niin ei voi mitään. Tämänhetkistä maailman myllerrystä ja ihmisten kärsimystä katsoessaan sanan oikea tai väärä muoto tai tulkinta tuntuvat varsin pieneltä asialta. Tämä olkoot tämän raamattu-keskustelun päätös ja toivon, ettet sitä enää käsittele. Jos, niin astut asettamieni rajojen ylitse.

Tämä viestiketju alkoi todellakin "vähemmistöturvallisuutta" kaipaillen, kuten Rokkihomo totesi. Kyselin, onko olemassa sellaista karismaattisuutta tai karismaattista yhteisöä, joka ei heti ala eheyttää seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaa ihmistä "normaaliksi".

Ei voi pohtia karismaattisuutta tietämättä mitä sana pitää sisällään. Wikipediassa on siitä pitkä kuvaus. Karismaattisuudesta lukiessa tuntuu aina kuitenkin siltä, että kerrotaan sen ääri-ilmiöistä. Tai sitten ei.

En ole vielä lukenut artikkelia, mutta luen, jahka ehdin. Nopeasti silmäiltynä se tuntuu antavan kuitenkin vastauksia kysymyksiini.


http://fi.wikipedia.org/wiki/Karismaattinen_liike
Wikipedia toteaa, että karisma perustuu emotionaaliseen kohtaamiseen (http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Karisma) ) ja sen välityksellä vaikuttamiseen. Karismaattisuutta ilmennetään ilmeisesti erityisiä tunnetiloja ilmaisten ryhmän sisällä. Karismaattisuutta esiintyy muuallakin kuin vain uskonnollisissa yhteisöissä. Ehdin vain silmäillä Leena Seivon tarjoamaa linkkiä - kiitos siitä. Ensimmäinen mielikuva, mikä tästä kokonaisuudesta heräsi, oli yhteisen tunnetilan kokeminen ja sen ilmaiseminen tavoilla, johon sanat ei yksistään ole riittävän monipuolinen keino. Mutta tarvitaanko siihen muita, että pääsee tunnetasolle, jossa itseään ilmaisee epämuodollisemmin kuin arkiminässä? Sitä jäin miettimään.
Arto T,
Nyt olet kyllä onnistutnut alittamaan jopa itsesi täydellisesti.
Se on kyllä mahtava suoritus ottaen huomioon aikaisemmat aivopierusi.
Ole hyvä ja mene vaikka Thaimaaseen tai Balille ja toteuta ne syvällä mielessäsi väijyvät ajatukset poikien paneskelusta.
Siitähän on kuitenkin viime kädessä kyse!
Et sinä viitsisi tänne jatkuvasti kirjoittaa, ellet olisi hyvin, hyvin lähellä aihetta.

Herran rakkautta vaan sinullekin (tosin epäilen, ettei liikene sinunkaltaisellesi vihapromoottorille, mikäli kyseinen olento on edes olemassa)

A South Carolina priest died and went to the gates of the heaven.
St. Pete checked his books and said: "Sorry, but it's downstairs for you".
The priest was schocked and asked: "Why?
St. Pete said: "God doesn't love you".
The priest said: "But I have always been a good christian, keeping the blacks where they belong, the women in their place and the disgusting homosexuals out of my church, so why?"
Pete answered: "Because she is a black lesbian".

Kaikkea hyvää sinulle.
Niin tuohon alkuperäiseen kysymykseen: kveekarit eli totuuden ystävät tai hiljaisuuden ystävät - tämä Society of Friends ei tosiaan varsinaisesti ole karismaattinen liike.

Homoista / lgbt-kysymyksistä ja karismaattisista löytyy englanninkielisestä keskustelusta joitakin kommentteja aiheesta, suomenkielellä ei tahdo tulla vastaan...
Pitäisikö kysyjän vaan kokeilla, mennä yhteisön ja porukan osana mutta omana itsenään ja omilla mielipiteillään?
Jos puhutaan nyt kristilliskarismaattisista tilaisuuksista, niin eihän ovella kukaan kysy sinun seksuaalista suuntautumistasi, karismaattisissa tilaisuuksissa seksuaaliryhmät tuskin on illan pääaihe eli käsittäisin kyllä että sinne voi kuka tahansa osallistua. Mutta sitten jos taas puhutaan Pyhästä Henkestä, joka vaikuttaa ihmisten sydämiin, niin sitähän ei voi luvata ettei se tuo uusia ajatuksia sydämeen.

Kuitenkaan Pyhä Henki ei tule väkisin kenenkään sydämeen. Jos ihminen on jo piirtänyt itselleen oman Jumalan kuvan jolle hän on liimannut oikeustajuksi omat käsityksensä oikeasta ja väärästä. Niin ihmisen sydämessähän on silloin jo hänen oma epäjumalansa eikä siellä ole tilaa muille. Pyhä Henkihän on polttava tuli joka laittaa kaiken uudeksi, mutta väkisin Pyhä Henki ei tule kenenkään sydämeen asumaan, jos ihminen itse kieltää Pyhää Henkeä tulemasta Hänen sisimpäänsä..

#Kun on kaipuu laitoskirkollisuudesta karismaattisempaan suuntaan, niin onko mitään sellaista karismaattista yhteisöä/suuntausta, joka ei heti ala eheyttää esim. homoudesta pois, Pyhän Hengen nimeen?#

Tämä lienee nyt alkuperäinen kysymys, laitoskirkossamme monet maallistuneet papit saarnaavat liberaaliteologiaa, jossa joitakin kristinuskon periaatteita on sekoitettu humanismiin ja muuhun tieteeseen, liberaaliteologia sinänsä ei vastaa Raamatun kristinuskon sisältöä ja liberaaliteologinen suuntaus on kirkon harhaoppi, itseasiassa suuntaus joka tuhoaa kirkon jos se saa vallata koko kirkon. Monet liberaaliteologiset johtajat ovat kuitenkin muuttaneet kirkon oppia raamatun opista ja alkaneet julistaa esim. seksuaalimoraalisissa kysymyksissä ihmisten mielen mukaista evankeliumia, koska kuvittelevat kirkon tulevaisuuden pelastuvan sillä tavoin.

Jos sitten kysymys on löytyykö tällaista liikettä jossa julistettaisiin liberaaliteologiaa ja sitten kumminkin siellä vaikuttaisi voimakkasti Pyhä Henki, niin kysymyshän on oikeastaan väärä. Pyhä Henkihän on vaikuttanut niihin ihmisiin jotka ovat kirjoittaneet Raamatun opetukset, Pyhä henki kirkastaa ihmisille Kristusta ja raamatun sanomaa. Minusta on aika vaikea ajatella olisi tällaisia karismaattisia liikkeitä jotka julistavat ihmisten mielen mukaista evankeliumia, hyläten Jumalan sanan mukaisen julistuksen ja sitten kuitenkin Jumalan aito Pyhä Henki voimaakkaasti vaikuttaisi siellä. Sitten taas jos puhutaan toisenlaisesta karismaattisuudesta esim. tunnepitoisesta karismaattisuudesta ja sielullisesta toiminnasta, niin onhan näitä äiti Amman halausterapioita yms. nähty maassamme.
Arto T ansiokkaasti kertoo täällä krisitinuskosta. Kiitos siitä. Jopa hänen oma päätelmäketjunsa asian suhteen on seuraava (vaikkei hän niitä näillä sanoilla uskaltaudu sanomaan): krisinuskon jumaluus nimeltä pyhä henki ei voi asua homoseksuaalin elinpiirissä, joten seksuaalivähemmistöjen tulee hakea uskonnolliset kokemuksensa muualta.

Hänen ehdottamansa Äiti Amma on itse asiassa hyvinkin kannatettava taho. Muutenkin laittaisin peukut pystyyn hindulaisuudelle juuri nyt, jos on aivan pakko etsiä jotain uskonnollisuuden muotoa. Tuo uskomusten punos äärettömässä monimuotoisuudessaan, elämää kunnioittavine perusperiaatteineen tekisi tässä ajassa todella hyvää kolmannelle kivellemma auringosta.. Vaikka homoseksuaalisuus on virallisessa Intiassa taasen kielletty, on maa edelläkävijä "kolmannen sukupuolen" tunnustamisessa. Sukupuolisuuden moninaisuus kuuluu Intian muinaiseen kirjallisuuteen sekä on nähtävissä vaikkapa temppelien koristeluissa.
Arto T: "Jos puhutaan nyt kristilliskarismaattisista tilaisuuksista, niin eihän ovella kukaan kysy sinun seksuaalista suuntautumistasi, karismaattisissa tilaisuuksissa seksuaaliryhmät tuskin on illan pääaihe eli käsittäisin kyllä että sinne voi kuka tahansa osallistua."

Voi kyllä varmaan, tai pitäisi voida. Jotenkin kuitenkin pitäisi tuoda ilmi se, että onko yhteisö homomyönteinen vai homofobinen. Fobiset tahot suhtautuvat valtavan ja ihmeellisen ihanasti opastaen, että ei vähemmistöön kuuluvia todellakaan hylätä, kunhan he noudattavat muutamaa luovuttamatonta ohjetta: saa esim. olla homo, kunhan ei toteuta sitä. Tällaisen henkilön ja hänen seksielämänsä puolesta rukoillaan palavasti. Normaalille eli heteroihmiselle riittää kääntyminen uskovaksi, vähemmistöön kuuluvalta edellytetään sen lisäksi kääntymistä heteroksi. Ellei näin ole, voi olla puoliväli-ihminen: kuuluu uskonyhteisöön, mutta ei enää harrasta seksiä - siihen kuuluu myös itsetyydytys. Jos tällaisesta lopun elämän kestävästä a-seksuaalisuudesta lipsuu, niin saa toki yhteisön täyden tuen karaistua ja yrittää uudelleen. Voi myös mennä naimisiin vastakkaista sukupuolta olevan ihmisen kanssa ja ainakin aluksi harjoitella heterona olemista. Tässä kuvaan kuitenkin ns. eheytyskristillisyyttä ja sen toimintatapoja, joita kutsun "linnulta siivet pois" - metodiksi ja koska se on mielestään "hoitavaa" ja seksuaalisia eväitä tarjoavaa, sen opetuspyyntöihin suhtaudutaan ev.lut seurakunnissakin suopeasti. Nämä eheytysyhteisöt ovat aina karismaattisia, tosin sen vuoksi, että karismaattisuuden kautta saa niin paljon enemmän eväitä toisen ihmisen manipulointiin ja sitä tarvitaan. Kuten yleensä myös miesjohtajaakin. Kuitenkin: karismaattinen liike ei välttämättä ole homofobinen, eikä homofobinen liike ole välttämättä karsimaattinen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Karismaattinen_liike voi löytyä googlaamalla: "Karismaattinen liike" ja sen hakutuloksella "Karismaattinen liike - Wikipedia"

"Meikäläisille" on olemassa karismaattinen pienyhteisö, joka kuitenkin kokoontuu vain kerran kahdessa kuukaudessa jumalanpalveluksena:

http://elise75.wix.com/rahab Mikäli linkki ei aukea, se löytyy googlaamalla "rahab-tuki"
Vielä piti ottamani kantaa Rubixin pohdintoihin tunteiden suhteen:

"Wikipedia toteaa, että karisma perustuu emotionaaliseen kohtaamiseen ( fi.m.wikipedia.org ) ja sen välityksellä vaikuttamiseen. Karismaattisuutta ilmennetään ilmeisesti erityisiä tunnetiloja ilmaisten ryhmän sisällä. Karismaattisuutta esiintyy muuallakin kuin vain uskonnollisissa yhteisöissä. Ehdin vain silmäillä Leena Seivon tarjoamaa linkkiä - kiitos siitä. Ensimmäinen mielikuva, mikä tästä kokonaisuudesta heräsi, oli yhteisen tunnetilan kokeminen ja sen ilmaiseminen tavoilla, johon sanat ei yksistään ole riittävän monipuolinen keino. Mutta tarvitaanko siihen muita, että pääsee tunnetasolle, jossa itseään ilmaisee epämuodollisemmin kuin arkiminässä? Sitä jäin miettimään."

Varmaankin yhteinen yhteisö ja kokoontuminen vaikuttaa ja yhdistää, vrt. esim. lätkämatsit. Siellä on nykyisin melkeinpä liikaa tunteita.. Kuvastanee yhteiskuntaakin. Uskonnollinen karismaattinen kohtaaminen tarvitsee yksilön kannalta varmaankin tietynlaisen lähtöpohjan, esim. helluntailaisuuden valinnut on saattanut syntyä helluntalaiseen kotiin. Tai on vain syntynyt kaipuu johonkin syvempään. Tätä nykyä harjoitetaan paljon esim. meditaatiota, jonka kautta ihminen saa syvemmän yhteyden itseen ja metodeja selvitä arjesta kevyemmin, esim mindfulness.

Semmoisia kokemuksia on ollut, että Sanan ja rukouksen ilta, joka on keskimääräistä karismaattisempi ev.lut kirkon tilaisuus, on mennyt ihan överiksi ihmetoimintojen suhteen ja se on herättänyt minussa tunteita, joiden vuoksi olen lähtenyt pois. Eli siis eräs tunne, joka saattaa puuttua karismaattisessa tilanteessa tai tilaisuudessa ja jota ei olla erikseen ajateltu, on turvallisuus. Tässä mielessä omien tiettyjen emotionaalisten tunteiden pitäisi olla jotenkin suhteessa karismaattisiin kokemuksiin. Epämuodollisesta tunteiden ilmaisusta omassa itsessään tulee mieleen ilo ja että mitä kaikkea se tuottaa, ihan arjessa. Iloa ja lohdutusta ihmiset tällaisista karismaattisista suunnista ja kokoontumisista usein etsivät. Silloin he ovat myöskin herkimmillään ja helposti hyväksi käytettävissä.
Ehdotan Leenalle edelleen Äiti Ammaa: hän ei saarnaa yhdenkään uskonnon nimissä tai puolesta, vaan kehottaa jokaista kulkemaan omassa uskomusmaailmassa yhä syvemmälle. Amma sopii kaikille tämän pallon teisteille.

Vielä parempi olisi, jos lukisit läpi ensialkuun vaikkapa peruskoulun ja lukion luonnontieteen oppikirjat ja sitten alottaisit syventämään tietojasi esim. yliopisto-opetuksen kirjallisuudella. Et ehkä enää tarvitsisikaan toista ihmistä kertomaan olemassaolevasta sinulle, vaan alkaisit nähdä itse.
Uskoon liittyy tavallaan kaksi puolta usko ja kuuliaisuus, uskolla pelastutaan, mutta kuuliaisuudella pysytään uskossa. Raamatun sisältö ei ollut, että tee mitä lystäät kaikki on kunnossa. Jos ihminen elää tavallaan jatkuvassa vapaassa haureudessa, niin on todella vaikea nähdä että hän pitkän päälle voisi pysyä uskossa ja jatkuvassa haureudessa eläminen toki myös sokaisee, niin että kohta ihminen ei enää näe omassa toiminnassaan mitään väärää, taistelu syntiä vastaan toki ei ole helppoa, mutta taas jos ihminen katsoo ettei hänen tarvitse edes yrittää taistella syntiä ja haureutta vastaan, niin silloin on vaikea nähdä että ihminen olisi kokenut syvällistä muutosta ja Jumalan kohtaamista elämässään tai olisi vielä sisällä siinä.

Jeesus itse määritteli raamatussa avioliiton miehen ja naisen liitoksi, eikä antanut meille lupaa elää vapaassa haureudessa, näitä asioita emme voi ohittaa vaikka joku haluaisikin. Taistelu syntiä vastaan ei ole helppoa ja ainoa mahdollisuus onnistua on siinä että todella omakohtaisesti saisimme kohdata Jumalan ja Jumalan Pyhä Henki tulisi asumaan meidän sydämmiimme.
Tähän aiheeseen olennaisesti liittyvä juttu jäi jostakin muistijälkenä mieleeni.

Seurakunnan edessä pappi tms. kysyi pikkutytöltä, että mikä on se tärkeä sana kirkossa.
Tytön vastaus tuli heti: "BINGO"!
Rahab lähestyy uskoa turvallisesti. Ei tarvitse yletä johonkin kummalliseen pyhyyden mittaan. Voi olla oma itsensä. Uskossa ei tarvitse kumarella keisaria tai hengellistä eliittiä: "jokainen kristukseen uskova on kaikissa tilanteissa kelvollinen olemaan yhteydessä Jumalaan."
Yesman: "Ehdotan Leenalle edelleen Äiti Ammaa: hän ei saarnaa yhdenkään uskonnon nimissä tai puolesta, vaan kehottaa jokaista kulkemaan omassa uskomusmaailmassa yhä syvemmälle. Amma sopii kaikille tämän pallon teisteille".

Näin varmaankin on.

"Vielä parempi olisi, jos lukisit läpi ensialkuun vaikkapa peruskoulun ja lukion luonnontieteen oppikirjat ja sitten alottaisit syventämään tietojasi esim. yliopisto-opetuksen kirjallisuudella. Et ehkä enää tarvitsisikaan toista ihmistä kertomaan olemassaolevasta sinulle, vaan alkaisit nähdä itse."

Ei voi nähdä itse yksin. Kauhea urakka.
Arto T:

"Uskoon liittyy tavallaan kaksi puolta usko ja kuuliaisuus, uskolla pelastutaan, mutta kuuliaisuudella pysytään uskossa. Raamatun sisältö ei ollut, että tee mitä lystäät kaikki on kunnossa. Jos ihminen elää tavallaan jatkuvassa vapaassa haureudessa, niin on todella vaikea nähdä että hän pitkän päälle voisi pysyä uskossa ja jatkuvassa haureudessa eläminen toki myös sokaisee, niin että kohta ihminen ei enää näe omassa toiminnassaan mitään väärää, taistelu syntiä vastaan toki ei ole helppoa, mutta taas jos ihminen katsoo ettei hänen tarvitse edes yrittää taistella syntiä ja haureutta vastaan, niin silloin on vaikea nähdä että ihminen olisi kokenut syvällistä muutosta ja Jumalan kohtaamista elämässään tai olisi vielä sisällä siinä.

Jeesus itse määritteli raamatussa avioliiton miehen ja naisen liitoksi, eikä antanut meille lupaa elää vapaassa haureudessa, näitä asioita emme voi ohittaa vaikka joku haluaisikin. Taistelu syntiä vastaan ei ole helppoa ja ainoa mahdollisuus onnistua on siinä että todella omakohtaisesti saisimme kohdata Jumalan ja Jumalan Pyhä Henki tulisi asumaan meidän sydämmiimme."

Raamatun v.1992 Uuden testamentin käännöksessä ei itse asiassa esiinny kertaakaan sana "haureus". Ymmärrän kyllä mitä tarkoitat, tosin "vapaata haureutta" ihan en. Ehkä se tarkoittaa vapauden kadehtimista, nuolen kärki kohdistettuna kahteen ihmiseen, jotka haluavat olla toisiaan lähellä ilman tunnetta siitä, että Jumala kurkkii verhojen takana. Tai seurakuntalaiset. Ja että näillä kahdella ihmisillä olisi hyvä olla. Onko se syntiä? Hmm... Voisiko olla, että juuri tällaisessa kohtaamisessa (mielestäsi haureudessa) Pyhä Henki pääsisi sydämeen pelkkänä kiitoksena ja Jumalan lahjana ja aivan ällistyttävänä kauneuden kokemuksena, pyhyytenä. Sitä toivon Arto T:llekin.
"Kauhea urakka."

Jaksaa jaksaa, tsemppiä! Urakka kannattaa! Se avaa silmät satumaiseen maailmaan, jota ei yksikään tarinankertoja koskaan kykene mielikuvitella. Totuus ON tarua ihmeellisempää. Nyt mars! (Laiskuus johtaa turmioon, jos tämä on tutumpaa kielenkäyttöä protetanttikristitylle.)

Toisin päin: mikä on ihminen, joka ei tiedä mitkä ovat omansa ja maailmankaikkeuden lähtökohdat, nykytila ja odotettavissa oleva? Hyvin pihalla. Eikä tuossakaan vielä olisi mitään pahaa, mutta tuo hyvin pihalla oleva ihminen on viemässä kokonaisen planeetan biosfäärin (ja samalla itsensä) yhä sekasortoisempaan tilaan. Vielä ennättäisi mennä toiseen suuntaan.

Joten mars kirjastoon!
MITÄ SUUREMMILLA KIRJAIMILLA PYHÄSTÄ HENGESTÄ KIRJOITETAAN - sitä pienempi koppero sille on varattu sydämessä. Mitä varmempia ollaan siitä, mitä uskonto määrää - sitä vähemmän on uskoa! Kun uskonnon määrä kasvaa, uskon määrä pienenee. Kuten aito aviolitto, on aito uskokin elämämistä kumppanin - tässä tapauksessa Jumalan yhteydessä.
Tuohon Rubixin viestiin sopii mainiosti YLE Areenasta löytyvä äänikirje:
Uskonto Amerikassa – Rahastusta, huijausta vai keino hallita? Lotta Stenroos – Kirjeitä Amerikasta

95 prosenttia Arkansasin asukkaista on syvästi uskonnollisia. Poikkeuksellista on, jos joku ei käy kirkossa joka sunnuntai. Uskonto tunkeutuu jokaiseen elämän kolkkaan ja sillä myydään kaikkea kirjoista ja peleistä vaatteisiin.

http://areena.yle.fi/radio/2602560

Suosittelen myös ohjelmasarjan muidenkin jaksojen kuuntelemista. Erinomaista ja monipuolista analyysiä yhteiskunnasta, josta me olemme tottuneet näkemään useimmiten vain sen kauniin kulissipuolen.
#Raamatun v.1992 Uuden testamentin käännöksessä ei itse asiassa esiinny kertaakaan sana "haureus".#

Siis 92 käännöksessä haureus sana on joissakin yhteyksissä korvattu sanalla siveettömyys, kuten havaitsemme esim. tässä Jeesuksen opetuksessa. Kuitenkin väitteesi ettei haureus sanaa esiinny 92 käännöksessä on väärä 1. kor. 5 sanaa käytetään ja muitakin kohtia on. Ehkä sinun pitäisi oikeasti käyttää vielä enemmän aikaa Raamatun lukemiseen.

Mark. 7: 33-käännös
21. Sillä sisästä, ihmisten sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, haureudet, varkaudet, murhat,
22. aviorikokset, ahneus, häijyys, petollisuus, irstaus, pahansuonti, jumalanpilkka, ylpeys, mielettömyys.
23. Kaikki tämä paha lähtee sisästä ulos ja saastuttaa ihmisen."

Mark. 7: 92-käännös
21 Juuri ihmisen sisältä, sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, ja niiden mukana siveettömyys, varkaudet, murhat, 22 aviorikokset, ahneus, häijyys, vilppi, irstaus, pahansuopuus, herjaus, ylpeys ja uhmamieli. 23 Kaikki tämä paha tulee ihmisen sisältä ja saastuttaa hänet."

1 Kor. 5:

Siveettömyyden tuomitseminen
1 Olen kuullut, että teidän keskuudessanne on haureutta, jopa sellaista mitä ei tavata edes pakanakansojen parissa: eräskin elää äitipuolensa kanssa. 2 Ja te vielä pöyhkeilette, vaikka teillä olisi ollut syytä surra ja erottaa joukostanne mies, joka on syyllistynyt tuollaiseen.

#Hmm... Voisiko olla, että juuri tällaisessa kohtaamisessa (mielestäsi haureudessa) Pyhä Henki pääsisi sydämeen pelkkänä kiitoksena ja Jumalan lahjana ja aivan ällistyttävänä kauneuden kokemuksena, pyhyytenä.#

Valitettavasti tässä kohden puheesi kertoo todella pahasta eksymyksestä pois kristinuskosta ja täysin kristinuskon vastaisesta ajattelutavasta.

1 Kor. 6:
18 Pysykää erossa haureudesta! Kaikki muut synnit, joita ihminen tekee, kohdistuvat muualle kuin hänen ruumiiseensa, mutta siveetön teko osuu ihmisen omaan ruumiiseen. 19 Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli? Tämän Hengen on Jumala antanut asumaan teissä. Te ette itse omista itseänne, 20 sillä Jumala on ostanut teidät täydestä hinnasta. Tuottakaa siis ruumiillanne Jumalalle kunniaa!
Kertauksena vielä, ettei asiayhteýs katoa:

Rubix kirjoitti: "MITÄ SUUREMMILLA KIRJAIMILLA PYHÄSTÄ HENGESTÄ KIRJOITETAAN - sitä pienempi koppero sille on varattu sydämessä. Mitä varmempia ollaan siitä, mitä uskonto määrää - sitä vähemmän on uskoa! Kun uskonnon määrä kasvaa, uskon määrä pienenee. Kuten aito aviolitto, on aito uskokin elämämistä kumppanin - tässä tapauksessa Jumalan yhteydessä."
Arto T kirjoitti: Valitettavasti tässä kohden puheesi kertoo todella pahasta eksymyksestä pois kristinuskosta ja täysin kristinuskon vastaisesta ajattelutavasta.

Mistähän tämäkin sanonta on niin tuttu: "Veli siis käy oikeutta veljeään vastaan, ja vielä epäuskoisten edessä! Jo se, että yleensä käräjöitte keskenänne, on teille tappioksi. Miksi ette ennemmin kärsi vääryyttä? Miksi ette ennemmin anna riistää itseltänne? Ei, te itse teette vääryyttä ja riistätte muilta, jopa omilta veljiltänne."
"Yesman: mikä on ihminen, joka ei tiedä mitkä ovat omansa ja maailmankaikkeuden lähtökohdat, nykytila ja odotettavissa oleva? Hyvin pihalla. Eikä tuossakaan vielä olisi mitään pahaa, mutta tuo hyvin pihalla oleva ihminen on viemässä kokonaisen planeetan biosfäärin (ja samalla itsensä) yhä sekasortoisempaan tilaan. Vielä ennättäisi mennä toiseen suuntaan."

Ihan varmaan noin teenkin, omalla sarallani. Olen usein ihan pihalla. Se on siunattu tila...Tavoitteena on tulla viisaaksi.

"Joten mars kirjastoon!"

Valitsen mieluummin Rubixin coctailin: " Iloa, lohdutusta ja turvaa." Siitä riittää sitten kaikille, siellä ja täällä.
Rubix kirjoitti: "MITÄ SUUREMMILLA KIRJAIMILLA PYHÄSTÄ HENGESTÄ KIRJOITETAAN - sitä pienempi koppero sille on varattu sydämessä. Mitä varmempia ollaan siitä, mitä uskonto määrää - sitä vähemmän on uskoa! Kun uskonnon määrä kasvaa, uskon määrä pienenee. Kuten aito aviolitto, on aito uskokin elämämistä kumppanin - tässä tapauksessa Jumalan yhteydessä."

Näin on.
Hei,

On esim Suhe seurakunta ja sitten River Helsinki.

http://www.suhe.fi jahttp://www.riverhelsinki.com

Tuolta pitäisi löytyä sellaista väkeä, jotka eivät heti tuomitse, vaan haluavat aidosti tutustua ihmisiin. Suhe isompi yhteisö, River pienempi. Molemmissa kyllä tulee juttuun ihmisetn kanssa helposti. :)

-Joel