Peijakas! – Viisi vuotta räjähtävää queerfeminististä toimintaa. Julistenäyttely Helsingissä.

  • 1 / 1
  • datura
  • 29.8.2014 19:05
Peijakas! – Viisi vuotta räjähtävää queerfeminististä toimintaa.
Galleria Third Space, Tarkk'ampujankatu 18, Helsinki.

3.–7.9.2014. Arkisin klo 13–18, la-su klo 13–17.

http://www.peijakas.net
http://www.th1rdspac3.com
Tiedustelut: peijakasklubi@gmail.com
FB-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/806602119370423

Queerfeministinen klubi Peijakas! viettää tänä syksynä viisivuotissyntymäpäiväänsä. Tämä on varsin kunnioitettava ikä klubille, jota on järjestetty tee se itse -pohjalta (ainakin kohtalaisen) säännöllisesti.

Mietimme klubikollektiivin kesken, mikä olisi paras tapa juhlistaa tällaista merkittävää saavutusta. Vastausta ei tarvinnut kauaa miettiä: no tietysti bilettämällä! Tänä syksynä Peijakas! -klubeja tulee olemaan näillä näkymin kolme kappaletta. Nämä Peijakkaat! järjestetään osana queernäkökulmaa sisältäviä kulttuuritapahtumia: Helsingin sarjakuvafestivaaleja, Vinokinoa sekä TransHelsinkiä.

Bilettämisen lisäksi halusimme tehdä muutakin. Päätimme rakentaa muutamaksi päiväksi paikan, johon halukkaat voivat tulla muistelemaan vanhoja hyviä bileaikoja ja samalla juonimaan, mitä tuleman pitää queerfeministisellä rintamalla. Viiskulmassa, Punavuoressa sijaitseva pieni galleria Third Space täyttyy syyskuun alussa muistoista – esillä on nimittäin julistenäyttely peijakasmaisesta käyttötaiteesta vuosien varrelta.

Julisteita ja flyereita on ollut tekemässä yhteensä 26 taiteilijaa. Tähän joukkoon kuuluu Peijakas! -kollektiivilaisten lisäksi myös heidän kuvataideorientoituneita kavereitaan (sekä kaverin kavereita): kollaasiaskartelijoita, graafisen alan opiskelijoita, myös muutama alan ammattilainenkin. Aika iso osa taiteilijoista julistautunee queereiksi ja/tai feministeiksi, vaikka emme tätä ole erikseen heiltä vaatineetkaan.

Tämä näyttely on hatunnosto – galaksikuvioidun lippiksen tai ehkä niittibaskerin nosto – kuvittajille, jotka ovat tehneet meille hilpeitä, tyylikkäitä ja ajatuksiaherättäviä julisteita usein tiukkojen aikataulujen ja epämääräistenkin tehtävänantojen puristuksessa. Palkkiona on ollut vapaalippu klubille – mikäli klubilla nyt on sattunut olemaan pääsymaksu.

---

Peijakas! -kollektiivin nykyiset ja entiset jäsenet:
Riikka Anttonen, Eeli Leinonen, Sasu Mattila, Aikku Meura, Laura Rokkanen, Henna Räsänen