75 vuotta sitten puhuttiin asioista toisin

Minulle toimitettiin lehtileike Hesarista vuodelta 1938. Se oli leikattu omakotitalon lattiantäytteenä olleesta lehdestä.

Juttukokonaisuudessa on karkealla rasterilla painettu kuva nyrkkeilyottelusta San Franciscossa. Kuuluisa suomalainen nyrkkeilijä Gunnar Bärlund otteli tuolloin, vastustajanaan Jimmy McVey. Jutun otsikko: Bärlund tyrmäsi neekeri McVeyn toisessa erässä. Bärlund lähetti omasta ottelustaan sähkösanoman Hesarin toimitukseen 6.5.1938.

- Täkäläisten nyrkkeilyharrastajien toivomuksesta kilpailin täällä tänä iltana neekeri Jimmy McVeyn kanssa. Olimme sopineet kymmenen erän ottelusta. Se päättyi kuitenkin lyhyeen. Tyrmäsin neekerin jo toisessa erässä. Hän kävi neljästi lattiassa.

STT:n uutisessa 7.5.1938 vastustaja esiteltiin kuitenkin vain länsirannikon tunnetuksi nyrkkeilijäksi. Urheilu-uutisen kieli on räväkkää.

- Toisen erän puolivälissä Bärlundin hirmuinen oikea lennätti McVeyn kehän nurkkaa, missä tämä otti luvun yhdeksään kasvot tuskasta vääristyneinä. Kun McVey sitten kohottautui, suuntasi Bärlund hänen palleaansa ja leukaansa iskuryöpyn, jonka vaikutuksesta McVey kieri pölkyn tavoin ympäri kehää kärsien kamalaa kipua.

***

En seuraa nyrkkeilyn uutisointia lainkaan. Onkohan ottelukuvailu nykyisin sisällöltään toisenlaista?
Mielenkiintoista on se, että Bärlund hoiti itsekin uutisointia suoraan lehdelle. Maksoi varmaan monta dollaria lähettää sähkösanoma Suomeen.
"Neekeri" -sanaa Bärlund käytti sähkösanomassaan oikeastaan tittelinä! Olisi kiinnostavaa tietää, kuinka uutisissa tuolloin puhuttiin homoista. Todennäköisesti ei puhuttu mitään. Sellainen asia olisi tuskin välittynyt STT:n uutisissa.

Gunnar "GeeBee" Bärlundin muistoksi on pystytetty näköispatsas Helsingin Vallilaan, Paavalin kirkon puiston kupeeseen. GeeBeen syntymäkoti oli Vallilassa. Aikanaan hän oli suomalaisille merkittävä sankari.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Gunnar_B%C3%A4rlund
  • 2 / 2
  • k_ma
  • 4.11.2013 20:05
No mulla on sen verran vajavainen kotikasvatus, etten varsinaisesti yhdistä sanaa "neekeri" mihinkään pahaan tai vastenmieliseen tai väheksyvään asenteeseen. Mutta jenkithän tämänkin lienee pilanneet ja kun sana ihmisiä loukkaa, niin pystyn välttämään sitä jokapäiväisessä kielenkäytössä.

Onhan näköjään "Jorma"-etunimenkin antaminen romahtanu vuosien saatossa ja melkein uskallan väittää ettei se ikinä enää suosituksi palaa. Vaikkei nimi miestä pahenna...