Keskinäinen testamentti

  • 1 / 4
  • Aboa
  • 23.11.2012 16:01
Viime viikonloppuna saunassa satuimme Pupun kanssa keskustelemaan testamenteista ja aihe kääntyi keskinäiseen testamenttiin. Pohdimme, onko lapsettomalla miesparilla, jonka omaisuus on yhteistä, väliä sen kanssa, tekeekö testamentin vai ei. Eikös leski joka tapauksessa peri kaiken? Vai voiko kuolleen sisaruksilla olla sanottavaa siihen, jos leski tahtoisi vaikka myydä kaiken ja kierrellä maailmaa? Tavallaanhan hän siinä hassaa sitäkin omaisuutta, mikä lesken kuoleman jälkeen siirtyy ensiksi kuolleen suvulle. Ja onko perintöverossa eroja?

Sukujemme kanssa ei ole koskaan ollut ongelmia ja tarkoituksemme ei ole kuolla lähiaikoina, mutta koskaanhan ei tiedä, vaikka auto ajaisi päälle suojatiellä. Siksi olisi kiva jättää leski tilanteeseen, jossa kenelläkään ei voi olla mitään sanottavaa siitä, mitä hän omaisuudella tekee.
Jos olette ns. rekkarissa, leski perii ilman testamenttiakin. Jos taas avopari, perii sisarukset (tai vanhemmat, jos on) lapsettoman. Näin pähkinäkuoressa.
----
Muoks: tulipas jotenkin tylynoloinen kommentti. Avopareille ainakin vielä tiedoksi, että uuden "avoliitttolain" ansiosta toinen puolisoista voi vaatia tällaisessa tilanteessa hyvitystä yhteistalouden hyväksi antamastaan panoksesta. Miten paljon se sitten käytännössä suojaa, riippuu varmaan tilanteesta.
  • 3 / 4
  • Inom
  • 23.11.2012 16:32
Leski perii mutta testamentti on aina hyvä tehdä. Ainahan on nimittäin mahdollista yhtäaikainen kuolemakin. Ehkei testamentti sen varalta tunnu niin tärkeältä mutta hyvä silti huomioida. Ainakin jos ei halua jonkun perivän missään tilanteessa tai jos haluaa oman osan jollekulle tietylle. Välttämätöntä teidän ei ole testamenttia tehdä kun olette rekisteröineet parisuhteenne. Ei tule ylimääräistä perintöveroa eikä sukulaiset pääse vinkumaan. Minulla oli edesmenneen mieheni kanssa testamentti koska sukuni ei peri minua.