Kuoleman kaarre

Lyhyen ajan sisällä kaksi nuorta moottoripyöräilijää on kuollut täsmälleen samassa paikassa.

Espoon Leppävaarassa aseman kohdalta liikennevaloista länteen tulee pieni nousu ja sitä seuraavan laskun jälkeen on loiva kaarre oikealle. Pyöräilijät ovat ilmeisesti lähteneet valoista suurella nopeudella ja nousu on heittänyt heidät ilmaan. He ovat syöksyneet suoraan kaiteeseen. Kummassakin tapauksessa iso moottoripyörä hajosi kappaleiksi ja henki meni varmaankin heti. Kumpaankin tilanteeseen tulin paikalle hetki tapahtuneen jälkeen. Jälki oli todella rumaa.

Juuri hetkeä ennen tämän päiväistä onnettomuutta nuorin pojistamme kertoi ihailevasti, kuinka joku oli ajanut Lahdessa poliisia pakoon yli 300 km/h (?). Syksyllä kuulema julkaistaan tulokset, kuka on pystynyt ajamaan kovimmalla nopeudella tänä kesänä julkisessa liikenteessä.

Pojan kertomuksen mukaan ei noinkaan törkeästä nopeuden ylityksestä seuraa muuta kuin kortti joksikin aikaa hyllylle ja sakot. Hetken kuluttua mennään taas lujaa.

On aika surullinen olo nuo onnettomuudet nähtyäni. Tarpeettomia kuolemia. Mietin, että vaikka nuoret eivät itseään ajattelisikaan, niin onnistuessaan tappaamaan itsensä he tuottavat hyvin monelle läheiselleen surua.

Nuorin meillä on kohta saamassa ajokortin. Hänellä asenteet ovat turvallisuutta ajatellen huolestuttavia. Meidän puheemme ei tunnu tehoavan lainkaan. Elleivät asenteet muutu ajokortin saamisen jälkeen, ajattelin käyttää shokkikäsittelyä. Uhkaan ostaa ruumisarkun valmiiksi häntä odottamaan!

Syvästi huolissaan
Juhani
  • 2 / 24
  • Johan_man
  • 17.7.2005 1:21
Eikös siinä Leppävaarassa ollut vielä 60 km/h:n rajoitus? Vaan eipä se taida paljoa merkata jos asenteet eivät ole kohdallaan...

Muistelen, että jossain maassa (Kanada?) on ollut liikennevalistusta hieman rankempaan tyyliin, että näytetään kolaroituja autoja ja ruumiita jne... Saattaisi laittaa edes yhden ihmisen ajattelemaan joskaan ei tuollainen kamppanja tuottane sen suurempaa tulosta.

Kyllä ne asenteet liikenteeseen taitavat lähteä kotonta, joskin ympäristön vaikutus nuoriin ihmisiin on voimakas :-(
Kyllä Leppävaarassa on 60 km/h nopeusrajoitus, mutta valvonta puuttuu, muutoinkaan Espoossa ei nopeusvalvontaa tarpeellisissa paikoissa. Viimeinen Leppävaarassa sattuneen onnettomuuden uhri oli "keski-ikäinen", joten ihan yksinomaan nuoria ei kannattane syyttää - tosin suurin osa yleensä mp-onnettomuuksissa menehtyneistä on nuoria.

Asennevamma (=piittaamattomuus nopeusrajoituksista) on hyvin yleistä, eikä pelkästään motoristien kohdalla. Valitettavan usein tosiaan monen "pojan" vuosienkin unelma moottoripyörästä päätyy tolppaan, puuhun tai kaiteeseen. Syitä toki löytyy muitakin kuin tuo asennevamma, mutta yleisin syy lienee ajokokemukseen nähden liian suuren ja tehokkaan pyörän hankkiminen. Kun niitä tehoja koneesta löytyy, niitä myös helposti testataan. Testosteronit hyrrää aina kun mies on jonkun teknisen vimpaimen lähellä.

Aikaisemmin, kun auton ajokortin suoritti, ajolupaan tuli suoraan A-luokka, eli moottoripyörät, ilman mitään erillistä käsittelykoetta. Tästä johtuen monet tällaiset keski-ikäiset, ovat hyvätuloisina hankkineet sitten mp:n. Osa on asianmukaisesti opetellut rauhassa käsittelyn, osa on taas pitänyt itsestäänselvyytenä käytön osaamista.

Pyörän hintaan nähden sen käyttöaika vuodessa Suomessa on lyhyt. Hintaan kannattaisi näiden ikävien uutisten valossa liittää myös käyttökoulutus - pakollisena.
  • 4 / 24
  • MelkeinKiltti
  • 17.7.2005 10:24
Tule joskus autolla Saloon. Todistetusti ja tutkimustenkin mukaan liikenne on vaarallisinta juuri täällä.

Tällä hetkellä alla on neljäs auto sinä aikana kun olen asunut täällä.

Välillä tuntuu että on parasta pistää silmät kiinni, painaa kaasu pohjaan ja rukoilla.

Mutta tuohon jälkikasvusi ongelmaan; mitä nyt olen entisen bf:ni toilailuja katsonut ja seurannut, ei järkipuhe juuri auta. Ei vaikka paukuttaisit tietoa päähän pajavasaralla.
Katkaisin suhteen kun tämä kaheli veti (nyt vanhaa) ykköstietä aamuyöstä karvan vajaa 250km/h ja salon nurkilla niin komeasti metsään että ainoa suora pelti oli peräkontin luukku ja jokainen kahdeksasta turvatyynystä laukesi.

Korkeintaan ikävästä kokemuksesta voi oppia että ylinopeus on todella vaarallista.

Asuttuani täällä en itse enää uskalla kaahata; joku kuitenkin tulee kolmion takaa tai päin punaisia valoja tai muuten vaan ei ole enää tässä maailmassa kiinni.

Sitten mitä ajokieltoihin tulee, sen uuden lain mukaanhan ajokielto
on aina vähintään 1 kk ja törkeässä liikenteen vaarantamisessa 3 kk.
Jos rike uusiutuu VIIDEN vuoden sisällä -> VÄHINTÄÄN 6 kk
Ja kahdesti viiden vuoden sisällä -> VÄHINTÄÄN 12 kk
Ajokielto voi olla jopa 5 vuotta.

että näin.. ..
Leppävaarassa kuoli Hesarin mukaan noin 40 vuotias mies.

Moottoripyörän hallinta vaatii myös fyysistä voimaa. Jos alla on suuri kone ja toimistotyöntekijän kunto, niin yhdistelmä on vaarallinen.

En lähtisi periaatteesta mistään hinnasta moottoripyörän päälle edes takaistuimelle. Autossakin ilman turvavyötä tuntuu siltä, että putoaisi penkiltä.

Edellä viitattiin kodin vaikutukseen. Arvelen tänä päivänä kaveripiirin olevan se tärkein vaikuttaja. Jos kaveriporukan haaveiden kohteena ovat formulat ja kiihdytysajot, niin on helppo arvata miten se vaikuttaa nuoren asenteisiin. Ei siinä vanhempien varoituksia kuulla. Meillä on tiukka linja. Jos yksikin ylinopeussakko tulee, perheen auton käyttö loppuu kaverilta siihen paikkaan.

Yksittäisen ihmisen vaikuttaminen on aika vähäistä, kun vastassa ovat tupakkafirmojen rahoittamat testosteronirallit.

Juhani
Pahin yhdistelmä nimenomaan onkin juuri tuo mainittu iso pyörä ja osaamaton kuski, oli sitten kyseessä vanhempi tai nuori kuljettaja. Jokaisen jolla on järkeä päässä pitäisi tajuta että moottoripyörä ei ole lähellekään niin turvallinen mitä auto noin vakiona, se turvallisuus tulee vain järjen ja ajotaidon myötä. Ja yksi syy tietenkin näihin turhiin liikennekuolemiin on myös se perisuomalainen äijäilyhenki, eli ajatellaan että kaikki alle tonniset ( tuhatkuutioiset ) on naisille ja teineille ( vaikka käytännössä jo 600-kuutiosen sportin täydellisessä hallitsemisessa on purtavaa pitkäksi aikaa aloittelijalle ). Tässä se sitten nähdään jos amatööreille annetaan pyörä jossa on painoa noin 200kg ja tehoa 150+ hevosvoimaa. Ei se Valentino Rossikaan aloittanut tonnisella gixxerillä vaan ihan kiltisti lähti piikkiluokasta kasvattamaan ajotaitoaan.
  • 7 / 24
  • miesmies
  • 17.7.2005 12:02
Eikö tuossa Juhanin antamassa esimerkissä ollut maantiellä arvaamaton nousu, josta ei voinut tietää?

Ehkä kannattaisi yrittää vaikuttaa päättäjiin, jotta tie-osuudesta saataisiin turvallisempi.

Kaikki liikennekuolemat ovat turhia kuolemia.

Jos Salon kaupungin liikenne on vaarallisinta, niin ehkä sillekin voisi yrittää tehdä jotakin.

Nuorten miesten asenteisiin on hankalaa vaikuttaa, koska kysymys on oman maskuliinisuuden ja egon pönkittämisestä. Pitää näyttää kovaa jätkää, jotta on munaa( arvostusta kavereiden silmissä) ja saa pokattua pimuja. Michael Jacksonkin lauloi falsetissa meikit naamalla: " I am bad!"

Omien rajojen kokeilusta voi olla myös kysymys. Näin kerran, kun yksi leikki-ikäinen tuli vain kypärä päässään potkulaudalla asfaltti mäkeä alas ja huusi ihastuksesta ääneen. Mäki oli niin jyrkkä, että minusta äidin olisi pitänyt toppuutella poikaa, koska siitä olisi voinut tulla pahat vammat, jos poika olisi kaatunut.
miesmies - mainitsemasi "arvaamaton nousu" on ollut tuossa kohdassa muistaakseni viimeiset kymmenen vuotta - espoolaiset ( jotka käyttävät tuota tietä) tietävät sen kohdan ihan varmasti. Mutta kas kun tiellä liikuttaessa on se yksi ajatus vain päässä: "Kyllä MINÄ osaan ja MINÄ tunnen KAIKKI tiet ja montut..."

Muutamia vuosia sitten lueskelin jonkun tutkimuksen liikenneonnettomuuksista. Kyseisessä tilastossa oli huomioitu kaikki liikenneonnettomuudet Suomessa. Tilastojen mukaan vaarallisin tieosuus on juuri tuttu ja "turvalliseksi" koettu tie, jossa tutunomaisuudesta johtuen keskittyminen ajotapahtumaan herpaantuu huomattavasti - esimierkiksi monien tasoristeysonnettomuuksien taustalla on ollut juuri tuttu tasoristeys.

Tuo iso pyörä ja toimistotyöntekijän kunto ovat varmastikin iso osasyy myöskin onnettomuuksiin. 150 - 300 kg (mallista riippuen) pyörän hallitsemiseksi tarvitaan muutakin kuin kaunis hymy.

Mitä tulee sitten Salon seudun liikenteeseen, en ole siellä liikkuessani kohdannut niin välinpitämätöntä tiellä liikkumista, kuin täällä pääkaupunkiseudulla.

Maltti on valttia - eteenkin liikenteessä!
Ilmeisesti ette ole moottoripyöräilyä koskaan itse haarastaneet.
Pyörän hallintaan ei tarvita voimaa käytännössä lainkaan, vain taitoa.
Pyörä ei esim käänny mutkassa vaikka kääntäisi tankoa T.Halmeen voimilla jos ei pyörää kallista.

Kiihdytyksessä kyllä tarvitaan puristusvoimaa, jottei pyörä karkaa alta.

Ikävä kyllä Suomen maastossa on mäkiä, ei niitä voi kaikkia poistaa.
Isojen pyörien myynti ja valmistus tulisi kieltää ja/tai pyöriin asentaa nopeusrajoitin.

t. Kari
Lisäyksenä:

Eniten voimaa ison pyörän kanssa tarvitaan silloin kun pyörä on pysähdyksissä tai melkein, esim parkkeerauksessa ja peruuttamisessa.
Kaatunutta pyörää ei jokainen enää saakaan yksin pystyyn.

Kari
Vespa taitaa olla itselläni ainoa konevoimainen kaksipyöräinen,jolla olen ajanut - en ole noihin moottoripyöriin koskaan saanut kipinää...
Espoon Leppävaarassa tuossa kohdassa on 60 km/h nopeusrajoitus selvästi näkyvissä. Tarvitaan aika reipas ylinopeus, että loivaa laskua seuraa pyörän hallinnan menetys. Ei niitä nopeusrajoutuksia ole merkitty turhan vuoksi.

Juhani
Suomalaistunut saksalainen Roman Schatz yrittää selittää "Suomesta, rakkaudella" -kirjassaan, miksi Suomesta tulee niin paljon kansainvälisesti menestyneitä ralli- ja formulakuskeja:

"Mielenlaatu osittain selittää ilmiön: jotta pystyy kaahaamaan kauniin, aution metsän läpi huippunopeudella tulee olla hyvin yksinäinen, erittäin vihainen ja läpikotaisin itsetuhoinen. Niin kuin tiedämme, useimmat suomalaismiehet täyttävät nämä vaatimukset."

Tuota samaa selitystä voisi tarjota myös tolkuttomaan alkoholin käyttöön.
Jos ihminen sanoo näin:

"En lähtisi periaatteesta mistään hinnasta moottoripyörän päälle edes takaistuimelle. Autossakin ilman turvavyötä tuntuu siltä, että putoaisi penkiltä."

hän ei ilmeisesti ole koskaan ajanut moottoripyörää. Millä tiedolla hän sitten voi sanoa seuraavaa?

"Moottoripyörän hallinta vaatii myös fyysistä voimaa. Jos alla on suuri kone ja toimistotyöntekijän kunto, niin yhdistelmä on vaarallinen."

"Tarvitaan aika reipas ylinopeus, että loivaa laskua seuraa pyörän hallinnan menetys. Ei niitä nopeusrajoutuksia ole merkitty turhan vuoksi."

Itse ajan raskasta pyörää toimistotyöntekijän kunnolla, eikä vielä koskaan ole tarvinnut ajossa fyysistä voimaa käyttää. Pyörä tottelee hyvin kevyitä liikkeitä. Kuten joku sanoikin, fyysistä voimaa tarvitaan vain kaatuneen pyörän kanssa.

Toiseksi, pyörän hallinnan voi menettää myös ilman reippaita ylinopeuksia. Ei tarvita kuin vähän soraa tien reunaan, liikennettä seuraamaton tohelo autoilija tai vaikka autosta syliin lentänyt tupakantumppi... Mutta näihinhän motoristin pitää osata jo itsekin varautua.
"hän ei ilmeisesti ole koskaan ajanut moottoripyörää. Millä tiedolla hän sitten voi sanoa seuraavaa?"

Siksi koska talla sivustolla on ainakin kaksi ihmista jotka tietavat kaiken: JuhaniV ja allekirjoittanut.

-R
Ja siitäkin huolimatta sun kommenttisi eivät tökkää - niistä jopa tykkää...
Asennekysymys, vain ja ainoastaan, on se, kuinka liikenteessä käyttäydytään. Tuolla aiemmin SAlolainen kaveri totesi poikafrendinsä ajaneen autonsa vauhdikkaasti metsään. Kuljettaja viis veisasi siitä mitä muille tapahtuu. Tämä on se yleinen asenne kaahareilla. Ei sen väliä, jos joku jää alle. Eikä senkään lähteelö itseltä henki. Kaikessa on tuo hällä väliä asenne.
Kysyä sopiikin, onko tämä yhteiskunta muuttunut sellaiseksi, ettei täällä kannata elää? Ja kun ei omaa elämäänsä arvosta, ei osaa ajatella sitä, että kukaan muukaan haluaisi nähdä huomisen päivän kovin mielellään. Usein mietin, johtuisiko tämä siitä, että meillä täällä Suomessa valtiovalta haluaa elää sinun elämäsi sinun puolestasi. Toteutunut holhousyhteiskunta kun ei kerta kaikkiaan sovi kaikille. Aina on ollut ja on oleva yksilöitä, jotka haluavat päättää itse omista asioistaan. Kun tähän ei anneta mahdollisuutta, purkautuu halu itsemääräämisoikeuden säilyttämiseen väärällä tavalla; kaahataan liikenteessä. Toinen yleinen tapa on hukuttaa ahdistus viinaan! Ei liene mitenkään harvinaista Suomessa sekään.
Miksi motoristit ovat rumia?

Olin juuri ennen juhannusta lomailemassa Eestissä/Virossa/Tartossa/Otepäällä/Saaremaalla. Lomareitillämme oli kilpapyöräilijöitten etappeja. Seurasimme useita lähtöjä ja maaliin saapumisia. Siinä porukassa silmä lepää. Värikkäät, vartalonmyötäiset asut. Hyvin treenattu kroppa.

Otepäälle alkoi samoihin aikoihin saapua motoristien kokoontuminen. Paksut, mustiin nahkavaatteisiin pukeutuneet miehet ajoivat jättikokoisia moottoripyöriä. Takapenkillä joka toisella istui lihava leidi. Kaikesta huomasi, että he olivat muistaneet olla ruoka-aikana kotona ja muun ajan kallistelemassa tuoppia.

Jotenkin suunnaton kontrasti solakat, urheilulliset kilpapyöräilijät ja kuntonsa hoitamatta jättäneet motoristit.

Juhani
Tässä kohtaa on varmaan paikallaan muistuttaa, että näin helleaikana pitäisi muistaa nauttia runsaasti vettä ja syödä säännöllisesti. Itsensä on myös hyvä suojata suoralta auringon paahteelta.
Asennevamma tuntuu olleen tuon kuolonkolarin perimäinen syy... Ainakin Länsiväylän (20.7.05) mukaan...


"Onnettomuuksia tutkineen ylikonstaapelin Kenneth Wahlroosin mukaan tiessä ei ole mitään vikaa, vaan on mahdollista, että mutkaa edeltävä leveä 200-metrinen suora houkuttelee motoristeja kiihdyttämään voimakkaasti liikennevalojen jälkeen. Molemmissa moottoripyöräilijän kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa tilannenopeus on ollut liian suuri."

http://www.lansivayla.fi/uutiset/kuolonkolari
En ole samaa mieltä siitä, että motoristit ovat rumia. Toki porukkaan mahtuu suurten ikäluokkien edustajia, jotka ovat vanhoilla päivillänsä ostaneet pyörän (HD) mutta ko. porukka ei kuitenkaan ole läpileikkaus kaikista motoristeista. Suuri osa on kuitenkin nuorempaa sukupolvea joilla ei vatsa roiku...
Hmm, motoristien keskimääräiseen ulkonäköön mitään kantaa ottamatta en kuitenkaan allekirjoittaisi väitettä, että ylipainolla ja iällä olisi jonkinlainen korrelaatiosuhde.

Nuorissa ja varsinkin 25 ikävuottaan täyttäneissä on hyvin paljon ylipainoisia, kun syöntitahti ja ruokailutottumukset ovat säilyneet samoina, vaikka kasvuikä on jo jäänyt kauas taakse. Jos vielä liikkuminen tapahtuu lähes yksinomaan moottorivoimalla ja vapaa-aika prätkän levätessä sujuu mieluusti mallasjuomien parissa, seuraukset näkyvät herkästi vyötäröllä ja poskissa.

Toiset puolustelevat tätä kuntonsa repsahtamista jonkinlaisella äijäkulttuurin ihannoinnilla, johon kuuluu kaikenpuolinen piittaamattomuus ulkonäöstään ja elintavoistaan.
Ruokailutottumusten ja kulutuksen suhteessa on tapahtunut muutos ja se näkyy myös nuorissa. Kaiholla muistelen nyt omaa nuoruuden aikaani, jolloin olin liian laiha pääsemään edes ensimmäisellä kerralla armeijaan. Toisellakin vasta sen jälkeen kun kerroin harrastavani judoa. Laihuus oli silloin jopa jotenkin ei suotavaa. Sodasta ja pula-ajasta oli liian vähän aikaa kulunut. Siihen aikaan kuljin kaikkialle pyörällä. Paljon myöhemmin tulivat kuvaan auto, liikelounaat ja -päivälliset, tietokone ja toimistotyö. Siitä vyötärö alkoi kasvaa. Moottorivoimalla kilot eivät häviä.

Juhani