Elämää kaapissa

Menkäähänhttp://www.turunsanomat.fi ja klikatkaa kohtaa Sunnuntai tai avatkaa päivän lehtenne jos se tulee kotiinne. Siellä on mielenkiintoinen juttu "Elämää kaapissa". Historiikki siitä, millaista Turun homojen elämä on ollut. Turun Sanomat yllätti positiivisesti julkaisemalla tällaisen jutun. :)

"Turun Setan puheenjohtaja Tarja Hautanen esittelee turkulaisten homojen kulttuurihistoriaa Yksityistilaisuus-nimisessä gradussaan."
Järkyttävää, mutta toisaalta kiinnostavaa. Pitää olla onnellinen että nykyään ei tarvitse sentää poliisia pakoilla. :(
Historia on aina mielenkiintoista. Samasta teemasta, mutta kattavammin on kirjoittanut esim. Tuula Juvonen, väitöstyössään "Varjoelämää ja julkisia salaisuuksia" Tarkemmin; hän tarkastelee homoseksuaalisuuden rakntumista sotienjälkeisessä Suomessa. Mielenkiintoinen eepos.
Joo pistää hiljaiseksi kun lukee millaista meininki on ollut ennen. Kunnioitan kyllä kaikkia menneiden aikojen homoja jotka ovat jaksaneet elää noin ankeissa olosuhteissa. Samalla muistaa olla kiitollinen siitä, millainen yhteiskunta on tänä päivänä. Ei ole ollenkaan itsestäänselvää, että meilläkin on kansalaisoikeudet.
tuossa lueskelin viikonlopun iltasanomia ja muutama juttu miten ennen vieläpä 60-luvulla suhtauduttiin vähemmistöihin.
On tainnut kelkka kääntyä ihan kokonaan nykysillä toimittajilla. Muutama elämänmakunen juttu lapsiperheen elämästä.
"Herrasväen ravintoloissa nämä olennot nähdään keikailemassa ylimpinä kukkoina."

Kommentti huvitti minua suuresti. Tuollaisia homoseksuaaleja kukkoja on myös nykyään. Muutama esiintyy kovaäänisesti ranneliikkeessä.

Ajat eivät muutu.
  • 7 / 17
  • Pora-liike
  • 7.3.2005 15:01
"Eric kirjoitti: "Järkyttävää, mutta toisaalta kiinnostavaa. Pitää olla onnellinen että nykyään ei tarvitse sentää poliisia pakoilla. :("

Kyllä minä vain pakoilen poliisia tai ainakin vältän niitä viimeiseen asti.
  • 8 / 17
  • Public eye
  • 7.3.2005 15:06
Eric tarkoitti varmaan, että poliisia ei tarvitse pakoilla homoseksuaalisuutensa vuoksi.

Se ei toki merkitse, ettei kukaan joutuisi pakoilemaan poliisia muista syistä.
Viikonlopun Iltasanomissa oli hyvä juttu sateenkaariperheistä ja viikonloppuliitteessä oli Matti-Esko Hytösen kolumni homojen äänestä(Teuvo Loman) ja äänitorvesta(Mikko silvennoinen). Kolumni ei ollut mitenkää ylistävä,vaan kriittinen.

"Silvennoinen itse tuli kaapista vasta viime vuonna."
->Silvennoinenhan ei ole koskaan ollut kaapissa vaan media ei ole maininnut poikaystävää tms.
Hyttynen suhtautuu tunnetusti vihamielisesti homoihin, eli ei siis mitään uutta auringon alla. Mitä lie seksuaalisia turhaumia ja katkeruuksia homovihansa taustalla, sitä ei tiedä kuin Hyttynen itse. Toisinaan ihan huvittava kuiva pieni rusina, mutta joskus vain vähän turhankin paha turvastaan.
"Public eye
07.03.2005, 15:06 Eric tarkoitti varmaan, että poliisia ei tarvitse pakoilla homoseksuaalisuutensa vuoksi.

Se ei toki merkitse, ettei kukaan joutuisi pakoilemaan poliisia muista syistä. "

Poliisia on syytä pakoilla kaikkien niiden jotka eivät kuulu aukottomasti heteroseksuaaliseen, suomalaiset valkolaissyntyperät omaavaan oikeistodemarimassaan.

Se että poliisi jättää vaikkapa JuhaniV:n rauhaan EI johdu siitä että poliisi hyväksyisi homoseksuaalisuutta. Poliisi vaan toetaa JuhaniV:n homoseksuaalisuuden olevan lievää.
Hytonen: nahdakseni silla on pakonomainen tarve toistaa omaa kriittisyyttaan asiassa kuin asiassa.
Koska se on toistuvaa ja pakonomaista, se ei ole enaa aikoihin ollut kovinkaan huvittavaa - paitsi, tosiaan, surkuhupaisaa ajoittain.

"Lieva homoseksuaalisuus": heh!

Mutta: eiko poliisi kuitenkin, "ihan oikeesti", voi olla myos kansalaisen turva ja palvelija
(vaikka tapaankin ajatella enemman Pora-liikkeen tavoin itsekin) -?
Tossa artikkelissa kiinnitti huomiota jo aikoinaan tehty havainto homojen jakaantumisesta niihin, joiden elämää hallitsevat irtosuhteet vs. ne, jotka elivät vakiintuneessa suhteessa. Ilmiö, joka ryöpsähtää aina välillä tälläkin sivustolla esiin.

Poliisi on ystävä kunnes toisin todistetaan. Mihin sitä sitten luottaisi? Omaan käteen? Anarkiaan? Mafiaan?
Minusta Hytönen on transvestiitti omine hennattuine hiuksineen. Hän antaa hyvin naismaisen kuvan itsestään huolimatta ihastumisestaan nahkaan.
Juttu oli mielenkiintoinen. Toisaalta se oli vähän ankea, mutta toisaalta se myös oli positiivinen. Vaikka kuinka yritettäisiin sortaa ja alistaa, sekä tunkea ihmisiä muottiin, niin silti aina on löydetty keinot kiertää kaikki pyrkimykset tukahduttaa ihmisen seksuaalisuus.

Tuossa on myös vähän itsetutkiskelun paikka, minkälaisen ratkaisun itse olisi tehnyt jos nyt olisi sattunut elämään tuollaisena aikana? Voi olla että monet olisivat valinneet helpon tien ulos.
Historian ivaa kai on se, että niinä vuosikymmeninä, joina homosuhteet olivat rangaistavia, miesten ulkotapaamispaikat Helsingissä olivat kaupungin ydinkeskustassa, mutta kun rangaistavuus poistui, porukka vetäytyi lähimetsiin ja sittemmin vähän kauemmaksikin, kuten Porvoon moottoritien varteen. Kysymys ei ollut vain siitä, että "pömpelit" alkoivat vähitellen hävitä. Pohjois-Espan puistonpuoleisilta penkeiltä tapasi kauniina myöhäisenä kesäiltana pitkän liudan homoja tutkailemassa "liikennettä". Sitten kaikki hävisivät, eikä penkkejäkään enää ole.
Rokkihomo kirjoitti:
"Mutta: eiko poliisi kuitenkin, "ihan oikeesti", voi olla myos kansalaisen turva ja palvelija "

Miksi? Mitä valtio siitä hyötyisi? Meillähän on valtio joka loisii omilla kansalaisillaan. Poliisi on täällä turvaamassa valtion etujen jatkuvuutta ja epäsuoremmin, valtion rahoittajien jatkuvuutta.

"sunshine
Poliisi on ystävä kunnes toisin todistetaan. Mihin sitä sitten luottaisi? Omaan käteen? Anarkiaan? Mafiaan? "

Luota vaikka Jeesukseen. Jeesus ei ainakaan lyönyt ketään turpaan, ei edes fariseuksia. Tosin Jeesuksella on se sama puute kuin poliisillakin: tulo kestää.