Aids-testi..

Heip.. Kyselisin nyt, etta miten kauan aids-testin tuloksien valmistuminen kestaa. mun pitais kayda testissa, mut en yhtaan tieda, miten kauan tulosten saanti kestaa. Ja saako aidsin seka hivn samalla kertaa?? Ma olen ollu aika typera kondomin kanssa viime aikoina, viimeks tanaan ja mua alko pelottaa ihan tosissaan. Kun seurustelen kaikenlisaksi ja harrastan samalla irtosuhteita..Tappakaa mut, pliis.
Kestää testin tyypistä riippuen joko pari viikkoa tai sitten tuloksen saa saman tien mukaan.

HIV johtaa AIDSiin, ne on siis yhden ja saman viruksen aiheuttamia ja HIV on taudin esiaste. Nykyisellään tuntuu olevan vallalla käsitys, että HIV ei ole lääkkeillä hoidettuna aikuisiän diabetesta kummempi, mutta itse en kyllä menisi niin pitkälle. Bottomin tartuntariski on melkolailla suurempi kuin topin, mutta ilman kumia ei kannata paljon tuntemattomia hangata jos haluaa vielä joskus eläkeiän nähdä. Enkä puhu nyt sairaseläkkeestä...
Voi kiitos peter.. Todella rentouttavaa luettavaa, ja ei kylla pelota yhtaan. Voi helevetti, mita oon menny tekemaan. Jep.. Missa sen testi muuten voi ottaa? Ihan tavan sairaalassa? Onko se kallistakin lystia? Ja ne ole nyt Suomessa, joten mistaan terveyskeskuksista on ihan turha puhua. Piis and smile.
-mango-sinun pitäisi ottaa itseäsi niskasta kiinni ja lopettaa nuo hölmöilyt. Yleensä sinunlaisillasi pelkääjillä ei ole mitään tartuntaa. Sinun kannattaisi pohtia, mistä oikeastaan tunnet syyllisyyttä, joka tulee ilmi pelkotiloina. Tavallaan sinulla saattaisi olla taipumusta jonkinlaisiin paniikkihäiriötiloihin. Onko elämässäsi joitakin alueita, joita et kykene hallitsemaan? Missä "menee yli"? Ystävällisyydellä.
  • 6 / 15
  • imagination
  • 5.1.2005 19:22
Yritän vastata tähän, vaikka hulluahan se vähän on minulta. HI-virus infektio aiheuttaa ihmisellä lopulta Aids:in eli immuunikadon. Ihminen ei kuole suoranaisesti virukseen, vaan siihen, että tämän vastustuskyky romuttuu. Hän saa sekä infektioita, että syöpiä jotka terve ihminen kykenee torjumaan.

Nykyisin tätä voisi lukemani mukaan kutsua krooniseksi mutta monessa suhteessa hankalaksi sairaudeksi. Lääkkeet ovat tehokkaita mutta niillä on sivuvaikutuksia.

Hi-infektion toteamiseksi on monia eri testejä. Tiedän ainoastaan yleisimmät. Yleensä henkilö ohjataan ns. vasta-ainetestiin, joka on KTL:n mukaan luotettava 3 kk:n kuluttua mahdollisesta altistumisesta virukselle. CDC:n verkkosivuilla sanotaan, että keskimääräinen aika jolloin nykyiset herkemmät vasta-ainetestit muuttuvat positiivisiksi on 21 vrk. Mutta se tarkoittaa ainoastaan 50% potilaista. Yleensä asia etenee näin. Saat ensioireet kuten korkean kuumeen ja turvonneet imusolmukkeet, sairauden mentyä ohi muuttuu vasta-ainetesti positiiviseksi.

On kuitenkin nopeampikin tapa rauhoittaa mieltä jos on rahaa. PCR testillä osoitetetaan hi-viruksen nukleiinihappo verestä ja ei siis vasta-aineita. Kuukauden kuluttua mahdollisesta altistuksesta viruskuorma on jo niin suuri, että se on varmasti positiivinen. Yleensä löytyy miljoonia rna kopioita/ml, kun havaitsemisraja on 50 rna kopiota/ml. Nasba on vieläkin tarkempi. Havaitsemisraja on 40 rna kopiota/ml. PCR ei kuitenkaan käytetään yleensä infektion toteamiseen, vaan sillä seurataan lääkityksen vaikutusta viruskuormaan. Mitä pienempi kuormitus, sitä paremmin potilaan vastustuskyky säilyy. Nykyisillä lääkkeillä on mahdollista saada jopa hi-infektion saaneen henkilön viruskuorma alle detektiorajan. PCR:n kehitti 80 luvulla biokemisti Kary Mullis ja hänet palkittiin tästä kemian Nobel palkinnolla. Ongelma silloin oli näytteiden kontaminaatio. Ongelma oli siinä, että testi on niin tarkka, että täysin puhtaaseen näytteeseen voi laboratoriossa joutua viruspartikkeleita, jotka PCR tietenkin havaitsee. Nykyisin voidaan kuitenkin todeta, että nämä kontaminaatio-ongelmat ovat huomattavasti vähäisemmät. 30 vrk mahdollisen infektion jälkeen tehty PCR on luotettava. Mutta jos haluaa niin asian voi tietenkin vielä varmistaa vasta-ainetestilla. PCR testiin pääsee varmasti ison lääkärikeskuksen kautta (Mehiläinen, Diacor) mutta varsinainen analyysi tapahtuu HUS:in mikrobiologian laitoksella. Vasta-ainetestiä suositaan infektion toteamiseksi siitä syystä, että se ei anna väärää positiivista tulosta, kuten minkä PCR voi periaatteessa antaa. Suomessa punainen risti tutkii verinäytteet käsittääkseni ainoastaan vasta-ainetestein, kun taasen amerikassa niistä etsitään aina viruksen nukleiinihappoa. PCR on kallis ja työläs testi verrattuna vasta-ainetestiin. Toinen mihin sitä käytetään on vastasyntyneiden testaus. Jos äiti on hiv+, niin lapsella on aina vasta-aineita muttei välttämättä hiv:tä. PCR paljastaa asian. Jos lapsella ei ole infektiota, katoavat vasta-aineet itsellään pois jonkin ajan kuluttua.

Esimerkiksi aids-tukikeskuksessa pääsee vasta-ainetestiin ja se on ilmainen.

Aivan lähiaikoina kuulin eräältä henkilöltä, että Kary Mullis toki keksi polymeraasiketjureaktion ajaessaan autolla jotain tietä pitkin. Sen tiesin, mutten sitä että hän oli kuulemma ottanut jtkn psykotrooppista ainetta joka todella selvensi mieltä :).
Eikä sitä testiä käsittääkseni kannata edes yrittää ennen kuin kolme kuukautta on kulunut tartuntariskihetkestä. Ellei sitten testimenetelmät ole kehittyneet viime aikoina.

Tämä aikaraja johtuu siitä, että veren vasta-aineita, jota HIV-testillä tutkitaan, ei ole vielä tässä ajassa oikein ehtinyt syntyä ihmisen vereen. Liian aikaisin tehdyn testin tulos olisi siis epäluotettava, jos testitulos on negatiivinen, vaikka todellisuudessa tulos olisikin positiivinen. Eli henkilö luulee olevansa säästynyt HIV-tartunnalta, vaikka ei sitä todellisuudessa olisikaan.

Niin, ja nyt tässä HIV-testin yhteydessä positiivinen tulos on siis negatiivinen asia, negatiivinen testitulos on sitten positiivinen asia tartunnan saannin kannalta.
  • 8 / 15
  • Reilupeli
  • 5.1.2005 23:50
Olis varmaan ihan reilua kertoa sille vakikumppanille että paneskelee pitkin poikin, ja vieläpä ilman suojausta.
  • 9 / 15
  • Veronmaksaja
  • 15.2.2005 16:47
Hiv leviää Venäjällä 10 prosentin vuosittaisella kasvuvauhdilla eli nopeammin kuin missään muussa Euroopan maassa. Rekisteröityjä hiv-tapauksia on Venäjällä 300 000, mutta todellinen luku lienee yli miljoona. Venäjän terveysministeriön mukaan aidsin vastaisen toiminnan rahoitusta pitäisi lisätä olennaisesti.
Virossa katsotaan, että aidsin hoitokustannukset aiheuttavat kansantaloudellisia ongelmia ja väestön väheneminen aids-kuolemien kautta haittaa maan tervettä kehitystä.
Hiv/aids leviää tällä hetkellä huumeiden käyttäjien ja homoseksuaalien joukosta valtaväestöön, erityisesti nuoriin ja naisiin.
Tuntuu vähän oudolta, että PCR olisi kallista. Näitä PCR:n perustuvia testejä tehdään nimittäin ihan rutiinisti monissa asioissa ja se on yksi halvimpia ja helpoimpia molekyylibiologian menetelmiä. Vois ennemminkin kuvitella, että testiä ei käytetä sen väärän positiivisen mahdollisuuden vuoksi. Tiiäppä häntä.

Mä oon kuullu, että PCRn kehittäjä olis ollu patalaiska tyyppi ja sattunu jotenkin puolihuolimattomasti keksiin jutun yrittäessään laiskuuksissaan keksiä jotain helpompaa tapaa johonkin hommaan. No nythän äijä on pirun rikas ja surffaa jossakin lämpimässä. EI paha! :)
  • 11 / 15
  • Stereo Tyyppi
  • 16.2.2005 21:16
Veronmaksaja kirjoitti: "Hiv/aids leviää tällä hetkellä huumeiden käyttäjien ja homoseksuaalien joukosta valtaväestöön, erityisesti nuoriin ja naisiin."


Aijaa. Entäpä kunnolliset heteromiehet, jotka käyvät ostamassa "palveluja" katujen naisilta? Veikkaanpa, että erittäin suuri osa HIV-tartuntojen kasvusta selittyy tällä touhulla, varsinkin Venäjällä ja Virossa. Afrikassahan ne kuvittelee, että HIV:stä pääsee eroon naimalla neitsyttä, joten nämä kunnolliset heteromiehet menevät ja raiskaavat pikkutyttöjä, antaen heille saman tien tappavan viruksensa. Kyllä ne heterotkin kuule osaa.
veronmaksajalla taitaa tosiaan olla vähän vanhentuneita tietoja käytössään. lähinnä hiv ainakin suomessa leviää suonensisäisten huumeidenkäyttäjien, ja sitten seksimatkoilla käyneiden välityksellä. "homotauti"-kuva on vähän vanhentunut. homoseksiä harrastaville on onneksi suunnattu kohtuullisen paljon valistusta ja esim. ilmaisia kortsuja. toivottavasti meininki jatkuu, koskapa eivät nuorimmat homot ole eläneet edes vielä silloin kun "aids - homojen tauti" nousi ensimmäistä kertaa julkisuuteen 80-luvulla.

huumepiireissä hiv-valistus kai on leviämässä, mutta milläs sitten saada kaikki seksimatkailijat valistuksen piiriin...
Ei pidä paikkaansa. Hiv:stä on tullut uusi muoto, joka on levinnyt 40v homojen piirissä, joka kehittyy nopeasti AiDS vaiheeseen ja on vastustuskykyinen lääkkeille. Norjassa on ollut epidemia homojen keskuudessa, koska ei välitetä suojaamisesta( ks.http://www.sentry.nu)
Ja eikö juuri homojen, jotka ovat lääkityksellä hivinsä takia, mutta harrastavat suojaamatonta seksiä lukuisten kumppanien kanssa. Tarjoaa virukselle uusia kehitysalustoja. Näin se ymmärtääkseni meni.