Hyökyaalto tuhosi homojen lomakohteen

  • 1 / 68
  • JuhaniV
  • 26.12.2004 22:28
Voimakkaan maanjäristyksen aiheuttama hyökyaalto on tuhonnut monen turistikohteen mukana myös homojen suosiman Phuketin. Se oli joululoman vuoksi aivan täynnä lomailijoita.

Phuketin rannalla oli paljon ihmisiä, kun jättilaisaalto iski täysin yllättäen. Kuolleitten ja loukkaantuneiden joukossa kerrottiin olevan australialaisia, amerikkalaisia, kanadalaisia ja muutamia eurooppalaisia homoturisteja.

Hyökyaalto teki tuhoaan kauas rannastakin.

Lähden 365Gay.com

****************

Suomessa on varauduttu kriisiauttamiseen Kauko-idän luonnononnettomuuden vuoksi.

Jos olet ollut itse tuhoalueella, taikka läheisellesi on tapahtunut jotakin vakavaa siellä ja koet tilanteen ahdistavaksi, ota mahdollisimman pian yhteyttä puhelinluettelosta löytyviin kriisipuhelimiin. Näin vakavan asian kanssa ei tarvitse olla yksin.

Jos tuntuu siltä, ettet onnistu saamaan apua mitään muuta kautta, ota yhteyttä yksityisviestillä. Voin ohjata eteenpäin.

Juhani Viherlahti
  • 2 / 68
  • JuhaniV
  • 26.12.2004 23:34
Tiedoksi:

Valtakunnallinen kriisipuhelin 0203 445 566 päivystää
tiistai - lauantai kello 15 - 06
sunnuntaina ja maanantaina kello 15 - 22

SOS-keskuksen kriisipuhelin (09) 4135 0500
arkisin kello 9 - 21
lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhinä kello 15 - 21.
Mie olen sitä mieltä, että nuo kohteet on niin vaarallisia, kun siellä on tuo ilmastokin mitä on, sitten on näitä erilaisia purkauksia ja ei se elämä ole siellä turvallistakaan, että ei kannattaisi sinne matkustaa se ei ole turvallinen kohde ihmisille. Maanjäristyksiin on siellä mahdollisuus, mie en terroriuhan aikana liiku mihinkään epäilyttäviin kohteisiin. Niiden aika on auttamattomasti ohi. Plus sitten ekokatastrofien uhat nykyaikana. Parasta pysyä Suom4ssa.
  • 4 / 68
  • Himpula
  • 27.12.2004 14:24
Pyydän anteeksi edellistä karkeaa kommenttiani. Ärsyttää vain kun täälläkin enemmän huomiota saavat länsimaalaiset homot, jotka tuskin ovat tästä katastrofista eniten kärsineet. Enemmän ovat varmaankin kärsineet ne n. 20 000 alueella asunutta ihmistä, jotka menettivät henkensä, ja ne sadat tuhannet jotka menettivät läheisensä, kotinsa ja omaisuutensa.
  • 5 / 68
  • JuhaniV
  • 27.12.2004 14:55
Ehdin lukea Himpulan törkyviestin, jota hän sitten anteeksi pyyteli. Ylläpito sen näköjään heti poisti.

Tällaiset tapahtumat nostavat pintaan ihmismielen pohjamutia. Olisi hyvin suotavaa, ettei sitä heti kaadettaisi julki, vaikka ehkä hiukan ahdistaakin.

Asiat ovat suhteellisia tällaisissa tilanteissa. Näin kaukaa tärkeitä asioita ovat läheisten kohtalot.

Itselläni Kauko-idässä, niissä valtioissa, joihin hyökyaalto iski, on ystäviäni, tuttuja ja kolleegoita yli kymmenen henkeä. Vain kahdesta olen saanut tiedon, että voivat hyvin.

Jos haluaa oikeasti toimia juuri nyt, niin sopivan summan lahjoittaminen uhrien avustamiseen Punaiselle Ristille tai muille apua toimittaville järjestöille on suoraan myös paikallisten ihmisten auttamista. Kun suomalaiset on saatu tänne takaisin, heistä jotkut tai heidän omaisensa voivat tarvita meidän suoraa tukeamme.
  • 6 / 68
  • ex-DKNY
  • 27.12.2004 15:26
Vaikka vannotin jo aikasemmin että en tänne enää kirjoita koskaan, syön sanani tämän viestin verran........

Phuketissa paikalliset syövät ja istuskelevat jo ulkona ravintoloissa.
Paikkaliset siivoavat kovalla tohinalla koska tärkeitä turisteja ei saa päästä menemään, life goes on...
Phuketin pitkäaikais käviät/turistit eivät ole lähtemässä mihinkään aluleelta.
Ensikertalaiset kylläkin ja vauhdilla.

Sri Lankasta en osaa sanoa mitään mutta tuo yllä oleva on varmaa tietoa ystäviltäni.
Itse en osaa päättää kumpaan paikaan oiken lomalleni päädyn..... Phuket vai Samui, kumpaankin menen rauhallisin mielin.

ps.
Vaikka tämä seuraava komenttini aiheuttaa monelle sydänkohtauksen ja enkä ole varman onko se samassa linjassa "ylläpidon" kanssa (toivon oikein kovasti että on) sanon sen silti:
Mielummin näin että luonto näytti voimansa ylimieliselle ihmiskunalle joka käyttää luontoa aivan miten huvittaa.
Kuin se että joku kiihkomielinen uskonto ryhmä olisi räjäyttänyt ison pommin.
Uutisissa vaan luki viime viikolla että Thaimaan eteläosissa majailevat ääri(piiiiip*) järjestö oli kaavaillut ensi vuodeksi iskuja turisti kohteisiin. Paikkalinen poliisi oli löytänyt järjestön johtajan piilopaikan sekä samalla papereita missä oli mainittu asia.



* Piiip oli sensuroitu, koska viime aikoina täällä keskustelussa ei olla hyvällä katsottu jos tietyn uskontoryhmään kuuluvien ääriryhmien teoista ollaan mainittu, joten jätin sen mainitsematta.

.....ja niin rauha palasi taas Muumilaaksoon.......
Ihmetyttä hieman tämä tilanne ja media. Koko tapahtumasta itse sain kuulla vasta duunissa, tänään aamulla. Käydessä uutissivuilla on asiasta kyllä tietoa, muttei mitenkään kovinkaan "ylimainostettuna" jos näin voi ilmaista. Ja sieläkin panotetaan enemmän siihen miten paljon euroopalaisia on kuollut, loukantunut yms. Ja tossahan on tuhot niin monta kertaa enemmän ku USA:n WTC:t. Muistan ne ku joka paikasta ei tullu mitään muuta ku ne ees taas sinkoilevat lentokonet. Mixi? Eikös aasialaiset, kehitysmaan ihmiset ole sen arvoisia, että niistä uutisoidais? Miten jotenkin muu kansa on toista "tärkeämpi"?
Radiosta tuli juuri UM:n tiedotustilaisuus. Suomalaisten matkailijoiden tilanteen rinnalla korostui hyvin voimakkaasti -erityisesti SPR:n edustajan puheissa - paikallisten ihmisten kohtalo ja avun tarve. SPR on jo lähettänyt varoja ensi hätään ja varustaa parhaillaan terveyskeskusta lennätettäväksi alueelle.

On täysin ymmärrettävää, että huoli alueella olevien omaisten tai ystävien tilanteesta on päällimmäisenä mielessä. SPR:n kautta voimme tukea paikallisia ihmisiä. Muuta yksittäinen kansalainen ei juurikaan voi tässä tilanteessa tehdä.

Nimimerkki Reiskan kommentti jääköön omaan arvoonsa: kyllä on miehellä vaikeaa. Yritä selviytyä ja päästä henkisesti tolpillesi.
Reiskalle voisin sanoa sen, että minun kokemukseni ja ymmärrykseni mukaan juuri sinunlaisesi ihmiset (kaappihomot /ahdistuneet ukkomiehet (=kaappihomot) ovat niitä joiden on pakko lähteä merta edemmäs huoraamaan kun eivät uskalla huorata täällä kotimaassa. Voi voi!

Tuollaiset katastrofit ovat toki ikäviä ja kukapa sellaisia toivoisi mutta en voi kannattaa massaturismia missään muodossa, vaikka turismissa on kiinni monen ihmisen elinkeino. Ex-DKNY vei sanat suustanii, että näin se luoto näyttää voimansa ylimieliselle ihmiskunalle joka käyttää luontoa aivan miten huvittaa.. Tosi on!
Ei ollenkaan tosi! Tekevälle sattuu, tässä tapauksessa snorklauksesta pitävät sattuivat jäämään aallon alle. Tsunami olisi iskenyt, vaikka saarilla ei massaturismia olisikaan. Shit happens.

Suomalaisista ja eurooppalaisista puhutaan täällä tietysti siksi, että monen tuttu on joululomalla näillä saarilla ja huoli tutun kohtalosta on tosi.

Thaimaassa puhutaan varmaan lähinnä heidän oman maan kansalaisistaan.
En tarkoittanutkaan syys seuraus suhdetta vaan ylimielistä ihmiskuntaa ylipäätään, joka kohtlee kallisarvoista planeettaamme kaltoin. Shit happens, I know.. Joskus vain Linkolalaisuus nostaa päätään ajatuksieni pyörteissä. Mutta tosiasia on ainakin se, että kun populaatio on ylittänyt kantokyvyn rajan seuraa ongelmia.
Hyvimpä reiska on kuitenkin sivut löytänyt - oli kaapissa tai ei.

Eiköhän nuo lomakohteet liene muidenkin kuin homojen suosiossa - ainakin kun suomalaisten matkanjärjestäjien listaa katsoo; yksikään ei ole erityisemmin sateenkaari-ihmisille suunnattu.

Mitä katastrofiin muutoin tulee: luonto antaa, luonto ottaa.
Onko joku sitte kuullu jonku Vihrean tai semmosen jo kertovan ihmisen tekosen joka johti tahan katastrofiin??? Syytetaanko jo tuttuun tapaan kasvihuoneilmiota??? Eiko ny jotku maanjaristykset tapahu "ihan itestaan"???
  • 15 / 68
  • ruohonjuuri
  • 28.12.2004 17:53
IPS -- Maailmanpankin raportin mukaan vuonna 2002 kuoli yli 11 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta parannettavissa oleviin sairauksiin. Vuorokaudessa kuolee parannettavissa oleviin sairauksiin
~30 tuhatta alle viisivuotiasta eikä siitä mitään otsikoita revitä.

http://www.kepa.fi/uutiset/ihmisoikeudet/3808
Jokaisella on mahdollisuus tehdä muutakin kuin vain päivitellä.

Lahoita varojesi mukainen summa SRP:n katastrofirahastoon. Itse tein sen jo ja haastan kaikki muut mukaan!

http://www.redcross.fi/

Pahin saattaa olla vielä edessä, sillä paikan päällä on puutetta juomavedestä, ruuasta, lääkkeistä... Aaltojen jälkeen iskee kulkutaudit ja nälkä.
Alueella voi olla jopa satoja suomalaisia kuollut tai vakavasti loukkaantunut. Se merkitsee sitä, että ystäviäni ja tuttaviani on takuuvarmasti joukossa. Ainakin minun lähipiirissäni thai-matkailu on yleistä, ja piiriin kuuluu homojen lisäksi perheellisiä ihmisiä lapsineen. Aivan lähimpiäni ei ole alueella, mutta kauhulla odotan suruviestejä, sillä en suinkaan tiedä kaikkien tuttavieni (joista osa on ihan oikeesti rakkaita, mutta joiden kanssa en ole joka viikko tekemisissä). Toivon voimia sekä jaksamista kaikille, jotka kokevat läheistensä menetyksiä.
Ihan kommenttina vain linkolalaisuuteen, että tämä katastrofi ei johtunut mistään kasvihuoneilmiöstä tai ihmisen toiminnasta, vaan mannerlaattojen liikkeistä ja siitä aiheutuvista hyökyaalloista - korjatkaa joku jos olen väärässä!
Joku pistää internetissä kasvihuoneilmiötä paremmaksi: Saarnaaja Mikko Lahti "Suuronnettomuus on myös vanhurskaan Jumalan tuomio".

Silloin kun joku asia menee yli ihmisen ymmärryksen, mittasuhteiltaan tai muuten, ryhdytään hakemaan apua yliluonnollisestakin.

Thaimaassa oleva ystäväni (oleskelee onnettomuusalueen ulkopuolella) on lähetellyt hätääntyneitä viestejä siitä, että maan akseli on nyt siirtynyt ja joitakin saaria on liikkunut paikoiltaan. Tiedetään mm. Sumatran saaren pohjoisosan on liikkuneen yli 30 m.

Vastasin hänelle mannerlaattojen liikkeen aiheuttavan tietenkin myös siirtymisiä maan pinnalla. Isommat liikahdukset isompia sellaisia. Maapallo on liikkuvaa ainetta. Myös sen "akseli" siis voi muutosten vuoksi liikkua. Minulle ei ole kuitenkaan ole vielä selvinnyt mikä kumma se maapallon akseli oikein on ja minne se on laakeroitu. ;-)
Niin...tuota noin voi olla että silmäni harottavat sen verran reippaasti näin aamulla vielä mutta en nyt oikein ymmärä missä näissä komentiessa vedetään johtapäätös kasvihuone ilmiöön?
Jos se lähti DKNY:n kirjoituksesta niin voin vakuttaa hänen puolestaan että tarkoitus oli vaan ilmaista että mielummin näin että Luonto näytää voimansa (johtuu se sitten mistä tahansa) kun se että kyseessä olisi ollut polittiinen/uskonnollinen terroristi hyökäys/mielenilmaisu.
Kuulumme DKYN:n samaan vesipoolo joukkueeseen....... :)
ja keskustelimme tästä eilen kello viiden teen yhteydessä, latinaksi tietysti.
Hyökyaallon uhrien auttamisesta voisin sanoa sen, että auttaisin, jos voisin kohdistaa avun suoraan jollekin paikalliselle mutta turistit jotka sinne asti matkustavat eivät ole köyhiä. Eli ei sinne köyhät matkusta. On varmaan rahaa hoitaa omat ongelmansa ilman apuakin.

Hyökyaalto sai aikansa mannerlaattojen jännityksen purkautumisen vuoksi, eli kyse oli maanjäristyksen aiheuttamasta seuraamuksesta. Tsunamiin ei ole olemassa loogista syy seuraus suhdetta. Luonto kuitenkin näyttää, että ihminen on voimaton sen voimien rinnalla.

Linkolalaisuus sisältää paljon todellista faktaa maapallomme luonnon säilymiseen ja elämän suhteen mutta on ristiriidassa länsimaisen ihmiskäsityksen kanssa sillä linkolalaisuudessa ihminen nähdään osana suurta ihmispopulaatiota ei individuaalisena olentona jolla on haaveet, päämäärät ja tarpeet.

Paikalliset asukkaat saavat myötätuntoni ja osaanottoni mutta eivät rikkaat paskiaiset jotka ovat omasta tahdosta lähteneet hakemaan nautintoa, mässäilemään, juopottelemaan ja huoraamaan.
Maailman mittakaavassa olet itsekin rikas paskiainen.

Turismi on myös ko alueella tärkeä elinkeino, jonka avulla moni hankkii elantonsa.

Thaimaan matkat ovat nykyään hinnoiltaan niin halpoja, että
matkustajat eivät ole mitenkään välttämättä rikkaita.

SPR:n apu menee paikan päälle, ei turistien kotiin kuljettamiseen, joten tämä ei voi olla sinulle mikään syy olla avaamatta kukkaroasi.
Japanilaiset ovat ihania! Ajatelkaa "ei-kristitty-maa" auttaa avokätisesti uhreja, kun taas esim.Suomi ei anna juuri mitään. Suomen valtio saa hävetä...pöyristyttävää välinpitämättömyyttä, mutta ehkä me olemmekin näennäisesti rikas valtio????
  • 26 / 68
  • tossavainen
  • 29.12.2004 15:28
mies kirjoittaa "Japanilaiset ovat ihania! Ajatelkaa "ei-kristitty-maa" auttaa avokätisesti uhreja, ..."
..onko tällä kristityllä tai ei-kristityllä väliä auttamisessa??? Mistä te muuten niin varmasti tiedätte että Suomi ei auta? Suomi auttaa siinä missä muutkin, aina ollut mukana.

Tämän kierroksen avaus mua kyllä hämmästytti: kuin olis ollut kyseessä vain homejen (gay) lomarannat jotka hyökyaalto vei mennessään ja tappoi homoja. Tosi huonosti ajateltu avaus, sanon muuten parin muun kaverin kaa, jotka lukivat myös jutun.

Kyseessä on ison iso alue!!! Pääosassa on paikalliset, thaimaalaiset, intialaiset, srilank..... vähäosa on turisteja! Paikalliset menettivät perheensä, kotinsa, työpaikkansa, elinkeinonsa, .... jopa tulevaisuutensa!
Osa turisteista menetti perheenjäseniä, sekin on ikävää, mutta matkalaukkujen, korujen, kellojen menetys ei siinä tunnu miltään, kun vakuutus kaikki korvaa..., jopa henkivakuutus!

Mä kavereitten kanssa autetaan, raketteihin ja pommeihin tarkotettu kassa menee suoraan avastukseen!
että ottakaa muutkin vinkkiä tästä,
tossavainen
Mitähän tekemistä uskonnolla on tämän asian kanssa?

Suomen bruttokansantuote on noin 3,5 prosenttia Japanin BKT:sta. Mikä sitten lieneekään Suomen ja Japanin antamien avustusten välinen suhde?

Ehkä maantieteellisellä läheisyydelläkin on jotain tekemista asian kanssa. (Ei tietenkään tarvitsisi olla, mutta usein apua ollaan alttiimpia antamaan lähellä tapahtuneiden katastrofien hoitoon.)
YLE 24:n uutissivuilta napsittua:

"SRI LANKASSA villieläintutkijat ovat ihmeissään, sillä he eivät ole löytäneet laajamittaisia eläintuhoja sunnuntaisten hyökyaaltojen jäljiltä. Esimerkiksi pahoin tulvavesistä kärsineessä Yalan kansallispuistossa asiantuntijat arvelevat eläinten osanneen vaistota vaaratilanteen ennalta hakeutumalla korkeampiin maaston kohtiin. "

Niin, ketkäs ne ovatkaan yllättäen tässä luomakunnassa älykkäitä?

Jo aikoja sitten on sanottu, että jos maanjäristysherkillä alueilla kissat ja koirat juoksevat yllättäen ovesta ulos, ihmisten kannattaa seurata perässä, vaikka mitään erikoista ei tuntuisi olevan tapahtumassa. Kas kun ne herkät tassut ja viikset tuntevat maankamaran tilanteen paremmin kuin ihmisen sandaalit tai läskipohjakengät. Ja sanotaan vielä, että joku norppa tai hylje pystyy havaitsemaan viiksillään kalan jättöpyörteet vedessä vielä minuuttien kuluttua kalan singahdettua pakoon. Tai käärme haistaa saaliin jäljet maasta vielä pitkän ajan kuluttua saaliin vaihdettua paikkaa ja käärme pääsee siten saaliin jäljille. Kyllä ihminen elää aistiensa puolesta loppujen lopuksi säkissä teknisistä apulaitteista huolimatta.

Olisi kiva kuulla miten eläimet käyttäytyivät Aasiassa niiden 1-3 tunnin aikana merenalaisen maanjäristyksen ja rannalle iskeytyvän hyökyaallon välisenä aikana? Huomasiko kukaan niissä mitään erikoista?
tossavainen kirjoitti: "Tämän kierroksen avaus mua kyllä hämmästytti: ... Tosi huonosti ajateltu avaus"

Kyllä tuossa avauksessa logiikka on mukana. Ajatellaanpa, että olisin kirjoittanut, että Sri Lankassa kävi tosi huonosti jne. Sellainen avaus ei olisi monia kiinnostanut.

Tämä on pääasiassa sateenkaari-ihmisten keskustelufoorumi. Juuri Phuket on meikäläisten suosikkikohde. Mitä todennäköisimmin tälle joukolle tulee suruviestejä. Ystävistämme jotkut ovat vammautuneet ja tarvitsevat monenlaista apua ja tukea. Vertaistuki on hyvä tuki.

Viestini oli varautumista siihen, että myös meillä on ehkä tarve välittömiin toimiin Suomessa.

Minulle on selviämisviestien lisäksi tullut tuttavapariskunnalta tieto erittäin läheltä piti tilanteesta. Tietääkseni heiltä menivät kaikki tavarat hyökyaallon mukana.

Naapuriperheemme yritti kaikkensa päästäkseen jouluksi Phuketiin. Eivät onnistuneet saamaan matkaa sinne, vaan ovat nyt Miamissa sen sijaan. Heilläkin voivat tunnelmat olla varsin erikoiset.
Tämän ketjun avaajalle ei liielti sympatioita heru.
Mitä v***n merkitystä onko kyseessä homojen suosima
rantalomakohde.
Kysessä on 100 000(parissa päivässa täyttyy) IHMISTÄ!

Rupesin keräämään SPR-lippaaseen rahaa.
Voimme olla avuksi monella tavalla. Lipaskeräys on hyvä asia. Minä teen puolestani jotakin muuta saman asian eteen.

Näin mittavan katastrofin edessä joillakin keskustelistan sympatiapisteillä tai niiden puuttumisella ei ole mitään merkitystä.
...mikä se jotakin muuta on?
Pelkkä myötäeläminen ei tähän riitä.
Kanniskelin eilen SPR:n lipasta useamman tunnin pitkin ostarien pihoja ja auloja, ja sainkin ihan sievoisen summan kerättyä Punaiselle Ristille, vaikka yleisin lahjoitus lippaaseen oli 1-2 €uroa, ja siitähän nyt ei kerry oikein mitään kun ihmisten kukkaronnyörit tuntuivat olevan kovin tiukassa.

Muutaman kerran teki mieli motata oikein kunnolla sillä lippaalla, kun ohitse lipui nenä pystyssä oikein boheemin näköinen rouvashenkilö turkissaan ja meikeissään, perässään muutama pikkupissikseksi puettu tyttölapsi tai skeittaripojankloppi muotivaatteissaan, eikä centtiäkään herunut katastrofiapuun.
"Köyhä antaa vähästään, mutta rikas ei anna paljostaankaan". Niinhän se on.

Tänään menen kiertämään toisen lippaan kanssa vielä useaksi tunniksi, ja kannan oman korteni kekoon katastrofiavun hyväksi, kun en pysty tyhjätaskuna lahjoittamaan mitään keräykseen näin loppukuusta.

Enkä halua tähän topicciin yhtään kommenttia tyyliin "SPeeÄr on ihan paska kun se ei anna homojen luovuttaa verta!!", kiitos.
Voihan se olla, että on antanut jo rahaa...en minäkään jokaiseen eteentulevaan lippaaseen laita. Riittääkö, kun on yhteen lippaaseen laittanut?
Etkö ota huomioon sitä mahdollisuutta, että ko. rouvashenkilö on voinut antaa oman osuutensa jo toisen kerääjän lippaaseen - tai, että hän on osallistunut auttamiseen muulla tapaa. Ainakin omat rahani loppuisivat aika nopeasti jos jokaiseen vastaantulevaan lippaaseen ja hätäapu tilille laittaisin eurosetelin. Ja vaikka ihminen näyttää hyvältä ja pukeutuu tyylikkäästi se ei aina tarkoita, että hänellä olisi paljon rahaa.
  • 36 / 68
  • mies (väärä)
  • 30.12.2004 14:01
Ei kovin harkittu kommentti..

"
Muutaman kerran teki mieli motata oikein kunnolla sillä lippaalla, kun ohitse lipui nenä pystyssä oikein boheemin näköinen rouvashenkilö turkissaan ja meikeissään, perässään muutama pikkupissikseksi puettu tyttölapsi tai skeittaripojankloppi muotivaatteissaan, eikä centtiäkään herunut katastrofiapuun.
"Köyhä antaa vähästään, mutta rikas ei anna paljostaankaan". Niinhän se on.
"

Minäkään en antanut kadulla kenellekkään mitään, kun jo satuin laittamaan kotona pankin kautta!

Avustamiseen löytyy niin monia kanavia, jokainen valitsee itselle sopivan. Suuresti arvostan kuitenkin sitä että olet mukana keräämässä rahaa kadulla, sateen keskellä jne.
Yhteenkään lippaaseen en ole kolikoitani pudotellut. Totean kerääjälle, että olen jo osallistunut. Pistin pankin kautta sopivaksi katsomani summan SPR:n tilille.
Minä käytin lauseessani termiä "nenä pystyssä", vai mitä?

Kyllä sen näkee ihmisestä milloin suhtaudutaan ylimalkaisesti esim. juuri kriisiapukeräykseen, ja näitä minkkiturkkinsa kanssa ohi seilanneita hieman-parempina-kuin-muut itseään pitäviä ihmisiä valitettavasti on olemassa ja paljon

Mutta mitäs se meitä hyvinvoivia suomalaisia liikuttaa jos muutama sata tuhatta vinosilmää kuolee jossain vinkutaiwanin kehitysmaassa? Eipä niin mitään, siltä välillä tuntuu.
"Parempi thaimaassa kuin takapihalla"

Minä ainakaan en saanut viime yönä unta huonon omatunnon takia, koska en pysty lahjoittamaan itse rahaa SPR:n keräykseen. Siksi seisoin tänään 5h räntäsateessa lipas kourassa ja koetin kiitellä anteliaita ihmisiä edes niistä 1€ kolikoista joita juuri ne varakkaan näköiset tädit ja sedät lippaaseen pudottelivat. Kyllä sinne vitosia ja kymppejäkin toki sujahti, ja muutama 20€ setelikin.

Erään kerran luokseni talsi huonokuntoisen oloinen ja kuluneisiin toppavaatteisiin pukeutunut vanhempi mieshenkilö joka kaivoi jostain taskujensa pohjalta melkein 10e edestä kolikoita ja pudotti ne lippaaseen. Mieleeni nousi ajatus että hän tuskin on pitkään aikaan laittanut kerralla saman verran rahaa ruokaansa. Kiitin häntä niin kauniisti kuin osasin ja sanoin kohteliaasti että olisi hän voinut lahjoittaa vähemmänkin.
Hän totesi vain "ne siellä idässä tarvittee noita enemmän kuin mie" tai jotain samantapaista, ja käveli pois ryppyinen muovikassi kädessä.

Sen jälkeen olin iloinen pitkän aikaa, vaikka ohitseni asteli monta pystynenäistä elintasokansalaista.

En ole missään vaiheessa tarkoittanut että ihmisten pitäisi lahjoittaa tähän keräykseen useampaa kertaa, ja olen pyrkinyt kiittämään heitä jotka ovat maininneet lahjoittaneensa jo aiemmin lippaaseen tai tilisiirrolla.

Eikö tällä palstalla enää nykyään tehdä muuta kuin haasteta riitaa?
Joo. Ymmärrän. Siksi minä heitinkin sen "ei-kristitty-maa-jutun" koska tosiasiahan on juuri näin, että se todellinen kristillisyys, jota monet itseään uskovaisiksi nimittävät paukuttavat paljastuukin tällaisissa tilanteissa, kun vaaditaan oikeita tekoja. Sitten niitä ei olekaan, vaikka esim. Niinistö itse pelastuneena yritti epäsuorasti pyytää rahaa tuho-alueille. Yht`äkkiä ei halutakaan antaa mitään...siksi Japani tuomitsee kaikenlaisen teeskentelyn, jota länsimaissa harrastetaan. Suomi ON rikas valtio maailmanlaajuisesti. Sitten täällä on yksi -vain yksi yritys-Nokia, joka voi antaa huomattavia summia. Missä ovat toiset??? Absurdia!
Näkyy olevan musiikintekijä Aki Sirkesalon koko perhe sillä listalla. Lista on myös Ylen teksti-TV:llä nähtävissä sivuilla
125-127.
Älä Kokuma kanna huonoa omaa tuntoa mielessäsi. Sinä olet tehnyt paljon, paljon enemmän kuin esim. minä itse antaessani eilen ehkä liian helpolla tavalla lahjoituksen SPR:lle netin kautta. On se paljon kunnioitettavampaa käytännön avustamista mennä kadulle lippaan kanssa, vaikka ei pystyisi itse siihen mitään laittamaan! Ajattele, että ehkä ne sinun lippaaseesi tulleet rahat eivät olisikaan päätyneet mihinkään lippaaseen ja näin SPR ei olisikaan saanut niitä rahoja avustustyöhön.
  • 44 / 68
  • mies (väärä)
  • 30.12.2004 20:35
Kokuma saa olla itseensä ihan oikeasti tyytyväinen, 5 t räntäsateessa.. minulla meni sen netissä tehdyn pankkisiirron kanssa muutama sekunti.
En minä ihan 5h tainnut ulkona seistä, niistä noin yhden seisoin marketin aulassa, ja toisen mokoman hyvässä tuulensuojassa johon ei satanut, mutta loput kyllä talsin pitkin kauppojen pihoja siinä ärsyttävässä sateessa.

Kiitos kehuista, mutta paska jätkä minä (muiden mielestä) olen, ei yksi lippaan kanniskelu sitä miksikään muuta.
Emmekö me voisi todeta vain, että jokainen auttaa omien mahdollisuuksiensa mukaan. Kaikki työ tässä tilanteessa on arvokasta. Turussa esimerkiksi näyttelijä päätti pistää pystyyn tapahtuman, jonka tuotto menee uhrien auttamiseen. Itselläni ei aika riitä juuri nyt vaikkapa SPR:n lipaskeräykseen. Olen kuitenkin varautunut siihen, että jos apua tarvitsevia lähipiiriin ja kenties muuallekin ilmestyy, voin mennä vaikka vain olemaan läsnä, pitämään kädestä ja keittämään kahvia. Ehkä osaan tehdä siinä tilanteessa jotain muutakin hyödyllistä. Muut työt siirretään silloin sivuun.

Tällaisen läheisauttamisen tarve voi jatkua hyvinkin pitkään katastrofin jälkeen. Joskus käy niin, että kun julkisuus loppuu, loppuu myös innostus uhrien auttamiseen.
Dtm:ssä suoritetaan uudenvuodenaattona keräys SPR:n katastrofirahastoon. Ravintola osallistuu keräykseen lahjoittamalla siihen yhden euron jokaista myytyä pääsylippua kohti.
  • 48 / 68
  • dtm webmaster
  • 31.12.2004 10:33
Tarkennuksena vielä edelliseen: pääsylipuista lahjoitetaan euro/myyty lippu ja sen lisäksi olemme saaneet dtm:ään SPR:n keräyslippaita, joiden kautta voi lahjoittaa apua Aasiaan.
Hankkikaa vielä sellaisia nuoria ja vaaleita pojuja kanniskelemaan niitä lippaita siellä DTM:n sisätiloissa, niin johan vanhempien ((limaistan ja inhottavien) setähomojen kukkaron nyörit aukeavat että ripsahtaa!

Nimim. Liian Paksu Kukkakepiksi
Vanhempia, limaisia ja inhottavia setähomoja vastenmielisempiä ovatkin vain oman erinomaisuutensa ja itsesäälin sekoituksessa lilluvat katkeroituneet nuoret poikashomot.

Mutta tämän viestiketjun aihe oli jotain aivan muuta, joten ei sotketa näitä ikuisuusaiheita paljon vakavampiin kysymyksiin.
Sori. Oli Ihan Pakko saada lohkaista tuo tähän väliin ;)

Mutta nyt lähden kiusaamasta teitä ja koetan saada tuon 3. SPR-lippaan täytettyä jos ihmiset olisivat tänään vielä anteliaita :)
KRP:n tiedotteen mukaan tänään iltapäivällä julkistettava päivitetty lista kadonneista tulee olemaan hyvin erilainen kuin eilen ensimmäistä kertaa julkisuuteen tulleet listat.

Vaikka luetteloiden näin laaja julkistaminen sotiikin jossain määrin yksilöiden intimiteettisuojaa vastaan, poikkeukselliset olosuhteet ja omaisten ja ystävien hätä näin sekavassa tilanteessa oikeuttavat ilman muuta käyttämään poikkeuksellisia keinoja. Internet näyttää mahtinsa tietojen nopeana päivityskanavana meidän yhteiskunnassamme.

Tilanne on varmasti aivan toinen tuhoalueen kansalaisten parissa, jossa valtavan ihmismäärän kohtalosta ei pystytä saamaan koskaan lopullista varmuutta.
Niin, Indonesia onkin jo ilmoittanut, että he eivät enää laske uhrien lukumäärää, kun laskuri alkaa nyt naputtaa pelkästään heillä yli 100000 uhria. Menee laskut sekaisin...

Eli voidaan valitettavasti sanoa ihan aidosti, että tämä oli luonnon katastrofi, jossa kuoli lukemattomia ihmisiä.
Tulipa mieleen kun ihmiset ovat nyt niin avokätisiä luopumaan rahoistaan tapahtuneen vuoksi ja kaikki ovat niin innoisaan auttamaan niin haluaisin tietää, että ovatko sitten kaikki hälytetyt lääkärit ja kirurgitkin mukana ihan hyvästä tahdostaan ja auttamisenhalustaan? Eivätköhän ole vaatimassa jokaisesta kulutetusta minuutista kalliit menetetyt roposensa takaisin.

Kamelin on helpompi mennä neulansilmän läpi kuin luopua omaisuudestaan sanoi jo Jeesus aikanaan. Työttömyysturvan peruspäivärahalla elävän lompakosta 5 euron sijoitus on paljon suurempi uhraus ja jalompi teko kuis se, että joku lääkäri luopuu 100 € setelistä hyväntekeväisyyden hyväksi.
Tuota vapaaehtoisuutta minäkin olen miettinyt vuosien varrella. Ja olen järkeillyt niin, että jos sitä rahaa kerta kerätään, sillä on tarkoitus ostaa jotain. Ilmeisesti myös lääkäripalveluja muun avustusmateriaalin lisäksi.

Täytyy muistaa, että lääkärit ovat normaalissa palkkatyössä, johon kuuluu tällainen auttaminen myös ylitöinä. Niinpä heille ilmeisesti maksetaan normaali työehtojen mukainen palkka tästäkin tehdystä työstä. Eri asia on, jos yksittäiset lääkärit sitten liittyvät esim. Lääkärit yli rajojen -hyväntekeväisyysjärjestöön. Ja kyllä esim. Punaisella ristillä on palkollisia kokopäivätöissä ja jotka nyt puskevat pitkää päivää. Heillekin pitää maksaa korvaus.

Tätäkin enemmän olen miettinyt kuinka kalliilla esim. joku Finnair antaa ilmasiltapalveluja tällaisessa tilanteessa. Ilmaistahan se ei ole. Meneekö kaikki omakustannushintaan vai jääkö jotain viimeiselle riville? Ja kuka sen lopulta maksaa? Suomen hallitus tosin on jo ehtinyt todeta, että nyt ensin toimitaan, jaetaan sitten myöhemmin tilanteen rauhoituttua syntyneet kustannukset oikein. Eli ilmeisesti kukin osapuoli toimii tällä hetkellä oman likviditeettinsä puitteissa mitä avustustoimien kustannuksiin tulee. Ja näinhän sen tuleekin mennä inhimillisen hädän keskellä. Ei ajatella ensimmäiseksi rahaa.

Liiketaloudellisesti katsottuna olen hoksannut ainakin yhden sijaishyväntekijäalan (vrt. sijaiskärsijä), jolta ei välttämättä kannata mennä kyselemään vapaaehtoista avustuslahjoitusta: Ilotuliteala. Se varmaankin menetti leijonanosan vuosituloksestaan Aasiaan yleisesti peruuntuneiden uudenvuoden ilotulituskarkeloiden vuoksi, kun niihin varatut rahat annettiin hyväntekeväisyyteen. Ja tämä siis globaalisti ajateltuna. Ilotuliteala kun on muutenkin varsin sesonkiluontoista ja vuodenvaihde lienee heille se merkittävin tuloksentekoaika.

Pahinta heidän kannaltaan lienee se, että ilotulite tuotteena on julkisesti mollattu tällaiseksi huuhaa-tuotteeksi, josta voi helposti luopua. Jossain määrin pitääkin paikkaansa, kunnes sitten ääritilanteessa huomataan, että kukaan ei niitä valmista ja maailmasta puuttuu yksi elämää piristävä asia: ILOtulite. Eli ei sekään ole mikään huuhaa-tuote esim. jonkun huvipuiston rinnalla. Ihminen tarvitsee huvituksia. No, ehkä ensi vuonna raketit sitten paukkuvat sitäkin runsaammin.

En muuten itse eikä kukaan tutuistani ole missään tekemisissä ilotulitealan kanssa. Enkä edes itse osta uudenvuoden ilotulitteita. Ei kuulu tapoihini, mutta ymmärrän kyllä muuten alan tarpeellisuuden.
Enemmän minä kritisoisin Suomen valtiota ja viranomaisia tyhmyydestä ja hitaudesta ja pihtaaamisesta. Suomi antoi niin helvetin vähän rahaa! Suorastaan hävetti noiden korkeiden viranomaisten puupökkelömäiset esiintymiset TV:ssä. Silloin kun pitäisi toimia, niin nämä eivät tajua mistään mitään. Niinistöhän oli silminnäkijä ja kertoi ja pyysi apua käyttäen sanaa "reilusti"!

Pitäisi sitten tunnustaa, että meillä ei ole mistä antaa, koska olemme itse asiassa köyhä, pieni valtio. Tunnustaisivat edes sen! Nyt sitä näkee, missä sitä rahaa on! Suomi on pelkkä kupla omine itsetyytyväisine ja valheellisine kuvitelmineen , että on "paras" monissa asioissa.

Terveydenhuollon resurssit ovat selvästi puutteelliset! Meillä on liian vähän "osaajia". Oliko siellä vain 1 ambulanssikone? Se tarkoittaa muutamia kirurgeja...
...Ainakin Saksa ja saksalaiset ovat antaneet eri tahoilla mielestäni hyvin paljon avustusrahoja. Suomi on pieni maa - onko Suomesta annettu rahaa suhteellisestikin vain vähän? (se oli kysymys - en ole nähnyt Suomen uutisia pitkään aikaan, asun Englannissa ja olen nyt lomalla Berliinissä).

Toinen asia: YK:n ruoka-avuissa työskentelevä ystäväni siirtyi Thaimaaseen työskentelemään heti onnettomuuden jälkeen. Hän on siis työssä ja saa siitä palkkaa, mutta uskokaa pois, se ei ole mitään 8 tuntia päivässä duunia, vaan vähän muuta...
Suomi on pieni maa. Ja ei sitä rahaa riitä muille, jos edes omaa julkista elintasoa ei ole varaa ylläpitää saatika kehittää. Tämähän tulee esille tuon tuosta, kun valtio tekee budjettejaan. Infrastruktuuri uhaa jopa rapistua.

Eniten minua ihmetyttää ulkoministeriön puhelinlinjojen riittämättömyys kriisin alkumetreillä. Ehkä ottavat nyt opiksi. Tosin eipä suomalaisia ole aikaisemmin tässä määrin ollut pulassa ulkomailla yhdellä kertaa eikä kukaan osannut villeimmässä mielikuvituksessaankaan keksiä mitään näin suurta ja laajaa katastrofia.

Ambulanssikoneen suhteen mielestäni toimittiin kohtalaisen ripeästi. Täytyy muistaa, että kratastrofin laajuus vasta valkeni pitkin viikkoa, samoin myös se kuinka paljon siellä on paareilla tuotavia. Eli ambulanssikoneen tarpeellisuus alkoi valjeta täällä meillä vasta muutaman päivän kuluttua. Lisäksi potilaiden kuljetuskuntoon saattaminen voi viedä aikaa. Käsittääkseni siellä on vielä sellaisia tapauksia, joita ei yksinkertaisesti voi vieläkään kuljettaa. Ja osa niistä, joita jo kuljetettiin, kärsivät keuhkoveritulpasta, joka tuli kuljetuksen aikana. Veritulpan kun voi saada myös terve ihminen pitkillä lennoilla.

Sen sijaan oli heti selvää, että siellä on varmasti paljon käveleviä tajuissaan olevia ihmisiä, jotka haluavat nyt kotiin. Siksi heitä piti alkaa kuljettaa heti. Lisäksi liikelentokoneen tekniset muutokset vievät nekin aikaa, etenkin se, että joku ensin funtsii kuinka muutokset voidaan tehdä. Mutta ehkä tuokin osataan seuraavalla kerralla paremmin.

Kokonaisuutena ajatellen: On mielestäni erittäin hyvä suoritus pieneltä maalta saada YHDESSÄ VIIKOSSA koko porukka sieltä kaukaa pois, sentään noin 2000 henkeä!
"Jo aikoja sitten on sanottu, että jos maanjäristysherkillä alueilla kissat ja koirat juoksevat yllättäen ovesta ulos, ihmisten kannattaa seurata perässä, vaikka mitään erikoista ei tuntuisi olevan tapahtumassa. Kas kun ne herkät tassut ja viikset tuntevat maankamaran tilanteen paremmin kuin ihmisen sandaalit tai läskipohjakengät. "

Kuulostaa hyvältä sellaisesta joka ei ole koskaan asunut maanjäristysalueella. Minä olen asunut kahden kilometrin päässä mannerlaatan reunasta ja maa järisi ja eläimet valpastuivat ehkä viisi kertaa vuorokaudessa, usein yöllä. Ei joka kerta jaksanut hypätä sängystä ylös etenkin kun oli rankka duunipäivä tiedossa.
"Kokonaisuutena ajatellen: On mielestäni erittäin hyvä suoritus pieneltä maalta saada YHDESSÄ VIIKOSSA koko porukka sieltä kaukaa pois, sentään noin 2000 henkeä!"

2000 henkeä ei ole "koko porukka". Koko porukka on useampi miljoona, joista eurooppalaisiakin jo monta tuhatta. Solidaarisuus vain ei tunnu koskevan muita EU-kansalaisia puhumattakaan sitten "Aasian vinosilmistä" joiden terveydenhuolto on nyt ylikuormittunut!
Tässä todellakin tarkoitin vain suomalaisia. Länsimaathan pääsääntöisesti evakuoivat kukin omansa pois alueelta. Ja toki paikallisten hätä on ollut koko ajan mielessä. Kannanottoni olikin tarkoitettu tarkastelemaan suomalaisten toimintakykyä kriisin hoidossa mitä omien kansalaisten pelastamiseen tulee.

Hyvä huomio, että jatkuviin eläinten tekemiin hälytyksiin turtuu. Eipä tullut kirjoittaessa mieleeni, että näinkin voi toki käydä. En ole itse koskaan asunut järistysherkällä alueella, mutta olen ymmärtänyt eri lähteistä jo aikoja sitten, että eläimet reagoivat herkästi tuleviin järistyksiin. Tuo YLE24:n uutisointi vain vahvisti käsitystäni.
Olen kuullut kertomuksen Suomesta sodan ajalta. Vihollinen pommitti rautatieasemia. Jossakin rautatieasemilla olisi seurattu lintujen liikkeitä ja havaittu niiden oikeasti pakenevan alueelta ennen pommitusta.

Tämä on tarina, jonka todenperäisyydestä ei kuitenkaan ole varmuutta.
36 Sri Lankan gay-aktivistia kuoli hyökyaallon seurauksena

Sri Lankan gay-järjestön "Companions on a Journey" 36 aktivistia on kuollut hyökyaallon seurauksena. 12 jäsentä on edelleen kateissa. 112 jäsenen kotia tuhoutui.

Sri Lankan, Indonesian ja Thaimaan gay-järjestöt toivovat kansainvälisen homoyhteisön apua ja tukea.

Seuraavassa linkki 365Gay.com uutiseen, jonka lopussa linkkejä aasialaisjärjestöjen sivuille ja yhteystietoja.

http://www.365gay.com/newscon05/01/010305asia.htm

Ehkä kuitenkin Suomesta voidaan parasta apua antaa lahjoituksilla suoraan tunnetuille Suomessa toimiville avustusorganisaatioille, jotka kanavoivat sen sitten näihin maihin.
Tuli mieleen hauska kokemus eräästä maanjäristyksestä. Oli suomalaiset vieraina ja kaikki olivat keittiössä. Rakkaani luki sanomalehteä ja minä kokkasin. Tuli sitten kohtalainen maanjäristys, tuollaiset 5.0 Richteriä. Minä jatkoin kokkaamista ja rakkaani jatkoi sanomalehden lukemista. Kun minä sitten käännyin pois kokkaamisesta niin huomasin että suomalaiset vieraat olivat ihan naamat valkoisina!

Sanoinpa sitten heille että olisipa ollut kuuden richterin järistys niin ei olisi tarvinnut puuroa hämmentää lainkaan.

Se oli vähän kuin hirvivaara Suomessa. Kaikki tietävät että hirviä on paljon tieden varsilla ja kaikki ovat nähneetkin hirven ja että pahimmassa tapauksessa hirvikolarissa kuolee, mutta ei kukaan silti aja yhtään hiljempää.
Taas yksi leike YLE24:n sivuilta:

"KOULUTETUT NORSUT itkivät ennen hyökyaaltojen tuloa ja pakenivat sitten kauas merestä, kertovat thaimaalaiset. Heidän mukaansa myös raivaustöissä auttavat norsut ovat itkeneet. Eläintieteilijöiden mukaan ilmiö on mahdollinen, sillä norsut voivat kiihdyksissään erittää nestettä ohimorauhasistaan. "

Mielenkiintoista, perin mielenkiintoista. Mistähän norsut sen nyt sitten aavistivat?
Eläinten aistit ovat aivan eri luokkaa kuin ihmisten, ja kaiketi myös selkäytimeen rakennettu taito tulkita luonnon antamia vaaran merkkejä. Ihminen luottaa liikaa omaan kaikkivoipaisuuteensa, jonka hauraudesta aina silloin tällöin saamme muistutuksia.

Norsuilla on kaiketi erittäin tarkka kuulo, ja sattuneesta syystä ne myös seisovat erittäin tukevasti maankamaralla, joten pienetkin värähtelyt varmasti tuntuvat hyvin.
Eläimillä toimivat vielä sellaiset vaistonvaraiset mekanismit, jotka ihmiseltä on suurimmaksi osaksi evoluution myötä surkastuneet. (Ja surkastuneet ehkä siksi koska ajattelun ja verbaliikan kehittyessä ihminen on alkanut uskoa juuri omaan kaikkivoipaisuuteensa). Tosin onhan ihmiselläkin tutkittu olevan esim. feromoneista johtuvia mekanismeja kuten kumppaninvalinnassa jne. Eihän eläinten kohdalla tiedetä vaikka juuri feromonit toimisivat eri lajien välillä viestimenä samalla tapaa kuin ihmiset välittävät tietoa esim. netin kautta.

Tunnetusti eläinten aistit kuten kuulo, haju jne, ovat herkät. Koira pystyy tunnistamaan ihmisen sairauksia hajuaistin perusteella kuten yhtenä esimerkkinä syöpä. Varsinkin kansantaruissa ja vanhoissa uskomuksissa metsäneläinten ilmestyminen ihmisasumuksien liepeille ja eläinten poikkeava toiminta on tulkittu varoituksena tai jonkin (yleensä pahana) enteenä. Mutta senkin on postmodernin ihmisen käsityksen mukaan höpötystä.

Itselläni on yksi omituinen kokemus rakkaasta koirastani joka käyttäytyi todella poikkeavasti kuolemansa edellä. Koko kuolemaa edeltäneen aamupäivän se oli hyvin omituinen. Se "murnutti" ihmeellisesti ja kulki perheenjäsentemme perässä koko aamupäivän. Kaikki ihmettelimme mikä sitä vaivasi, ei ollut nälkä, ei jano, rapsutuskaan ei hiljentänyt vaan "murnutus" jatkui, aivan kuin sillä olisi ollut jotain kerrottavaa. (Sairaalta koira ei näyttänyt.) Sitten illalla koira raasu jäi auton alle ja kuoli. Kyllä vain olemme jälkeenpäin ihmetelleet aavistiko se oman kuolemansa vai oliko kysymyksessä jokin muu mielenhäiriö.
Viimeisen lukemani mukaan (Tiede-lehti) ihmisen feromonivaistokin on surkastunut. Se on kyllä olemassa, mutta kumppani valitaan kuitenkin pääosin muiden perusteiden mukaan.