Mitä tapahtuu risteilylle

... siis munaristeilylle tietysti? Ruotsissa joulukuun gay cruise Silja Operalla on peruttu laivayhtiön väärinkäytöksen vuoksi.

Kts. http://www.gaycruise.se/

Stand up for your love rights!
  • 2 / 19
  • Rauhallisesti
  • 30.11.2004 22:42
Eiks ne laivatyöntekijät oo kaikki homoja? Miten ne voi homofobisia olla. Taas näiden ruåtsalaisten panikointia. Miettisivät hetken ennenkuin menevät pilaamaan monen homon kivat pileet tollasella törmäilyllä.
  • 3 / 19
  • Rauhallisesti
  • 30.11.2004 22:47
e-vils, mee sinne ruåtsalaisten ilmoitussivulle ja sano että kaikki rannallejääneet on tervetulleita suomipojan munaristeilylle. Saadaan uutta verta Hkin homoskeneen.
Aika hurja tapaus. Tosin ilmeisen selvittämätön vielä? Varsin ristiriitaisia lausuntoja. Ja myös aika vauhdikasta reagointia - ehkä ylireagointiakin. Tosin pitäähän nyt asioiden laita tietysti selvittää.

Aiemminkin laivayhtiöiden turvahenkilöt ovat machoilleet ja kohdelleet kovakouraisesti ihmisiä, joita on juoppoputkaan viety. Tiedän ihan lähipiiristä parikin tällaista tapausta, jossa liikaa viinaa nauttinut henkilö on päätynyt putkaan ja turvahenkilö(t) ovat hakanneet tämän naaman uuteen uskoon.

Seuraavana aamuna on sitten ilmoitettu, että laivayhtiöllä saattaisi olla jostain illan tapahtumasta korvausvaatimuksia, mutta jos hakkaamisesta ei nosteta meteliä, ei laivayhtiönkään tarvitse tietää rikkimenneestä ikkunalasista tjsp. Vaikka oikeasti ei kai koko rikkonaista ikkunaa ole olemassakaan. Humalalta on vain vaikea muistaa tapahtumien kulkua.

Suurempaa juttua jälkikäteen ei yleensä tuosta ole saatu aikaan, sillä turvahenkilöiden keskinäinen solidaarisuus takaa sen, ettei toista turvahenkilöä vastaan todisteta. Ja videovalvonta ei tietenkään ole ollut päällä, eikä muita silminnäkijöitä tietenkään ole.

Olisi kiva tietää, ovatko laivayhtiöt kuinka perillä turvallisuushenkilökuntansa toimintatavoista? Hiljaa ehkä siunanneetkin näiden tavan pitää järjestystä yllä? Entä kuinka yleistä tällainen on? Noiden parin tapauksen lisäksi olen kuullut juttua muistakin vastaavista pahoinpitelyistä. Tietämiini tapauksiin ei kuitenkaan liity mitenkään mikään homofobisuus. Molemmissa tapauksissa kyseessä on ollut hetero. Minkä sääntöjen mukaan muuten laivalla turvahenkilöstö toimii? Mitä oikeuksia ja velvollisuuksia näillä oikeasti on?
No, jotain tälläistä osasi odottaakin tapahtuvaksi meidän viime vuotisen kokemuksen perusteella. Henkilökuntaan mahtuu varmasti monenlaista työntekijää, kuten matkustajiinkin. Meille sattui viime vuoden risteilyllä episodi, joka meni suunnilleen näin:

Olimme siis mukana Silja Operalla 8.-9.4. järjestetyllä munaristeilyllä, joka valitettavasti ei sujunut ihan ongelmitta.

Vahtihenkilöstön palveluasenne

Meidän seurueesta kahdella oli syntymäpäivät, joita he olivat halunneet lähteä juhlistamaan juuri tälle risteilylle. Olimme päättäneet järjestää ystäväni kanssa yllätyssynttärit hytissä näille synttärisankareille.

Jotta kaikki vieraat löytäisivät helpommin perille, laittoi ystäväni hyttinsä oveen A4-kokoisen posterin merimiehestä ilman paitaa, mutta housut jalassa.

Juhlat alkoivat kivasti, yllätys sankareille oli suuri. Meillä oli ohjelmaa ja seuraksi kakkua ja kuohuviiniä. Juhlinta keskeytyi, kun kuulimme oven takaa jonkin repivän paperia.

Ystäväni avasi oven, jolloin yksi laivan vahdeista vihaisesti repi ovessa ollutta julistetta kappaleiksi ja sanoi hyvin vihaiseen sävyyn, ettei tälläisiä oviin kiinnitellä. Ystäväni kommentoi asiaa hänelle, että olisi voinut myös koputtaa ja pyytää ystävällisesti poistamaan julisteen jos se häntä häiritsi. Harmittava asia, jos hänellä henkilökohtaisesti oli asian kanssa näin paljon ongelmia; juhlintamme kun ei aiheuttanut pienimmässäkään määrin haittaa kenellekään.

Päätimme käydä ilmoittamassa asiasta samantien infoon. Infossa töissä ollut yritti tavoittaa laivan intendenttiä palautteen antamiseksi. Häntä ei koskaan saatu kiinni, sen sijaan saimme keskustella asiasta englanniksi yliperämiehen ja jonkin laivan markkinointihenkilön kanssa. Yliperämies vähätteli täysin vahdin käytöstä, sanoen vain 'maybe he has a bad day'. Ihan siltä se ei vaikuttanut - pikemminkin 'bad attitude', sillä pitkin iltaa nähdessämme kyseisen laivavahdin liikkeellä hän oli selvästi varuillaan ja provosoivasti hyökkäili pienimpienkin ongelmien kimppuun. Jos palveluasenne on noin riippuvainen asiakaskunnan koostumuksesta, olisiko parempi jättäytyä pois tälläisiltä risteilyiltä, kuin lähteä pilaamaan sekä oma päivänsä että maksavien asiakkaiden risteily? Tarkkailtuamme illalla myös muun laivan vahtihenkilökunnan käytöstä heillä oli selvästi asenneongelma, joka heijastui selkeästi heidän käytöksessään.

Keskustelumme yliperämiehen kanssa ei tuonut tulosta, vaikka mielestämme hyvää englantia puhummekin. Olisi toivottavaa, että laivan esimiestason henkilökunta pystyisi kommunikoimaan myös suomeksi. Asia ei käsittääksemme johtanut tätä käytyä keskustelua kummempiin toimenpiteisiin.

Teimme risteilyn jälkeen asiasta reklamaation Siljalle. Viikkojen kuluttua meihin otettiin yhteyttä ja näennäisesti pahoiteltiin tapahtunutta. Lähettivät jopa 20 euron Siljan lahjasetelin.

Jos tämä Ruotsin case nyt todella pitää paikkansa, niin olisi pitänyt ehkä tarttua tähän ongelmaan järeämmin asein ja viedä se esim. lehdistölle.

Kts myös Aftonbladetin juttu ruotsin casesta:

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,568046,00.html
  • 7 / 19
  • vahtien vahti
  • 1.12.2004 18:48
Varsin törkeää!!!
Jos Suomen homoilla on edes yhtään (1) munaa, on
pääsiäisen munaristeliy peruttava tai siirrettävä toiselle
yhtiölle.
Mitä tahansa ei pidä hyväksyä, vaikka kyse olisikin yksittäis-
tapauksesta. Yhtiön on selvitettävä henkilökunnalleen ja
julkisuuteen toimintatavat. Voi muuten jäädä käsitys, että
tätä ne juuri ovat!
  • 8 / 19
  • Mistä kohu?
  • 2.12.2004 0:30
Selittäkää vähemmän svenskintaitoisille, mistä mättää?
Lyhkäisyydessään: Silja Operalla vanhempiensa ja miesystävänsä kanssa tavallisella risteilyllä ollut homomies on pahoinpidelty laivalla. Laivan turvamiehien epäillään sotkeutuneen asiaan. Homoristeilyn järjestäjien saaman runsaan palautteen vuoksi joulukuuksi suunniteltu risteily on peruttu ja varustamolta odotetaan selvitystä tapahtuneesta.

Risteilyn peruminen ei liene aivan pikkujuttu, olisihan se ollut jo n. 3 viikon päästä ja ohjelma, mm. Ministry of Sound jo buukattu.

Odotan myös mielenkiinnolla mitkä ovat reaktiot Suomen päässä. Epäilen vahvasti munattomuutta. Täällä kun ei ole voimissaan yhteiskuntavastuu vaan anna-mun-bailaa mentaliteetti. Ja Ruotsissa kuitenkin oli ne karnevaali Pridet... Asiassa on siis monta mielenkiintoista pointtia.
Vahtimestarit, poket, portsarit. Siinä ammattiryhmä, jota en voi kuin katsoa alaspäin. Ja nämä kertomukset vain vahvistavat käsitystäni. Toki poikkeuksia on, mutta mätämuna pilaa koko korin. Pullistelevia machoja, joiden aivot jääneet synnytyslaitoksen roskikseen.
Som en direkt följd av mediauppgifterna om en misstänkt homofobisk misshandel på Silja Opera i helgen, har vi arrangörer idag beslutat att ställa in Pink Christmas Cruise 16-17 december. Vi har redan fått mycket negativa reaktioner från våra resenärer och är bedrövade av vad som hänt.

Vi ställer in kryssningen detta datum och tittar på möjligheterna att anordna en gaykryssning vid senare tillfälle när denna händelse är utredd.

Vi vill påpeka att Silja Line har varit oerhört positiva inför denna kryssning och att det som hänt med största säkerhet är en isolerad händelse som inte reflekterar någon slags generell homofobisk attityd hos vare sig ledning och personal.

QX community Qruiser har varit mediapartner för kryssningen och ger sitt stöd till beslutet då det självklart är omöjligt att marknadsföra en gaykryssning innan Silja Line gjort en ordentlig intern utredning om händelsen så att homo-, bi- och transpersoner i framtiden kan känna sig välkomna på deras båtar.

Alla som redan betalt sin biljett till Pink Christmas Cruise får självfallet sina pengar åter. För mer information tala med Silja Lines biljettkontor på 08-22 21 40 eller kontakta
kaikella tapaa ikävä juttu joka vaikuttaa varustamon maineeseen, ei Munaristeilyyn - ainakin omasta mielestäni.

risteilyn peruuntumiseen taitaa kuitenkin olla muita syitä. kuulin, että risteily ei olisi myynyt tarpeeksi hyvin ja tätä tapausta käytetään hyvänä syynä siihen, että koko juttu voidaan perua. risteilyitä tuskin ihan noin vaan perutaan ilman, että peruuttamisesta seuraisi korvauksia järjestävälle taholle joten tälläisen asian varjolla pääsee taloudellisista vastuista helpolla eroon.

sinänsä kaikki väkivalta on tuomittavaa. meitähän on joka lähtöön, näitä egoistejahan näkee melkein joka ravintolan ovella.
Ai, ja mä kun ymmärsin jo ennen tätä välikohtausta, että risteily oli miltei loppuunmyyty, ja toinen suunnitteilla...
kuluttaja kirjoitti: "kaikella tapaa ikävä juttu joka vaikuttaa varustamon maineeseen, ei Munaristeilyyn - ainakin omasta mielestäni."

Miten ihmeessä tämä ei vaikuttaisi Siljalla järjestettävään Munaristeilyyn? Sitä, miten se vaikuttaa, on tietysti vielä vaikea sanoa, kun Silja ei ole kertonut, miten se aikoo asiassa toimia.

Mielestäni Munaristeilyn kaupallisille järjestäjille pitäisi antaa reilusti palautetta (plus- tai miinusmerkkistä, oman mielipiteen mukaan tietysti) jo tässä vaiheessa, että he tietävät, mitä asiakaskunta ajattelee kyseisestä firmasta ja sen suosimisesta. Etenkin kun kyseinen tapaus ei liene mitenkään ainutlaatuinen.
Vielä yksi pointti tuli mieleen, tuon Ruotsin homoristeilyn järjestäjänä oli homoklubi (Monday), joten heidän oli aivan järkevää reagoida palautteeseen myös ihan oman olemmassaolonsakin kannalta, Tukholman yössä kun tuota kilpailua piisaa. Katsotaan nyt sitten onko Munaristeilyn yhteistyökumppaneina tänä vuonna Heseta ja dtm.
  • 16 / 19
  • ensivuonnakin
  • 2.12.2004 20:57
Itse kyllä aioin kaikesta huolimatta osallistua ensivuonna järjestettävälle munaristeilylle. Itse olin mukana viime pääsiäisena ja minulla on vain positiivista sanottavaa silloin mukana olleista Siljan järjestyksenvalvojista. Selvittivät erään välikohtauksen ammattitaitoisesti.
Eli omasta mielestäni ei voi yleistää, ainakaan noin voimakkaasti. Onhan noista Hesan ravintoloiden pokeista valitettu foorumeissa, mutta kummasti porukka silti käy niissä paikoissa (tyhmä esimerkki, mutta silti...)
Aiotaan mekin osallistua,ei tuollainen vaikuta,varsinkin kun ei varmasti tapahtumien kulkua tiedetä.Ruotsin Aftonbladet ja Expressen journalismi samaa tasoa kuin Brittien Sunin ym.skandaalilehtien.

Sitäpaitsi meidänkin kokemukset Siljan henkilökunnasta tänä vuonna erittäin hyvät mitä ei voi sanoa esimerkiksi Dtm:n vakituisesti ovimiehestä jonka ollaan nähty pariinkin otteeseen lyövän humalaista asiakasta...
  • 18 / 19
  • Madrenalin Oy
  • 28.12.2004 11:28
Tulevan risteilyn järjestäjinä olemme luonnollisesti seuranneet tiiviisti mitä ks. asian ympärillä tapahtuu ja odottaneet Silja Linen virallista kannanottoa. Kuten alla kerrotaan, poliisitutkinnan valmistuttua tapauksen yksityiskohdat tulee selviämään.

Olemme varmoja ettei ks. tapaus vaikuta millään tapaa tulevaan risteilyyn. Laivan kapasiteetista on myyty yli 30% ja tällä kertaa Munaristeilylle on tulossa huomattava määrä vieraita myös muista maista.

Ohjelmisto julkaistaan tammikuun puolessa välissä.


Silja Linen kannanotto Aftonbladetissa marraskuun lopussa julkistetusta välikohtauksesta


Ruotsalainen iltapäivälehti Aftonbladet julkaisi 29.11.2004 artikkelin Silja Operan edellisen viikonlopun risteilyllä Tukholmasta Tallinnaan tapahtuneesta välikohtauksesta, jossa poikaystävänsä kanssa matkustanut ruotsalainen miesmatkustaja kertoi oman versionsa tapahtumista. Aftonbladet ei tarkistanut asiatietojen oikeellisuutta eikä antanut Silja Linen turvallisuuspäällikölle juurikaan mahdollisuutta kertoa yhtiön näkemystä tosiseikoista.

Silja Line suhtautuu tapahtuneeseen mitä suurimmalla vakavuudella ja on omassa selvityksessään tarkistanut sekä laivahenkilökunnan näkemyksen risteilyn aikana ilmenneistä tapahtumista että käytettävissä olevat todisteet. Meidän tiedossamme ei ole mitään, mikä osoittaisi laivan henkilökuntaan kuuluvien menetelleen moitittavasti. Saamamme selvityksen perusteella näyttää ilmeiseltä, että tapahtumiin johtaneet riitaisuudet ovat olleet risteilyasiakkaiden välisiä eikä laivan henkilökunta ole niihin osallistunut. Tukholman poliisin suorittama tutkinta tulee valmistuttuaan osoittamaan asioiden oikean laidan. Poliisi on jo kuullut yhtä matkustajaa epäiltynä pahoinpitelystä.

Silja Linen aluksilla matkustaa vuosittain 5,5 miljoonaa matkustajaa. Silja Linen aluksille kaikki matkustajat ovat aina tervetulleita ikään, sukupuoleen, etniseen alkuperään tai seksuaaliseen suuntautuneisuuteen katsomatta. Asiakkaidemme turvallisuus on yhtiömme perusarvoja kaikessa toiminnassa. Silja Linen laatuun kuuluu myös laivoillamme tapahtuneiden poikkeuksellisten tapahtuminen perusteellinen ja oikeudenmukainen selvittäminen. Toivomme, etteivät tällaiset sinänsä valitettavat yksittäiset ja sensaatiohakuisesti uutisoidut tapaukset vähennä asiakkaidemme luottamusta yhtiömme toimintaan.

Silja Line
  • 19 / 19
  • vahtimestari
  • 28.12.2004 15:56
Kilttipoika, ei niin kilttiä leimata muita ammattiryhmän takia. Minua leimataan jo homouteni takia, pitääkö minun nyt sietää tuollaista leimaamista muilta homoilta (tämänhetkisen) ammattini takia? Kokeile itse, millaista työ on, ja tutustu muutamaan vahtimestariin sen sijaan että leimaat kaikki joidenkin yksittäistapausten takia. Varmasti sinunkin ammattiryhmästäsi löytyy joku mätämuna, etkä varmasti halua tulla leimatuksi samanlaiseksi kuin hän, joten tee muille niin kuin haluat itsellesi tehtävän.