Brendan Fraser esittää 270-kiloista homomiestä tulevassa The Whale -elokuvassa - kuka voi esittää vähemmistöön kuuluvaa -keskustelu jatkuu (juttukommentit)

Jos minusta tehtäisiin elokuva, saisi pääosaa esittää vaikka simpanssi. En pitäisi sitä loukkauksena vaan olettaisin simpanssin saaneen roolin hyvien näyttelijäntaitojensa ansioista. Ihan yhdentekevää olisiko simpanssi homo hetero tai joku muuhun alfabeettipopulaan kuuluva. Taiteilijan tehtävä on asettua rooliinsa mutta ei muuttua esittämäkseen henkilöksi.Valkoihoisen näyttelijän tekeminen mustaksi kasvot maalaamalla on sen sijaan vain tökeröä, enkä muista ihan lähiaikoina sellaista nähneeni. Alkuperäiskansojen ym. närkästyksen saatan tiettyyn rajaan asti ymmärtää, mutta viittaan jälleen taiteen tehtävään. Tärkeämmäksi näkisin sen miten asia esitetään, ei mitä esitetään. Autettisuuden vaatimus on absurdi.

Kyllästyttää oikeastaan koko aihe, jota en pidä tasa-arvon kannalta kovin olennaisena. Riskinä on myös näyttelijöiden pakottaminen ulos kaapista, jos roolitukseen tarvitaan "oikeasti" homo. Kuinkas käy seuraavassa produktiossa, johon tarvitaan heterorakastaja? Rooli menee ohi, kun eihän siihen nyt voi ottaa homoa näyttelemään heteroa. Rupert Everett on sanonut katuvansa ulostuloaan. Se on maksanut hänelle monta heteroroolia. Olisinpa halunnut nähdä Brendan Fraserin kilpailijat, jos ko. leffaan olisi haettu 600-paunaista oikeasti homoa pääosaesiintyjää. Tuskin olisi ollut vilskettä studiolla.

Yhdysvalloissa käydyn keskustelun tulkitsen osaksi Trumpin kauden poliittista korrektiutta. Presidentti, joka räiski joka suuntaan eikä siistinyt suutaan, oli helppo inhon kohde vastapuolelle. Äärimmäisyyksiin viety pol.korrektius syntyi vastavoimaksi ja erottavaksi tekijäksi ja minusta tämä keskustelu on osa sitä. Valitettavasti näen keskustelun alkavan jo olla jonkinasteinen rajoite esim. juuri taiteelle, joka on kuitenkin aina nostanut esiin herkkiä aiheita ja synnyttänyt keskustelua.
  • 2 / 2
  • mrmeringue
  • 7.2.2021 13:21
"Yhdysvalloissa käydyn keskustelun tulkitsen osaksi Trumpin kauden poliittista korrektiutta... Äärimmäisyyksiin viety pol.korrektius syntyi vastavoimaksi ja erottavaksi tekijäksi ja minusta tämä keskustelu on osa sitä."

Hieman yksinkertaistavaa laittaa se vain Trumpiin liittyvän vastareaktion syyksi. Muistanet, että Trumpin voittoa selitettiin aikoinaan reaktiona intersektionaalisen vasemmiston nousulle, äärimmäisyyksiin menevälle social justice -hörhöilylle, jne. Se kulttuuri, jossa nuudelien syöminen valkoisena länsimaalaisena tulkitaan rasistiseksi mikroaggressioksi, oli olemassa jo kauan ennen kuin Trumpista tuli presidentti.

Kaikkein eniten minua tässä "saako hetero näytellä" -jutussa ärsyttää se, että sen taustalla on pieni harhaisten aktivistityyppien joukko, joka ei edes koostu homomiehistä. Someaikana on vaikea sanoa, kuka näitä kohuja oikein järjestää, mutta ainakaan homomiehiä ei keskimäärin kiinnosta pätkän vertaa, onko homoroolin näyttelijä homo vai hetero. Veikkaisin, että monia vain imartelee se, jos rooliin valitaan joku uhkea komistus, joka sattuu olemaan hetero.

Oikeastaan ainoa järkevältä kuulostava argumentti on se, että jos heteromiehet näyttelevät homorooleja, niin se vie työtilaisuuksia homonäyttelijöiltä, joita ei oteta heterojenkaan rooleihin.

Ja jos sairaalloisen ylipainon esittäminen oikeasti tulkitaan fat-shamingiksi, niin se kertoo taas siitä, miten porukka on totaalisen vieraantunut ihmisruumiiden fyysisestä todellisuudesta. Vakavasti terveyttä haittaava ylipaino ei ole mitään suojelua kaipaavaa erilaisuutta, vaan se on ongelma, johon pitäisi saada lääketieteellistä ja psyko-sosiaalista apua. Mutta selitäpä tämä ihmisille, joille edes sukupuoli ja seksuaalisuus eivät liity mitenkään yksilön fyysiseen olomuotoon.