U=U stigmaa purkamassa: stigma yhteiskunnallisissa rakenteissa (juttukommentit)

"Positiivisilla on jo pidempään tehty töitä sen eteen, että tieto lääkityn hivin tarttumattomuudesta seksissä saavuttaisi valtaväestön tartunnan saaneiden lisäksi."

Koska antiviraalilääkityksen kanssa sekä PreP:n kanssa tulee käyttää myös kondomia, en näkisi tätä loogisena informaation keskipisteenä. Sen sijaan siitä kannattaisi informoida, että oikeaoppisesti antiviraalilääkitty ja kokeissa käyvä henkilö ei käytännössä tartuta verikontaktissa. Verikontaktin välttämiseen kun ei esim. harrastuksissa tai terveydenhuollossa ole yhtä tehokasta keinoa kuin on kondomi seksissä.

Uuden tai satunnaisen seksikumppanin kanssa kannattaa kaikkien käyttää kondomia, HIV statuksesta riippumatta, koska se suojaa tehokkaasti myös muilta seksuaaliteitse tarttuvilta mikrobeilta. Muistanemme klamydia-, A-hepatiitti- ja tippuriepidemiat Suomessakin..

"Hiv-tartunnan saanut voi joutua syytetyksi tilanteessa, jossa hän ei ole kertonut tartunnastaan ennen seksiä, vaikka hän olisi toimivalla lääkityksellä."

Koska potilaan HIV kannat voivat milloin tahansa muuntua vastustuskykyiseksi antiviraalilääkityksen komponentteja vastaan, eivätkä kaikki muista käydä kokeissa jne., on infektiostaan kertominen paras tapa huolehtia siitä, että seksikumppanilla on mahdollisuus tehdä omaa terveyttään koskevia valveutuneita ratkaisuja. Läpinäkyvyys kaikessa, myös avoimuus oman HIV statuksen kohdalla, estää stigmatisaatioita. Salailut nimenomaa lisäävät epäluuloja, myös stigmatisaation muodossa.

Asioita kannattaa tarkastella oman näkökulman lisäksi muiden yksilöiden saappaisiin asettumalla sekä joukon suunnalta käsin.

"Lainsäädännön tulkitseminen näin on rakenteellista syrjintää ja se pitää stigmaa yllä"

Käytäntöä voi vaikkapa suhteuttaa epileptikkoon ja autolla ajamiseen.

Edit: Itse asiassa ilahduttavasti ylläolevan kirjoituksen sävyn vastaisesti Positiiviset RY tekee kuin tekeekin selväksi kantansa koskien tartunnasta kertomista ja turvaseksiä: "Seksisuhteessa kumppanille on tehtävä selväksi, että turvaseksi on ainoa tapa olla seksikontaktissa, eikä asiasta edes neuvotella. Vaikka turvaseksissä pitäytyminen on moraalisesti katsoen molempien velvollisuus, ja vaikka kumppani ei välittäisi koko asiasta, jää oikeudellinen vastuu hiv-positiiviselle."

https://www.positiiviset.fi/fi-FI/hivista/pitaeaekoe-tartunnasta-kertoa