Kevättuuletus jatkuu: Olympiaurheilija tuli kaapista (juttukommentit)

  • 1 / 9
  • human
  • 7.5.2013 17:48
Jaa-a, kuinkahan ne Tongan kuningaskunnassa ottavat Amini Fonuan ilmoituksen.
Siellä on nimittäin vielä laissa homoseksuaalisuus laitonta miehillä ja laeissa (Viktoriaanisen siirtomaavalta-ajan lähetyssaarnaus-asenteiden peruina) vielä miehille jopa 10 vuoden vankeusrangaistus homoseksuaalisuudesta.
Naisilla ei ole rangaistavaa.

LGBT-oikeudet Tongalla >> http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Tonga
ILGA, Tonga >> http://ilga.org/ilga/en/countries/TONGA/Law
Tonga on osa Ponynesiaa >> http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_by_country_or_territory#Polynesia

Noh, ehkä Tongan kuningas tuotamyöten kumoaa lain ja säätää samalla maahan tasa-arvoisen avioliiton, etteivät menetä olympiauimaria Uuteen-Seelantiin ... tosin, muutamat kristilliset liikkeet ovat ottaneet Tongan haltuunsa taannoin ja vaikka siellä onkin laissa uskonnonvapaus, maan hallitus ja media ovat hyvin kristinuskovaisia. Esimerkiksi Tongan yleisradio on kieltänyt lähettämästä sellaista materiaalia, joka on ristiriidassa kristinuskon opinkappaleiden kanssa.

Kommenttia muokattu: 07.05.2013 klo 19:51
  • 2 / 9
  • Ossi Halme
  • 7.5.2013 19:21
Pitää aika pitkälti kaivaa oikeuden pöytäkirjoja, jotta löytäisi Tongalta edes syytteen sodomiarikoksista. Jos sosiaalista painetta ei lasketa, niin suhteellisen kuollut pykälä kai kyseessä. Kyseessä on vieläpä pieni, saarista koostuva valtio, jonka itresseissä tuskin on laittaa maan tunnetuinta olympiaurheilijaa hiillostettavaksi.

Amini Fonuanilla on kaksoiskansalaisuus (Tonga/U-Seelanti) ja hän on lähes koko vuoden Yhdysvalloissa, joten uskoisin miehen olevan turvassa.

Asetelmaa voi katsoa myös toisesta suunnasta. Jos joku edes teoreettisen rangaistuksen uhalla antaa tällaisen ilmoituksen, niin miten samaa aihetta ei voi edes yleisellä tasolla käsitellä maassa, jossa oikeusturva on vahva (lähinnä Suomea tarkoitan)?
  • 3 / 9
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 7.5.2013 20:35
Jos oikein noita Ilgan ja Wikipedian tietoja Tongasta tarkastelin, niin tarkasti ottaen miesten homoseksuaalisuus sinällään ei ole rangaistavaa. Sitävastoin homoseksuaalisten miesten tekojen rangaistavuus on laissa.

Koetin selvittää verkosta, sovelletaanko noita lakipykäliä edelleen. En löytänyt mainintoja puoleen taikka toiseen. Homoseksuaalisuudesta Tongalla on suhteellisen vähän mitään tuoretta tietoa.
  • 4 / 9
  • human
  • 7.5.2013 21:28
Juhani, niinhän se muissakin tuomiomaissa tuomitaan teoista, eikä pelkästä olemisesta.

Tongan tilannetta selittänee varmasti pitkälti se, että tongalaisista kristinusko a tunnustaa noin 98 %. Heistä n. 41 % on metodisteja (Free Wesleyan Church of Tonga), 16 % katolilaisia, 14 % kuuluu Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkkoon, 12 % Tongan vapaakirkkoon ja muut ovat adventisteja, helluntailaisia, Tokaikolo-metodisteja ja anglikaaneja.

Tongalta näytti olevan kommentteja viime ajoilta "kristillisen alatyylin" lisäksi tyyliin että "meillä Tongassa ei ole homoja".

No nyt on, ainakin tongaa edustava.
Tonga pääsee kohtaamaan asian ihan kasvotusten.

Kommenttia muokattu: 07.05.2013 klo 21:37
  • 5 / 9
  • Ossi Halme
  • 7.5.2013 21:30
Tarkistelin tietoja luotettavasta lähteestä ja "lähihistoriassa" ei edes syytteitä ole nostettu. Tosin "lähihistorian" määritelmää ei kerrottu. Kyseessä voi hyvinkin olla kuollut pykälä, jota roikotetaan lakikirjoissa joko muuten vaan tai kauppatavarana (ts. luvataan poistaa pykälä, jos vastineeksi saadaan asia X).

Teoriassa voi olla siis tuo 10 vuoden maksimirangaistus teoista, mutta edes syytteitä ei ole nostettu aikoihin ja koko valtion vankiloissa on yhteensä alle 200 vankia (jos muistan oikein). Käsittääkseni kyse on todella näistä vanhoista siirtomaa-ajan jäänteistä. Muistelisin että juuri Oseaniassa ja Polynesiassa sukupuoliroolit ovat tuontitavaraa Euroopasta.
  • 6 / 9
  • human
  • 7.5.2013 21:40
Niinhän se tuolla Oseaaniassakin, kuten aluksi Euroopassa ja sitten joka puolella muuallakin kävi. Evankelistat ja sitten lähetyssaarnaajat singahtivat paikalle sanomaan että ei se nyt käy enään että te rakastelette luonnollisesti, kun tämä meidän luonnoton kristinusko vaatii että rakastelu on vain lisääntymistarkoituksessa juuri ja juuri sallittu ja kaikki muu kauhiaa syntiä vaan.

Tongan historiahan kestoo että sikäläisten omien uskontojen papit vastustivat kristinuskoa, mutta Tongan kuninkaat kiinnostuivat siitä ja ottivat omakseen - lähetyssaarnaajat varmaan kertoivat että tällä kristinuskolla voi kätsysti hallita. Meillä Euroopassakin tehdään niin :P

- - -

nyky-tongalaisethan eivät ole järin sporttista porukkaa. Yli 30-vuotiaista tongalaisista noin 92 % on ylipainoisia tai liikalihavia, minkä vuoksi lähes 20 prosenttia väestöstä sairastaa diabetesta. Sikäläinen kuningas tosin koetti näyttää mallia ja laihdutti 80 kg. Eli he ovat tuonti-urheilijoista kovasti riippuvaisia. Nyt vaan sitten heille sattui oikein tosi miesten mies tuonti-urheilijasuuruudeksi.

Tongan urheilijaedustuksessa Lontoossa heidän homoedustuksensa joukkueessa näytti olevan prosentuaalisesti aika vahva - eli lipunkantaja tässä
http://www1.pictures.zimbio.com/gi/Amini+Fonua+2012+Olympic+Games+Opening+Ceremony+sLmmsSUYPPVl.jpg

Ja tällä kuvalla voi sitten umpi-hetero-tutuilta arvuuttaa, että kuka (ainakin) tässä on homo
http://image.cdnllnwnl.xosnetwork.com/pics32/800/AN/ANUWZZPLJVJQTDE.20120323045422.jpg

Kommenttia muokattu: 07.05.2013 klo 21:58
  • 7 / 9
  • Ossi Halme
  • 8.5.2013 14:24
Tämä on mielenkiintoinen tapaus seurata. Edelleenkään en usko mihinkään todellisiin sanktioihin.

Mutta jos nyt haluaa stereotyypitellä, niin otetaanko tähän ratkaisumalliksi koodinimi "USA" eli selkääntaputtelijoita riittää, monarkki tarttuu puhelimeen ja kaikki on hyvin.

Vai otetaanko ratkaisumalliksi koodimi "Finlandija" eli kun kaappiin ei ukkoa saa takaisin työnnettyä eikä Siperiaankaan enää voi lähettää, niin lakaistaan maton alle, tuodaan kaappi päälle ja odotellaan niitä ensi vuoden eli 1972 Münchenin kesäkisoja tulevaksi.
  • 8 / 9
  • martin
  • 8.5.2013 15:05
Hieno uutinen! Ilahduttavaa on myös lukea siitä, kuinka vaivatonta homoudesta kertominen on ollut.
Tonga on hyvin kristillinen yhteisö ulkoisesti katsottuna. Kristinuskon tunnustaminen on ilahduttava asia - takaahan se todellisena ikuisuuden, mikä on enemmän, mitä tämä maailma voi koskaan tarjota.

Pieni huomio ylläolevaan tilastointiin:
Tongalaisista ei ole virallisesti kuitenkaan 98 % kristittyjä, sillä 14 % on mormoneja, jotka eivät ole kristittyjä. Määritelmällisesti kristinuskoon kuuluminen täytyy täyttää minimivaatimuksen, jota mormonismi ei täytä (ainakaan kristilliset kirkkokunnat eivät tunnusta mormoneja kristilliseksi heidän omasta väitteestään huolimatta). Yksi keskeinen vähimmäisvaatimus on kolminaisuusoppi, jonka mormonit kieltävät.