Nalle Pub myyty - ravintola menee kiinni (juttukommentit)

  • 3 / 20
  • SaintJudy
  • 11.11.2013 19:41
Monta kivaa iltaa tuli vietettyä Kaarlenkadulla, se ensimmäinenkin löytyi aikoinaan Nallesta. Aikoinaan 1990-luvulla Kallioon muuttaessa Nallesta muodostui keskiö, jossa tutustui ihmisiin, sceneen...ja kaupunkiin.
Nallea ikävöiden - vaikka olihan tuo aika räkälä no...silti siellä tuli käytyä, vaikka ote hieman lipsui viimisinä vuosina. Nallessa ei ollut samanlaista homobaarin lihatiskillä pönöttämistä. Nallessa sai istua myös yksin rauhassa.

______________

"Ainakin yksi kilpailija ehti poistuakin näyttämöltä: menneistä Kallion seudun sateenkaaribaareista muistetaan Helsinginkadun varrella toiminut Pore."

Hesarilla, nykyisessä Pasificon tiloissa sijainnut Pore oli muuten Nallen perustaneiden toinen baari Kalliossa. Se taisi olla liian iso bilepaikaksi tuolloin, varsinkin kun Kallion baarit ja ravintolat eivät saa olla auki neljään.
  • 4 / 20
  • Byebyebear
  • 11.11.2013 19:55
Kunpa olisin tiennyt tästä aiemmin niin olisin mennyt kunnioittamaan viimeistä aukioloiltaa.
  • 6 / 20
  • Ulkosuom.
  • 11.11.2013 22:50
"Kallion "kulmien" viimeinenkin rosoisuus ehti siloittua ja alue on rauhoittunut merkittävästi".

Uteliaisuuttani kysyn mitä tuo merkitsee/merkitsi? Asuin 1997-1998 vuoden verran Sturenkadulla Meiran paahtimon vieressä ja kuljin metrolle Vaasankatua pitkin minkä piti olla armoton "reeberbaani", mutta en koskaan havainnut siellä muuta kuin kourallisen pornokauppoja ja hieromoja, mikä mielestäni oli jo silloin niin arkista ettei se "reeberbaanin" mittasuhteita täyttänyt.
Lähinnä laitapuolenkulkijain ja kaljabaarien räyhäjengin esilläoloon viittaa tuo, ei niinkään syntisiin lihan iloihin. 1990-luvun loppupuolella asustelin itsekin useita vuosia ensin Sörkässä ja sitten Harjussa. Jos kulki Hesaria vähän ennen Alkon aukeamista, joutui joskus kirjaimellisesti hyppimään kadulla makoilevien viinakaupan aukeamista odottavien hahmojen yli. Vaasankadulla taas tuntui ilta-aikaan olevan kännisten tappeluita meneillään useita yhtä aikaa. Maksullinen (nais)seura oli noihin aikoihin jo siirtynyt lähinnä Aleksis Kiven kadun ja Teollisuuskadun nurkille. 1990-luvun alussa meno oli villimpää - tai ainakin viattomassa mielessäni se tuntui sellaiselta. Ehkä isot pojat voisivat vahvistaa tai tyrmätä käsitykseni?
voi ei nalle pub sulkee! toivottavasti tilalle tulee jotain uutta mielenkiintosta ei mitään kiinteistövälityksiä tai muuta sellaista!
Kalliosta ja sen tienoosta minulla on vuosikymmenten kokemus nuoruuden ajoiltani. Jotenkin nyt siellä stunnaisesti liikkuessa tuntuu, kuin alue olisi aiemmasta hieman tai joillakin alueilla paljonkin keskiluokkaistunut. Silloin ennenvanhaan hyvään aikaan meno niillä kulmilla oli nykyistä raisumpaa. Tiesimme mistä sai ostaa pimeän pullon ja mistä sai maksua vastaan pimpslooraa. Nykyisin siinä korttelissa on rukoushuone tai muu armopaja. Kännitappeluita näimme Helsinginkadun tienoilla vähän väliä. Toki niitä sattuu siellä luultavasti edelleenkin, mutta ei ole sattunut kohdalle.

Kaljakapakat ovat mielestäni lisääntyneet aikaisemmasta. Flemminginkadun yhdessä korttelissa taitaa olla viisikin kapakkaa melkein vieretysten.

Erilaisia palveluyrityksiä on niillä tienoin vaikka mihin lähtöön. Siellä pistäytyessä voi hankkia sujuvasti rakennekynnet, uuden meikin, hierontaa, erilaisia terapioita ja vaikka mitä. Ei täällä Espoon periferiassa voi edes haaveilla niin monipuolisista palveluista. Lähistöllä on vain jäätelöbaari ja elintarvikemyymälä. Nekin ovat kohta lopettamassa. Lähimpään postitoimistoon pitää matkata monta kilometriä.

Kallion tienoo on edelleen eläväinen ja värikäs paikkakunta. En yhtään ihmettele, että homot ja lesbot tuntuvat siellä viihtyvän.
Ajallisesti Nalle on ollut aika kauan olemassa - ja sitä kautta sillä on tietysti monille isoa merkitystäkin. Nuorimmat viime vuosien illanviettäjät eivät olleet vielä syntyneetkään silloin kun Nalle avasi ovensa.

Nalle ei ollut koskaan minun kantapaikkani tai yössä liikkumisen kiintopiste, vaikka totta kai siellä(kin) on tullut joitain iltoja vietettyä tai ainakin alkuillasta poikettua, kun lähimailla on tullut pitkään asusteltua. Keskustan ilot ovat kutsuneet enemmän. Lisäksi säännöllinen baarittelu on viime vuosina osaltani vaihtunut hyvinkin satunnaisiin ulkonakäynteihin.

Koetin verestää muistojani, mutta ensimmäisestä Nalle-vierailustani ei ole muistijälkeä. Toisin kuin vaikkapa Poreesta ja Fairytalesta.
Sorruin silti hieman nostalgiseksi...

Muutin Kallioon vuonna 1995, tuolloin ei ollut hirveästi paikkoja, jossa käydä, joten Nalle oli Kalliossa se keskipiste, keskustassa se taisi olla H2O. Ensimuistot Nallesta oli hyviä, poke toivotti aina hyvää iltaa, auttoi takin päälle - muisti nimetkin. Tunnelma oli tiivis ja hyvin, hyvin humalainen. Korkeat penkit ikkunan vieressä oli kuin kananorret, takana oli pari biljardipöytää. Joku kantis testamentasi puisen nalle-veistoksen baarille, pöydästä tuli nopeasti "meidän" vakipöytä, tosin usein joutui istumaan kaljakorin päällä, kun ei ollut tuoleja. Ilma oli sininen tupakansavusta. Paikka räjähti lauluun, kun Värttinän Oi Dai soi, tiskin takana olevat tytöt tanssi ja lauloi mukana. Nallen jukeboksiin ei saanut laittaa kuin yhden biisin yhdeltä artistilta, ei koko levyä soimaan. Ei rokkia, vanhemmat vakiasiakkaat eivät pitäneet siitä. Laitettiin silti, tosin ainoa vaihtoehto oli Depeche Moden Violator. Offspringiä löytyi joltain kokoelmalta. Nallen jukebokin Top 10 oli Seta-lehdessä, mutta Depeche Modea ei sieltä löytynyt.
Paloaseman ikkunoista saattoi bongailla homobaariin tiirailevia ja naureskelevia palomiehiä. Valomerkin jälkeen lähdettiin kimppataksilla Mamaan. Myöhemmin kaksi taksia vei joko Lostariin tai Mamaan - tai Tintin-grillin kautta kotiin.

2000-luvulle tultaessa kävin Nallessa harvemmin, uusi uudet omistajat scene ja kaljupäitä muistutti 1990-luvun rekkalesboja, entinen lesbobaari oli muuttunut, mutta ei niin hirveästi. Puunallen ympärille oli muodostunut uusi joukko kantiksia. Muitakin vaihtoehtoja oli, Nalle ei ollut enää se keskiö ainakaan minulle.

Kallio on muuttunut viime vuosina aika lailla, kivijalkapuodit ovat kokeneet rakennemutoksen, uusia ja uudenlaisia yrityksiä on avattu. Itse kaupungin keskusta on laajentunut, Kalliosta on tullut trendikäs alue. Flow-festarin siirtyminen Suvilahteen ja Kuudes Linja konsepi toi mukanaan muunlaista yrittäjää. Kalliossa voi käydä kahvilla, syödä orgaanista tai luomuruokaa ja shoppaillasamalla vintagea entisten divareiden ja kirppareiden sijaan. Onneksi ainakin vielä uudet yrittäjät ovat aika lailla DIY/"hipsteri"-aatteella mukana, suuret ketjut eivät ainakaan vielä ole löytäneet Hakaniemeä edemmäs. Kalliolle on käymässä Kotikatu-ilmiö: Punavuori on muuttamassa koko porukalla Kallioon.

Ajat muuttuvat, kaupunki muuttuu. Valitettavasti kaikki eivät pysy siinä muutoksessa mukana. Ehkä tilalle tulee jotain muuta.
Tuli siellä aikoinaan pelatttua flipperiiä, jota siellä ei ole ollut enään vuosiin.
Vietimme viikonloppua Italiassa ECMC:n virallisessa vuosikokouksessa. Tämän vuotisessa kokouksessa tietoon saatettiin useampikin surullinen uutinen poismenneistä jäsenistä sekä kerhoista.

Kokouksen jälkeisen illallisen aikana puhelimeeni tippui uutisia MSC Finland – Tom’s clubin syyskokouksesta Helsingistä. ”Not the all news were good” tiivistin saamani viestit englantilaiselle pöytäseuralleni. Tässä vaiheessa tietotoimistoni vielä varjeli minua tiedosta Nallen kohtalosta. Sunnuntaisessa kokouskoosteessa Nallen kohtalostakin jo varoiteltiin.

Maanantaina Münchenin lentokentällä avasin puhelimeni hetkeksi kellonaikaa tarkistaakseni, kun sinne piippasi lopullinen ilmoitus: ”… kaupat allekirjoitettu tänään. Tulevaisuudesta ei tietoa.”

Helsinki- Vantaan lentokentällä saimme viestin Nallessa käynnissä olevista ”hautajaisista”. Suuntasimme siis suoraan kentältä Nalleen kilistelemään laseja ystäviemme kanssa Nallen viimeisen tunnin ajaksi.

Erityisesti viimeisen seitsemän vuoden aikana olen viettänyt Nallessa lukemattomia ikimuistoisia hauskoja mutta välillä myös surullisia hetkiä. Ravintoloita, pubeja ja baareja tulee ja menee, mutta Nalle säilyy niin minun kuin kymmenien muiden kanta-asiakkaiden muistissa.

Helenalle ja Charlielle toivotan sydämestäni hyvää jatkoa; asioilla on tapana aina järjestyä jotenkin, vaikka tulevaisuus hetkittäin näyttäisikin synkältä.
Tuli mieleen vielä yksi juttu... Aikanaan siitä ulko-oven ja miesten vessan välisestä jassosta irtosi ihan hyvät taskurahat - jotka toki illan mittaan hupenivat pariin juomaan - silloin kun sormi vielä oli vireessä ja markat kilisivät taskussa... ;)
  • 18 / 20
  • Tähdentäjä
  • 14.11.2013 13:44
"Esimerkiksi alkuaikojen tanssikoroketta ei enää ole"

Korokkeella oli koko ajan pöytiä ja tuoleja, tanssimiseen en koskaan nähnyt sitä käytettävän. Oikeina alkuaikoina sillä kohtaa oli biljardipöytä.

"Nalle sai avajaistensa jälkeen myös kilpailijoita. Ainakin yksi kilpailija ehti poistuakin näyttämöltä: menneistä Kallion seudun sateenkaaribaareista muistetaan Helsinginkadun varrella toiminut Pore."

Poreen perustivat Nallen alkuperäiset omistajat (myytyään muutaman toimintavuoden jälkeen paikan taholle, joka asiakkaiden iloksi halusi jatkaa homobaarilinjalla).
Tänään Nallen ovessa oli lappu, jossa lukee "Suljettu remontin vuoksi. Helsinki Bar avataan pian uudella konseptilla".
Siellä tapasin elämäni naisen.. heinäkuun 4. 2006..jalkapallon merkeissä!
Italia voitti 1-0 Saksaa vastaan.. vaihdettiin ensimmäinen suudelma.
Mut kutsuttiin "espressolle ja saunaan" .... ja vielä samoilla mennään 2015! Tosin saunassa ei käyty koko kuumana kesänä ja espressokin jäi juomatta😀