• sleepygay

Hmph!

Minä olen kyllä vähän pettynyt kirkolliskokoukseen. Ja Savon sanomiin myös. Savon sanomiin lähinnä siksi, kun nettikeskustelussa minun viestini ilmeisesti sensuroitiin, kun se on sieltä kadonnut. Kirjoitin eräälle henkilölle vastineeksi jotain Raamatusta, mutta joku on varmaankin painanut "ilmoita asiattomasta viestistä" -nappulaa tai jotain. Olen varma, että viesti nimittäin meni perille. Ja viestini ei kyllä ollut asiaton! Tai ehkä se on vain muutan vaan kadonnut "bittiavaruuteen".

Kirkolliskokoukseen olen pettynyt ensinnäkin sen koostumuksen takia. Nuorien osuus on todella pieni. Toisaalta, nuoret eoavat kirkosta sitä tahtia, että varmaan koostumus on pikapuoliin sellainen kuin kirkolliskokouksessakin. Minkähän takia kirkosta eroaminen on niin suosittua? En tarkoita nyt homojen keskuudessa, vaan ylipäänsä ihmisten. Joskus Nyt -liitteessä oli joitain syitä selitetty, mutta en kyllä enää niitä muista.

Toinen asia, miksi olen pettynyt kirkolliskokoukseen on sen kanta homoseksuaalisuuteen. Raamatun tulkinta lopetettiin ilmeisesti sen jälkeen, kun se kirkolliskokouksessa joskus ammoin hyväksyttiin.

Joitain keskusteluja seuranneena tuntuu, että monet homot eivät tunnu ymmärtävän, että parisuhteen siunaamisella voi olla joillekin ihmisille suuri merkitys. Vaikka itse ei sitä haluaisikaan, niin minusta voisi kuitenkin vähän osoittaa lojaaliutta ja vaatia sitä.

Olen tänään miettinyt aika paljon uskonnollisia asioita. Osittain siksi, kun tänään nuortenillassa keskusteltiin asiasta. Mietin kyllä itsekin asiaa aikaisemmin päivällä. Olen vahvasti sitä mieltä, että kirkon (siis Suomen evankelis-luterilaisen kirkon) pitäisi päättää, että kenen "puolella" se on. Minusta osa kirkon ongelmista johtuu yksinkertaisesti siitä, että se yrittää liian kovasti olla kaikkien kirkko. Valitettavasti se on mahdoton tehtävä. Jo sen takia, kun kirkossa on mm. lestadiolaiset, jotka näkevät kaiken niin, että tie taivaaseen käy vain ja ainoastaan heidän kauttaan. Minusta tällaisten ääriliikkeiden paapominen pitäisi lopettaa.

Helpointa olisi, jos lestadiolaiset ynnä muut herätysliikkeet vain perustaisivat omat uskonnolliset yhdyskuntansa ja siinä se. Siinä päästäisiiin samalla kertaa eroon mm. naispappeuden skismasta. Monissa herätysliikkeissä kun sattuu olemaan melko patriarkaaliset käsitykset (esim. lestadioalisissa seuroissa naisilla ei ole oikeutta pitää puheita. Heti tulee mieleen se, kun Itä-suomen maaherraa ei meinattu päästää puhumaan suviseuroissa Maaningalla, koska hän on nainen). Kirkko menettäisi siinä tietysti paljon veronmaksajia, mutta minusta kirkko ajattelee jo nykyäänkin liikaa vain rahaa.

Ainahan puhutaan vain siitä, kun kirkko menettää lisää veronmaksajia. Eikä näin ole pelkästään "tavallisissa" sanomalehdissä, vaan ihan kirkon omissakin lehdissä puhutaan ihan samoin (ainakin kuopiolaisessa "kirkko ja koti" -lehdessä). Ja samalla kun puhutaan vielä seurakuntalaisista asiakkaina, niin jotenkin vaan tulee sellainen olo, että rahastako tässäkin on vain kyse.

6 kommenttia

martin

26.2.2008 00:33

Juuri näitä asioita mietimme eilen Turun kristillisessä piirissä.
Minustakin "laimea" kirkko ei ole hyvä asia. Minun on vaikea ymmärtää herätysliikkeitä siltä osin, että niissä korostuu entisestään jotkin pyhityselämän kohdat. Kirkko heijastaa kuitenkin Jumalan äärettömyyttä.
---------
Kuinka valmiita olemme toimimaan ja tekemään vapaaehtoisesti, vailla omia pyyteitä...?

sleepygay

26.2.2008 00:53

Ja herätysliikkeillä on usein myös omia ja keksittyjä vaatimuksia. Esim. vanhoillislestadiolaisilla on mm. television katsominen on kielletty. (Anteeksi, jos "jauhan" lestadiolaisista, se vaan on herätysliikeistä tutuin).

Minua ei haittaa kirkollisveron kerääminen, koska minulla ei ole mitään sitä vastaan, että papit saavat palkaa. Mutta minusta liikaa kiinnitetään siitä huolimatta siihen, että kirkko menettää tulojaan. Minusta olisi hyvä, jos kirkko antaisi menijöiden mennä ja keskittyisi niihin, jotka vielä kirkon jäseniä. Työpaikat tietysti vähenisivät evankelis-luterialisella kirkolla, mutta muodostuneet pienemmät kirkot antaisivat kuitenkin saman verran töitä.

Hautausmaiden hoito pitäisi sirtää valtiolle, koska pienet seurakunnat eivät niistä pystyisi huolehtimaan. Tai sitten eri kirkot voisivat tehdä jonkinlaisen sopimuksen niistä.

Apoptoosi

26.2.2008 11:40

Sleepy dear, miksi maksat, ja maksamalla tuet organisaatiota, joka ei sinua hyväksy?
Tarvitsetko uskosi tueksi institution?

Lähetänkö vai tuhoanko viestin? Taidanpa lähettää, vaikka nämä uskonasiat ovat minulle lähinnä vastenmielisiä. Kirkon jäsenyys olisi minulle vähän kuin juutalainen, joka äänestäisi natseja. Kävin kerran ulkomaalaisen ystäväni kanssa ev.lut. kirkossa. Sisällä kirkossa hän totesi hyvin vakavana " Jumala ei asu täällä".

Dragon-85

26.2.2008 13:21

Mietin vaan - kuten aina tällaisten tekstien kohdalla - olisitko valmis tyytymään siihen, että kirkko sanoo selvästi ja suoraan, että mitään siunausta ei tule? Monesti kun puhutaan siitä, että kirkon pitäisi esittää selvä kanta, viestistä paistaa läpi se, että halutaan kirkolta jokin tietynlainen kanta.

sleepygay

28.2.2008 02:11

Dragon-85, totta kai toivon, että kirkon kanta tulee lähitulevaisuudessa olemaan se, että parisuhteen siunaamiskaava otetaan käyttöön. Mutta olen kyllä valmis äänestämään jaloillani ja eroamaan kirkosta, jos niin pahasti sattuu käymään. Ja jos joskus kirkosta tulen syystä tai toisesta eroamaan, kerron kyllä varmasti kirkolle myös syyn.

Apoptoosi, maksan kirkollisverot kiltisti, koska mielestäni kirkko tekee todella arvokasta työtä. Ja kuitenkin kun seurakunnan tapahtumissa tykkään käydä, niin totta kai maksan. Minusta papit ovat palkkansa ansainneet (ainakin ne, joita juuri nyt ajattelen).

Dragon-85

9.3.2008 02:38

sleepygay, oikein! Oli kyse sitten mistä tahansa, niin esimerkiksi kasvottomasti netin kautta eroamisella ei viestitetä kenellekään yhtään mitään.