Päivi Räsäsen kiirastuli jatkuu: korkein oikeus myönsi syyttäjälle valitusluvan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Päivi Räsänen

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan arvioidaan korkeimmassa oikeudessa. KKO kertoi perjantaina myöntäneensä syyttäjälle valitusluvan.

Syyttäjän valituslupahakemus koski tapauksia, joissa väitetään Räsäsen kirjoituksessaan solvanneen homoseksuaaleja ryhmänä seksuaalisen suuntautumisen perusteella ja toisen henkilön julkaisseen tämän kirjoituksen internetsivustoilla. Räsäsen väitetään myös sosiaalisen median tileillä julkaisemassaan tekstissä solvanneen homoseksuaaleja ryhmänä seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Asiakokonaisuutta on puitu vuodesta 2020 lähtien. Poliisi katsoi alkuaan, ettei Räsäsen tekojen suhteen ole syytä epäillä rikosta. Valtakunnansyyttäjä kuitenkin määräsi poliisin aloittamaan tapauksessa esitutkinnan.

Keväällä 2022 käräjäoikeus hylkäsi syytteet. Kun käräjäoikeus hylkäsi Räsäsen syytteet, se totesi entisen sisäministerin puheiden ja kirjoituksien olleen loukkaavia, vaikka niiden vakavuus ei ulottunutkaan sananvapauden suojan ulkopuolelle. Syyttäjä valitti ratkaisun jälkeen päätöksestä, ja asiaa puitiin hovioikeudessa. Helsingin Hovioikeus hylkäsi Räsäseen kohdistuneet syytteet marraskuussa 2023. Syyttäjä valitti tästäkin päätöksestä.

Syyttäjä ei ole hakenut muutosta hovioikeuden ratkaisuun asiassa, joka koski Räsäsen lausumia eräässä radio-ohjelmassa

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Alkuaan kolme syytettä

Suomen Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisemassa "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi" -kirjoituksessa Räsänen katsoi, ettei homous ole "terve seksuaalisuuden variaatio" ja liitti homoseksuaalisuuteen erityisesti irtosuhteet ja vaihtuvat parisuhteet. Lisäksi Räsänen väitti kirjoituksessaan, että homoseksuaalisuus olisi tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö. Räsäsen mukaan hänen tekstinsä oli tarkoitettu seurakuntakäyttöön, ja tarkoituksena oli esitellä Raamatun opetuksia silloin ajankohtaisiin seksuaalieettisiin kysymyksiin. Myös Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa syytettiin tämän tekstin esilläpidosta, sillä hän on julkaissut kirjoituksen Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internet-sivustolla. 

Kesällä 2019 Räsänen hermostui kirkon pride-kumppanuudesta ja liitti Setaan sekä prideen käsitteet "häpeä" ja "synti". Kommenttiensa yhteyteen hän liitti kuvan eräistä Raamatun jakeista.

Joulukuussa 2019 Räsänen arvioi radiokeskustelussa, että homoseksuaalisuus on seurausta ihmisen geeniperinnön rappeutumisesta. Tuolloin Räsänen ja pappi Kai Sadinmaa olivat Yle Puheella vieraana Ruben Stillerin ohjelmassa. Keskustelun otsikko oli "Mitä Jeesus ajatteli homoista?". Räsänen totesi itselleen olevan ihan selkeän asian, että "Jumala ei alunperin luonut ihmistä homoseksuaaliksi. Hän loi heteroseksuaaliksi". Syyttäjä vaati oikeudenkäynnissä Yleä poistamaan joitakin osia Stillerin radio-ohjelman tallenteesta, mutta Yle on vastustanut vaatimusta.

Syytteen mukaan Räsäsen syytekohdissa tarkemmin yksilöidyt lausumat olivat homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä. Lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, joten ne ylittävät sanan- ja uskonnanvapauden rajat. Valtakunnansyyttäjä katsoi, että Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!