• Massa

Tässä ja nyt

Uutisotsikoissa kerrottiin Harvardin yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan mielen harhailu tekee ihmisen onnettomaksi. Ne jotka elävät päiväunelmissaan tuntevat itsensä alakuloisemmiksi kuin ne jotka onnistuvat olemaan koko ajan tässä niin ihanassa hetkessä. Joogan ja meditaation ajateltiin mahdollisesti auttavan.

Joitakin viikkoja sitten Masa poikkesi hiljaiseen lähiöbaariin. Kymmenkunta asiakasta tuijotti tuoppiaan hieman poissaolevan näköisenä. Baarin tumma puupanelointi, räikeän kirkkaat punaiset kuluneet sohvat ja baaritiskin yläpuolelle asetettu täytetty kettu toivat mieleen aikoinaan telkussa pyörineen Villin Pohjolan. Oudon kontrastin tälle unohdettujen ihmisten kokoontumiselle tarjosi kajareista popittanut NRJ jonka juontaja hehkutti seuraavan biisin jälkeen studioon tulevaa supervierasta. Ensin kuunneltaisiin uutta Rihannaa.

Pian studioon kutsuttiin Intiaan meditoimaan muuttanut elokuvaohjaaja Taavi Kassila. Naisjuontaja esitteli vieraansa ja kertoi että Rihannan "Only Girlin" jälkeen olisi tulossa kohta Taio Cruzin "Higher". Sitä ennen hän halusi kuulla Kassilalta miksi tämä oli muuttanut Intiaan meditoimaan. Vieras avasi suunsa ja ryhtyi esitelmöimään meditoimisesta ja korkeamman tietoisuuden tavoittelusta. Ja siitä miten hän saa toisinaan jumalallisia ennakkoaavistuksia. Kohta ääneen pääsisi myös Taio Cruz ja tulikuuma uusi biisi "Higher". Mutta sitä ennen Taavilta täytyi vielä kysyä pitikö hän muita ihmisiä alempiarvoisina ja vähemmän kehittyneinä. Vieras torjui hämmentyneenä tämän ajatuksen. Juontaja oli jo ihan fiiliksissään ja kehaisi kuinka hän ihaili näin mahtavaa asennetta. Ja nyt lopulta täytyi päästää Taio Cruz ääneen. Mutta vasta mainosten jälkeen.

Meditaatiokin on siirtynyt vähitellen nykyaikaan. Vielä vähän aikaa sitten pujopartaiset miehet istuivat alastomina teekuppiensa ääressä etsien korkeampaa tietoisuutta ja vapautuakseen materialismista. Nykyään salkkumiehet hiljentyvät rentoutumisromppuineen etsien lisävoimia entistä vaativampaan ja tuotteliampaan työpäivään. Tällä epäilemättä säästetään pitkällä aikavälillä vähintään 23 ylimääräistä miestyövuotta. Ehkäpä nämä oravanpyörässään juoksevat kokoomusjoogit ovat päässeet paljon pitemmälle meditaatiossaan kuin kaikki muut. Hehän ovat jo sulautuneet siihen kaikkein korkeimpaan eli Talouskasvuun.

Napapiirin pohjoispuolella asuvan erakoituneen Kalervon ei tarvitse mietiskellä ollakseen kiinni tässä päivässä. Kymmenistä kroonisista sairauksista kärsivällä avohoitopotilaalla ei haaveita enää ole. Kalervo huomasi ne turhiksi kun yksikään niistä ei ikinä toteutunut. Onneksi terveyskeskuslääkärin määräämät pillerit auttavat jaksamaan. Televisiosta hän katsoo lähinnä uutisia. On tärkeää olla kiinni nykyhetkessä. Fiktiot ja muut hömpät eivät häntä jaksa kiinnostaa. Kun juhlamokan terästää kossulla niin onni on hetken aikaa tässä ja nyt.

Länsimaista ihmistä tuntuu jotenkin vaivaavan jatkuva syyllisyys siitä että omaan elämään kaikesta huolimatta ei olla kokonaan tyytyväisiä. Hyväpalkkaisen duunin, omakotitalon ja nalkuttavan vaimon pitäisi riittää siihen että ajatukset eivät harhaile työpäivän aikana ja synnytä yhteiskunnalle kalliiksi tulevaa masannusta. Selviytyäkseen arkipäivästä helpoimmalla mahdollisella tavalla täytyy omien tarpeiden olla samanlaisia kuin muiden. Jos haluaisitkin jotain muuta niin vaaditaan loputtomasti kekseliäisyyttä, energiaa, varallisuutta, itsetuntoa ja rohkeutta elää juuri niin kuin oikeasti haluaisit. Ja jos omat tarpeesi ovat liian erilaisia kuin muilla niin sinut laitetaan rajoja murtavasta rohkeudestasi huolimatta lukkojen taakse.

Kansantaloudellisesti kannattavinta olisi geenimanipulaatiolla muuttaa ihmiskunnan perimää. Talouskasvun turvaamiseksi kaikkien ihmisten täytyisi motivoitua samoista asioista. Masannukset ja ahdistukset eivät yleensä liity taloudelliseen ahdinkoon vaan paljon useammin tunnepohjaisiin asioihin. Jos vaikkapa yksinäisyys tai läheisyyden kaipuu joskus poistuisivat ihan oikeasti uudella taulutelevisiolla niin minäkin voisin lupautua äänestämään kulmikkaissa terässankaisissa silmälaseissaan patsastelevaa pukumiestä. Silloin minä ja moni muu sekopää voisimme oikeasti motivoitua vaikka keräämään pulloja tai siivoamaan vessoja pakkoliikkeistä ja stressikohtauksista huolimatta koska sillä saisi lopulta palkinnoksi sen Ihanan Olon taulutelkkarin muodossa.

Asennemuutoksiin ihmiskunnalla ei sen sijaan ole erityisempää halua. Jos ihmisten ajatukset harhailisivat liikaa pois työn tekemisestä, jumalten palvomisesta ja yleisesti hyväksytyistä lisääntymisrituaaleista niin nykyisessä nopeatempoisessa maailmassa ihmisiä olisi lähes mahdoton hallita. Ja sehän vasta pelottavaa vallanpitäjien kannalta olisikin. Heille näkyvimmäksi ideologiaksi noussut uuskonservatiivisuus ja kaipuu menneiden aikojen yhdenmukaisuuteen on suoranainen lottovoitto.

Annie Lennox lauleskeli aikoinaan unelmista. Masalla varsinaisia unelmia ei enää ole mutta ajatukset harhailevat silti koko ajan paljon enemmän kuin Harvardissa ikinä haluttaisiin uskoa. Yksi suurimmista esteistä sille etten enää saa oikein mitään järkevää aikaan taitaa olla se ettei ajatuksia saa pidettyä kasassa tarpeeksi pitkään. Siinä mielessä meditaatio voisi tehdä itselleni aika hyvää. Toisaalta luultavasti siitä lopulta muodostuisi jonkinlainen huume eli istuisin huoneen nurkassa lootusasennossa aamusta iltaan. Muutaman tuhannen kupillisen vihreää teetä jälkeen nousisin lopulta uudelle tietoisuuden tasolle. Saisin lopulta jumalallisen viestin ettei mitään tietoisuutta ole vaan että elämä meni ohi mietiskellessä. Ja tuntisin itseni aivan hemmetin vittuuntuneeksi hukatun ajan takia.

Eräs kaverini lueskelee pankkien ja välittäjien asuntoilmotuksia aina sätkää kääriessään. Hänelle kelpaisivat lähinnä kantakaupungin tilavat perheasunnot arvoalueilta. Noin sataneliöinen parvekkeellinen sisäpihallinen ullakkohuoneisto (elämä on ristiriitaista) vaikkapa Ullanlinnasta voisi aika hyvin sopia hänelle. Ystäväni etsii tällä hetkellä ainoastaan rahoittajaa haaveelleen. Sinä vanhempi varakkaampi ihminen joka olet aikeissa kuolla kohta ja haluat itsellesi elitismistä kiinnostuneen perijän ota yhteyttä Masaan joka välittää yhteystietosi eteenpäin.