Postiamasalta

Näytetään bloggaukset lokakuulta 2011.

Ylikuumentunut prosessori

Vielä joitakin vuosia sitten yritin epätoivoisesti olla lukematta ja katselematta uutisia. Ajattelin että tasapainottomana ja ahdistukseen taipuvaisena voisin hieman paremmin jos en olisi niin tietoinen vihan ja väkivallan täyttämistä tapahtumista. Halusin turruttaa itseni viihteellä jotta en ajattelisi liian ahdistavia asioita.

Jossain vaiheessa jäin kuitenkin koukkuun nettilehtien loputtomaan uutisvirtaan. Aluksi nettiuutisten lukeminen tuntui jotenkin helpommalta ratkaisulta kuin tv-uutisten seuraaminen. Ihmisten keskinäistä vihanpitoa pystyi netitse katsomaan hieman kauempaa ja ruudun pystyi nopeasti sulkemaan jos ahdistui liikaa. Toisaalta juuri silloin yksittäiset hirveydet tuntuivat vielä enemmän irrallisilta kun niiden taustoista ei ollut juuri mitenkään perillä.

Viime viikolla sain tietää kiinalaisesta pikkutytöstä jonka yliajo ei kiinnostanut ketään. Englantilainen nainen taas heitteli vauvaansa pitkin lattiaa ja polki tämän päälle. Vauva sokeutui ja kärsii kovista kivuista. Anneli Auer odottelee oikeudenkäyntiään. Natseilla oli oma pikku kokoontumisensa Helsingissä ja se oli ainakin Hesarin iki-ihanien kommentoijien mielestä varsin hyvä homma. Joka kymmenes kyselyn kautta tavoitetuista kansanedustajista kannattaisi kuolemantuomiota.

Mitä enemmän luen uutisia sitä selvemmin huomaan symppaavani barrikadeille nousevia anarkisteja. Kun oma mieli vyöryy täyteen visuaalista materiaalia mitä erilaisimmista vääryyksistä ja sairaalloisista teoista, syntyy väkisinkin jonkinlainen vastareaktio. Ennen nälänhädät ja psykopaattien hirmuteot olivat jossain kaukana piilossa meiltä. Ne olivat muutaman rivin mittaisia välihuomautuksia paperisen sanomalehden keskisivuilla.

Nykyään on suosittua vaatia rangaistusten satakertaistamista ja kuvitella että pelkkä pelote poistaa järjettömät teot. Sen sijaan on niin epämuodikasta kysyä millainen maailma synnyttää murhaajia, raiskaajia tai ylipäätään patologisia vihaajia. Syiden ja taustojen pohdiskelu on nykypäivän modernien ihmisten mielestä niin perseestä että. Se on sitä työttömien, mielisairaiden ja kommunistien joutavaa zeitgeistia josta kukaan ei ikinä hyödy mitään. Jokainen on niin oman onnensa seppä ettei muiden kuin ihmishirviöiden tarvitse katsoa peiliin. Muut voivat kaikessa rauhassa kruisailla avoautolla kohti menestymisen ja rikastumisen unelmaa.

Yleensä kuolemantuomioita ja vastaavia huutelevat ovat juuri niitä joiden mielestä köyhyys on "vapaan yritteliäisyyden" väistämätön sivutuote. Syy siihen, miksi meillä Suomessa on kuitenkin suhteellisen turvallista, ei kyllä löydy hiljaisen kansan rauhallisesta mielenlaadusta vaan siitä ettei meillä ole isoa ja koko ajan kurjistuvaa alaluokkaa. Niinsanotut kovan luokan oikeistolaiset ovat yleensä hyviä talousmiehiä ja osaavat ulkoa sen mitä mikäkin asia valtiontaloudelle maksaa. Köyhyys ja katkeroituminen ovat silti aina yhtä ilmaisia.

On toki syytä ottaa huomioon että uutisvirta ja viihde on suunniteltu modernille uuden vuosituhannen ihmiselle. Erilaiset visuaaliset veriset uutiskuvat ovat eräänlainen jatkumo Lady Gagan videoille. Kaikki on jo nähty moneen kertaan jolloin ilmassa lentelevät ruuminkappaleet jaksavat kiinnostaa muutaman sekunnin ajan. Ero uusimman action-leffan ja todellisen uutiskuvan välillä tuntuu katoavan. Voi olla että pahoista asioista ei ole tarkoitus ahdistua kuin ehkä muutaman sekunnin ajan. Ja ainahan voi vaihtaa kanavaa.

Voisin elää varsin hyvin ilman väkivaltaisia uutiskuvia, Rihannaa heiluttelemassa ruoskaa taitavasti leikatuilla musiikkivideoillaan, mainoksia joissa perheenäiti on laihtunut tuhansia kiloja syömällä jugurttia. En kaipaa myöskään nopeita kyllä/ei valintoja, kännykkä-äänestyksiä tai julkkisten twitteröintiä. Jostain syystä en myöskään tarvitse tietoa siitä harrastettiinko BB-talossa seksiä vai ei. Ehkä siksi olenkin pelkästään iloinen siitä että aika monen modernin nuoren kaupunkilaisen mielestä olen ajatuksiltani so last season. Ja automaattisia päivityksiä en halua laittaa päälle.

Voisin myös väittää että uutisvyöry nakertaa uskoa ihmiseen. On tietysti hyvä muistaa että lukijoistaan kynsin ja hampain taisteleva media pyrkii herkuttelemaan traagisilla tapahtumilla ja jättää luottamusta ja positiivisuutta vahvistavat tapahtumat kokonaan käsittelemättä. Niinpä en suoranaisesti ihmettele että osa mökkien mummoista luultavasti lukitsee ovensa tuhanteen kertaan mennessään nukkumaan. Ehkä jossain vaiheessa itsekin päädyn samaan.

On silti epärealistista unelmoida että kelloa tässäkään asiassa voisi kääntää taaksepäin. Nopeatempoinen, visuaalinen ja pikavalintoja suosiva maailma vyöryy ylitsemme entistä intensiivisemmin tulevien vuosien ja vuosikymmenten aikana. Kaipa sitten koko ajan kehittyvä lääketiede mahdollistaa kollektiivisen tajuntamme pyörimisnopeuden kasvattamisen pillereiden avulla. Tätä vauhtia nykyiset informaation palaset ovat lopullisesti vaihtumassa visuaalisiksi välähdyksiksi joiden perusteella meidän olisi tarkoitus rakentaa oma maailmankuvamme.


Ei otsikkoa

Aika ajoin tulee kausia jolloin pysähtyy miettimään onko oma tämänhetkinen elämä pohjimmiltaan elämisen arvoista. Ideaalinen seuraus pohdinnalle olisi kai se että otaniemeläisen diplomi-insinöörin tarkkuudella näpyttelisi koneelle asiat joiden haluaisi tai toivoisi muuttuvan ja sitten rakentaisi viereen suunnitelman jota noudattamalla tavoite lähenisi. Jos vaikka elämäsi onni löytyy omasta kaksiosta Ullanlinnassa niin kovalla työllä ja tavoitteiden järjestelmällisellä noudattamisella kymmenen vuoden kuluttua sinulla voi olla oma yksiö Myllypurossa.

Omat onnen avaimeni eivät löydy omistamisen kautta. Itse asiassa olen pelottavan hyvin sopeutunut siihen ettei pienistä tuloistani riitä paljoakaan kuluttamiseen vaan sisältö elämään on pakko etsiä muualta. Pari päivää sitten julkaistun tutkimuksen mukaan suomalaiset nuoret pelkäävät köyhyyttä enemmän kuin mitään muuta. Köyhyys on heille pelottavampi asia kuin kuolema. Yhä enemmän onnellisuus mielletään samaksi asiaksi kuin mahdollisuus kuluttaa.

Voisin noin teoriassa olla onnellinen missä tahansa ränsistyneessä lähiössä, syödä punaisella leimalla merkittyjä vielä melkein syötäviä eineksiä ja pitää ylläni kirpputorilta parilla eurolla ostettuja vanhoja vaatteita. En välttämättä haluaisi vapaaehtoisesti tehdä äsken mainitsemiani asioita mutta loppujen lopuksi en niistä myöskään masantuisi yhtään enempää. En myöskään tarvitse iphonea, uusinta läppäriä tai kalleinta shampanjaa strippibaarissa samaan pöytään istuvalle itäeurooppalaiselle naiselle.

Vaikka käyttäisin seuraavan kuukauden siihen että piirtelisin kaavioita niistä asioista jotka koen ahdistavina ja tukahduttavina niin kuukauden kuluttua mikään ei olisi avautunut. Mieltäni kuormittavat asiat ovat luonteeltaan sellaisia joihin ei itse kovinkaan paljoa voi vaikuttaa vaan pohdiskelemalla voi lähinnä ainoastaan valita miten niihin haluaa reagoida. Ne voi joko työntää maton alle ja yrittää olla ajattelematta niitä liikaa tai niitä voi miettiä ja kokea hakkaavansa päätä seinään. Lopputulos on aina hyvin samankaltainen.

Ymmärrän hyvin että alakulo ja masantuneisuus ovat kierre joka ruokkii itseään. Lopulta nekin asiat jotka ennen näyttivät positiivisilta ovat samaa harmaata mössöä. Suomalaisen kulttuurin tietyt erityispiirteet, alkava pimeä vuodenaika ja oman luonteen melankoliaan taipuvaiset osat johtavat hieman samanlaiseen suuntaan. Tällä hetkellä tuntuu että olen vajoamassa jonkinlaiseen apatiaan. Toivottavasti se on väliaikaista.

Usein tippuessani alas synkkyyteen tunnen asiasta eräänlaista syyllisyyttä, ikään kuin angsti ja apatia olisivat merkki kiittämättömyydestä. Sanottakoon vielä kerran että kiitän kohtaloani siitä että olen saanut syntyä varakkaaseen maahan jolla on jäljellä vielä halua pitää huolta köyhistään ja sairaistaan. Vaikkei aina tarpeeksi mutta edes jotenkin. Ehdin joitakin vuosia sitten vierailla myös kehitysmaissa joissa ihmisten ongelmat olivat aivan eri sfääreissä. Kun harppoo jalattomien ja kädettömien kerjäläisten yli tulee helposti miettineeksi miksi hemmetissä itse tuntee olonsa kurjaksi vaikka on saanut näinkin paljon. Ihmismieli on kummallinen kapistus.

Voisin lyödä vetoa että suomalaisen masantuneisuuden tavallisin syy löytyy erilaisista yksinäisyyden ilmentymistä. Jotkut ovat kirjaimellisesti yksin ilman minkäänlaisia kontakteja muihin. Itse koen olevani emotionaalisesti yksinäinen eli olisin yksin vaikka kuinka ison joukon keskellä. Ihmisten ja päivittäisten kontaktien määrällä ei ole siihen tuntemukseen ratkaisevaa merkitystä. Olen opettelut olemaan sosiaalisempi ja puhumaan enemmän mutta sekään ei ole muuttanut asiaa puoleen tai toiseen.

Omista asioista ja tuntemuksista kirjoittaminen on siinäkin mielessä haasteellista että on olemassa paljonkin sellaista mistä ei voi näinä suvaitsevaisuuden aikoina blogissaan puhua. Rivien välistä voi tietysti aina yrittää lukea puuttuvia kohtia ja hyvällä onnella puolet arvauksista saattaa jopa osua oikeaan. Tapaani kirjoittaa on aina liittynyt tiettyjä masamaisia maneereja joita olen aika ajoin toistanut kyllästymiseen asti. Oikeassa elämässä en ole ollenkaan niin katkera ja kyyninen kuin moni saattaisi tekstejäni lukemalla kuvitella. Tai vaikka olisinkin niin mielenne on vähän iloisempi kun uskottelette niin.

Kirjoitin tämän bloggauksen enemmän itselleni kuin lukijoilleni. Ilmeisesti sisälläni on kuitenkin toive että näpyttelemällä asioita koneelle ja siirrettyäni ne nettiin lopulta huomaisin jonkun detaljin jota en ole näiden pitkien mietintöjen aikana vielä huomannut. Kanssani vuosien varrella keskustelleet psykologit ryhtyivät aina jossain vaiheessa levittelemään käsiään. Heidän oli hyvin vaikea keksiä mitään erityisen uutta näkökulmaa tilanteeseeni.

"Susta huomaa että olet miettinyt asioita todella todella paljon"
"Olet varmaan ajatellut näitä juttuja tosi monesta näkökulmasta"
"Jotenkin tuntuu että toi sun alakuloisuus on muodostunut osaksi sun persoonaa"
"Emt rofl lol"