• Roope2

Järkevä sittenkin

Töiden jälkeen hiippailin Akateemisessa. Ei ollut tarkoitus ostaa mitään. Tulin kuitenkin ostaneeksi Paavo Lipposen kirjan Järki voittaa.

Sepä olikin yllättävän mielenkiintoinen kirja. Intelligentin ja kosmopoliitin filosofin synteesi isänmaan historiasta ja identiteetistä. Selkeä näkemys, räväkkä sanan käyttö. "Rentoa brittityylistä tai newyorkilaista, mantroista vapaata herjan heittoa tai ranskalaista älymiekkailua."

Kahdessa asiassa olen Lipposen kanssa eri mieltä. Minulle sota ei ole suomalaisten identiteetin perusta enää kuten hän esittää. Minusta suomettumisen ajasta pitää puhua kriittisesti ja sitä pitää tutkia toisin kuin Lipponen kirjoittaa. Samaa mieltä hänen kanssaan olen siitä, että kansan syvät rivit eivät suomettuneet. Jonkinlaisen haavan suomettumisen aika on minusta kuitenkin jättänyt suomalaiseen sieluun ja se näkyy sosiaalisena ja kulttuurisena käpertymisenä sisään päin.

Paljon kirjoitettu intellektuellilista on vain pieni osa kirjaa, ei suinkaan se oleellisin.

Odotan malttamattomana lisää!

Taustaksi kerrottakoon, että pidin Lipposta kovasti arvossa vuoden 2006 presidentinvaaleihin saakka, jolloin hän puhui täysin käsittämättömiä Natosta. Ymmärrän sen poliittisena taktiikkana mutta en anna anteeksi.

2 kommenttia

Napalmia

27.5.2008 12:58

Miksei yksikään poliitikko kirjoita siitä, toteutuuko demokratia oikeasti suomalaisessa yhteiskunnassa ja miten monien kansalaisten on vaikea saada lakiin perustuvia oikeuksiaan?

Roope2

27.5.2008 17:44

Minusta erilaisia demokratian ja kansalaisoikeuksien määritelmiä viuhuu ainakin poliitikkojen puheessa tuon tuostakin. Niiden "oikeasti" toteutumisen tai toteutumatta jäämisen arvioiminen on varmaan sitten sitä politiikkaa.