Kulissin takaa

Näytetään bloggaukset joulukuulta 2007.
Edellinen

Joulun pyhät

Jouluaatonaatto

Anoppilaan Pohjanmaan pieneen merenrantakaupunkiin. Kauneimmat joululaulut.

Jouluaatto

Piirileikit on syytä ottaa heti aamusta ennen suihkua. Jääkaapin ovi (!) irtosi. Jouluhartaus. Joulupukki. Sibeliuksen joululaulusarja. Päivällinen. Jouluyön messu Pyhän Marian (kuinka sopivaa) kirkossa. Runebergin Julkvällen, Janssonin Kuusi, Jylhän Pyhä yö.

Joulupäivä

Päivä on hyvä aloittaa Bachin Jouluoratorion ensimmäisellä osalla: jauchzet, frohlocket, auf, preiset die Tage. Paavin siunaus urbi et orbi ja täydellinen ane. Päivällinen da capo. Kaadoin viinipullon matolle.

Toinen joulupäivä

Jouluoratorion toinen osa. Pähkinänsärkijä videolta. Päivällinen da capo. YL:n joulukonsertti radiosta.

Kolmas joulupäivä

Töissä. Lounas Hesellä. Tuli viesti ison tarjouksen läpimenosta: kolme työntekijää saa palkkaa kahden seuraavan vuoden ajan. Illalla jouluoratorion kolmas osa. Champagnea. Sikareita. Samuli Edelmannin laulamia virsiä.

Neljäs joulupäivä

Töissä. Joku on polttanut sikareita, liikaa. Stockmannillakin alkaa ennakkoale.

Viides joulupäivä
Kuudes joulupäivä

Seitsemäs joulupäivä

Häissä. Ranskalainen ayriäiskeitto goudaleivän kera, punaviinimarinoitu härkä brie-perunagratiinin, yrttivihannesten ja pähkinäisen vihersalaatin kera, hääkakku. Kuohuviiniä, valkoviiniä, punaviiniä, konjakkia, snapseja. Snapsilaulut helasta kvinttiin ja lukuisia muita, loistava toastmaster. Räiskyvä ilotulitus. Tanssia. Puheita.

Kahdeksas joulupäivä

Bachin Jouluoratorion neljäs osa. Uuden vuoden konsertti Wienistä. Komeita tanssijoita.

Jouluoktetti on nyt täynnä. Enää loppiainen ja Nuutin päivä jäljellä.



Näen punaista

Tämän bloggauksen lähtökohtana on minun patamustan porvarillinen yhteiskunnallinen katsomukseni, jolloin minulta ei luonnollisestikaan voi edellyttää syvällistä analyysia tai avarakatseisuutta.

Minun paatunutta sieluani riipii helsinkiläistan intellektuellien (leniniläisittäin hyödyllisten idioottien) puuha Leninin patsaan pystyttämiseksi. Siis Leninin. Siis Suomeen. Siis vuonna 2007.

Käsittämätöntä. Obegripligt.

Lenin on paha puu, josta kasvaa pahoja hedelmiä.

Ja haukunpa samaan syssyyn vielä Tampereen Lenin-museonkin. Kävin siellä jokunen vuosi sitten ja odotin kriittistä katsausta herran elämään, olihan Neuvostoliittokin kaatunut ja elimme 2000-luvulla. Ei siellä sellaista ollut. Ensin mietin, onko tämä koko museo vitsi. Pahoin pelkään kuitenkin, että sitä ylläpidetään vakavalla mielellä ja innoittuneesti. Siis Suomessa. Siis vuonna 2007.

Tuliko se nyt selväksi.

Hakusanat: diktatuuri, sorto, vaino, kansanmurha, pelko, mielivalta, terrori, nepotismi, sota, riisto, valhe, vankileirit, petos, mielisairaalat, murhaaja jne.


Kyynel silmäkulmassa

Olin tänä aamupäivänä lapseni esikoulun joulujuhlassa (joka oli yhdessä koulun eka- ja tokaluokkien kanssa). Oli se vaan niin liikuttavaa, herkistävää!

Ensin oli joulukuvaelma modernein lauluin mutta perinteisin sanomin ja asuin.

Sitten tuli tonttuohjelmaa, kuorolaulua, välillä koululaiset ja juhlavieraat lauloivat yhdessä.

Juhlassa tunsi sukupolvien perinnön siirtymisen seuraaville sukupolville.

Nu tändas tusen juleljus...



Kipiä

Mulla on nuha, yskä ja pitkästyminen. Kuume tulee aina illaksi, joten voi olla päivät töissä. En viitsisi tehdä enää mitään tänä vuonna. Kiva tuo konditionaali.


Korkeilla koturneilla

Eilen eräs yhdistys tarjosi joulupäivällisen Svenska klubbenissa täällä Turussa. Tai oikeastaan Svenska klubbenin tiloissa sijaitsevassa ravintola 5th floorissa.

Valitettavasti jälleen on todettava, ettei ruoka siellä yllä kaikkien mitalien ja kunniakirjojen tasolle. Söin yllätyksetöntä lammaspateeta, kummallisesti yrtti-parmesankuorrutettua merilohta ja mautonta juustokakkua. Eteläafrikkalainen punaviini oli helposti juotavaa.

Klubin talo on vaikuttava, sisustus seitsemänkymmentälukulainen. Henkilökunta puhuu ruotsia jopa keskenään, asiakaskunta pääasiassa suomea.

Ennen kotiin menoa nautin vielä sikaribaarin tarjonnasta.



Sun on kunnias kunniamme

Itsenäisyyspäivän ohjelma alkoi juhlajumalanpalveluksen (onko tämä juhla-Jumala eri tyyppi kuin arki-Jumala) seuraamisella televisiosta. Piispa Wrobelin suomen kielen lausuminen paranee vuosi vuodelta.

Seuraavaksi vuorossa oli patrioottinen promenadi. Se kulkee katedraalin kupeelta vapaussodan muistomerkiltä Vartiovuorelle jääkärimuistomerkille, sieltä Itsenäsyyden kivelle jokirantaan ja kenraali Ehrnroothin muistomerkille lääninhallituksen eteen ja siitä sitten vielä Mikaelinkirkkoa vastapäätä Mannerheimin muistomerkille.

Päivällisen aloitimme vaalalaisella leipäjuustolla ja raippaluotolaisella lakkahillolla, pääruuaksi nautimme lihakeittoa, sitten valikoiman jalasjärveläisiä juustoja ja ihan lopuksi Kultasuklaan Suomen lippu- ja Savoy-maljakkko-kohvehteja. Juomina nautimme bordeauxlaista punaviiniä, tyrnäväläistä vodkaa ja ilomantsilaista lakkalikööriä.

Kuudeksi menimme seuraamaan korttelimme kulmalle ylioppilaiden soihtukulkuetta sankarihaudoille. Sitten ehti vielä katsoa sotilasparaatin loput televisiosta kynttilöiden sytyttämisen jälkeen.

Sitten vielä hetki linnanjuhlia katkarapuleipien kera.

Itsenäisyyspäivä on minulle hetki pohtia kiitollisena edellisten sukupolvien niin rauhan kuin sodankin ponnistuksia ja mitä itse voisin tehdä, jotta voisin luovuttaa isänmaan onnellisena nousevalle sukupolvelle.


It's raining men

Firmallamme oli keskiviikkona pikkujoulu.

Ensin pelasimme minigolfia, sitten söimme Brahen kellarissa (metsäsienikeitto, ankanrinta, juustokakku) ja lopuksi menimme Vegasiin laittamaan jalalla koreasti.

Kyllä maailmassa on paljon kauniita miehiä:
tall, blond, dark and lean,
rough and tough and strong and mean.

Edellinen