• Kauneuspilkku

uutisointi sucks

Lapsiperheet joutuvat tyytymään vanhoihin kerrostaloasuntoihin pääkaupunkiseudulla, kertoi taloussanomat eilen verkkosivuillaan. Samaa uutista toitotti sitten iltasanomat verkkosivuillaan.

Vähän aikaa sitten uutisoitiin suomalaisten lapsiperheiden korkeasta verottamisesta.

Lapsiperhe tuntuu olevan uutisoinnissa nyt täky, jolla tällaiset muka-tutkimukselliset jutut nostetaan esiin. Käsittääkseni verojen määrä ei perustu lapsien vaan tulojen määrään. Sitä paitsi lapsiperheet saavat myös erilaisina tulonsiirtoina yhteiskunnalta huomattavia kädenojennuksia.

Asuntojen hintoja ei myöskään räätälöidä eri asiakasryhmille erikseen, vaan hinta on käsittääkseni sama, osti asunnon sinkku tai suurperhe. Varsinkin tässä asuntojutussa särähti monikin asia korvaan. Helsingin kantakaupungissa suurin osa asunnoista on käytännössä vanhoja eli käytettyjä kerrostaloasuntoja, jolloin ei pitäisi olla kovin suuri ihme, jos kantakaupungissa (tai kauempanakin asuva) joutuu niihin "tyytymään".

Se, mitä tyytymistä sitten esim. 90-neliöisessä asunnossa on yksi tai kaksilapsiselle perheelle, on toinen asia. (mikä käsittääkseni puolestaan on keskimääräinen lapsiluku)
Se on jo kulunut hokema, että suomalainen haluaa asua järven rannalla suuren kaupungin keskustassa omakotitalossa. Valitettavasti taloussanomien toimituksessa tämäkin hokema on otettu todesta ja ajateltu konkreettiseksi tavoitteeksi. "Tyytyvätkö" ihmiset muuten jugendasuntoon Eirassa, se kun on ihan törkeän vanha eikä niissä taloissa ole hissejäkään, johon vankkurit mahtuu?

Suomalaiset ovat pahasti velkaantumassa osittain juuri epärealististen asumishaaveidensa takia. Nykyisin lapsiperheen asunnon pitää olla mielellään parisataaneliöinen omakotitalo hyvillä kulkuyhteyksillä eli moottoritien lähellä, koska julkisillahan lapsiperheiden on niin vaikea kulkea. Ja ne tietullitkin koituisivat juuri näiden poloisten perhemaasturikuskien maksettavaksi. Asunnossa, siis mieluiten "karatnoa" muistuttavassa, kaiken pitää olla uutta, totta kait, koska vanha on epäkäytännöllistä, kulunutta ja varmaan epähygieenistäkin. Sitten siunaillaan lapsiperheiden kovaa kohtaloa, kun asumiskulut ovat suuret eikä jää rahaa lasten harrastuksiin, aikuisten "välttämättömistä" menoista puhumattakaan.

Koko tämä paskauutisointi vituttaa ihan sairaasti. Ensinnäkin lähdetään siitä, että on olemassa joku yhtenäinen ryhmä "lapsiperheet". Sitten kuvitellaan tälle yhdelle ryhmälle tietynlainen elämäntapa ja aletaan kirjoittaa sen pohjalta.
Ilmeisesti toimittajaksi pääsee kuka tahansa suoltamaan mitä tahansa paskaa, vähän niin kuin blogia tänne. Kunhan ei riko lakia, niin sana on vapaa. Toimittajalla pitäisi kuitenkin olla suurempi vastuu kuin yksittäisellä nettiin kirjottavalla kansalaisella. Jos veronmaksajien keskusliitto julkaisee tutkimuksen lapsiperheiden verotuksesta, pitäisi ehkä miettiä, mitä tämä järjestö ajaa tutkimuksellaan, eikä vaan kritiikittömästä siteerata sitä ja lähteä sitten siunailemaan sen pohjalta asioiden tilaa? Tai jos itsellä ei ole varaa hankkia unelmiensa asuntoa, niin pitäisikö tarkistaa tavoitteita realistisempaan suuntaan, sen sijaan että kehittää asiasta näkökulmaan yleiseen ongelmaan, joka koskettaa ihan kaikkia? Siis pääkaupunkiseudun tolkuttoman hintaiset asunnot ovat ongelma. Sitähän ei kukaan kiistä, että varisinkin muualta Suomesta tulevan tavallisen palkansaajan, on lähes mahdotonta löytää asuntoa Helsingistä. Mutta kaikkein sosiaalipornoimman artikkelin saa vasta kun siihen ympätään lapsiperheet.

Tuntuu, että kirjoittelu loukkaa niitä lapsiperheitä, jotka eivät ao muottiin sovi. Se loukkaa erityisesti kaikkia muita, jotka oletettavasti saavat unelmakämpän hankituksi koska eivät juurikaan maksa veroja yhteiskunnalle, jossa vastuuta kantaa vain ryhmä "lapsiperheet". I
lmeisesti sinkut, lapsettomat, vanhukset ja muut voisivat muuttaa kämpistään vaikka kellarikomeroihin, jotta lapsiperheille tulisi lisää tilaa. Niin ja työikäisten sinkkujen ja lapsettomien pitäisi tietysti tehdä pitempää päivää ((lman mitään ylityökorvauksia), jotta perheille jää enemmän yhteistä aikaa. Ja nythän jo kuuluukin lapsiperheen kitistä, että me kasvatamme sinun eläkkeesi maksajan. Väärin taas: jokainen kyllä maksaa ihan itse eläkemaksunsa. Se mihin minun eläkemaksuni menee on toinen asia.