Pako-televisiosarjassa näytellyt Wentworth Miller ei palaa rooliinsa - ei halua näytellä heteroa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 2
Dominic Purcellin esittämä Lincoln Burrows ja Wentworth Millerin esittämä Michael Scofield (kuva: Mary Evans Picture Library / Lehtikuva)

Pako-televisiosarjan (engl. Prison Break) mahdollisesta jatkosta on huhuttu, mutta Wentworth Miller ei aio olla mukana mahdollisella kuudennella tuotantokaudella. 

Pako on yhdysvaltalainen televisiosarja, jota tehtiin kaikkiaan viisi tuotantokautta. Ensimmäiset neljä kautta ensiesitettiin vuosina 2005-2009 ja viides kausi julkaistiin vuonna 2017. Suosittu sarja kertoo syyttömänä kuolemaan tuomitusta Lincoln Burrowsista (Dominic Purcell) ja hänen veljestään Michael Scofieldista (Wentworth Miller), joka laatii yksityiskohtaisen pakosuunnitelman veljensä pelastamiseksi. Suunnitelmaan kuului hankkiutuminen vankilaan. 

Huhut sarjan jatkosta tulivat ilmi, kun Purcell kertoi Instagramissa kuudetta kautta koskevista suunnitelmista. Myöhemmin Wentwhorth Miller, 48, puolestaan päivityksessään totesi, ettei halua enää näytellä heteroseksuaaleja hahmoja.

- Ne tarinat on jo kerrottu ja niitä kerrotaan yhä, niinpä ei enää Michalelia.

Sarjan faneille hän toteaa, että asia voi olla heille pettymys - ja hän on tästä pahoillaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sarjassa Michael Scofieldista naisystävää näytellyt Sarah Wayne Callies toteaa sosiaalisessa mediassa, että sarjan tuotantotiimi on yhteisönä tukenu seksuaalivähemmistöihin kuuluvia.

Instagram-päivityksessä Miller totesi, ettei hänellä ole mitään itse sarjaa vastaan. Hän myös totesi, ettei tuomitse muita seksuaalivähemmistöön kuuluvia näyttelijöitä näiden esittäessä heteroita elokuvissa tai televisiossa.

Pakosuunnitelma oli Wentworth Millerin esittämän kauttaaltaan tatuoidun Michael Scofieldin ihossa. (kuva: Everett / Lehtikuva)

Miller kertoi homoseksuaalisuudestaan kesällä 2013. Asiasta oli jo aiemmin ollut huhuja.

Viime aikoina on keskusteltu paljon erityisesti siitä, voiko vähemmistöhin kuulumaton esittää vähemmistöihin kuuluvia hahmoma. Esillä ovat olleet elokuvahistorian ns. black face -käytäntö, jossa valkoihoinen on näytellyt kasvot tummiksi värjättynä tummaihoista. Samoin on käyty keskustelua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien hahmojen näkymisestä sarjoissa ja elokuvissa. Usein hahmoja käsiteellään stereotypioiden kautta ja näillä on pieni merkitys tarinakokonaisuudessa.

2 kommenttia

Nyt sanotaan, että onpa tyhmä päätös, koska näyttelijän ammattitaitoon kuuluu kyky laittaa oma identiteetti syrjään ja eläytyä fiktiiviseen hahmoon. Niinhän se tietysti onkin. Homomiesten kohdalla vain on sellainen erityinen ongelma, että tämä oman itsen syrjään laittaminen ja kuvitteellisen hahmon esittäminen on kiusallisen lähellä sitä, mitä homomiehet joutuvat tekemään muutenkin. Siinä mielessä ymmärrän hyvin, jos homomies ei halua enää toistaa sitä näytelmää työnsä puolesta.
Nooh, jos ajattelee millaisia hetero-oletettuja miesrooleja esimerkiksi toimintasarjat & elokuvat tarjoavat, ja kukapa itsensä vakavasti ottava näyttelijä niitä haluaisi toistaa kerta toisensa jälkeen. Siinä missä feministinen elokuvatutkimus on luonut taulukkoja elokuvien "kokonaisista naisrooleista", samanlaisia määritelmiä voisi vastavuoroisesti tehdä mies-elokuvien sankareista - ja miettiä kuinka kokonaisen mieskuvan ne tarjoavat.

Näyttelijältä sinänsä hyvä avaus, onhan Hollywood-leffojen homorooleissa useimmiten nähty hetero-oletettu näyttelijä. Epäilen myös, että tässä myös katsoja voi etäännyttää roolin todellisuudesta. En usko, että joku Breakback Mountain olisi ollut yhtä suosittu homo-oletettu roolituksella.