ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Saksa: Samaa sukupuolta olevien avioliitot salliva lakimuutos astui voimaan lokakuun alusta

Sami Mollgren • 01.10.2017 09:11 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Vihreät juhlivat parlamentissa konfettisateessa läpi mennyttä avioliittolain uudistusta 30.6.2017 (kuva: Tobias Schwarz / AFP / Lehtikuva)
Saksassa samaa sukupuolta olevien avioliitot salliva lakimuutos on astunut voimaan. Lokakuun alusta lukien myös samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton.

Saksa on Euroopan maista viidestoista samaa sukupuolta olevien avioliitot salliva maa. Saksan lakiuudistuksen voimaantulon myötä enemmistö EU:n asukkaista elää maissa, joissa samaa sukupuolta olevien on mahdollista solmia avioliitto. Euroopan unionin alueella elää runsas puoli miljardia ihmistä, ja yhdenvertaisen avioliittolainsäädännön alueella noin 326 miljoonaa.

Mielipidetiedustelujen mukaan yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden kannatus Saksassa on selvää. Ensimmäisiin avioituvaiin samaa sukupuolta oleviin pariskuntiin kuuluvat Berliinissä sunnuntaina vihittävät Karl Kreile ja Bodo Mende, jotka ovat olleet yhdessä vuodesta 1979. Eräissä Saksan suurkaupungeissa virastot pidetään sunnuntaina poikkeuksellisesti avoinna.

Avioliittolain uudistuksesta päätettiin Saksan parlamentissa pikakäsittelyssä kesäkuun 2017 lopussa. Puolesta äänestivät sosialidemokraatit, vasemmisto, vihreät ja neljännes kristillisdemokraateista. Suurin osa kristillisdemokraateista vastusti lakiuudistusta. Avioliittolain uudistus hyväksyttiin prosentein 62,4 vastaan 35,9.

Nopea aikataulu niin lain säätämisessä kuin sen voimaan astumisessakin jätti jälkensä niin lainsäädäntöön kuin käytäntöihinkin. Esimerkiksi väestötietojärjestelmän vaativat muutokset tarvitsevat vielä aikaa ja lainsäädäntöä joudutaan myöhemmin korjaamaan.

Saksassa samaa sukupuolta olevat voivat aiemmin rekisteröidä parisuhteensa. Avioliittoa oikeusvaikutuksiltaan heikompi parisuhdelaki tuli voimaan vuonna 2001.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Sunnuntain tapahtumia

Bernd ja Dieter kiirehtivät ensimmäisiksi
Bernd Göttling ja Dieter Schmitz vihittiin Frechenin (NRW) raatihuoneella kello 9.15. He ovat eläneet yhdessä 37 vuotta, joista 15 vuotta rekisteröidyssä parisuhteessa. Vihkijänä toimi Frechenin pormestari Susanne Stupp, jonka mielestä vihkiminen oli suuri kunnia.
www1.wdr.de

Karl ja Bodo seuraavina
Karl Kreile ja Bodo Mende vihittiin Berliinin Schönebergin raatihuoneella hieman myöhemmin. He ovat eläneet yhdessä 38 vuotta, joista 15 vuotta rekisteröidyssä parisuhteessa. He ovat toimineet yhdenvertaisuuden puolesta vuosikymmeniä.
www.rbb24.de
Berliinissä myös Kreuzberg-Friedrichshainin maistraatit olivat avoinna ja kaikkiaan vihittiin 11 pariskuntaa.

Hannover
Hannoverin raatihuoneella vihittiin Reinhard Lüschow ja Heinz-Friedrich Harre, jotka solmivat ensimmäisinä rekisteröidyn parisuhteen Saksassa 16 vuotta sitten.
www.ndr.de

Hampuri
Hampurin raatihuoneella vihittiin 15 pariskuntaa, joista iäkkäimmät olivat 88-vuotiaita:
www.ndr.de

Volker Beck
Pitkäaikainen liittopäiväedustaja ja yhdenvertaisuusaktivisti Volker Beck ja elämänkumppaninsa Adrian Petkov vihittiin avioliittoon Berliinissä:
www.queer.de
  Havainnoija • 02.10.2017 03:24
Saksassahan tehtiin pitkään töitä monilta tahoilta kansakunnan yhteisen Rakkauden avioliittoaseman yhdenvertaistamisen eteen.

Yksi merkittävä mediavaikuttaja ja asennekohentaja on ollut Verbotene Liebe (Kielletty Rakkaus) tv-sarja, jossa on yhtenä monista, eri teemojen pääosahenkilöistä ollut myös miespari, jonka elämää ja rakastamista on sarjassa seurattu liki koko tämän vuosituhannen alku. Sarmassa on ollut myös naispariikin.

Verbotene Liebe:n miespari, Oliver ja Christian aviotuivat sarjassa koskettavasti ihan kirkkohäitä myöten (Saksassahan tietääkseni kaikki avioliitot virallistetaan valtion toimesta, eikä uskonnoilla kait vihkioikeutta Suomen tapakäyntännön lailla ole, mutta uskontohääseremonioita järjestetään silti lisäksi - voi toki korjata jos tuon osalta asia on toisin). Heidän häistään on monenmonta videota youtubessa ja tässä yksi niistä ja kannattaa katsoa kokonaan, sillä varsin koskettavaa ja pappikin maireana Rakkausavioliiton siunaa (seremonian alussa on odottelua, kun pitää saada Christianille toinenkin oikea kenkä ... ja ehkä tuo oli käsikirjoittajilta symbolinen viittaus yhdenvertasien avioliiton voimaansaattamisen tuskastuttavaan odotteluun Saksassa)

www.youtube.com

(tuota edeltävissä häävalmisteluissakin on toki katsottavaa
www.youtube.com )

Sydämelliset onnittelut Saksan Rakkausavioliittojen aviopareille! : ) ( :

Kommenttia muokattu: 02.10.2017 klo 17:17
  human • 02.10.2017 17:06
kann ich nur Deutschland gratulieren!
  martin • 25.10.2017 01:24
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy