ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Saksa: Taas yksi avioliittolain ongelma, josta riittää puitavaa pitkäksi aikaa

vaeltaja2006 • 31.08.2017 15:34 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Valtiopäivätalo berliinissä
Kun Saksassa lokakuun alussa tulee voimaan ”kaikkien avioliitto” eli meikäläisittäin tasa-arvoinen avioliitto, noin 100 000 ihmistä jää edelleen avioliittopaitsioon. Sen on huomannut mm. Süddeutsche Zeitung -lehti.

Regenburgilainen perheoikeuden professori Dieter Schwab sanoo, että intersukupuoliset unohtuivat, kun avioliittolakia muutettiin. Lokakuun 1. päivästä alkaen avioliiton voi solmia kaksi eri tai samaa sukupuolta olevaa ihmistä. Se päätettiin kevään viimeisessä Bundestagin eli Saksan parlamentin istunnossa. SPD, vihreät ja vasemmisto käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja saivat lain läpi erittäin lyhyellä varoitusajalla.

Dieter Schwab kritisoi lain sanamuotoja. Avioliittolaissa puhutaan monissa kohdissa edelleen miehestä ja naisesta. Perheoikeuteen keskittyvässä ammattilehdessä hän arvelee, että on pakko tehdä lisälakeja, joilla ”puhdistetaan” avioliittolain mies-nais -rajoitukset.

Bundestag unohti, mitä se itse päätti viisi vuotta sitten. On ihmisiä, joilla ei ole sukupuolta, siis ei-mies, ei-nainen. Vuodesta 2013 lähtien viranomaiset ovat voineet toimia niin, että jos lapselle ei voida määrittää sukupuolta, siitä ei tehdä rekisterimerkintää.

Ihmiset, joille ei ole määritelty sukupuolta, eivät nykylain mukaan voi mennä avioliittoon, jos lakimuutosta noudatetaan tarkasti. Perheoikeuden professori Schwab pitää tilannetta kestämättömänä. ”Avioliitto kaikille” ei tarkoitakaan kaikkia. Homojen ja lesbojen syrjintä loppuu, mutta intersukupuolisten ihmisten syrjintä jatkuu. Poliittiset puolueet eivät ole vielä ottaneet tähän asiaan kantaa.


Tietojärjestelmien muutokset kesken avioliittolain muutoksen tullessa voimaan

Kun ”kaikkien avioliitto” tulee voimaan lokakuun alussa, tietojärjestelmien muutokset ovat vielä kesken. Arvioidaan, että avioliitot voidaan kirjata oikein vasta marraskuun 2018 alussa. Sitä ennen asiapapereihin merkitään joustavasti, että avioliitton menijät ovat aviomies ja aviovaimo. Kahden miehen tai kahden naisen avioliittoa järjestelmä ei tunne. Näin kertoi maanantaina Berliner Morgenpost. Ongelma koskee koko Saksaa.


Korjattu: saksalaisen haastateltavan käyttämä termi 'interseksuaalinen' muutettu intersukupuoliseksi.
Korjattu: Tietojärjestelmät saadaan lain mukaisiksi vasta vuoden 2018 marraskuun alussa, ei tänä vuonna marraskuussa. (Berliner Morgenpostin mukaan).


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Jossain on kehuttu saksalaisten ripeyttä ja moitittu suomalaisten vitkastelua (avioliittolain uudistusta) koskevassa lainsäädäntötyössä. Noh. Ymmärtääkseni Suomessa homma meni ns. sukkana sisään; lain tullessa voimaan ei lainsäädännössä ollut loogisia ristiriitoja (jos ei lasketa evlut-kirkkoa koskevia laintulkintoja) ja viranomaiset olivat säätäneet omat käytäntönsä harmoniaan uuden tilanteen kanssa.

Huolellinen ja tarkka lainsäädäntötyö vie aikansa.
  smo • 31.08.2017 15:57
Mitenkäs se vanha sanonta menikään: hosumalla ei tule kuin kusipäisiä kakaroita....

Itsekin hehkutin saksalaisten tehokkuutta ja he taisivat olla liiankin tehokkaita ja mutkat meni suoraksi. Ei hyvä homma. Mutta vaikka menikin nyt vähän reisille, on silti hatunnoston arvoinen asia, että jotain näinkin 'radikaalia' saadaan päätetyksi parissa päivässä: esitys taisi tulla ke ja päätös samana pe 30.6.2017.

Suomessa kansalaisaloitteen sanamuodot mietittiin varmaan jo 2012 puolella kun nimien keräys alkoi 3/13 ja eduskunta märehti sitä sitten vuoden alkaen 12/13 saaden lain päätökseen joulukuussa 2014 eli parisen vuotta siihen ja rinnakkaislakeihin reilu 2 vuotta lisää; eduskuntaosuus siis reilu 3 vuotta. Hatunnosto Suomellekin laadukkaasta lopputuloksesta, mutta ehkä aikataulutuksessa olisi hiukan parantamisen varaa...

Ymmärrän kyllä, että IT-muutokset tulee samoin kuin lakimuutokset tehdä huolella, jotta muutokset vaikuttaa oikein joka paikkaan, mutta kyllä silti ihmetyttää ja kummastuttaa pientä kulkijaa, mihin tarvitaan 16kk, jotta järjestelmään saa muutettua aviomiehen/naisen aviopuolisoksi ja muutettua koodausta siten, että sukupuoli ei vaikuta avioliiton rekisteröimiseen.... tietty jos muutokset tekee yksi koodari osapäiväisesti :)
  pekka.punavuori • 01.09.2017 11:14
Nykyaikana kaiken haluttaisiin tapahtuvan nyt ja heti tai mieluummin eilen. Jotenkin meidät on houkuteltu ajattelemaan, että nopeudella ja tehokkuudella saadaan hyviä tuloksia jopa ihmisten loppuunpalamisen uhallakin.

Satun tuntemaan standardisoinnin prosesseja paremmin kuin lainsäädännön vastaavia. Näen standardisoinnin rinnasteisena lakien valmistamiseen. Kuten lait, standardit vaikuttavat jokapäiväiseen elämäämme monessa kohdassa sitä edes huomaamattamme. Kun otamme tavallisen paperiarkin, jota kutsumme tavallisesti A4:ksi, sen koko on määritelty ISO (International Organization for Standardization) -standardilla nro 216, A-sarjassa. C-sarja samassa standardissa määrittelee kirjekuoren koon, C4.

Tyypillinen standardin valmistuminen kestää nelisen vuotta ja vaatii hyvin monia kokouksia ja lausuntokierroksia eri asiantuntijoilta. Valmis standardi vaikuttaa teollisuuden suunnitelmista aina tavallisen ihmisen elämään. Jos standardiin jää virhe, se voi haitata monella tapaa monta tahoa. Korjaaminen voi kestää viitisenkin vuotta. Pahimmillaan hyväksytty standardi voidaankin vikojensa vuoksi väistää tai jättää peräti huomiotta. Niin voi tapahtua lakienkin suhteen.

***

Tärkeää on saada kaikki noudattamaan lakeja ja standardeja niiden tarkoittamalla tavalla. Se on kehittyneen yhteiskunnan merkki. Tuohon tavoitteeseen päästään käymällä perusteelliset keskustelut ja kuuntelemalla kaikki näkökannat. Tunne siitä, että jokainen osapuoli kokee tulleensa kuulluksi, sitouttaa heitä noudattamaan lopputulosta. Laki ja standardi on tuskin koskaan kaikkia miellyttävä. Tulos on lähes aina jonkinlainen kompromissi, johon kaikkien toivotaan liittyvän.

Muistuu mieleeni laista rekisteröidyksi parisuhteeksi käydystä keskustelusta tiukka kommentti. "Jos lakiin ei saada mukaan adoptio-oikeutta, sitä lakia ei pidä lainkaan säätää." Moinen ajattelu on tosi lyhytnokkaista. Seuraavalla kierroksella pistetään paremmaksi, kuten tapahtui tasa-arvoisen avioliittolain kohdalla.
  JuhaniV • 02.09.2017 10:05
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy