Saksa on kumoamassa vanhat homotuomiot - miten toimivat Suomi, Itävalta ja Englanti (juttukommentit)

En tiedä, onko viisain vaihtoehto kumota tuomioita. Ehkä meillä voisi miettiä ratkaisua, jossa vahinkoa kärsineille korvataan ja rikosrekisterimerkintä erillissäännöksellä poistetaan.

Minusta "keskusta-kokoomus-perussuomalainen hallitus" -faktan takana huokailu ei ole asioiden edistämisen kannalta mitenkään hyödyksi. Itse asiasta voi nostattaa julkista keskustelua ja meillähän on käytettävissä työkaluna myös kansalaisaloite. Tässä maassa ovat kaikenlaiset asiat edistyneet siitä huolimatta, että meillä on "keskusta-kokoomus-perussuomalainen hallitus".
Tuomion kumoamisesta: Tässä pitäisi valtiovallan sitten kartoittaa kaikki muutkin rangaistukset joita on aikoinaan saatu, mutta joista ei enään rangaista. Tästä taitaisi seurata loputon suo ja lankakerän päätä ei saataisi näkyviin lopulta laisinkaan. En sano tätä siksi, että vähättelisin ko aihetta, mutta laajemmassa kokonaisuudessa tämä on mielestäni em kaltainen asia.
Saksoissahan nuo tuomiolait poistettiin 1968 (Itä-Saksa) ja 1969 (Länsi-Saksa), joten siitä on nyt kulunut jo kohta 50 vuotta, joten lieneeköhän kovin monikaan tuomituista enään elossa, jotta voisivat korvauksia saada.

Toki kuolihan tiettävästi viimeinen elossa ollut, ääri-kristittyjen natsien keskitysleireiltä elossa selvinnyt homomieskin muutamia vuosia sitten.
Gerhard "Gad" Beck (30 kesäkuuta 1923 – 24 kesäkuuta 2012) 88 vuoden iässä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gad_Beck
Ja edellisenä vuonna myös Rudolf Brazda (26 kesäkuuta 1913 – 3 elokuuta 2011) 98 vuoden iässä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Brazda

Uutisessa kirjoitetaan "homolaeista", eli oliko tosiaan niin että tuolla Saksassa ja Itävallassa tuomittiin vain homomehiä, eikä biseksuaaleja ja trans"miehiä"?

Kommenttia muokattu: 19.10.2016 klo 17:16
"Tässä maassa ovat kaikenlaiset asiat edistyneet siitä huolimatta, että meillä on "keskusta-kokoomus-perussuomalainen hallitus"."

Onpa hölmö lausahdus! uskotella että "kaikenlaiset asiat" ovat edistyneet persujen ollessa hallituksessa. Itse asiassa ovatko juuri mitkään asiat _edistyneet_ persu-hallituksen aikana.

Kannattaa muistaa kuitenkin sekin fakta että avioliittolaki-parannustakaan ei tehty persujen hallitusaikana, vaan sitä aiemman, ei-persuilleen hallituksen valta-aikana ja nykyistä aiemman eduskuntakokoonpanonkin aikana; joskin toki kansalaisaloitteen pohjalta, mutta siihen liittyneet muiden lakimuutosten valmistelut aloitettiin ei-persuilleen hallituksen aikana. persut ovat olleet noissakin asioissa sittemmin hallituksessa ja eduskunnassa selvästi vain se fundamentalisti-takiaispuolue.

Kommenttia muokattu: 19.10.2016 klo 17:08
Human, en viitannut hallituksen toimintaan, vaan siihen, että tärkeitä asioita voi edistää hallituksen kokoonpanosta riippumatta - ja yksi jos toinenkin asia on myös edistynyt.
  • 6 / 11
  • Marcus Petäjä
  • 20.10.2016 3:30
Paljonko rikosrekisterimerkinnät vaikuttavat kyseisten ihmisten elämään? Onko kukaan tutkinut asiaa?
Ilmeisesti mitään kattavaa selvitystä tuomioiden käytännön vaikutuksista ei ole. Enemmänkin on tutkimusta/tietoa yksittäistapauksista. Aihepiiriä ainakin sivutaan Sandra Hagmanin "Seitsemän kummaa veljestä" -kirjassa ( http://ranneliike.net/teema/sateenkaarihistorian-tietokirja-seitseman-kummaa-veljesta?aid=12141 / http://ranneliike.net/teema/vaitostutkimus-suhtautuminen-miesten-homosuhteisiin-muuttui-sotien-aikana?aid=10626 ) ja joissain muissakin sateenkaarihistoriaa käsittelevissä tietokirjoissa on asiasta.

Suomessahan rikosrekisterimerkinät poistetaan aikanaan: ehdollisten tuomioiden osalta 5 vuoden jälkeen, alle kahden vuoden ehdottomien tuomioiden osalta 10 vuoden jälkeen ja alle viiden vuoden tuomioiden osalta 20 vuoden jälkeen ( http://www.oikeusrekisterikeskus.fi/fi/index/rekisterit/rikosrekisteri.html ) - joten pelkästä homosuhteesta annetusta tuomiosta ei ole enää sellaisten ihmisten rekistereissä merkintää, joiden elämän ainoa "rikos" on ollut seksuaalisuhde samaa sukupuolta olevan kanssa. Joistain homosuhde-tuomiosta voi olla rekisterimerkintä olemassa yhä siksi, että henkilö on tuomittu muusta teosta yli viideksi vuodeksi vankeuteen, jolloin rekisteriä ei ole pienempien tuomioiden osaltakaan nollattu.

Entä sitten korkeamman suojaikärajan (Suomessa voimassa vuoden 1999 alkuun) perusteella annettuja tuomioita? Niistä minulla ei ole tietoa, enkä pikaisella haulla löytänytkään.

En tiedä, onko totta käsitys, että poliisin jossain rekisterissä tietoja säilytettäisiin 50 vuotta. Jos, niin 1960-luvun viime vuosien tietoja voisi olla vielä tallella. Homosuhteet oli määritelty rikoksiksi vielä tuohon aikaan. Mutta nuo muualla kuin rikosrekisterissä olevat asiat eivät takuulla tule esim. turvallisuusselvityksiin.

On tietysti tuomiosta johtuneet potkut, (vuokra-)asunnon menetykset ja vastaavat seurannaisvaikutukset, joilla saattoi olla hyvinkin tuhoisia seurauksia yksilön kannalta. Pitäisikö niitä nyt vuosikymmenten jälkeen jotenkin hyvittää? Ehkä, tai sitten ei.

Yleinen anteeksipyyntö on minusta tullut lakien korjaamisen muodossa.
Kuten jutussa todetaan, Britanniassa tuomioita jaettiin vuoteen 2003 saakka. Viitisen vuotta sitten rikosrekistereitä alettiin putsata asianomaisten hakemusten perusteella. Lähteitä tähän tarkistamatta, muistan lukeneeni, että 2003 poliisijohto määräsi homojen kyttäyksen lopettamisesta vasta pari viikkoa ennen lain muuttumista. Pääministeri Blair jarrutti vuoden 2003 muutosta, mutta joutui suostumaan, koska UK olisi muutoin joutunut vaikeuksiin EU-tasolla.
No nyt torstaina Britannian hallitus ilmoitti armahduksesta, mutta anomusmenettelyä noudatettava. Kilpaileva esitys blanket pardonista ei saa hallituksen kannatusta.
"Uutisessa kirjoitetaan "homolaeista", eli oliko tosiaan niin että tuolla Saksassa ja Itävallassa tuomittiin vain homomehiä, eikä biseksuaaleja ja trans"miehiä"?"

Näiden lakien mukaan homoseksuaalisuus oli rangaistavaa. Voit tästä päätellä, miten tuomioita jaettiin henkilöiden toiminnasta käytämistäsi lainausmerkerkeistä huolimatta (ja näitä lainausmerkeisytä päätellen jatkat "tuomioiden" jakamista ilman "armahdusta"?). Homoseksuaalisuuden rangaistavuus johti aikanaan siihen, että homomiehet joutuivat valitsemaan elämän kaapissa kulissiliittoineen tai mahdollisin kiinnijäämisen. Samaan tapaan yriität "käräyttää" täällä saman valinnan tehneitä kaappihomoja, jotka selittävät suuntautumisensa "biseksuaalisuutena". Transmies kirjoitetaan ilman lainausmerkkejä.


*Homokansa, yhdisty! Ranneliike.net on suomalainen homo- ja biseksuaalisille miehille ja heidän ystävilleen tarkoitettu verkkopalvelu. (wiki)
Näillä "homolaeilla" tarkoitetaan homoseksuaalista kanssakäymistä koskevaa lainsäädäntöä. Ne tietysti koskevat homoseksuaalien lisäksi myös biseksuaaleja ja heteroseksuaaleja henkilöitä.