ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko linkit kaikki artikkelit

Väitöstutkimus: Suhtautuminen miesten homosuhteisiin muuttui sotien aikana

Sami Mollgren • 15.01.2014 09:20 • 3 kommenttia. UUTISET: YLEISET • KOTIMAA

Maatalousvaltaisessa Suomessa ennen sotia miesten väliset seksisuhteet olivat tuoreen väitöstutkimuksen mukaan tavallisia ja pitkälti hyväksyttyjä.
Tuore väitöstutkimus käsittelee homoseksuaalisuuden historiaa Suomessa. Sen mukaan miesten väliset seksisuhteet olivat Suomessa tavallisia ennen sotia. Tuolloin ne eivät määritelleet ihmisiä.

Tutkimuksen tehnyt Sandra Hagman perustaa tutkimuksensa yli sataan ennen tutkimattomaan oikeustapaukseen, kymmeniin lehtikirjoituksiin, kirjeisiin ja muisteluihin. Miesten välisten suhteiden taustalla oli niiden mukaan uteliaisuus, himo, raha, humala tai naisen puute.

Väitöskirja lähestyy nykyaikaistuvaa homorakkautta seitsemän miehen kohtaloiden kautta.

Hagmanin väitöskirja "Seven Queer Brothers, Narratives of forbidden male sexual desires from modernizing Finland 1894–1971" tarkastetaan 24.1.2014 European University Instituten historian laitoksella Firenzessä. Tutkimuksen rahoittaja on Suomen Akatemia.

Hagman esittää väitöstutkimuksessaan, että 1900-luvun alussa maatalousvaltaisessa yhteiskunnassa miesten ja poikien väliset suhteet olivat pitkälti hyväksyttyjä, eikä miesten välisiä suhteita kontrolloitu. Hagmanin mielestä asenteiden kehityksessä on keskitytty katsomaan vain sodan jälkeistä aikaa ja siksi pitkä jatkumo on jäänyt huomaamatta: vasta sota-aika kansallisti suomalaisten miesten seksuaalisuuden ja puristi sen heteroseksuaaliseen matriisiin.

Silloisissa tieteellisissä kirjoituksissa miesten välisiä suhteita kutsuttiin lääkäri Magnus Hirschfeldin teorian mukaisesti "pseudohomoseksuaalisuudeksi".

- Pseudohomoilusta tuli viettelyteorian myötä vaarallista. Miehet eivät välttämättä enää haluaisikaan naisia homoseksuaalisen viettelyn jälkeen. Kun tiedettiin, että miehet päätyivät suhteisiin etenkin miesyhteisöissä, muodosti sota vaaratilanteen. Kun koko lisääntymiskykyinen ikäluokka pantiin rintamalle, vaarana oli Suomen kansan rappio, Hagman kirjoittaa tiedotteessaan.

Hänen mukaansa tällainen käsitys homoseksuaalisuudesta levisi kansan keskuuteen sota-aikana.

Asenteiden muuttumiseen johtanut kehitys alkoi Hagmanin mukaan ennen sotia 1930-luvulla, jolloin ajatukset homoseksuaalisuuden tarttuvaisuudesta kantautuivat Suomeen natsi-Saksasta. Hagman kuvaa aikakautta oikeistolaiseksi.

Hagmanin mukaan Saksasta kulkeutuneen viettelyteorian merkitystä suomalaisessa politiikassa ei voi vähätellä. Teorian vaikutukset näkyivät Suomen rikoslaissa vuoteen 1999 asti, jolloin homoseksuaalisuuteen yllyttäminen poistettiin laista.

- Nurin perin katsottuna viettelyteoria on kuitenkin tosi seksuaaliradikaali, sillä se implisiittisesti [julkilausumatta] myöntää, että heteroseksuaalisuus ja homoseksuaalisuus eivät ole luonnollisia ja pysyviä kategorioita, ja itse asiassa se myös pelkää homoseksuaalisuuden olevan houkuttelevampi vaihtoehto, Hagman kertoo.

Tutkimuksen mukaan homoseksuaalisista suhteista annetut tuomiot olivat alueittain hyvin epätasaisesti jakautuneita. Eniten rikostuomiota homoseksuaalisista suhteista annettiin 1950-luvun alussa. Väkilukuun suhteutettuna eniten tuomioita oli Pohjois-Suomen kaupungeissa. Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla tuomioita taas ei annettu juuri lainkaan. Helsingissä langetettiin puolet kaikista tuomiosta huippuvuosina. Hagman nimeää syyksi olympialaiset, ja kadut piti tuolloin putsata "epäsosiaalisista" aineksista.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Jutussa melkein ne biseksuaalit meinasivat jäädä jälleen ihan pusikoihinsa, mutta olihan siellä sentään viitettä sinnepäin "miesten ja poikien välisistä "suhteista"" mainittaessa.

Laajempaa hirstoriaperspektiiviä antaa asioihin tämä Pro gradu

www.doria.fi

Eli taisi se ortodoksiuskonnon vaikutus painaa päälle jo tuolloin 1880-luvulla.
Natseilta tuli sitten katolis-protestanttinen lisänsä vihauskonto-soppaan.

Kommenttia muokattu: 16.01.2014 klo 19:42
  human • 16.01.2014 19:41
Voi että kun on niin hiton tärkeä ja mielenkiintoinen aihe yleensäkin. Niin kun ei maassa muka tärkeämpääkin olisi!
  S. A. Atana (ei rekisteröitynyt) • 02.02.2014 13:20
Vaikuttaa todellakin kiinnostavan. Jopa niin paljon että täytyy ihan kommentoida voimasanojen takaa. Mikähän tärkeämpi ja mielenkiintoisempi historiallinen aihe meiltä onkaan nyt jäänyt tämän vuoksi lopullisesti pimentoon?
  Public eye • 02.02.2014 19:00
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy